Ga naar de inhoud

Bur Dubai en Deira

Dubai is een stad en emiraat in de Verenigde Arabische Emiraten. Het bestaat uit diverse wijken zoals Bur Dubai en Deira. Dit zijn de oudste delen van Dubai en worden daarom ook wel ‘old Dubai’ genoemd. In dit blog lees je wat er te doen en te zien is.

Al Fahidi old Dubai

Hoe kom je er?

Het ligt eraan waar je precies heen wilt maar op verschillende plekken in Bur Dubai en Deira vind je metro stations. En anders kun je een taxi nemen. Dat is helemaal niet duur in Dubai (in 2022).

Wat is er te doen?

Er is genoeg te doen in Bur Dubai en Deira. Ik boekte een Dubai Old Town tour van drie uur maar als je alles wilt zien heb je zeker een dag (of twee) nodig.

Al Fahidi (Bastakiya)

Al Fahidi is een historisch center in Bur Dubai en werd gebouwd in de 19e eeuw door rijke texiel en parel handelaren. Het is compleet anders dan de rest van Dubai. Geen wolkenkrabbers maar een doolhof van kleine straatjes met allemaal winkeltjes, restaurants en markten.

Wij boekten de ochtend tour en rond dat tijdstip is het nog rustig in Bur Dubai.

Al Fahidi Dubai

Slechts een klein deel van Old Dubai is echt oud. Het meeste van Al Fahidi is gerestaureerd en ziet er dus redelijk nieuw uit.

Al Fahidi Dubai

De toren op de foto hieronder fungeert als airco. Via de toren stroomt namelijk koude lucht het huis binnen.

Al Fahidi Dubai

De race boot hieronder was eigendom van sjeik Mohammed bin Rashid al Maktoum. De Maktoum familie is de oudste familie van Dubai.

Al Fahidi Dubai
Al Fahidi Dubai

We hebben deze moskee niet vanbinnen gezien maar de gids vertelde ons wel wat over het Arabische geloof. Wist je dat in Indonesië de meeste moslims wonen? Op nummer twee staat Pakistan en op nummer 3 India.

Moskee Al Fahidi Dubai
Al Fahidi dromedaris

Barasti

Een barasti is een oude, traditionele woning. In Al Fahidi hebben ze zo’n woning nagebouwd en kun je met eigen ogen zien hoe men vroeger leefde.

Barasti in Al Fahidi Dubai
Barasti in Al Fahidi Dubai

Hoeveel kamers een huis had lag aan het aantal familieleden en hoe rijk ze waren. Sommige huizen hadden wel twintig kamers waarin alle familieleden van de bruid en bruidegom leefden.

Barasti in Al Fahidi Dubai

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding

Dit centrum werd opgericht door sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Het doel is om buitenstaanders te informeren over de cultuur en tradities van de Verenigde Arabische Emiraten.

Koffie drinken met onze gids. Als je geen stop zegt dan blijven ze bij gieten.

Al Fahidi coffe and tea

Museums

Er zijn een aantal museums in Al Fahidi die je kunt bezoeken.

Al Fahidi Fort

In dit 18e-eeuwse fort, dat gebouwd werd om de stad te beschermen, bevindt zich het Dubai Museum. Je leert er meer over de geschiedenis van Dubai en de ontwikkeling van de stad.

Dubai Museum Bur Dubai

Coin Museum

Dit museum is een natte droom voor de muntenverzamelaar. Je vindt er in totaal 470 munten (voornamelijk Arabisch).

Al Shindaga Museum

Dit museum leert je meer over de geschiedenis van de VAE en eeuwenoude tradities. Een goed alternatief voor een tour.

Coffe Museum

De naam zegt het al, hier leer je alles over koffie. En natuurlijk kun je er ook koffie drinken.

Galeries

Hou je van kunst? Er zijn verschillende galeries die je kunt bezoeken in Al Fahidi, zoals XVA en Majlis Gallery.

Al Fahidi Dubai

Bur Dubai Old Souk

Via het Al Fahidi historisch centrum kun je naar de Bur Dubai Old Souk lopen. Dit een grote markt waar van alles en nog wat wordt verkocht. Eten, souvenirs, stoffen, luchtjes. Natuurlijk wordt dit alles aan de man gebracht door veel geschreeuw. Als je blond bent hoor je vooral “Shakira! Shakira! Look what I have for youuuu”.

We kregen van onze gids, Adallah, een zakje met gefrituurde (vegetarische) snacks. Een soort gekruide deeghapjes. Lekker maar spicy. Daarna mochten we nog even rondkijken op de markt.

Bur Dubai Souk

Varen op Dubai Creek in een traditionele abra

Na de souk was het tijd om naar Deira te gaan. We staken de Dubai Creek over in een traditionele boot (abra).

Dubai Creek
Met de abra van Bur Dubai naar Deira

Deira Spice en Gold Souk

Tegenover Bur Dubai, aan de andere kant van Dubai Creek, ligt Deira. Dit was vroeger het zakelijke centrum van de stad. Maar in de jaren 90 kwam daar, met de ontwikkeling van Downtown Dubai, een einde aan.

Hotspots in Deira zijn de Spice Souk en de Gold Souk. Op de Spice Souk kun je allerlei soorten kruiden kopen. Ik ging helemaal los en kocht onder andere een potje saffraan (ook wel het rode goud genoemd omdat het zo duur is), Sandelhout, dadels met chocolade gemaakt met kamelenmelk en iets wat rook naar Vicks Vaporub en goed is bij verkoudheid. Kosten: € 80! De saffraan zou in Dubai zogenaamd goedkoper zijn maar ik heb het later opgezocht en in Nederland betaal je gewoon dezelfde prijs. Prijzen zijn hoog omdat de Spice Souk enorm toeristisch is. Tenzij je goed kunt afdingen ga je hier geen goedkope kruiden vinden.

Spice Souk Deira Dubai
Spice Souk Deira Dubai
Spice Souk Deira Dubai

Op de Gold Souk kun je, zoals de naam al suggereert, goud kopen. Denk aan kettingen, horloges, armbanden of oorbellen. Ook als je er niks wilt kopen is deze Souk de moeite waard. Het is een enorm groot gebied waar je, je ogen uitkijkt.

Gold Souk Deira Dubai
Gold Souk Deira Dubai

Op eigen houtje of een tour boeken?

Als je op eigen houtje naar Bur Dubai en Deira gaat dan heb je alle tijd en kun je rustig aan doen. Maar als je niet zoveel tijd hebt dan is een tour een goede optie. Ook als je meer wilt weten over de VAE en de Arabische cultuur. Je kunt natuurlijk naar één van de vele museums gaan maar ik vond het juist fijn om het uit de mond van een local te horen. En het is interactief want je kunt vragen stellen. Wel vind ik het jammer dat ik niet alles heb kunnen zien. Zoals het Al Fahidi Fort bijvoorbeeld dat gesloten was toen wij er waren.

Hoe laat naar Al Fahidi en Deira?

Als je niet houdt van drukte dan raad ik je aan om s’ ochtends vroeg naar Al Fahidi en Deira te gaan. In de middag wordt het, vooral bij de souks, enorm druk én warm.

Dubai Frame

In een ander deel van Bur Dubai, in Zabeel Park, vind je het Dubai Frame. Dit gebouw, dat lijkt op een fotolijst, werd in 2018 geopend. Dubai Frame bestaat uit twee torens van 150 meter hoog met daartussen een brug van 93 meter lang. In de torens bevinden zich liften die je naar de brug brengen. Een deel van de vloer is gemaakt van glas. Als je eroverheen loopt kun je naar beneden kijken. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees!

Omdat er time slots zijn is het aan te raden om online tickets te kopen. Per slot mogen er maar een aantal mensen naar boven.

Dubai Frame
blank
Dubai Frame uitzicht

Meer Dubai en VAE

Downtown Dubai

Jumeirah

Dubai Marina

Dubai

Abu Dhabi

Wat kost een reis naar Dubai?