Ga naar de inhoud

Haai eten in IJsland

IJsland is een land in de Atlantische Oceaan. Net als zoveel andere landen heeft IJsland zijn eigen specialiteiten als het op eten aan komt. Op het schiereiland Snaefellsnes Peninsula vind je het Shark Museum waar je een IJslandse delicatesse kunt proberen: Hákarl ofwel haai.

Hoe kom je er?

Binnen 3 uur vlieg je van Nederland naar Reykjavik. Vervolgens kun je een auto huren en een roadtrip maken. Het Shark Museum ligt redelijk afgelegen en ik denk dat je er zonder auto niet komt komen.

Shark Museum in Bjärnarhöfn.

Bij het Shark Museum wordt al decennia lang Hákarl bereidt (gerijpte haai). De Groenlandse haai is een bedreigde diersoort en er wordt dus niet (meer) op gejaagd. Maar het komt nog wel eens voor dat een haai per ongeluk in de netten van een visser belandt. Als dat gebeurt wordt de haai naar het Shark Museum gebracht en op een bijzondere manier geprepareerd.

De Groenlandse haai zwemt op 1000 kilometer diepte en is daardoor giftig. Om het gif te neutraliseren werd de haai vroeger in stukken gesneden en een paar maanden in de grond begraven. Daarna werden de stukken opgegraven en kon men het eten.

Tegenwoordig gaat het een beetje anders. De haai wordt nog steeds in stukken gesneden maar opgehangen in een zogenaamde droogschuur. Hier hangt de haai dan een paar maanden ‘te drogen’ totdat het gif geneutraliseerd is.

Groenlandse haai proeven

In het museum krijg je een korte uitleg over de geschiedenis van Hákarl en mag je het daarna proeven. De haai wordt in kleine stukjes geserveerd met Brennívin (Black Death), een soort roggebrood. Dit omdat de smaak van de haai nogal overweldigend kan zijn. Ik heb een klein stukje geprobeerd en vond het niet echt smakelijk. De textuur was als een wit spekblokje. Een beetje taai. En de smaak, tja. Het smaakte een beetje naar amoniak. Niet lekker in ieder geval. Kan me niet voorstellend dat mensen dit als snack eten.

Haai proeven in het Shark Museum in IJsland.

Naast proeven kun je ook delen van de haai ‘voelen’. De huid is uitgerust met allemaal kleine weerhaakjes en wordt daardoor vaak gebruikt als schuurpapier. Ook de ruggengraat (die bestaat uit kraakbeen) en de kaken kun je in het museum bewonderen.

Vel van een Groenlandse haai.

Shark Museum IJsland, vel van een haai.
Shark Museum IJsland.

Wat vind je allemaal in het Shark Museum?

Hoewel de hoofdattractie van het museum de Groenlandse haai is, is er nog veel meer te zien. Van een grote collectie opgezette IJslandse vogels tot oude naaimachines en een vissersboot. Ook worden er dingen tentoongesteld die ze ooit in de maag van een Groenlandse haai hebben teruggevonden. Zoals de vin van een Orka, een zeehondenvel én botten van een ijsbeer.

Shark Museum IJsland, zeehondenvel.

Foto van de eigenaar (die inmiddels is overleden) met een enorme vogel.

IJsland Shark Museum, foto van de eigenaar met een gigantische vogel.

In de droogschuur, waar het enorm stinkt, hangt het vol met stukken haai.

Bjarnarhöfn droogschuur, Shark Museum IJsland.
Shark Museum IJsland, stukken haai die hangen te drogen in de droogschuur.

Wat kost het Shark Museum?

Toegang tot het Shark Museum kost € 10 (in 2018). Is dat het waard? Ik vind persoonlijk van wel. Het museum is niet meer dan een grote schuur met allemaal spullen erin, máár dat maakt het juist zo leuk! Het is authentiek en je krijgt er echt een goede indruk van het IJslandse leven. De omgeving waar je doorheen rijdt is een bonus.

Shark Museum IJsland, kop van een vis.

Meer IJsland

Het Noorderlicht

Gletsjer hike en grot tour

Natuur

Snorkelen in de Silfra kloof

Wat kost een reis naar IJsland?

Game of Thrones locaties