Naar de inhoud springen

Het Noorderlicht in IJsland

IJsland is één van de beste plekken om het Noorderlicht te zien. De Aurora Borealis (zoals het ook wel genoemd wordt) is een groen, dansend licht dat alleen te zien is in bepaalde landen. Zoals IJsland, Noorwegen, Lapland, Canada en op sommige dagen zelfs in Nederland (Terschelling en Schiermonnikoog).

Het Noorderlicht ontstaat door zonnewind. Dit is een stroom van geladen deeltjes die ontsnapt zijn van het oppervlak van de zon. De zonnewind is sterk wanneer er uitbarstingen zijn op de zon. Hierbij worden grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in geslingerd. Vervolgens worden ze door het magnetische veld van de aarde naar onze planeet toegetrokken. Bij de Noord- en Zuidpool dringen de deeltjes de atmosfeer binnen. Vervolgens botsen ze overal tegenaan en worden ze overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt weer vrij in de vorm van het Noorderlicht.

Bron: Wikipedia.

Tips om het Noorderlicht te zien in IJsland

Er is met geen zekerheid te zeggen of je het Noorderlicht gaat zien. Het hangt af van een aantal factoren die zich niet laten beïnvloeden. Een vakantie boeken puur en alleen om het Noorderlicht te zien is dus geen goed idee.

  • Zonneactiviteit: als deze laag is dan is de kans om het Noorderlicht te kunnen zien ook laag.
  • Bewolking, als er veel wolken zijn dan is de kans klein dat je het Noorderlicht ziet.
  • De omgeving, het Noorderlicht is het beste te zien op een donkere plek. In de stad zal het moeilijker te spotten zijn omdat er teveel omgevingslicht is.

Download een Aurora app

Er zijn verschillende apps beschikbaar die kunnen voorspellen wanneer en waar je het beste het Noorderlicht kunt zien.

Ik heb zelf een Aurora app gebruikt en kan bevestigen dat het werkt. Op de laatste avond van mijn vakantie verbleef ik in Reykholt en gaf de app aan dat er Aurora activiteit was. Dat bleek te kloppen.

Ideale Noorderlicht spot: Reykholt

Reykholt is de plek waar ik het Noorderlicht heb gezien. Ik verbleef met drie anderen in een cottage, geboekt via Airbnb. Het was in the middle of nowhere en pikdonker. Ideaal dus.

Reykholt cottage IJsland.
Reykholt cottage IJsland.

Helaas ‘scheen’ het licht niet sterk genoeg om het te kunnen zien dansen. Maar we hebben het in ieder geval wel gezien.

Het Noorderlicht in Reykholt IJsland.

Tips bij het fotograferen van het Noorderlicht

Fotograferen van het Noorderlicht vergt wat oefening. Daarom las ik voordat ik op vakantie ging een aantal blogs over het fotograferen van het Noorderlicht.

Sluitertijd

De meeste mensen gebruiken een spiegelreflexcamera voor het fotograferen van de Aurora Borealis omdat je daarmee de sluitertijd handmatig kunt instellen. En dat is heel belangrijk want je hebt een lange sluitertijd nodig om het licht op de foto te kunnen krijgen.

Diafragma

Het tweede wat je handmatig wilt kunnen instellen is het diafragma. Dit bepaalt hoeveel licht er bij je camera binnenkomt. Dit moet zoveel mogelijk zijn en daarvoor moet je een zo klein mogelijk diafragma selecteren.

ISO-waarde

Het derde wat je zelf wilt kunnen instellen is de ISO-waarde. Deze bepaalt de lichtgevoeligheid. Des te hoger de ISO-waarde des te minder lang er licht op de camera hoeft te vallen voor een goed beeld. Alleen een hoge ISO-waarde zorgt soms ook weer voor een korrelig beeld. Dit werkt dus nauw samen met de sluitertijd.

Beste instellingen voor Noorderlicht foto’s

Ik heb diverse blogs doorgenomen en de ideale instellingen voor een spiegelreflexcamera zijn:

  • een sluitertijd van 10 tot 15 seconden,
  • een diafragma van f 3.5,
  • een ISO-waarde van 800 (of hoger/ lager).

Ikzelf kreeg met mijn camera (Canon sx50hs) beste foto’s met onderstaande instellingen.

  • ISO – 1000.
  • Diafragma – f 3.5 (hij kon bij mij niet lager).
  • Sluitertijd – 25 seconden.
Het Noorderlicht in Reykholt IJsland.

Noorderlicht fotograferen zonder spiegelreflexcamera

Heb je geen spiegelreflexcamera? Dan wordt het Noorderlicht fotograferen vrij lastig omdat je sluitertijd, diafragma en ISO-waarde moet kunnen instellen.

Maar voor eigenaren van een Canon camera is er een vrij simpele oplossing waardoor je toch foto’s kunt maken van het Noorderlicht.

Hack je Canon camera met CHDK

CDHK is een bundeltje van scripts waarmee je de standaard instellingen van je camera kunt uitbreiden. Lange sluitertijd en hoge ISO? Geen probleem. ND-filter toevoegen voor waterval shots? Sure, voegen we even toe.

Eigenlijk hack je hiermee dus je camera.

Is CDHK veilig?

Ik heb er tot nu toe geen problemen mee gehad. Er zijn wel Bèta versies die geloof ik iets minder betrouwbaar zijn.

Waar komt CDHK vandaan?

De scripts worden gemaakt door vrijwilligers/ hobbyisten. Waarschijnlijk programmeurs die zagen dat er veel meer mogelijk was dan werd aangeboden. Doormiddel van een Open Source platform wordt kennis gedeeld en kunnen anderen mee ontwikkelen.

Hoe installeer je CDHK op je camera?

Op de website staat uitgebreid uitgelegd hoe je CDHK op je camera krijgt. Je moet eerst checken wat voor versie camera je hebt en dan kun je vervolgens het juiste programma downloaden. Staat je camera er niet tussen? Dan ben ik bang dat het niet mogelijk is om jouw camera instellingen uit te breiden.

Je kunt de software op een externe memorycard zetten (waar ook je foto’s op komen te staan) of direct op je camera. De laatste vergt meer handelingen maar dan kun je de software wel meteen gebruiken. Als je CDHK op je externe memorycard zet moet je meer handelingen uitvoeren zodra je de camera aanzet.

Het Noorderlicht in Reykholt IJsland.

Het Noorderlicht fotograferen met je mobiele telefoon

Als je alleen een mobiele telefoon hebt dan kun je een app downloaden zoals de Nothern Lights app of een slow shutter app. Hiermee kun je zelf de sluitertijd en ISO-waarde aanpassen. Ik heb het uitgeprobeerd en je ziet het resultaat hieronder. Niet heel geweldig. Maar dit was in 2018 en mobiele telefoons en apps worden elk jaar beter. Wie weet kun je dit jaar het Noorderlicht gewoon perfect op de foto krijgen met je smartphone.

Het Noorderlicht in Reykholt IJsland. Foto gemaakt met iPhone.
Het Noorderlicht in Reykholt IJsland. Foto gemaakt met iPhone.

Meer IJsland

Natuur

Gletsjer hike en grot tour

Haai proeven in Bjarnarhöfn

Snorkelen in de Silfra kloof

Wat kost IJsland?

Game of Thrones locaties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.