Naar de inhoud springen

Gletsjer hike en grot tour

Als je naar IJsland gaat in de winter dan mag je het land eigenlijk niet uit voordat je een ijsgrot hebt gezien. Sommige ijsgrotten kun je het hele jaar door bezoeken maar de mooiste zijn alleen toegankelijk in de winter (november t/m maart).

IJsgrot versus gletsjer grot

Belangrijk om te weten is dat je de meeste ijsgrotten niet zelf kunt bezoeken. Dit kan alleen met een gids en daar is een goede reden voor (kom ik later op terug). Maar voordat je een tour gaat boeken is het belangrijk om uit te zoeken wat je precies wilt gaan zien. Je hebt namelijk ice caves en glacier caves.

Als je op Google gaat zoeken naar ijsgrotten in IJsland dan kom je de meest absurd mooie foto’s tegen van ijsblauwe of zwarte grotten. Dit zijn dus gletsjer caves. Grotten die totaal uit ijs bestaan en zich in een gletsjer bevinden.
Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland

Wat is een gletsjer?

Een gletsjer is een dikke laag ijs die ooit uit sneeuw bestond. Als de sneeuw maar dik genoeg is en lang genoeg blijft liggen dan verandert het op den duur in een gletsjer. Hoewel je het met het blote oog niet kunt zien beweegt een gletsjer continue. En dat is dus waarom je een gids nodig hebt wanneer je een gletsjer grot wilt bekijken. Want op elk moment kan er iets veranderen of instorten en een gids weet daarop te anticiperen en jij niet.

Maar wat is dan een ijsgrot? Een ijsgrot kan ook ijs bevatten maar bestaat niet compleet uit ijs. Meestal is het een ‘gewone’ grot met ijs en sneeuw. Bij de Langjökull gletsjer is er een ijstunnel die gemaakt is door mensen die je het hele jaar door kunt bezoeken.
Gletsjer Vatnajokull

De juiste tour boeken

De meeste tours die worden aangeboden richten zich op gletsjer grotten. Logisch want dit zijn toch wel de mooiste. Maar welke tour kun je dan het beste boeken? En met welke organisatie? Er zijn zoveel opties dat je door de ijsschotsen de gletsjer niet meer ziet. De populairste tour, by far, is de Crystal Cave tour. Dit is de grootste gletsjer grot in IJsland. Maar na wat rondspeuren op internet kwam ik erachter dat een hoop mensen deze tour teleurstellend vonden. Te veel mensen tegelijkertijd in de grot en je bent er maar 40 minuten. En daar betaal je dan 160 euro (2018) voor!

Cave Expedition met Iceguide

Na nog wat verder zoeken heb ik uiteindelijk de Ice Cave Expedition tour met Iceguide geboekt. Deze tour duurt zo’n 5 tot 6 uur en er zijn kleine groepen van maximaal 8 personen. De grotten die je met deze tour bezoekt liggen zo afgelegen dat je er niet met een busje kunt komen. Je hiked ernaartoe over de Breidamerkurjökull gletsjer. Je kunt kiezen voor een ochtend of middag hike. Ik zou de ochtend hike aanraden. Met een beetje geluk zit je in de eerste groep die vertrekt en heb je kans om één van de grotten zonder andere toeristen te ontdekken.
Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland

Let op: wacht niet met het boeken van een tour tot het laatste moment. De glacier cave tours zijn enorm populair. Ik heb ongeveer een week voordat we vertrokken geboekt en toen waren een hoop tours al uitverkocht (en dat was het laagseizoen in maart). Ik had echt mazzel dat deze ochtend tour, die ook nog eens perfect binnen ons reisschema paste, beschikbaar was.

Gletsjer hike

Op de dag van de hike verzamelden we om 09:00 uur bij Jokülsarlon gletsjer meer. Het zonnetje scheen en de lucht was helder. Wat een verschil met de dag ervoor toen het waaide en sneeuwde.
Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland

We kregen een korte uitleg van onze engelse gids Rory en daarna reden we met een busje naar de gletsjer toe. Daar aangekomen werden we uitgerust met het broodnodige materiaal om de gletsjer te beklimmen. We kregen spikes voor onder onze schoenen, een pikhouweel, een helm met lamp en een tuigje. Het duurde even om dit allemaal aan te krijgen maar toen het zover was kon de pret beginnen.
Jokulsarlon Ice Cave Tour IJslandGletsjer hike landschap

Op een gletsjer lopen is een beetje als lopen op ijs. Maar dan toch weer net iets anders. Heel bijzonder. Ik vond de hike, die ongeveer 45 minuten duurde, echt geweldig. Ik moet wel zeggen dat we erg mazzel hebben gehad met het weer. Het zonnetje scheen en er was een matige wind waardoor het fris was maar niet heel erg koud. Uiteraard hadden we wel allemaal onze ski jas en broek aan. Met jeans hoef je niet aan te komen, dan laten ze je bij Langjökull achter.
Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland Jokulsarlon Ice Cave Tour IJslandJokulsarlon Ice Cave Tour IJsland blankJokulsarlon Ice Cave Tour IJsland

Blauwe gletsjer grotten

Na de hike was het tijd om te switchen van spikes. Onze ‘grote’ spikes gingen af en maakten plaats voor kleinere. we mochten ook ons tuigje afdoen en de houweel achterlaten. De eerste grot die we bezochten was al meteen spectaculair. Ik wist niet zeker of we wel de blauwe kleur zouden zien maar zodra we dichterbij kwamen zag ik het al. En niet alleen aan het begin. Ook verderop in de grot kwam de blauwe kleur mooi terug.
Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland

Omdat we de eerste bezoekers van de dag waren hadden we de grot (zeker een half uur) helemaal voor onszelf. Natuurlijk ging iedereen in onze groep helemaal los met foto’s maken.

Zo’n gletsjer grot is echt spectaculair. Het is onbeschrijfelijk mooi. Het lijkt wel alsof je op een andere planeet bent, zo bizar zijn de vormen en kleuren. Op de ene plek is het blauw op de andere zwart en dan weer doorzichtig. Op sommige plekken hangen gigantische pegels en op anderen zijn deze veranderd in een soort ronde bubbels. Ik had nog nooit zoiets gezien en heb echt mijn ogen uitgekeken.
Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland

De tweede grot was al net zo mooi als de eerste. Hier was wel al een groep mensen aanwezig maar niet meer dan 8 personen. In de tweede grot konden we ook verder naar binnen. Het werd een soort van mini expeditie waarbij we ons door super krappe, pikdonkere gangetjes moesten wringen (niet voor mensen met claustrofobie). Gelukkig
wist onze gids Rory precies waar we heen moesten. Again: dit is waarom je dus niet zelf een gletsjer grot kunt bezoeken.
Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland Jokulsarlon Ice Cave Tour IJsland

Daarna was er nog wat tijd om het gletsjermeer te bezoeken en ons daar te vergapen aan de enorme ijsblokpartijen die uit het meer steken. En vervolgens moesten we weer 45 minuten teruglopen over de gletsjer om bij de bus te komen.
Gletsjer meer IJsland Gletsjer meer IJslandJokulsarlon Ice Cave Tour IJsland

Conclusie

Onze tour duurde zo’n 6 uur en was echt geweldig. Ja, je betaalt een smak geld (240 euro per persoon) maar het is het echt, écht waard. Zeker als je nog nooit een gletsjer grot vanbinnen hebt gezien. Onze gids was vriendelijk en heel professioneel. Legde dingen goed uit en vertelde hier en daar wat over de gletsjer en de grotten. Hij liet je ook een beetje vrij om je eigen ding te doen en dat was fijn. Het materiaal zag er allemaal prima uit. Bij één iemand brak de crampon (spike) in twee maar dat was snel opgelost. Van tevoren wordt je goed geïnformeerd over wat je moet dragen (ski kleding) en meenemen (lunch is niet inclusief).

Iedereen in onze groep was eigenlijk heel enthousiast over de tour. Ik moet wel zeggen dat het natuurlijk ook een beetje afhangt van het weer en de gids. Stel het waait heel erg dan is de gletsjer hike waarschijnlijk iets minder leuk. En als de zon niet schijnt zie je het blauw in de grotten misschien iets minder. Toch denk ik dat het dan nog steeds
de moeite waard is om te gaan. Ik vond het in ieder geval één van de tofste dingen die ik ooit gedaan heb en ik kan het zeker aanraden als je in de winter in IJsland bent.

2 Reacties

  1. Joël Joël

    Heel mooi. En wat leest dit lekker, mijn complimenten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.