Ga naar de inhoud

De watervallen van IJsland

IJsland is een vulkanisch eiland in de Atlantische Ocean. Naast het ruige landschap is de grootste attractie toch wel het grote aantal watervallen. Er zijn geen officiële cijfers bekend maar schijnbaar zijn er meer dan 10 duizend watervallen te vinden in IJsland. In dit blog lees je meer over de populairste en mooiste watervallen van IJsland.

Hoe kom je er?

Binnen 3 uur vlieg je van Nederland naar Reykjavik. Vervolgens kun je een auto huren en een roadtrip maken. Je kunt natuurlijk ook een tour boeken.

Wat is de beste tijd om watervallen te zien in IJsland?

Over het algemeen zal dat de zomer periode zijn omdat het water dan niet bevroren is. De watervallen zullen uitbundiger stromen en de omgeving zal er prachtig bij liggen. Ook biedt de zomer meer mogelijkheden. In de winter kun je door de gladheid bijvoorbeeld minder dicht bij de watervallen in de buurt komen. En het is er vaak enorm koud. Een nadeel van de zomer is dat het vaak heel druk is.

Ik ging zelf in maart naar IJsland en in dit blog lees je alles over mijn ervaring met de watervallen in de winter.

Gulfoss

De Gulfoss waterval is onderdeel van de Golden Cirkel en één van de populairste watervallen van IJsland. Het gevaarte is 20 meter breed, 70 meter diep en loopt door een kloof van 2,5 kilometer lang. Wij bezochten deze waterval aan het einde van de middag en toen was er niemand. Ik vermoed dat het iets te maken heeft gehad met de kou. Ho-ly crap wat was het koud daar! Mijn vingers vroren er bijna af toen ik foto’s wilde maken.

Door de nevel lijkt het in de zon vaak of de waterval goud is, vandaar ook de naam Gulfoss aka gouden waterval. Helaas was de zon al half onder toen wij er waren en hebben we de gouden kleur dus niet echt gezien. Ook konden we de trap niet naar beneden nemen. Deze was in verband met gladheid afgesloten.

Toch ben ik blij dat ik de waterval heb gezien want wat een monster is dit!

Gulfoss waterval IJsland.
Gulfoss waterval IJsland.

Seljalandsfoss

De Seljalandsfoss waterval is 65 meter hoog en populair omdat je er in de zomer achterlangs kunt lopen. Helaas is dat in de winter niet mogelijk. Het pad is dan te glad en dus gesloten.

Persoonlijk vond ik het ook mooi om de waterval in de winter te zien. Er waren niet heel veel toeristen en het landschap met al die ijspegels is toch wel heel cool. Letterlijk.

Seljalandfoss waterval in IJsland.
Seljalandfoss waterval in IJsland.
Seljalandfoss waterval in IJsland.

Skógafoss

Skógafoss is een indrukwekkende waterval van 60 meter diep en 25 meter breed. Wanneer de zon erop staat zie je een regenboog van links naar rechts lopen. Je kunt via een trap naar boven waar je uitzicht hebt over het landschap. Loop iets verder en je komt bij een kleinere, tweede partij watervallen.

In de winter moet je oppassen want het is enorm glad bij de waterval. Je loopt over een soort bevroren waterbolletjes. Het water spat natuurlijk op van de waterval en omdat het zo koud is bevriest het bijna meteen.

Skogafoss waterval IJsland.
Skogafoss waterval IJsland.
Skogafoss waterval IJsland.
Skogafoss waterval IJsland.
Skogafoss waterval IJsland.

Svartifoss

De Svartifoss (zwarte waterval) is één van de mooiste watervallen die ik heb gezien in IJsland. Dat komt door de omgeving die bestaat uit zwart basalt. Het zijn een soort vierkante kolommen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan maar waarvan het lijkt alsof mensen ze hebben uitgehakt. Heel bijzonder.

Het is niet de grootste waterval in IJsland (20 meter hoog) maar zeker wel één van de indrukwekkendste.

Svartifoss ligt in het natuurpark Vatnajökull en je wandelt er in 45 minuten naartoe vanaf de parkeerplaats.

Svartifoss waterval IJsland.
Svartifoss waterval IJsland.
Svartifoss waterval IJsland.
Svartifoss waterval IJsland.
Svartifoss waterval IJsland.
Svartifoss waterval IJsland.

Godafoss

In Myvatn hebben we een bezoekje gebracht aan de Godafoss waterval. Dit is een van de grotere watervallen in IJsland en mag je zeker niet overslaan. De waterval is niet zo hoog (12 meter) maar wel heel breed (30 meter).

Godafoss waterval IJsland.
Godafoss waterval IJsland.
Godafoss waterval IJsland.

De godenwaterval

De eerste bewoners van IJsland waren heidenen, die hun heidense goden aanbeden. Maar op een gegeven moment werd besloten om het Christendom aan te nemen als nationale godsdienst. Als blijk van bekering gooide een wetsdienaar op een dag zijn heidense godenbeelden in de waterval. En zo komt de Godafoss (godenwaterval) aan zijn naam.

Godafoss waterval IJsland.

Kolugljufur

De Kolugljufur waterval is minder toeristisch en dus ideaal als je wilt ontsnappen aan de drukte. De waterval is best wel groot en goed te zien vanaf de nabijgelegen brug. Je kunt nog een stuk verder lopen langs de Kolugljufur kloof. Pas wel goed op want de zijkanten zijn broos en brokkelen snel af.

Kolugljufur waterval in IJsland.
Kolugljufur waterval in IJsland.
Kolugljufur waterval in IJsland.

Kirkjufell

Op het schiereiland Snaefellsnes vind je de meest gefotografeerde berg in IJsland: Kirkjufell en de bijbehorende waterval. Toen we aankwamen stonden er allemaal fotografen die uit waren op het perfecte plaatje. Ik moest er een beetje om lachen. Wat een circus. De berg vonden wij persoonlijk ook niet heel bijzonder maar hij komt voor in de serie Game of Thrones en is daarom populair.

Ik denk overigens wel dat het landschap mooier is in de zomer. In de winter is het, zoals je ziet, bruin en droog.

Kirkjufell waterval in IJsland.
Kirkjufell berg
Kirkjufell GOT

Barnafoss & Hraunfossar

Op weg van Reykholt naar Reykjavik maakten we een korte tussenstop bij de Barnafoss en Hraunfossar watervallen. Ik raad je aan om er vroeg heen te gaan. Rond half tien verschijnen de eerste toeristenbussen.

De Hraunfossar waterval is met 900 meter zo’n beetje de breedste waterval in IJsland. Het bijzondere is dat de waterval niet echt ‘valt’. Het water stroomt door oude lava tunnels via de zijkanten naar beneden.

Barnafoss en Hraunfossar waterval IJsland.
Barnafoss en Hraunfossar waterval IJsland.

De Barnafoss waterval is ook niet echt een traditionele waterval. Het water komt bij de Langjökull gletsjer vandaan en wordt bij Barnafoss door een versmalling geduwt. Hierdoor lijkt het op een soort wildwaterbaan. Niet echt een waterval dus maar wel mooi om te zien.

Barnafoss en Hraunfossar waterval IJsland.
Barnafoss en Hraunfossar waterval IJsland.

Meer IJsland

Hotsprings

Zwarte stranden

Zeehonden spotten

Geisers en kraters

Reykjavik

Snorkelen in de Silfra kloof