Ga naar de inhoud

Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba en tevens de grootste stad met de meeste inwoners. De stad wordt verdeeld in drie wijken: Oud Havana, Central Havana en Vedado.

Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam vlieg je in 13 a 16 uur naar Havana, Cuba (met een overstap).

Taxi van vliegveld naar het centrum

Er zijn helaas geen goedkope opties om van het vliegveld van Havana naar het centrum te komen. Er rijdt in ieder geval geen bus (in 2019). De standaard prijs voor een taxi is 25 tot 30 CUC (€ 22 tot € 26). Ik regelde een taxi via de casa waar ik verbleef.

Waar verblijf je?

Havana kan opgedeeld worden in verschillende gebieden. De meeste toeristen verblijven in Old Havana of Vedado.

Straat in Havana Cuba.

Ik verbleef bij een casa particulare in centraal Havana. Dit wordt gezien als één van de armste wijken. De oude koloniale huizen zijn vervallen, de straten vies en vol met mensen. Toen ik er aankwam was mijn eerste gedachte “mijn god waar ben ik beland?”.

Maar niets is wat het lijkt. De mensen in deze buurt zijn vriendelijk en je kunt er veilig rondlopen. Zelfs ’s avonds.

Ik verbleef de eerste vier dagen bij Villa Kiki en de laatste twee nachten bij Casa Botello.

Mocht je naar Cuba gaan dan zou ik aanraden om bij een casa particulare te verblijven want de mensen kunnen het geld goed gebruiken.

Verderop in dit blog lees je meer over Centraal Havana.

Villa Kiki in Havana Cuba.

Old Havana

Havana kan nogal overweldigend zijn. Om meer over deze stad te weten te komen boekte ik een Free City Tour. Deze worden elke dag gegeven om 9 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags (in 2019).

In 3 uur loop je langs de bekendste plekken in de stad en leer je meer over de geschiedenis.

Fiets taxi in Old Havana Cuba
Old Havana Cuba.
Old Havana Cuba.

De geschiedenis van Havana

Old Havana is waar de stad is ontstaan. Er woonden vooral rijke mensen. Afrikaanse en Chinese slaven mochten niet in Old Town komen, die woonden in Central Havana.  

Men bouwde een muur om de stad om deze te beschermen tegen piraten. Later, toen de stad werd uitgebreid werd de muur weggehaald. Er is nog maar één plek waar een stukje van die muur overeind staat en dat is in de buurt van Angel Plaza.

Restant van oude stadsmuur in Old Havana Cuba.

Old Havana is één van de beter onderhouden gebieden. De financiële crisis heeft er flink ingehakt en een hoop gebouwen zijn vervallen. Maar je ziet dat men het oude centrum netjes probeert te houden voor de toeristen (nummer 1 inkomstenbron van het land). Toen ik er was (juli 2019) bestond Havana bijna 500 jaar en daarom werd er een heleboel gerestaureerd.  

Angel Plaza

Dit is de plek waar de tour start. Angel Plaza is een klein pleintje waar je een kerk vindt met het standbeeld van een dame. Deze dame is Cecilia Valdez. Geen bestaand persoon maar een fictief personage uit een boek. Valdez was een vrouw van gemixte afkomst die verliefd werd op een witte man. In die tijd een taboe. Ze kreeg een kind wat vervolgens vermoord werd in de kerk.

Wist je dat: het begin van één van de Fast & Furious films is gefilmd in Havana? Onder andere het Angel Plaza komt in beeld.

Angel Plaza Havana Cuba.
Angel Plaza Havana Cuba.

Het beroemde Bacardi gebouw

Het hoofdkantoor van Bacardi bevond zich ooit in Cuba. Dit omdat alle ingrediënten voor de rum die gemaakt werd zich bevonden in Havana. Maar toen Cuba communistische werd vertrok het bedrijf naar Puerto Rico.

Omdat men hier niet dezelfde ingrediënten kon krijgen werd er een ander soort rum gemaakt. Het originele recept werd achtergelaten in Cuba én men ging door met het maken van deze rum. Het is nu bekend onder de naam Santiago de Cuba rum en het is bijna altijd uitverkocht.

Bacardi gebouw in Havana Cuba.

El Floridita

Een van de bekendste bars in Havana is El Floridita. Voornamelijk omdat de schrijver Hemminway hier altijd kwam. Hij heeft zelfs een eigen cocktail uitgevonden. Een daquiry. Die niet wordt aangeraden overigens omdat het drankje véél te sterk is. Hemmingway hield wel van een drankje.  

El Floridita Havana Cuba.

Hotel Manzana

Hotel Manzana heeft een rooftop bar waar je waanzinnig mooi kunt uitkijken op het centrale park, Gran Teatro en het Capitol. Drankjes zijn voor Cubaanse begrippen aan de dure kant.  

Hotel Manzana Havana Cuba.
Havana Cuba.
Cocktail drinken bij Hotel Manzana Havana Cuba.

Caballero de Paris

Bij het San Francisco plein vind je een beeld van Jose Maria, beter bekend als Caballero de Paris (de gentleman uit Parijs). Jose was een zwerver, zeer geliefd onder het volk. Hij deed veel goeds voor het volk en was altijd vrolijk. Je zou hem kunnen vergelijken met een hippie ‘peace, love and happyness’. Tegen kinderen zei hij dat ze een wens mochten doen als ze zijn vinger en baard zouden vasthouden en één voet op zijn voet zouden plaatsen. Dat verklaart de foto hieronder.

Caballero de Paris bij San Francisco plein in Havana Cuba.

Een bezoekje aan het klooster is ook de moeite waard. Toen ik er was (juli 2019) waren ze een hoop aan het restaureren.

San Francisco klooster in Havana Cuba.
San Francisco klooster in Havana Cuba.
San Francisco klooster in Havana Cuba.

In het klooster vind je meerdere replica’s van Leonardo DaVinci’s uitvindingen

Fiets uitvinding van Da Vinci in San Francisco klooster in Havana Cuba.
San Francisco plein in Havana Cuba.
San Francisco klooster in Havana Cuba.

National Capitol

Het Capitol is één van de meest iconische gebouwen in Havana. Het lijkt erg op het Capitol in de VS maar is anders. Zo verschillen de afmetingen en zijn er veel meer details.

National Capitol Havana Cuba.

Het gebouw is in slechts 3 jaar gebouwd. Dit was mogelijk omdat er meer dan 8000 mensen aan meewerkten. Het gebouw heeft zo’n 17 miljoen dollar gekost wat in die tijd (jaren 20 depressie) erg veel was.

Het Capitol huisde vroeger het congres. Maar toen het aantal leden zich uitbreiden en de zaal te klein werd verhuisde ze naar een andere locatie. Tegenwoordig vind je hier de Universiteit van de wetenschap en de bibliotheek.

Een bezoekje aan het Captiol kost 10 CUC (in 2019).

Grote hal in het National Capitol Havana Cuba.

Dit is de godin Athene. Het beeld staat voor kracht en macht.

Beeld van de godin Athene in National Capitol Havana Cuba.

Op de deuren van het Capitol staan verschillende periodes uit de Cubaanse geschiedenis afgebeeld. Met één gebeurtenis waren de Cubanen het niet zo eens (de president van de VS). Uit protest hebben ze de gezichten weg gekrast.

Deuren van het National Capitol Havana Cuba.
Detail van de deuren van het National Capitol Havana Cuba.
Hal in National Capitol Havana Cuba.
Zaal in National Capitol Havana Cuba.
Kamer in National Capitol Havana Cuba.

Gran Teatro de La Habana Alicia Alonso

Het Theater is één van de mooiste gebouwen in Havana. Het werd in 1838 gebouwd en er speelde bekende Europese artiesten zoals Sarah Bernhardt. Er werd later een deel aangebouwd dat fungeerde als centrum voor Spaanse immigranten.

Het ontwerp komt van de Belgische architect Paul Belau, die ook het presidentiële paleis ontwierp.

Gran Teatro de La Habana Alicia Alonso in Havana Cuba.

Het theater is de thuisbasis van het Cubaanse Nationale Ballet. Er worden ook Opera shows gegeven. En er is een gigantische zaal met bar die gehuurd kan worden. Er werden vroeger quinceanera’s gevierd (soort sweet 15) maar dat doen ze niet meer omdat er vaak teveel gedronken werd.

Gran Teatro de La Habana Alicia Alonso in Havana Cuba.
Gran Teatro de La Habana Alicia Alonso in Havana Cuba.
Gran Teatro de La Habana Alicia Alonso in Havana Cuba.
Gran Teatro de La Habana Alicia Alonso in Havana Cuba.
San Francisco plein Havana Cuba.

In de grote hal, bij binnenkomst, staat een standbeeld van Alicia Alonso. Een beroemde Cubaanse ballerina. Ze gaf haar laatste show toen ze 75 jaar oud was. Toen ik er was in 2019 leefde ze nog en was ze 95 jaar oud.

Gran Teatro de La Habana Alicia Alonso in Havana Cuba.

Een bezoekje aan het theater kost 5 CUC (in 2019).

Christo

Aan de andere kant van het water vind je een beeld van Jezus Christus, ‘El Christo de La Habana’. Ook wel de kleinere versie van Christ the Redeemer in Brazilië genoemd.

Beeld van Christo in Havana Cuba.

Het beeld werd gemaakt door de Cubaanse kunstenaar Lilian Jilma Madera en bestaat uit 77 onderdelen. Elk stuk werd gemaakt in Rome en gezegd door de Paus.

Je kunt op twee manieren aan de overkant van het water komen, via taxi of ferry. De ferry gaat om de 20 minuten en kost 1 CUC. De kosten van de taxi hangen af van je onderhandeling skills.

Uitzicht op Havana vanaf het beeld van Christus

Havana Cuba.

Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro

Op loopafstand van Christo vind je het Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro (het kasteel van de drie magische koningen van Morro). Vanaf dit kasteel (of fort) werd de stad in koloniale tijden verdedigd. Je vindt er dan ook nog oude kanonnen. Rond 1764 werd de vuurtoren voor het eerst gebruikt.

Vanaf het kasteel heb je mooi uitzicht over het oude gedeelte van Havana. Toegang kost 6 CUC (in 2019).

Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro in Havana Cuba.
Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro in Havana Cuba.
Kanon bij Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro in Havana Cuba.
Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro in Havana Cuba.

Museo de la Revolucion

Als je al wat weet over de geschiedenis van Cuba en de tweede revolutie dan is dit museum interessant. Je kunt er een klein beetje info vinden over de eerste revolutie maar het draait vooral om de tweede revolutie en de drie helden, Fidel Castro, Che Guevara en Camillo Cienfuegos.

Museo de la Revolucion in Havana Cuba.

Er wordt vooral veel informatie gegeven over de operaties die ze hebben uitgevoerd gedurende de revolutie. Ook worden er objecten uit die tijd tentoongesteld, zoals legerlaarzen van Fidel Castro.

Museo de la Revolucion in Havana Cuba.
Museo de la Revolucion in Havana Cuba.

In het bijgebouw vind je de boot, Granma, waarin Fidel, Che en 80 andere verzetsstrijders van Mexico naar Cuba voeren.

Je kan het bijna niet zien maar hier staat de Granma boot

Museo de la Revolucion in Havana Cuba.

In deze auto werden wapens vervoerd

Museo de la Revolucion in Havana Cuba.

Een raket die werd afgevoerd op een vliegtuig van de VS en wrakstukken van het vliegtuig. Aangezien de VS officieel niets te zoeken had in het ruim van Cuba duurde het jaren voordat ze het lichaam van de piloot claimden. Leuk voor de familie.

Museo de la Revolucion in Havana Cuba.

Museo Nacional de Bellas Artes

Als je houdt van moderne kunst dan is dit museum een aanrader. Het museum is groot (drie verdiepingen) en je vindt er kunstwerken van diverse (voornamelijk Cubaanse) kunstenaars. Ik ben niet echt een fan van moderne kunst maar soms zit er iets tussen wat me wel bevalt. Helaas beviel het merendeel me niet in dit museum. Voor mij was het dus een tegenvaller.

Museo Nacional de Bellas Artes in Havana Cuba.
Museo Nacional de Bellas Artes in Havana Cuba.
Museo Nacional de Bellas Artes in Havana Cuba.
Museo Nacional de Bellas Artes in Havana Cuba.

Cathedral Square

Je vindt hier de oudste kerk van Havana, de Cathedral de San Cristobal de la Habana. Rondom het plein staan allemaal koloniale gebouwen. Typisch voor deze gebouwen is de open binnentuin. Die zorgde ervoor dat de kamers konden luchten. Veel gebouwen in Havana hebben nog steeds deze opzet.

Cathedral Square in Havana Cuba.
Cathedral de San Cristobal de la Habana in Havana Cuba.
Cathedral de San Cristobal de la Habana in Havana Cuba.
Cathedral de San Cristobal de la Habana in Havana Cuba.
Cathedral de San Cristobal de la Habana in Havana Cuba.

Plaza de Armas

Dit is waar Havana officieel is begonnen. De eerste kerkelijke dienst vond hier plaats. Een schilderij van deze gebeurtenis kun je hier vinden.

Obispo street

Dit is de meest toeristische straat in Havana. Hier vindt je winkeltjes, restaurants en pinautomaten.

Hotel Ambos Mundos

Dit hotel grenst aan Obispo street en is populair omdat de schrijver Hemmingway hier altijd verbleef voordat hij een huis liet bouwen in Cuba.

Hotel Ambos Mundos in Havana Cuba.

Havana Old Square

In het midden staat een fontein waar ze een hek omheen moesten plaatsen omdat de kinderen van de nabijgelegen school er anders constant in gingen zitten. Op het plein staat verder een beeld van een haan waar een vrouw op zit met een vork. De haan staat voor de man (macho) en de vrouw domineert deze man als het ware met haar vork die dient als wapen. De vrouw ziet er niet bijzonder vrouwelijk uit (feminisme) maar draagt dan wel weer hakken. Het idee erachter is dat je tegelijkertijd sterk en vrouwelijk kunt zijn.

Beeld op Havana Old Square in Havana Cuba.

Slenter langs de boulevard

Een ideale plek om de zonsondergang te bekijken. En het wifi signaal is hier ook goed.

Havana Boulevard in Cuba.
Havana Boulevard in Cuba.

Maak een ritje in een oldtimer

Prachtig natuurlijk om een keer mee te maken. Ik heb het niet gedaan omdat het nogal prijzig is in je eentje. Een ritje maak je vanaf 40 CUC.

Oldtimers in Havana Cuba.
Oldtimers in Havana Cuba.
Oldtimers in Havana Cuba.
Oldtimers in Havana Cuba.
Oldtimers in Havana Cuba.

Check de oude gebouwen

Slenter door de straatjes van Old Havana en geniet van de omgeving.

Gebouwen in Havana Cuba.
Gebouwen in Havana Cuba.
Gebouwen in Havana Cuba.
Gebouwen in Havana Cuba.

Sigaren kopen in Havana of niet?

Er zijn een hoop handelaren die op de straat sigaren proberen te verkopen via de illegale weg. Ze lokken je met een smoes over een festival naar een locatie waar je dan zwart sigaren kunt kopen. Mocht je een authentieke Cubaanse sigaar willen scoren in Havana doe dat dan in de winkel. De prijzen zijn overal gelijk. De beste sigaren koop je trouwens niet in Havana maar in Vinales of Pinar del Rio, waar ze gemaakt worden.

Central Havana

Naast de Free City Tour in Old Havana wordt er ook dagelijks een tour gegeven door Central Havana. Deze tour duurt iets langer en je moet meer lopen. Het is dan ook aan te raden om deze tour in de middag te boeken wanneer het minder warm is.

Centraal Havana.

Geschiedenis

In Old Havana mochten alleen rijke mensen komen. Slaven werden naar de buitenwijken verbannen. Ze woonden in simpele hutjes in wat nu bekend is als Central Havana. Veel van deze mensen zijn hier gedurende de jaren blijven wonen. Het is de reden dat je in Central Havana veel mensen van Afrikaanse afkomst ziet.

In de 18e eeuw breidde Havana zich flink uit. Veel plantagehouders kwamen naar Cuba met hun slaven omdat er in Haïti en de Dominicaanse republiek opstanden uitbraken. De bevolking groeide van 150 duizend naar 1,3 miljoen. Vooral in Havana werd het in een korte tijd heel erg druk.

De economie bloeide op en in de 19e eeuw werden overal mooie huizen in verschillende stijlen gebouwd.  

Maar met de val van de Sovjet-Unie klapte de hele economie in elkaar. En dat heeft zijn sporen achtergelaten. De ooit zo prachtige gebouwen zijn vervallen. Men heeft de middelen niet om ze op te knappen. Voeg daar een paar orkanen aan toe en het gevolg is een stad die geteisterd lijkt door oorlog. Enorm zonde.

Centraal Havana.
Centraal Havana.
Centraal Havana.
Centraal Havana.
Centraal Havana.
Centraal Havana.

Geen chinezen in Chinatown

In de koloniale tijden werden niet alleen slaven uit Afrika gehaald maar ook uit China. En net als de Afrikanen leefden ze in de buitenwijken van Havana, in een gedeelte dat ze Chinatown noemde.  Maar tegenwoordig vind je geen Chinezen meer in Chinatown. Waarom? Door het mixen van rassen. Chinese mensen mixten met Afrikanen, Spanjaarden. En zo is het ‘pure’ Chinese ras eigenlijk uitgestorven. In Chinatown worden Chinese tradities nog wel voortgezet maar door mensen die er niet Chinees uitzien.

Chinatown in Havana Cuba.

Eten bij de Paladars

Privé restaurants gerund door mensen vanuit hun huis. Je vindt deze veel in Central Havana. Waar de naam vandaan komt is een grappig verhaal.

In Havana zijn Braziliaanse soap opera’s erg populair. Blijkbaar keek men in de jaren 90 naar een Soap Opera die ging over twee vrouwtjes die eerst Sandwiches verkochten en daarna een eigen shop begonnen. Ze noemden deze El Paladar.

Daarna ontstonden de privé restaurants in Havana en zonder het van elkaar te weten noemden iedereen zijn restaurantje El Paladar. En daarom zijn alle privé restaurants nu bekend onder die naam.

La Guarida

Is één van de duurste restaurants in Habana. En dat is grappig want het bevindt zich in één van de armste wijken.

Wanneer je het gebouw betreedt vraag je je af of je wel bij het juiste adres bent. Het ziet eruit alsof het pand leeg staat. Is verlaten. Vervolgens loopt je helemaal naar boven en dan weet je niet wat je ziet. Allemaal rijke toeristen die zich vermaken met een wijntje en een dure maaltijd. Terwijl er beneden arme mensen rondlopen waarvan sommige eruitzien alsof ze al dagen niet gegeten hebben. Het contrast kan gewoon niet groter zijn.

La Guarida in Centraal Havana Cuba.
La Guarida in Centraal Havana Cuba.
La Guarida in Centraal Havana Cuba.

Vedado

Vedado is een andere wijk in Havana, grenzend aan Central Havana. Het staat bekends als het Cubaanse Las Vegas. Dat was het idee erachter. En dat zie je terug aan de gebouwen die er staan. Het voelt heel erg Las vegas jaren 50.

Oldtimer in Vedado Havana Cuba.

Toen ik er was, in juli 2019, ging net één van de meest beroemde ijssalons, La Coppelia, na jaren van restauratie weer open. De rijen waren zó lang, het leek wel een attractie in Disneyland. Bizar.

Vedado betekent overigens ‘verboden’. De wijk kreeg deze naam omdat het in de 16e eeuw verboden was om hier te bouwen.

Vedado house

In Vedado staat een huis uit de 18e eeuw dat laat zien hoe mensen in die tijd woonden. Het huis is eigendom van de overheid die het gevuld heeft met spullen uit dezelfde periode. Het is dus geen particulier woonhuis (meer). Alle spullen die in het huis staan zijn opgekocht op veilingen of gedoneerd.

Je mag binnen helaas geen foto’s maken. Alleen buiten mag je wat plaatjes schieten van de oude auto.

Entree is gratis.

Auto bij Vedado House in Havana Cuba.
Auto bij Vedado House in Havana Cuba.

Hotel Nacional de Cuba

Het Hotel Nacional de Cuba is het rijkste hotel in Havana. Hier verbleven grote sterren zoals Obama en Kevin Costner. Echt super luxe. Het is aan te raden om vanaf hier de zonsondergang te bekijken. Erg mooi.

Hotel Nacional de Cuba in Havana Cuba.
Hotel Nacional de Cuba in Havana Cuba.

Hemmingway house

Nadat ik een bezoek had gebracht aan het huis van Hemmingway in Florida Key West besloot ik dat ik ook naar zijn huis in Cuba wilde.

Hemmingway House in Havana Cuba.

Hoe kom je er?

Het huis van Hemmingway ligt in Finca, een flink eindje van het centrum van Havana vandaan. Een taxi zou erg duur worden. Daarom besloot ik om te checken of er een bus heen ging. En dat was zo. Vanuit Vedado (wijk in Havana) gaat er een bus (P2) helemaal naar Finca. De bus stopt bij de weg die naar het huis van Hemmingway leidt.

De rit duurt ongeveer 45 minuten en kost zo’n 30 cent.  

Wat vond ik ervan?

Het was een flinke tegenvaller! Ik moest 6 CUC betalen maar vervolgens mocht ik niet naar binnen. Ik mocht alleen via de deur en de ramen naar binnen kijken. Er zat een groepje vrouwen buiten te eten. Eentje liep naar binnen en maakte foto’s voor me met mijn mobiel. Maar vervolgens moest ik daar dan ook weer apart voor betalen.

Ook was er nergens informatie te vinden over de schrijver of over het huis. Wie het bijvoorbeeld ontworpen heeft en waarom hij per se daar wilde wonen.

Hemmingway House in Havana Cuba.

Er was geen tour. Niks. Alleen maar mensen die er een beetje rondhingen en behalve eten niets deden. Een complete waste of time. Echt een tourist trap. Erg jammer.


Meer Cuba

Vinales

Cienfuegos

Trinidad

Santa Clara

Varadero

Wat kost een reis naar Cuba?