Ga naar de inhoud

De zwarte stranden van IJsland

IJsland is een vulkanisch eiland in de Atlantische Oceaan. Door de uitbarsting van vulkanen en lava dat is afgekoeld in de zee zijn zwarte stranden ontstaan. Deze stranden bestaan uit miljoenen kleine zwarte steentjes. Heel anders dan het fijne zand dat je op het strand in Nederland vindt. Een must see als je in IJsland bent.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in 3 uur naar Reykjavik. Vervolgens kun je een auto huren of een tour boeken naar de zwarte stranden die genoemd worden in dit blog.

Reynisfjara Black Sand Beach

Reynisfjara is zo’n beetje het meest bekende zwarte strand van IJsland. Jaren geleden barstte hier een vulkaan uit en stroomde het lava zo de zee in. Wanneer de lava het water raakt koelt het meteen af en wordt door de stroming van de zee meegenomen. Zo ontstaat een zwart strand.

Reynisfjara Beach

Gardar

Langs het strand vind je Gardar, een wand van steen met vormen die lijken uitgehakt door de mens. Maar niets is minder waar. Wanneer lava langzaam afkoelt kan het gaan scheuren en breken. En dat is hier gebeurd. De vorm van dit stenen ‘kunstwerk’ is dus op natuurlijke manier ontstaan.

Reynisfjara Beach
Reynisfjara Beach
Reynisfjara Beach grot

Reynisdrangar

IJslanders hebben een hoop mythes waaronder Reynisdrangar, de twee rotsen die je in de zee vindt bij Reynisfjara Beach. Volgens de legende waren dit ooit twee trollen die op een avond een gestrand schip aan land wilde halen. Maar toen kwam de zon op en zoals alle sprookjes fans weten verstenen trollen in de zon.

Reynisfjara Beach

Sneaker waves

De stroming bij Reynisfjara zijn enorm sterk en je kunt er dus niet zwemmen. Er wordt gewaarschuwd voor sneaker waves. Ik noem ze ook wel sneaky waves omdat ze je als het ware besluipen. De golven lijken minder sterk en minder snel dan ze daadwerkelijk zijn. Ik werd er zelf ook door overvallen toen ik een foto wilde maken van het strand. Ik dacht veilig te staan maar opeens voelde ik nattigheid en waren mijn broek en schoenen zeiknat.

Reynisfjara Beach

Dyrholaey

Op zo’n 15 minuten rijden van Reynisjara Beach vind je Dryholaey uitkijkpunt. Dryholaey betekent ‘gat in eiland’ maar de vorm doet meer denken aan een gigantische stenen boog. Het verschijnsel is 120 meter hoog en bestaat uit versteend lava. In de zomer kun je hier Puffins spotten.

Dyrholae IJsland

Vanaf dit punt kun je mooi uitkijken over het Solheimasandur en Reyjnisfjara strand.

Dyrholae IJsland
Dyrholae IJsland

Ben je in de winter in IJsland? Vergeet dan niet jezelf goed in te pakken want het waait er enorm. Toen wij er waren in maart was de nabijgelegen vuurtoren gesloten maar in de zomer kun je hier omhoog voor een nóg beter uitzicht.

Dyrholae IJsland
Dyrholae vuurtoren

Solheimasandur Plane Wreck

In de buurt van Reynisfjara vind je een ander zwart strand: Solheimasandur. Hier is in 1973 een Amerikaans vliegtuigje neergestort. Iedereen overleefde het gelukkig maar waarom het vliegtuig crashte is nog steeds niet duidelijk. Het wrak ligt er nog hoewel de vleugels en staart zijn verdwenen.

Solheimasandur plane wreck

Het Solheimasandur Plane Wreck is populair onder toeristen, met name fotografen en Instagrammers. En dat is eigenlijk ook wel logisch want waar anders vind je zoiets?

Ik ben er ook geweest maar vond het een waste of time. Het wrak ligt op 3,5 kilometer lopen vanaf de parkeerplaats. Dat is 45 minuten heen én terug lopen terwijl je gezandstraald wordt door de harde wind. Eenmaal bij het vliegtuig aangekomen kun je eigenlijk geen foto maken zonder dat er andere mensen op staan. En dan heb je er nog figuren tussen zitten die gerust een half uur uittrekken voor een persoonlijke fotoshoot.

Solheimasandur plane wreck
Solheimasandur plane wreck

Dat het wrak er al een tijdje ligt is te merken. Mensen hebben hun namen erin gekrast, erop gelopen en waarschijnlijk ook dingen eruit gehaald om mee naar huis te nemen. Ook zaten er kogelgaten in het wrak wat ons deed afvragen of het ding is neergeschoten of dat mensen het wrak misschien gebruikt hebben als schiet schijf.

Solheimasandur plane wreck
Solheimasandur plane wreck

Naar mijn mening is het Solheimasandur wrak de moeite niet waard. De weg naar het wrak toe is vermoeiend, lang en saai (niet heel veel boeiends te zien in de omgeving). Het enige wat je waarschijnlijk wel goed op deze plek kunt doen is het Noorderlicht spotten. Er is namelijk geen omgevingslicht en dat maakt Solheimasandur een ideale locatie.

Solheimasandur plane wreck

Diamond Beach

Diamond Beach vind je in de buurt van het gletsjermeer Jökulsárlón in het Vatnajökull National Park. Op het strand spoelen brokken ijs aan afkomstig van de Breidamerkurjökull gletsjer. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Een zwart strand bedekt met sneeuw en ijs. Surrealistisch.

Diamond Beach IJsland
Diamond Beach IJsland
Diamond Beach IJsland
Diamond Beach IJsland

Meer IJsland

Hotsprings

Reykjavik

Zeehonden spotten

Geisers en kraters

Watervallen

Wat kost een reis naar IJsland?