Ga naar de inhoud

Trinidad

Trinidad is een oude, koloniale stad in Cuba die sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De stad werd in de 16e eeuw gesticht en heeft veel van zijn oorspronkelijke details, zoals koloniale gebouwen en kleine straatjes, behouden.

Kleurrijke straat in Trinidad Cuba.

Hoe kom je er?

Ik nam de Viazul bus van Cienfuegos naar Trinidad. Ik kocht het kaartje van tevoren in Havana. De rit duurde ongeveer 1,5 uur en ik betaalde € 7 voor een kaartje.

Lees meer over Cuba en openbaar vervoer.

Trinidad Cuba.

Waar verblijf je?

Ik boekte via Airbnb een kamer bij een local thuis. Hostal Ana heette de plek. De kamer was prima. Groot en voorzien van airconditioning. Helaas was het wel een beetje gehorig. Je kon iedereen horen praten. En praten doen ze hard in Cuba.

Wat is er te doen?

Ik was twee dagen in Trinidad en dat is eigenlijk te kort. Als je ook nog een middag naar het strand wilt dan heb je zeker drie dagen nodig.

Kleurrijke huizen in Trinidad Cuba.
Oude Amerikaanse auto in Trinidad Cuba.
Plein in Trinidad Cuba.

Het oude stadscentrum

Het oude stadscentrum is eigenlijk waar het om draait in Trinidad. Je vindt hier oude, koloniale huizen in allerlei kleuren. Restaurants, winkeltjes, pleintjes, kerken en museums.

Dit is de meest gemaakte foto in Trinidad, waarom dat zie je in de foto eronder.

Oude, koloniale centrum van Trinidad in Cuba.

Dit plaatje staat op de 25 cent munt van Cuba!

De vijfentwintig cent munt van Cuba.

Free City Tour

De Free City Tour is een aanrader. Je leert meer over Trinidad en loopt langs alle belangrijke plekken. De middag tour is fijn want dan regent het vaak en is het niet zo warm.

Kleurrijk huis in Trinidad Cuba.
Paard met wagen in Trinidad Cuba.
Oude Amerikaanse auto in Trinidad Cuba.
Oude Amerikaanse auto in Trinidad Cuba.
Kleurrijk huis in Trinidad Cuba.

Palacio Cantera

Palacio Cantera was oorspronkelijk particulier eigendom maar is tegenwoordig een museum. Je vindt hier informatie over de geschiedenis van Trinidad.

Vanaf de toren van Palacio Cantera kun je mooi uitkijken over de hele stad.

Palacio Cantera in Trinidad Cuba.
Palacio Cantera in Trinidad Cuba.
Palacio Cantera in Trinidad Cuba.
Palacio Cantera in Trinidad Cuba.
Uitzicht Trinidad Cuba.
Uitzicht Trinidad Cuba.

Museo Nacional de Lucha contra Bandidos

Dit opvallende gebouw was vroeger het klooster van San Francisco de Asis. Tegenwoordig is het een museum waar je informatie vindt over de strijd tegen groepen die tegen de revolutie waren. Ik heb in mijn blogs over Cuba al veel verteld over de tweede revolutie die geleid werd door Fidel Castro, Che Guevara en Camillo Cienfuegos. Maar in dit museum leer je dus meer over de groepen die tégen de revolutie waren.

Ook dit gebouw heeft een toren die een mooi uitzicht biedt over de stad.

Museo Nacional de Lucha contra Bandidos in Trinidad Cuba.

Plaza Mayor

Het Plaza Mayor (hoofdplein) in het historische center en wordt omringd door koloniale gebouwen die vroeger eigendom waren van rijke mensen. Tegenwoordig zijn de huizen museums of vind je er winkels.

Een aantal huizen hebben mooie schilderingen op de wand. Deze werden gemaakt door schilders uit Italië. De restauratie wordt tegenwoordig gedaan door jonge Cubanen. Want Italianen overhalen naar Cuba is te duur.

Plaza Mayor in Trinidad Cuba.

Iglesia de la Santisima Trinidad

De Iglesia de la Santisima Trinidad ligt aan het Plaza Mayor. De kerk werd in de 19e eeuw gebouwd en is blijkbaar heel vaak dicht. Ik had mazzel want toen ik erheen ging waren de deuren open.

Iglesia de la Santisima Trinidad Cuba.
Iglesia de la Santisima Trinidad Cuba.

Casa de Musica

Casa de Musica is een plek om ’s avonds heen te gaan. Elke avond is er live muziek bij de trappen voor de casa.

Casa de Musica Trinidad Cuba.

Disco Ayala

In Havana zei een gids dat we allemaal naar deze disco moesten gaan want “you will never want to leave Cuba after. You are going to find the love of your life” waarop ik zei “well I already found him so I don’t have to go there” waarop hij weer zei “forget about him!”. Haha.

Ik werd door een dame die ik tijdens een tour ontmoette uitgenodigd om mee te gaan. Heb er heel even over nagedacht omdat de disco zich in een grot bevindt en dat is natuurlijk wel heel tof. Maar ik heb toch maar nee gezegd. Ik was een beetje moe en de gedachte aan al die aandacht vragende kerels maakte me alleen maar moeier.

Canchánchara drinken

Canchánchara is een drankje (cocktail) uitgevonden door guerrilla strijders. Het is gemaakt van brandewijn, honing en citroensap. In de jungle kon het nog wel eens koud worden en men dronk dan deze drank om warm te blijven en energie te krijgen.

Als je in Trinidad bent dan mag je eigenlijk niet weg voordat je dit drankje geprobeerd hebt.

Canchánchara drinken in Trinidad Cuba.

Eten in Trinidad

Aanraders in Trinidad zijn Taberna La Botija en La Redacción. Goed eten (ook vegetarisch) voor een goede prijs.

In dit ‘waarzeggers’ café hangt geld uit diverse landen van de wereld.

Waarzeggers café in Trinidad Cuba.

Taxi?

Trinidad is een leuke stad maar er is één ding dat echt super irritant is. De taxi chauffeurs. Je kunt geen vijf meter lopen of er roept wel iemand “TAXI?” naar je. Toen ik naar een reisbureau ging kwam er weer eentje op me af. Ik gaf aan dat ik niet geïnteresseerd was. Toen ik later naar buiten kwam vroeg hij wéér of ik een Taxi wilde. Dus ik zei “ik heb al nee gezegd” waarop hij antwoordde “ja maar, ik ben taxi chauffeur en ik wil graag naar het strand rijden”. Uhm, okee. Maar ik heb toch net gezegd dat ik dat niet wil?

Echt héél erg irritant. Ik weet dat de mensen arm zijn in Cuba en dat toerisme de eerste bron van inkomsten is maar als iemand nee zegt dan is het nee.

Taxi in Trinidad Cuba.

Tour naar Topes de Collantes

Topes de Collantes is een natuurpark in de buurt van Trinidad. Je kunt er verschillende hikes doen. Omdat het best wel een stukje rijden is besloot ik een tour te boeken. We verzamelden ’s ochtends op een plein vlakbij mijn casa. Vanaf daar reden we in een grote Russische truck met Chinese motor naar Topes de Collantes.

Truck in Trinidad Cuba.

We stopten eerst bij het informatie center en daarna hikte we naar waterval Salto de Caburni. Bij de waterval kun je afkoelen en zwemmen in een meertje.

Topes de Collantes uitzicht Cuba.
Topes de Collantes uitzicht Cuba.
Topes de Collantes uitzicht Cuba.
Cactus in Cuba.
Topes de Collantes uitzicht Cuba.
Topes de Collantes, rots.
Salto de Caburni waterval Cuba.
Salto de Caburni waterval Cuba.

Kippen en hanen lopen overal rond in Cuba

Haan in Cuba.

Ik vond de hike eigenlijk een beetje tegenvallen. De omgeving was niet heel boeiend en de hike duurde kort. Maar het was wel fijn om even het hete Trinidad uit te zijn.

Voor een tour naar Topes de Collantes betaal je zo’n € 27 (in 2019).

Topes de Collantes tour Cuba.

Meer Cuba

Havana

Vinales

Cienfuegos

Santa Clara

Varadero

Kosten 2,5 week Cuba