Verder naar bericht

Wat kost een roadtrip door IJsland?

In 2018 reisde ik 10 dagen door IJsland met mijn vriend, zusje en schoonbroer. Hieronder vind je een overzicht van de totale kosten per persoon.

Vlucht van Amsterdam naar Reykjavik

We vlogen van Schiphol naar Keflavik vliegveld met WOW Air en betaalden voor een retourtje zo’n 233 euro.

Transfer van het vliegveld naar de stad

We boekten een transfer van Keflavik Airport naar de stad met de Flybus. Voor een retourtje betaalden we 45 euro.

Huurauto

We boekte een auto voor 8 dagen met Sunny Cars. Het totale bedrag kwam op 834 euro en dus 208,50 euro per persoon. Dit is inclusief uitgebreide verzekering.

Tanken

Benzine is niet echt goedkoop in IJsland maar omdat we met z’n 4en waren konden we de kosten mooi delen. In totaal hebben we zo’n 87,50 euro per persoon uitgegeven aan benzine. Dat komt net niet op 11 euro per dag.

Hostels & Airbnb

IJsland is duur, zelfs in het laagseizoen. Kamperen is natuurlijk een voordelige optie maar omdat wij in de winter (maart) in IJsland waren was dat geen optie. Om de kosten te drukken verbleven we in Reykjavik en Höfn in een guesthouse en hostel. Je deelt hierbij de douche, toilet en keuken met anderen.

Dit zijn ook de enige verblijven die we van tevoren hebben geboekt. De rest hebben we onderweg geboekt en dat ging meestal via Airbnb. Omdat we met z’n 4en waren konden we de kosten voor een Airbnb delen waardoor het uiteindelijk vaak niet veel duurder was dan een hostel of guesthouse. Nou dan is de keuze snel gemaakt natuurlijk.

In totaal hebben we zo’n 420 euro per persoon uitgegeven. Dat is dus 42 euro per persoon per nacht. Niet slecht voor een prijzig land als IJsland.

Eten

Net als al het andere is ook eten duur in IJsland. Wij hebben de kosten gedrukt door eten van huis mee te nemen en veel zelf te koken. Uit Nederland nam ik bijvoorbeeld havervlokken mee voor ontbijt. Kleine potjes jam, hagelslag, rijst, pasta, wraps en energy bars. Dit mag allemaal gewoon mee in je backpack die je incheckt op het vliegveld.

De goedkoopste supermarkt in IJsland is de Bonus. Hier hebben we dan ook elke keer boodschappen gedaan. Als je gaat rondreizen is het handig om van tevoren even op te zoeken waar de Bonus allemaal zit. Sommige delen van IJsland zijn behoorlijk afgelegen en daar vind je dus alleen maar hele kleine en dure supermarktjes.

In totaal hebben we zo’n 88 euro per persoon uitgegeven aan boodschappen. Dat komt op 8,80 euro per dag.

Máár we zijn ook nog een paar keer uit eten geweest en die kosten komen er dus nog bij:

 • 2 keer eten bij het Hard Rock Cafe – 54 euro per persoon (maar ik at de tweede keer niet mee omdat ik me niet lekker voelde)
 • Uit eten bij de pizzeria – 27 euro per persoon (dit was een kleine pizza met één drankje. Best wel prijzig dus)
 • Afhaal pizza in Egilsstadir – 19,50 euro per persoon (yes pizza is duur in IJsland)

In totaal komen we dan op zo’n 188,50 euro per persoon voor eten in IJsland. Een dag bedrag van 18,85 euro. Niet slecht als je het mij vraagt.

Uitjes

Er zijn een hoop dingen die je gratis kunt doen in IJsland. Denk aan watervallen en kraters bezoeken, wandelen in de mooie natuur en het Noorderlicht spotten natuurlijk! Maar er zijn ook een aantal dingen waarvoor je toch echt je portemonnee moet trekken. Museums bijvoorbeeld en dingen die je niet kunt doen zonder een tour te boeken.

Wij hebben de volgende betaalde uitjes gedaan tijdens onze reis door IJsland:

 • Hallgrimskirkja – 8 euro per persoon (er is echter niemand die bij de lift checkt of je daadwerkelijk een kaartje hebt gekocht dus je zou misschien ook gewoon gratis naar boven kunnen. Uitzicht vonden wij tegenvallen)
 • Penis museum – 12 euro per persoon
 • Saga museum – 17,50 euro per persoon
 • Shark museum Bjarnarhofn – 10 euro per persoon
 • Snorkelen tussen twee continenten bij de Silfra Kloof – 124 euro per persoon
 • Glacier hike & cave tour Jökulsárlón – 248 euro per person
 • Myvatn Nature Baths – 34 euro per persoon

In totaal hebben we aan uitstapjes zo’n 453,50 euro per persoon betaald. De glacier tour was duur maar kun je gewoon echt niet zonder een gids doen. En ook het snorkelen bij Silfra gaat alleen met een gids (je krijgt ook een speciale dry suit aan enzo). Persoonijk vond ik de tours het geld wel waard. De museums wat minder omdat ze allemaal zo klein waren.

Totale kosten 10 dagen IJsland

In totaal hebben we in IJsland zo’n 1724 euro per persoon uitgegeven. Dat is 172,40 euro per dag. Geen Azië budget haha. Maar op zich vind ik het nog wel meevallen. We hebben namelijk echt een hoop gedaan en gezien.

Tips om geld te besparen in IJsland

 • Als je met meerdere mensen reist dan kun je bepaalde kosten delen. Bijvoorbeeld de auto huur en benzine. Kosten voor een Airbnb worden ook goedkoper als je met meerdere mensen reist.
 • Ga zo min mogelijk uit eten en kook zelf. Bespaar op kosten voor ontbijt, lunch en avondeten.
 • Neem eten mee vanuit Nederland
 • Doe boodschappen bij de goedkoopste supermarkt, de Bonus
 • Doe zoveel mogelijk zelf. Noorderlicht tour? Waarom? Je kunt ook de Aurora app downloaden en zelf op jacht gaan. Boek alleen een tour voor de dingen die je echt niet zelf kan doen, zoals de glacier hike en de Silfra snorkel tour.
 • Loop rond in Reykjavik in plaats van met openbaar vervoer te reizen
 • Ga in het laagseizoen naar IJsland in plaats van het hoogseizoen. Niet alleen de accommodatie prijzen zijn dan lager maar ook prijzen voor uitjes.
 • Wil je in de zomer naar IJsland? Neem dan je eigen kampeerspullen mee en kijk of je kunt kamperen (campings van tevoren reserveren?)

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.