Verder naar bericht

Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en gesticht door de Noor Ingólfur Arnarson. Hij kwam per boot van Noorwegen naar IJsland. Om te bepalen waar hij zich zou gaan vestigen werden per heidens gebruik twee christenen, vastgebonden aan balken, over boord gegooid. Drie jaar later werden de balken teruggevonden aan de zuidwest kust.

Ingólfur besloot het stuk land waar hij zijn boerderij bouwde Reykjavik te noemen. Rondom het land kwam rook uit de grond (reyuk) en er was een baai (vik). Vandaar de naam Reykjavik, ofwel rookbaai.

Wat is er allemaal te doen in Reykjavik?

Minder dan ik dacht om heel eerlijk te zijn. Ik spendeerde één hele dag in Reykjavik en meer tijd heb je eigenlijk niet nodig.

Hallgrimskirkja

De bekendste kerk in Reykjavik is de Hallgrimskirkja. Vernoemd naar Hallgrímur Pétursson, de grootste hymnen schrijver van IJsland. De architect liet zich inspireren door de basalt partijen (vulkanisch gesteente) die overal op het eiland te vinden zijn. Het duurde zo’n 49 jaar om de kerk te bouwen en tegenwoordig is het een grote toeristische attractie.

Hallgrimskirkja Reykjavik

Je kunt gratis in de kerk rondkijken die, vergeleken met andere kerken die ik heb gezien, erg sober is ingericht. Geen glas in lood ramen, geen gotische beelden of gouden afwerkingen. Maar toch is het wel mooi om te zien.

Hallgrimskirkja Reykjavik Hallgrimskirkja ReykjavikHallgrimskirkja Reykjavik Hallgrimskirkja Reykjavik

Voor 8 euro kun je met de lift naar boven om te genieten van het uitzicht dat ‘spectaculair’ zou moeten zijn. Helaas valt dat een beetje tegen. Er staat ook niemand te controleren bij de lift dus je zou net zo goed gratis naar boven kunnen gaan.

Hallgrimskirkja Reykjavik Hallgrimskirkja Reykjavik

Penis museum

Tja, als je dan toch in Reykjavik bent dan mag een bezoekje aan het penis museum natuurlijk niet ontbreken. Heel groot is het museum niet. Het bestaat uit één grote kamer waar je voor het grootste gedeelte naar penissen van walvissen en andere visachtige kunt staren. Ook zijn er voortplantingsorganen van paarden, geiten en schapen te vinden. En lampen die gemaakt zijn van scrotums.

Penis Museum Reykjavik Penis Museum Reykjavik Penis Museum Reykjavik

In het winkeltje kun je penis souvenirs kopen zoals snoepjes, tassen of een kaasschaaf van 40 euro.

Op zich wel grappig om heen te gaan maar ik had er meer van verwacht. Binnen een half uurtje heb je het wel gezien en daar betaal je dan 12 euro voor.

Penis Museum Reykjavik

Solfarid & Harpa

Twee dingen die je echt even gezien moet hebben in Reykjavik zijn Solfarid en Harpa. Solfarid is een kunstwerk van Jón Gunnar Árnason en vind je langs de kust. Het kunstwerk moet een modern Vikingschip voorstellen en is prachtig om te fotograferen.

Solfarid ReykjavikReykjavik IJsland

Harpa is een concert en congresgebouw met zo’n 1800 zitplaatsen. Het meest bijzondere aan dit gebouw is de architectuur. Het lijkt wel uit allemaal kleine spiegels te zijn gemaakt. In 2006 begon men aan de bouw van Harpa maar door de crisis werd het pas in 2011 opgeleverd.

Ook als je geen tickets hebt voor een show kun je het gebouw bezoeken. Binnen vind je een aantal winkeltjes, een café en toiletten. Ik had er graag een typisch IJslandse trui gekocht maar er hing een prijskaartje aan van 280 euro en dat ging me net iets te ver.

Harpa Reykjavik Harpa Reykjavik

City Hall

In het centrum van Reykjavik vind je het stadshuis. Hier zit de Tourist Information en kun je kaarten van de stad krijgen en andere informatie. Wij gingen naar binnen omdat we dachten dat het een museum was, haha.

Het stadhuis is in 2009 opgeleverd en heeft een modern uiterlijk. Aan de voorkant vind je een soort vijver en een deel van het gebouw is bedekt met mos. In de winter hangen er ijspegels aan. Mooi om te zien.

Reykjavik City Hall

Het gebouw is ontworpen met het doel om vogels aan te trekken en dat is goed gelukt. In het meer achter het stadhuis stikt het van de zwanen, eenden en ganzen. Groepjes toeristen verzamelen zich rond het meer om de vogels op de foto te zetten. Het is een mooi spektakel.

Reykjavik ganzen en zwanen Reykjavik ganzen en zwanen Reykjavik ganzen en zwanen

Domkirkja Krists Konungs

Op vijf minuten lopen van City Hall vind je de Domkirkja Krists Konungs. Één van de vele kerkjes in Reykjavik. Best een mooie kerk om te zien (vanbuiten en binnen) maar wel klein. Binnen een kwartiertje sta je weer buiten.

Domkirkja Reykjavik Domkirkja Reykjavik Domkirkja Reykjavik

Saga Museum

Het Saga Museum is niet heel groot maar naar mijn mening zeker een bezoekje waard. Bewapend met een audioguide loop je door het museum heen. Er staan allemaal wassen beelden die figuren uit de geschiedenis voorstellen. Een soort Madame Tussauds dus maar dan anders. De audioguide vertelt je de verhalen die erbij horen. Sommige zijn best een beetje gestoord. Een vrouw die haar eigen borst dreigde af te hakken met een zwaard, heksenvervolging, middeleeuwse ziektes en kidnapping. Het komt allemaal voorbij.

Saga museum Reykjavik Saga museum Reykjavik

De wassen beelden maken het leuk. Je krijgt een indruk van hoe de mensen vroeger leefden en eruit hebben gezien. Ook blijf je maar naar ze staren omdat ze er zo echt uitzien.

Aan het einde van de tour is er de mogelijkheid om zelf een maliënkolder aan te trekken en een zwaard op te pakken. Hoewel ik inmiddels de 30 gepasseerd ben kon ik het niet laten.

Saga museum Reykjavik Saga museum Reykjavik

Perlan

Als je maar één dag de tijd hebt in IJsland en toch alles wilt ervaren wat het land te bieden heeft dan kun je het beste naar Perlan gaan. Dit is een museum met tentoonstellingen over gletsjers, ijsgrotten, de Silfra kloof, IJslandse natuur en ze hebben ook nog een planetarium.

Perlan Reykjavik Perlan Reykjavik

Schijnbaar is het één van de meest bezochte attracties in IJsland. Wij hebben Perland geskipt omdat we het nogal prijzig vonden en omdat we natuurlijk ‘the real deal’ gingen ontdekken. Vanaf Perlan heb je uitzicht over de hele stad, maar heel indrukwekkend vonden we het niet. Ook ligt het nogal een stukje van het centrum af.

Streetart in Reykjavik

Je zou het misschien niet verwachten maar Reykjavik barst van de streetart. Vooral in de buurt van de winkelstraat vind je veel straat kunst.
Reykjavik streetartStreetart Reykjavik Streetart Reykjavik Streetart Reykjavik Streetart Reykjavik Streetart Reykjavik Streetart Reykjavik Streetart Reykjavik

Shoppen in Reykjavik

Laugavegur is dé shopping straat in Reykjavik. Je vindt hier allemaal leuke winkeltjes bij elkaar. Of je nou op zoek bent naar souvenirs of een hip T-shirt, this street has got it! Neem wel een dikke portemonnee mee want goedkoop is het niet. Ik kocht bijvoorbeeld een chocoladereep van het IJslandse merk OmNom en moest daar 8 euro voor betalen!

Heb je een klein budget maar wil je toch wat souvenirs meenemen? Ga dan naar de Bonus supermarkt en koop daar bijvoorbeeld IJslandse chocolade. Voor 5 euro heb je dan een paar leuke cadeautjes voor de thuisblijvers.

Reykjavik winkelen Reykjavik winkelen Reykjavik winkelen

In IJsland ontkom je er niet aan. TROLLEN!
Reykjavik trol

Hard Rock Café Reykjavik

Als je mij kent dan weet je dat ik een soort Hard Rock Café fetish heb. Overal waar ik kom moet ik naar een Hard Rock Café. Ik weet niet wanneer dit ooit zo ontstaan is maar inmiddels is het een soort van traditie. Als ik ver weg reis dan neem ik vaak een T-shirt mee. In Reykjavik heb ik dat niet gedaan máár we zijn er wel twee keer wezen eten.

Hard Rock Café Reykjavik

Het Hard Rock Café is voor IJslandse begrippen niet eens heel duur. En wanneer je er een drankje bestelt krijg je gratis refills (alleen bij non alcoholische drankjes natuurlijk).

Waar verblijf je in Reykjavik?

Wij verbleven in Reykjavik in het Central Guesthouse. We hadden een ruime en nette tweepersoonskamer en er was een grote keuken met koelkast. We betaalden per nacht zo’n 50 euro per persoon. Dat is best prijzig maar een hotel was nog duurder.

We deelden het toilet en de douche. Op zich geen probleem als beide niet in dezelfde ruimte hadden gezeten. Het guesthouse zat best wel vol en vooral ’s ochtends waren de douche en toilet constant bezet. Heel irritant. Maar het ergste is nog douchen met iemand anders z’n poepgeur in je neus. Ik zou dus aanraden om een hostel of guesthouse te zoeken waarbij het toilet en de douche gescheiden zijn.

Guesthouse Reykjavik

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.