Ga naar de inhoud

Paraty

Paraty wordt door velen omschreven als de mooiste koloniale stad in Brazilië. In het oude centrum vind je goedbewaarde koloniale huizen, gezellige restaurantjes en winkeltjes. Paraty ligt aan de Costa Verde (groene kust) en je kunt er heerlijk relaxen op het strand of de natuur verkennen. Sinds 2019 staat de stad op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Schiphol) vlieg je direct in 12 uur naar Rio de Janeiro. Vanaf daar kun je een bus nemen naar Paraty of een transfer regelen via Easy Transfer.

Ilha Grande naar Paraty

Ik reisde van Ilha Grande naar Paraty met Easy Transfer. Snel en veilig. De trip duurde ongeveer 4 uur en ik betaalde € 20 (in 2019).

Easy Transfer heeft verschillende pakketten en trajecten waar je uit kunt kiezen.

Waar verblijf je?

Paraty is toeristisch en dus niet goedkoop. Als je alleen reist en niet in een hostel wilt verblijven dan moet je goed zoeken.

Ik boekte een kamer met eigen badkamer bij een homestay via Airbnb. Ik betaalde € 15 per nacht. Het was de goedkoopste optie die ik kon vinden. De kamer was niet luxe maar had alles wat ik nodig had. De eigenaren (moeder en zoon) spraken geen Engels of Spaans maar we kwamen eruit met de Google Translate app.

Wat is er te doen?

Het historische centrum is de trekpleister van Paraty. Maar de stad heeft meer te bieden. Zoals stranden en prachtige natuur. Je kunt er mountainbiken, hiken, kajakken, zwemmen bij watervallen en nog veel meer.

Boten in Paraty, Brazilië.
Gebouw in Paraty, Brazilië.
Strand in Paraty, Brazilië.
Vissen kunst in Paraty, Brazilië.

Free City Tour

De koloniale stad Paraty heeft een rijke geschiedenis. De beste manier om iets over de stad te weten te komen is door een City Tour te boeken. In Brazilië zijn de Free Walker Tours erg populair. Het nadeel is dat er 2 of meerdere deelnemers moeten zijn.

Op de dag dat ik de tour wilde doen was ik alleen. En dus ging het hele feest niet door.

Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Of naar de geschiedenis van Paraty in dit geval. Via Airbnb kwam ik bij Juanjo terecht van Capoeira Paraty. Juanjo is een erkende gids die tours geeft in Rio de Janeiro en Paraty. Hij geeft ook Capoeira lessen.

Het historische centrum

De tour door het historische centrum van Paraty duurt 2,5 tot 3 uur en ik betaalde € 10. De tour is eigenlijk iets duurder maar omdat ik één van de eerste klanten was (Juanjo geeft al jaren tours in Rio maar in Paraty pas sinds 2019) kreeg ik korting.

Historisch centrum Paraty, Brazilië.

De geschiedenis van Paraty

Paraty is in 1597 opgericht door Portugese kolonisten maar de inheemse bewoners zijn de Guaianás indianen. Zij noemden de plek Paraty wat ‘rivier van vis’ betekent. De Portugezen namen deze naam over.

Historisch centrum Paraty, Brazilië.
Historisch centrum Paraty, Brazilië.

Goud

Paraty werd een belangrijke handelsstad toen in 1696 goud werd gevonden in de nabijgelegen mijnen van Minas Gerais. De enige manier om dit goud te exporteren was via Paraty. Over land naar Rio de Janeiro was lastig in verband met de vele bergen.

Men legde een weg van 1200 kilometer aan om het goud van Minas Gerais naar Paraty te kunnen vervoeren. Deze weg heet heel toepasselijk ‘Caminho do Ouro’ ofwel ‘goud weg’. Via deze weg werden ook andere producten vervoerd en slaven. Dit werd gedaan met een trein die werd voortgetrokken door ezels.

Vanaf Paraty werd het goud per schip vervoerd naar Rio de Janeiro. Maar dit ging niet zonder risico. Rond de eilanden van Angro Dos Reis woonden namelijk piraten die regelmatig de schepen overvielen. Op gegeven moment besloot men dat het toch beter was om een directe weg te maken naar Rio de Janeiro. De goud weg werd niet meer gebruikt en Paraty raakte in verval. Helemaal in de 18e eeuw toen er geen goud meer te vinden was in de mijnen.

Historisch centrum Paraty, Brazilië.

Koffie

Paraty had een kleine opleving in het begin van de 19e eeuw met de koffie handel. De koffie kwam van de nabijgelegen Paraiba do Sul vallei en werd via schepen vervoerd naar Rio de Janeiro. Totdat men een goedkopere manier van transport vond: de trein. Paraty raakte wederom in verval.

Cachaca

Aan het einde van de 19e eeuw had Paraty wéér een kleine opleving. Dit keer met cachaca, het belangrijkste ingrediënt van de bekende caipirinha cocktail. Cachaca (43% alcohol) wordt gemaakt van suikerriet, wat flink verbouwd wordt in Paraty.

Cachaca is nog steeds het populairste exportproduct. Ik heb het zelf geprobeerd maar puur is het niet aan te raden. Véél te sterk.

Cachaca drinken in Paraty, Brazilië.

En nu?

Paraty is tegenwoordig een belangrijke toeristentrekpleister. De stad is jarenlang onbewoond geweest waardoor de koloniale karakteristieken goed zijn bewaard. In 250 jaar is er bijna niks veranderd. Sinds 2019 staat Paraty op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vanaf nu mag er dus ook niets meer aangepast worden.

Historisch centrum Paraty, Brazilië.
Historisch centrum Paraty, Brazilië.
Historisch centrum Paraty, Brazilië.

Keien

Heel kenmerkend voor Paraty’s historische centrum zijn de wegen. Deze zijn gemaakt met keien.

Tijdens de City Tour kwam ik erachter dat deze wegen dus NIET origineel zijn. De wegen bestonden eigenlijk uit een steensoort afkomstig uit Europa. Toen Paraty na lange tijd weer bewoond werd hebben de inwoners de Europese stenen gebruikt om huizen en kerken te bouwen. Vervolgens hebben ze de wegen bedekt met keien uit de rivier. En niet netjes ofzo, nee die hebben ze er gewoon neergegooid. Vandaar dat het zo moeilijk lopen in is Paraty.

Historisch centrum Paraty, Brazilië.

Geen auto’s

Om het karakter van de stad zo goed mogelijk te bewaren zijn auto’s niet in het historisch centrum toegestaan.

Paard en wagen in het historische centrum van Paraty, Brazilië.

Paraty onder water

Tegenwoordig beschikt Paraty over een riool maar dat was vroeger niet het geval. Mensen gooiden alles op straat, waaronder poep en pis.

Omdat dat nogal stonk kwam men met een plan om te stad op te ruimen. Paraty werd door middel van buizen verbonden met de zee. Elke keer als het vloed is dan loopt de stad onder water. Met eb loopt al het water (met het vuil) terug in zee.

Eigenlijk best wel een briljante oplossing. Tegenwoordig is het natuurlijk niet meer nodig omdat de stad inmiddels beschikt over riolering. Maar aangezien er niets meer mag worden aangepast blijft de stad tot op heden elke 7 uur onder water lopen.

Overal in de stad vind je houten bankjes waar je overheen kunt lopen wanneer het vloed is.

Historisch centrum Paraty, Brazilië.

De keizer van Brazilië

Brazilië had vroeger een keizer. Na bedreigingen van Napoleon vluchtte de Koninklijke familie van Portugal naar Brazilië. Uiteindelijk moest de keizer, Dom Pedro I, terug naar Portugal om daar zaken te regelen. Maar zijn zoon, Dom Pedro II, bleef in Brazilië. Uiteindelijk nam hij de kroon over in Brazilië én Portugal.

De keizer had onder andere een huis in Paraty. De monarchie werd uiteindelijk afgeschaft maar er zijn nog steeds afstammeling die huizen hebben in Paraty.

Voormalige woning van Dom Pedro II met de kleuren groen en geel van het wapen van de familie.

Keizerlijke woning in het historische centrum van Paraty, Brazilië.

De ananas

In veel Latijns-Amerikaanse landen kom je huizen tegen met een ananas erop. Dit betekende meestal ‘welkom’. Maar als je in Paraty een ananas op een huis ziet dan was dat eigendom van de keizer. De kleuren groen, geel (ananas) en blauw komen voor in het wapen van de keizerlijke familie en in de vlag van Brazilië. Inmiddels, nu er al jaren geen monarchie meer is, zegt men dat het geel en groen voor goud en de natuur staat.

Zie je de ananas?

Historisch centrum Paraty, Brazilië.

Voor iedereen een kerk

In Paraty vind je verschillen kerken omdat de rijken bijvoorbeeld niet bij de armen wilden zitten. En de mannen niet bij de vrouwen. De belangrijkste kerk in Paraty is die van de rijke mannen.

Kerk in Paraty, Brazilië.
Kerk in Paraty, Brazilië.

De kerk van de rijke vrouwen begon als klooster.

Kerk in Paraty, Brazilië.

Mensen die niet tot de rijke elite behoorden zoals kooplui en vrije slaven gingen naar een aparte kerk.

Kerk in Paraty, Brazilië.

En dan was er nog de kerk van de slaven met een grasveld erachter waar men aan Capoeira deed.

Kerk in Paraty, Brazilië.

Capoeira

Capoeira is bedacht door Afrikaanse slaven. Het is een zelfverdedigingssport die ze uitoefenden om zichzelf te beschermen. Maar zo ziet het er niet uit. Als je Capoeira ziet dan denk je eerder aan een soort dans. En dat was ook de bedoeling. De slavenhandelaars mochten natuurlijk niet weten dat de slaven bezig waren met oefeningen om zichzelf te kunnen verdedigen. En dus maakten ze er een soort dans van.

Leer Capoeira in Paraty

Inmiddels is Capoeira de bekendste sport in Brazilië. Omdat ik eigenlijk niets wist van Capoeira besloot ik een les te boeken met Juanjo van Capoeira Paraty.

Capoeira leren in Paraty, Brazilië.

Een les duurt ongeveer 1,5 uur en bestaat uit:

  • 30 minuten geschiedenis (waar komt Capoeira vandaan etc),
  • 30 minuten ‘dansen’,
  • 30 minuten muziek spelen. Want de ‘dans’ wordt uitgevoerd op muziek. Een soort mantra waardoor de dansers in extase kunnen raken.

Ik betaalde € 11,40 voor deze les (in 2019).

Paaldansen

Via Airbnb kwam ik bij Polehaus Paraty terecht. Ik had nog nooit paal gedanst en wilde het wel een keer proberen. De les duurde ongeveer een uur en ik betaalde € 10. De lerares was vriendelijk maar ook streng.

Het lijkt zo makkelijk.

Paaldansen in Paraty, Brazilië.

Forte Defensor Perpétuo

Het fort van Paraty werd in 1703 gebouwd op een berg om de baai te beschermen tegen piraten. Tegenwoordig vind je er een klein museum met een paar kanonnen die de jaren hebben doorstaan.

Je kunt een tour boeken maar het is net zo makkelijk om zelf naar het fort te lopen. Toegang is gratis.

Forte Defensor Perpétuo in Paraty, Brazilië.
Forte Defensor Perpétuo in Paraty, Brazilië.
Forte Defensor Perpétuo in Paraty, Brazilië.

Taart!

Ik weet niet waarom maar overal in Paraty wordt taart verkocht. ’s Middags verschijnen de eerste straatverkopers met grote karren waar je voor een leuk prijsje een flink stuk taart kunt kopen.

Souvernirs

De beste souvenirs kun je scoren bij dit winkeltje. Je vindt er houten bootjes en spanen die allemaal met de hand worden gemaakt.

Souvernirs kopen in Paraty, Brazilië.
Souvernirs kopen in Paraty, Brazilië.

Kajakken

De meeste toeristen boeken een boot tour als ze in Paraty zijn. Er zijn namelijk fantastische stranden en mooie plekken om te snorkelen. Maar dan moet het natuurlijk wel een beetje mooi weer zijn.

Ik besloot om er zelf op uit te gaan en een kayak te huren. Ik betaalde € 11 voor 3 uur. Je kunt ook een tour boeken maar die boden ze niet aan toen ik er was (laagseizoen).

Kajakken in Paraty Brazilië.
Kajakken in Paraty Brazilië.
Kajakken in Paraty Brazilië.
Kajakken in Paraty Brazilië.

De bedoeling was om naar de mangroven van Jabaquara te kajakken. Maar ik kwam er al gauw achter dat ik minder goed in shape was dan ik dacht. Het waaide flink en ik kwam bijna niet vooruit. De mangroven heb ik helaas niet gehaald.

Paraty by night

Paraty is ’s avonds net zo mooi als overdag.

Paraty Brazilië.
Paraty Brazilië.
Paraty Brazilië.
Paraty Brazilië.
Paraty Brazilië.

Pao de Acucar de Mamaguá

Als je naar de suikerbroodberg van Mamanguá wilt hiken dan kun je het beste een tour boeken. Maar dan heb je wel twee of meerdere deelnemers nodig. Omdat ik alleen was en er geen andere deelnemers waren (laagseizoen) ging dit avontuur dus niet door.

Boot in Paraty Brazilië.

Meer Brazilië

Rio de Janeiro

Foz do Iguacu

Sao Paulo

Petrópolis

Ilha Grande

Wat kost een reis naar Brazilië?