Verder naar bericht

Santa Clara

Santa Clara is de stad waar het laatste gevecht van de tweede revolutie van Cuba plaatsvond. Het is ook de laatste rustplaats van Che Guevara, de held van de revolutie.

blank
blank
blank

Hoe kom je er?

Ik nam vanuit Trinidad de Viazul bus naar Santa Clara. De rit duurde ongeveer 3 uur en ik betaalde € 7 voor een kaartje.

Lees meer over Cuba en openbaar vervoer.

Waar verblijf je?

Ik boekte via Airbnb één nacht bij Hostel Las Arecas. Ik had een grote kamer voorzien van airconditioning. Ontbijt (erg groot) kostte 5 CUC. De eigenaar Pedro is erg vriendelijk en er is een wifi punt zodat je in het hostel verbinding kunt maken (je hebt alsnog een ETECSA kaart nodig).

Lees meer over Cuba en internet.

Wie was Che Guevara?

Ernesto ‘Che’ Guevara werd geboren in Argentinië maar spendeerde de meeste tijd van zijn leven in andere landen. Het was een slimme en serieuze man. Samen met Camillo Cienfuegos en Fidel Castro leidde hij de tweede revolutie van Cuba.

Lees meer over Fidel Castro en de tweede revolutie van Cuba

De Guerillero Heroico. Een iconische foto die iedereen ter wereld kent.

blank

Het laatste gevecht van de revolutie vond plaats in Santa Clara. Dictator Batista stuurde een gepantserde trein (Tren Blindado) naar Santa Clara met wapens voor zijn leger. Che wist de trein te blokkeren met een bulldozer. De trein ontspoorde en de wapens vielen in handen van de guerrilla’s.

Nadat ook Santiago de Cuba werd overgenomen ontvluchtte Batista de hoofdstad, Havana. Een paar dagen later kwamen Che en zijn kameraad Camillo aan in de stad. Fidel volgde en werd de nieuwe leider van Cuba.

Che vertrok daarna naar Congo om ook daar een revolutie te beginnen maar dat mislukte. Daarna probeerde hij het in Bolivia.

In 1967 werd Che in Bolivia opgepakt door de CIA en vermoord. Het gerucht gaat dat Fidel Castro hierachter zat. Een andere guerrilla strijder die met Che naar Bolivia ging vertelde hem “we zijn hier naartoe gestuurd door Fidel om te sterven”, maar Che geloofde dat niet. Tot aan zijn dood geloofde hij dat Fidel zijn vriend was. En Fidel heeft het gerucht altijd ontkend.

Mausoleum Che Guevarra

In 1997 zijn de restanten van Che uit Bolivia overgebracht naar Cuba. Sinds die tijd rust hij in het mausoleum in Santa Clara, samen met andere verzetsstrijders.

Naast het mausoleum vind je een museum met foto’s en persoonlijke items van Che Guevara. Ik heb hier geen foto’s van aangezien je die niet mag maken in het museum.

blank
blank
blank

Monumento a la Toma al Tren Blindado

Bij dit monument vind je 4 van de originele wagons van de ontspoorde Tren Blindado en de bulldozer die het allemaal mogelijk maakte.

Er is niet heel veel te zien maar het gaat meer om het gevoel. Het idee dat hier de revolutie eigenlijk echt is begonnen. Het laatste gevecht.

blank
blank
blank
blank

Revolution Café / museum

In dit café/ museum vind je allemaal bijzondere items. Zo bestaan de tafels uit oude naaimachine tafeltjes. Aan de muur hangen originele foto’s van de helden van de revolutie en brieven die zijn geschreven door Fidel Castro.

Op het menu staan cocktails en sandwiches. Ik heb hier heerlijk gegeten voor een goede prijs.

blank
blank

Live muziek bij El Mejunje

Super plek om te genieten van live muziek. Toen ik er was speelde ze salsa en oude rock nummers. Man wat was die band goed! Eten en cocktails zijn ok. Beetje aan de dure kant voor Cubaanse begrippen. Er hangen veel hippe jongeren rond.


Meer Cuba

Havana

Vinales

Cienfuegos

Trinidad

Varadero

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.