Ga naar de inhoud

Snorkelen bij de Silfra kloof

IJsland is een (eiland) in de Atlantische Oceaan. Het is het enige land ter wereld waar je kunt duiken of snorkelen tussen twee continenten. Bij de Silfra kloof in Thingvellir National Park komen de tektonische platen van Europa en Amerika bij elkaar. Daartussen ligt een kloof waar je dus kunt duiken of snorkelen.

Hoe kom je er?

Binnen 3 uur vlieg je van Nederland naar Reykjavik. Vervolgens kun je een auto huren en zelf naar Thingvellir National Park rijden. Geen huurauto? Je kunt ook een tour boeken.

Duiken of snorkelen?

Het liefst had ik gedoken maar daar heb je een drysuit certificaat voor nodig. Dit certificaat kun je in Nederland halen maar kost € 200 (in 2018). De duik bij de Silfra kloof kost nog eens € 300. Dus € 500 voor een paar uurtjes duiken. Dat ging me te ver.

Dan maar snorkelen. Ook dan moet je een drysuit aan (omdat je anders echt bevriest) maar je gaat niet onder water en hebt dus geen certificaat nodig.

Wat kost snorkelen in de Silfra kloof?

Snorkelen in de Silfra kloof kost € 105 (in 2018).

Silfra Kloof snorkelen in IJsland.

Snorkelen met Dive.is

Ik boekte een tour met Dive.is die de beste reviews online kregen. Ik ben zelf ook tevreden over deze organisatie. Je krijgt van tevoren een hele uitgebreide briefing over de Silfra kloof, wat je gaat zien en hoe de drysuit werkt. Het materiaal zag er allemaal prima uit en onze gids Tanya was erg aardig en grappig.

Drysuit aantrekken

Om je lichaam tegen de kou te beschermen krijg je een drysuit aan. Voor ons alle drie (mijn zusje en haar vriend gingen ook snorkelen) was het de eerste keer in zo’n pak en dat leverde natuurlijk hilarische taferelen op.

Sta je dan in je apenpakkie.

Silfra Kloof snorkelen in IJsland.

We hadden alle drie thermo ondergoed en dikke sokken aan (dat wordt aangeraden). Daaroverheen ging een overal van dik stof en dáároverheen ging de drysuit. Het pak was best wel zwaar en de einden van de mouwen waren afgewerkt met een soort rubberen kraag waar je je handen doorheen moest zien te wurmen. Daarna werd het pak dichtgeritst en kregen we een soort halsband om. Deze zat oncomfortabel strak maar dat moest want anders stroomt het water je pak in.

Vervolgens kregen we handschoenen aan waarbij de duim en wijsvinger vrij waren en de andere vingers samengepakt. Ik voelde me net Sebastiaan de krab uit Ariël. Maar de rubberen bivakmuts was het ergst. Deze zat zo strak dat ik bijna geen lucht meer kreeg. De outfit werd afgemaakt met een duikbril, snorkel en flippers.

Drysuit in het water

Als je claustrofobisch bent dan wil je deze ervaring misschien overslaan. Bij ons in de groep zat een dame die bij het aantrekken van het pak helemaal in paniek raakte.

Ik geef toe het pak zit ook echt niet comfortabel. En als je eenmaal in het water ligt is dat ook een vage ervaring. Je blijft door de drysuit drijven en dat is fijn maar tegelijkertijd ook heel raar. Je kunt moeilijk opkijken door de strakke band om je nek en de muts. Key is rustig blijven, dan komt het wel goed. Ik schrok zelf vooral toen mijn gezicht voor het eerst in aanraking kwam met het water. Jezus wat koud! Maar ook daar wen je aan. Na vijf minuten voel je je hele gezicht niet meer.

Het leukste is eigenlijk als je het water weer uit gaat en elkaar aan kijkt. Door de kou zwellen je lippen enorm op dus zagen we er allemaal uit als Kylie Jenner.

Silfra Kloof snorkelen in IJsland.

Kylie Jenner clones.

Silfra Kloof snorkelen in IJsland.

Wat is er allemaal te zien bij de Silfra kloof?

Onze gids had van tevoren het een en ander uitgelegd over het gebied. Je hebt er bijvoorbeeld een gesteente wat ze de kathedraal noemen. En een groot open meer aan het einde van de tour.

Er groeien niet echt planten in de kloof en je ziet ook geen vissen, maar de kleur is echt fantastisch. Een soort donkerblauw dat overgaat naar lichtblauw en paars. Het vormt een mooi contrast met de gifgroene algen die op de stenen groeien.

Silfra Kloof snorkelen in IJsland.
Silfra Kloof snorkelen in IJsland.
Silfra Kloof snorkelen in IJsland.
Silfra Kloof snorkelen in IJsland.
Silfra Kloof snorkelen in IJsland.

Hoe lang duurt een tour?

Uiteindelijk lig je maar 30 minuten in het water. Maar dat maakt niet uit want tegen die tijd voel je je gezicht en handen niet meer en wil je echt wel het water uit.

Mag je een actioncam meenemen?

Dat mag, maar het is verdomd moeilijk om foto’s te maken met krabbenhanden. Ik had mijn iPhone mee in een waterdichte case maar het lukte niet om het toestel stil te houden. Ik had ook een actioncam mee maar was helaas vergeten om de batterijen op te laden.

Gelukkig maakt de gids tijdens de snorkeltour ook foto’s die je gratis kunt downloaden. Zij gebruiken denk ik een spiegelreflexcamera (in waterdichte case) want de foto’s zijn enorm helder en scherp.

Silfra Kloof snorkelen in IJsland.
Silfra Kloof snorkelen in IJsland.
Silfra Kloof snorkelen in IJsland.

Meer IJsland

Het Noorderlicht

Gletsjer hike en grot tour

Haai proeven in Bjarnarhöfn

Reykjavik

Natuur

Game of Thrones locaties