Ga naar de inhoud

Varadero

Varadero is één van de grootste badplaatsen in Caribisch Cuba. Het wordt ook wel Playa Azul genoemd, blauw strand. Aan de foto’s kun je wel zien waarom. De stranden zijn hagelwit en het water is helderblauw.

Varadero ligt op slechts 3 uur rijden van Havana en is een populaire plek om vakantie te vieren.

Strand Varadero Cuba.

Hoe kom je er?

Ik reisde vanuit Santa Clara naar Varadero. Het is de enige keer dat ik niet met de Viazul bus ging maar met een gedeelde taxi. Dit omdat het Viazul kantoor in Santa Clara een storing had. Ik kon dus geen buskaartje kopen.

De gedeelde taxi van Santa Clara naar Varadero kostte 30 CUC (eigenlijk 25 maar er kwam één persoon niet opdagen waardoor ik en de andere twee passagiers 5 CUC extra moesten betalen). De rit duurde ongeveer 3 uur.

Lees meer over Cuba en openbaar vervoer.

Waar verblijf je?

Veel toeristen boeken een all-inclusive hotel. Maar dit is heel erg duur. Je betaalt zo € 50 per nacht. Ik besloot voor een casa particulare te gaan: Casa Betty. Maar ook deze zijn niet goedkoop in Varadero. Ik betaalde € 36 per nacht. Niks inclusive.

Maar er was wel een dakterras aanwezig, er zat een kleine supermarkt om de hoek, het strand was 5 minuten lopen en het Viazul busstation zat ook dichtbij. Ideaal.

Een van de duurdere hotels in Varadero

Hotel in Varadero Cuba.

Hoe reis je rond in Varadero?

Om alles te kunnen zien in Varadero heb je vervoer nodig. Je kunt natuurlijk een taxi nemen maar een goedkopere optie is de Hop on Hop off bus. Deze rijdt heel Varadero rond en stopt bij verschillende hotels en stranden. Een kaartje kost maar 5 CUC (in 2019) en je kunt dan de hele dag ‘hoppen’.

Hop on Hop off bus in Varadero Cuba.

Of laat je rondrijden in een oldtimer

Oude Amerikaanse auto's in Cuba.

Wat is er te doen?

In Varadero is eigenlijk niet zoveel te doen. Je gaat er puur heen om op het strand te liggen. Uiteraard zijn er winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen en restaurantjes maar hiken of iets dergelijks kun je er niet doen. En dat wil je ook niet want in Varadero is het warm. Heel erg warm.

Varadero Cuba.
Strand in Varadero Cuba.
Strand in Varadero Cuba.
Strand in Varadero Cuba.
Strand in Varadero Cuba.

Skydiven

Mijn schoonbroer en zus zijn wezen skydiven in Varadero en dat zag er heel tof uit. Maar ik kon de moed niet verzamelen. Ook omdat niet alle recensies online even positief waren. Ik ben nog steeds van plan om dit een keer te gaan doen. Ooit…

Duiken met Atlantis

Mocht je je vervelen dan kun je een snorkeltrip boeken óf gaan duiken in Cuba. Ik was eigenlijk niet van plan om te gaan duiken omdat ik in Mexico al heel veel gezien heb. Maar toen ik keek naar de prijzen besloot ik om toch een duiktrip te boeken in plaats van te gaan snorkelen. Voor twee duiken betaalde ik namelijk maar 70 CUC (ongeveer 60 euro).

Duiken in Cuba.

Ik boekte de trip met Atlantis en werd netjes bij mijn Casa opgepikt. Ik gaf aan dat ik een beetje last heb van een chronische verkoudheid en daar hielden ze rekening mee. We gingen heel langzaam naar beneden.

Omdat we niet heel diep doken (max 18 meter) had ik gelukkig nergens last van.

Wat vond ik ervan?

Als je nog niet zo vaak gedoken hebt dan is het erg mooi. Voor mij persoonlijk was het niet heel bijzonder. Bay of Pigs schijnt een betere locatie te zijn.

Golfen

Is ook een leuke optie, mocht je je vervelen.

Golfen in Varadero Cuba.

Eten en drinken in Varadero

Ik ben wezen eten bij één van de betere restaurants, Salsa Suarez. Maar om heel eerlijk te zijn vond ik het een klein beetje tegenvallen. Zo was de korrel van mijn risotto een beetje te hard en de focaccia was meer een grote cracker. Ik betaalde voor alles 27 CUC. Dat is veel voor Cubaanse begrippen. Over het algemeen kun je avondeten voor 10 CUC.

Eten bij Salsa Suarez in Varadero, Cuba.
Eten bij Salsa Suarez in Varadero, Cuba.

Ik dronk twee cocktails bij de Compass bar. Geen bijzondere omgeving. Cocktails waren prima.

Cocktails drinken bij de Compass bar in Varadero Cuba.

Meer Cuba

Havana

Vinales

Cienfuegos

Trinidad

Santa Clara

Kosten 2,5 week Cuba