IJsland is een (ei)land in de Atlantische Oceaan. In de winter is het er behoorlijk koud en wordt het land bedekt door een dikke laag sneeuw en, zoals de naam al doet vermoeden, ijs. Op bepaalde plekken in het land vind je gletsjer- en ijsgrotten. Sommige kun je het hele jaar door bezoeken maar de mooiste zijn alleen toegankelijk in de winter (van november tot en met maart).
Hoe kom je er?
Binnen 3 uur vlieg je van Nederland naar Reykjavik. Vervolgens kun je een auto huren en een roadtrip maken. Geen rijbewijs of wil je geen auto huren? Er zijn genoeg tours die je kunt boeken.
IJsgrot versus gletsjer grot
Belangrijk om te weten is dat je de meeste ijsgrotten niet zelf kunt bezoeken. Dit kan alleen met een gids en daar is een goede reden voor. Voordat je een tour gaat boeken is het belangrijk om uit te zoeken wat je precies wilt zien. Je hebt namelijk ice caves en glacier caves.
Als je op Google zoekt naar ‘ijsgrotten in IJsland’ dan vind je prachtige foto’s van ijsblauwe of zwarte grotten. Dit zijn de zogenaamde glacier caves. Grotten die totaal uit ijs bestaan en zich in een gletsjer bevinden.

Wanneer sneeuw dik genoeg is en lang genoeg blijft liggen dan verandert het op den duur in ijs en vormt zo een gletsjer. Hoewel je het met het blote oog niet kunt zien beweegt een gletsjer continue. En dat is waarom je een gids nodig hebt wanneer je een gletsjer grot wilt bekijken. Want op elk moment kan er iets veranderen of instorten en een gids weet daarop te anticiperen en jij niet.
Maar wat is dan een ice cave? Een ijsgrot kan ook ijs bevatten maar bestaat niet compleet uit ijs. Meestal is het een ‘gewone’ grot met ijs en sneeuw. Bij de Langjökull gletsjer is er een ijstunnel die gemaakt is door mensen die je het hele jaar door kunt bezoeken.

Gletsjer of ijsgrot tour boeken
De meeste tours die worden aangeboden richten zich op gletsjer grotten. Logisch want dit zijn de mooiste. Maar welke tour kun je dan het beste boeken? En met welke organisatie? Er zijn zoveel opties dat je door de ijsschotsen de gletsjer niet meer ziet. De populairste tour, by far, is de Crystal Cave tour. Dit is de grootste gletsjer grot in IJsland. Toch waren de reviews niet heel positief. Veel gehoorde klachten: te druk, te weinig tijd (40 minuten) en te duur € 160 (in 2018).
Cave Expedition met Iceguide
Ik heb na uitvoerig zoeken op internet uiteindelijk de Ice Cave Expedition tour met Iceguide geboekt. Deze tour duurt 5 tot 6 uur en groepen bestaan uit maximaal 8 personen. De grotten die je met deze tour bezoekt liggen zo afgelegen dat je er niet met een busje kunt komen. Je wandelt ernaartoe over de Breidamerkurjökull gletsjer. Ik kan de ochtend tour aanraden. Met een beetje geluk zit je in de eerste groep die vertrekt en heb je kans om één van de grotten te zien zonder andere toeristen.

Tip: boek op tijd!
Wacht niet te lang met het boeken van een tour. De glacier cave tours zijn namelijk enorm populair. Ik heb ongeveer een week voordat we (ik, mijn vriend, zusje en zwager) vertrokken geboekt en toen waren een hoop tours al uitverkocht. En dit was in maart aka laagseizoen. Ik had echt mazzel dat deze ochtend tour, die ook nog eens perfect binnen ons reisschema paste, beschikbaar was.
Wandelen op een gletsjer
Op de dag van de hike verzamelden we om 09:00 uur bij Jokülsarlon gletsjer meer. Het zonnetje scheen en de lucht was helder. Een goed vooruitzicht.

We kregen een korte uitleg van onze engelse gids Rory en daarna reden we met een busje naar de gletsjer toe. Daar aangekomen werden we uitgerust met het broodnodige materiaal om op de gletsjer te kunnen wandelen. Zoals spikes voor onder onze schoenen, een pikhouweel, een helm met lamp en een tuigje.


Op een gletsjer lopen is een beetje als lopen op ijs. Ik vond de wandeling, die ongeveer 45 minuten duurde, echt geweldig. Ik moet wel zeggen dat we erg mazzel hebben gehad met het weer. Het zonnetje scheen en er was een matige wind waardoor het fris was maar niet heel erg koud. Uiteraard hadden we wel allemaal onze ski jas en broek aan. Met jeans hoef je niet aan te komen, dan laten ze je bij Langjökull achter.






Blauwe gletsjer grotten
Na de hike was het tijd om te switchen van spikes. Onze grote spikes maakten plaats voor kleinere. we mochten ook ons tuigje afdoen en de houweel achterlaten. De eerste grot die we bezochten was al meteen spectaculair. Ik wist niet zeker of we wel de blauwe kleur zouden zien maar zodra we dichterbij kwamen zag ik het al. En niet alleen aan het begin. Ook verderop in de grot kwam de blauwe kleur mooi terug.



Omdat we de eerste bezoekers van de dag waren hadden we de grot (zeker een half uur) helemaal voor onszelf. Natuurlijk ging iedereen los met foto’s maken.
Zo’n gletsjer grot is echt spectaculair. Het is onbeschrijfelijk mooi. Het lijkt wel alsof je op een andere planeet bent, zo bizar zijn de vormen en kleuren. Op de ene plek is het blauw op de andere zwart en dan weer doorzichtig. Soms hangen er gigantische pegels.


De tweede grot was al net zo mooi als de eerste. Hier was wel al een groep toeristen aanwezig maar niet meer dan 8 personen. In de tweede grot konden we ook verder naar binnen. Het werd een soort van mini expeditie waarbij we ons door super krappe, pikdonkere gangetjes moesten wringen (niet voor mensen met claustrofobie). Gelukkig wist onze gids Rory precies waar we heen moesten. Again, dit is waarom je niet op eigen houtje zo’n grot bezoekt.






Daarna was er nog wat tijd om het gletsjermeer te bezoeken en ons te vergapen aan de enorme ijsblokpartijen die uit het meer staken. Vervolgens moesten we weer 45 minuten teruglopen over de gletsjer om bij de bus te komen.



Wat kost een gletsjer grot tour in IJsland?
Voor een tour van 6 uur betaal je € 240 per persoon (in 2018). Een smak geld. Maar het is het meer dan waard. Zeker als je nog nooit een gletsjer grot gezien hebt.
De gids was vriendelijk en professioneel, legde dingen goed uit en vertelde hier en daar wat over de gletsjer en de grotten. Het materiaal zag er prima uit en van tevoren werden we goed geïnformeerd over wat we moesten dragen en meenemen (lunch was niet inclusief).
Iedereen in onze groep was eigenlijk heel enthousiast over de tour. Ik moet wel zeggen dat het natuurlijk ook een beetje afhangt van het weer en de gids. Stel het waait heel erg dan is de gletsjer hike waarschijnlijk iets minder leuk. En als de zon niet schijnt zie je het blauw in de grotten misschien iets minder. Toch denk ik dat het dan nog steeds de moeite waard is om te gaan. Ik vond het in ieder geval één van de tofste dingen die ik ooit gedaan heb en ik kan het zeker aanraden als je in de winter in IJsland bent.