Verder naar bericht

Paraty

Paraty wordt door velen omschreven als de mooiste koloniale stad in Brazilië. In het oude centrum vind je goedbewaarde koloniale huizen, gezellige restaurantjes en winkeltjes. Paraty ligt aan de Costa Verde (groene kust) en je kunt er heerlijk relaxen op het strand of de natuur verkennen. Sinds 2019 staat Paraty op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Hoe kom je er?

Ik reisde van Ilha Grande naar Paraty met Easy Transfer. Snel en veilig. De trip duurde ongeveer 4 uur en ik betaalde er € 40 voor. Maar dit bedrag is inclusief het traject Rio de Janeiro – Ilha Grande.

Easy Transfer heeft verschillende pakketten en trajecten waar je uit kunt kiezen.

Waar verblijf je?

Paraty is toeristisch en dus niet goedkoop. Als je alleen reist en niet in een hostel wilt verblijven dan moet je goed zoeken.

Ik boekte een kamer met eigen badkamer bij een homestay via Airbnb. Ik betaalde zo’n € 15 per nacht. Het was de goedkoopste optie die ik kon vinden. De kamer was niet luxe maar had alles wat ik nodig had. De eigenaren (moeder en zoon) spraken geen Engels of Spaans maar we kwamen eruit met de Google Translate app.

Wat is er te doen?

Het historische centrum is de trekpleister van Paraty. Maar de stad heeft meer te bieden. Zoals stranden en prachtige natuur. Je kunt er mountainbiken, hiken, kajakken, zwemmen bij watervallen en nog veel meer.

blank
blank

Free City Tour

De koloniale stad Paraty heeft een rijke geschiedenis. De beste manier om iets over de stad te weten te komen is door een City Tour te boeken. In Brazilië zijn de Free Walker Tours erg populair. Het nadeel is dat er 2 of meerdere deelnemers moeten zijn.

Op de dag dat ik de tour wilde doen was ik alleen. En dus ging het hele feest niet door.

Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Of naar de geschiedenis van Paraty in dit geval… Via Airbnb kwam ik namelijk bij Juanjo terecht van Capoeira Paraty. Juanjo is een erkende gids die tours geeft in Rio de Janeiro en Paraty. Hij geeft ook Capoeira lessen.

Het historische centrum

De tour door het historische centrum van Paraty duurt 2,5 tot 3 uur en ik betaalde € 10. De tour is eigenlijk iets duurder maar omdat ik één van de eerste klanten was (Juanjo geeft al jaren tours in Rio maar in Paraty pas sinds 2019) kreeg ik korting.

blank

De geschiedenis van Paraty

Paraty is in 1597 opgericht door Portugese kolonisten. Toen zij daar aankwamen leefden er al mensen, Guaianás indianen. Zij noemden de plek Paraty wat ‘rivier van vis’ betekent. De Portugezen namen deze naam over.

blank
blank

Goud

Paraty werd een belangrijke handelsstad toen in 1696 goud werd gevonden in de nabijgelegen mijnen van Minas Gerais. De enige manier om dit goud te exporteren was via Paraty. Over land naar Rio de Janeiro was lastig in verband met de vele bergen.

Men legde een 1200 kilometer lange weg aan om het goud van de Minas Gerais naar Paraty te vervoeren. Deze weg heet heel toepasselijk ‘Caminho do Ouro’ ofwel ‘goud weg’. Via deze weg werden ook andere producten en slaven vervoerd. Dit werd gedaan met een ezel trein (trein die getrokken werd door ezels).

Vanaf Paraty werd het goud per schip vervoerd naar Rio de Janeiro. Maar dit ging niet zonder risico. Rond de eilanden van Angro Dos Reis woonden namelijk piraten die regelmatig de schepen overvielen. Op gegeven moment besloot men dat het toch beter was om een nieuwe weg te maken, direct naar Rio de Janeiro. De goud weg werd niet meer gebruikt en Paraty raakte in verval. Helemaal in de 18e eeuw toen er geen goud meer te vinden was in de mijnen.

blank

Koffie

Paraty had een kleine opleving in het begin van de 19e eeuw met de koffie handel. De koffie kwam van de nabijgelegen Paraiba do Sul vallei en werd via schepen vervoerd naar Rio de Janeiro. Totdat men een goedkopere manier van transport vond: de trein. Toen raakte Paraty wederom in verval.

Cachaca

Aan het einde van de 19e eeuw had Paraty weer een kleine opleving. Dit keer met cachaca, het belangrijkste ingrediënt van de bekende caipirinha cocktail. Cachaca (43% alcohol) wordt gemaakt van suikerriet, wat flink verbouwd werd/ wordt in Paraty.

Cachaca is nog steeds hét populairste exportproduct. Ik heb zelf ook een glaasje geprobeerd maar puur is het eigenlijk te sterk.

blank

En nu?

Tegenwoordig is Paraty een belangrijke toeristenstad. De stad is jarenlang onbewoond geweest waardoor de koloniale karakteristieken goed zijn bewaard. Ers in feite bijna niks veranderd sinds 250 jaar geleden. Sinds 2019 staat Paraty op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vanaf nu mag er dus ook niets meer veranderd worden.

blank
blank
blank

Keien

Heel kenmerkend voor Paraty’s historische centrum zijn de wegen. Deze zijn gemaakt met keien.

Tijdens de City Tour kwam ik erachter dat deze wegen dus NIET origineel zijn. De wegen bestonden eigenlijk uit een steensoort afkomstig uit Europa. Toen Paraty na lange tijd weer bewoond werd hebben de inwoners de Europese stenen gebruikt om huizen en kerken te bouwen. Vervolgens hebben ze de wegen bedekt met keien uit de rivier. En niet netjes ofzo, nee die hebben ze er gewoon neergegooid. Vandaar dat het zo moeilijk lopen in is Paraty.

blank

Geen auto’s

Om het karakter van de stad zo goed mogelijk te bewaren zijn auto’s niet in het historisch centrum toegestaan. Alleen paard met kar en fiets.

blank

Paraty onder water

Tegenwoordig beschikt Paraty over een riool maar dat was vroeger niet het geval. Mensen gooiden alles op straat, waaronder hun uitwerpselen.

Omdat dat nogal stonk kwam men met een plan om te stad op te ruimen. Paraty werd door middel van buizen verbonden met de zee. Elke keer als het vloed is dan loopt de stad onder water. Met eb loopt al het water (met het vuil) terug in zee.

Eigenlijk best wel een briljante oplossing. Tegenwoordig is het natuurlijk niet meer nodig omdat de stad inmiddels beschikt over riolering. Maar aangezien er niets meer mag worden aangepast blijft de stad tot op heden elke 7 uur onder water lopen.

Hoe men dan rondloopt? Door houten bankjes te plaatsen waar je dan overheen kunt lopen.

blank

De keizer van Brazilië

Brazilië had vroeger een keizer. Na bedreigingen van Napoleon vluchtte de Koninklijke familie van Portugal naar Brazilië. Uiteindelijk moest de keizer, Dom Pedro I, terug naar Portugal om daar zaken te regelen. Maar zijn zoon, Dom Pedro II, bleef in Brazilië. Uiteindelijk nam hij de kroon over in Brazilië én Portugal.

De keizer had onder andere een huis in Paraty. De monarchie werd uiteindelijk afgeschaft maar er zijn nog steeds afstammeling die huizen hebben in Paraty.

Voormalige woning van Dom Pedro II met de kleuren groen en geel van het wapen van de familie.

blank

De ananas

In veel Latijns-Amerikaanse landen kom je huizen tegen met een ananas erop. Dit betekende meestal ‘welkom’. Maar als je in Paraty een ananas op een huis ziet dan was dat eigendom van de keizer. De kleuren groen, geel (ananas) en blauw komen voor in het wapen van de keizerlijke familie en in de vlag van Brazilië. Inmiddels, nu er al jaren geen monarchie meer is, zegt men dat het geel en groen voor goud en de natuur staat.

Zie je ananas?

blank

Voor iedereen een kerk

In Paraty vind je verschillen kerken omdat de rijken bijvoorbeeld niet bij de armen wilden zitten. En de mannen niet bij de vrouwen. De belangrijkste kerk ik Paraty is die van de rijke mannen.

blank
blank

Daarna de kerk van de rijke vrouwen, wat begon als een klooster.

blank

Mensen die niet tot de rijke elite behoorden zoals kooplui en vrije slaven gingen naar een aparte kerk.

blank

En dan was er nog de kerk van de slaven met een grasveld erachter waar men aan Capoeira deed.

blank

Capoeira

Capoeira is bedacht door Afrikaanse slaven. Het is een zelfverdedigingssport die ze uitoefenden om zichzelf te beschermen. Maar zo ziet het er niet uit. Als je Capoeira ziet dan denk je eerder aan een soort dans. En dat was ook de bedoeling. De slavenhandelaars mochten natuurlijk niet weten dat de slaven bezig waren met oefeningen om zichzelf te kunnen verdedigen. En dus maakten ze er een soort dans van.

Leer Capoeira in Paraty

Inmiddels is Capoeira de bekendste sport in Brazilië. Omdat ik eigenlijk niets wist van Capoeira besloot ik een les te boeken met Juanjo van Capoeira Paraty. Een hele leuke ervaring die ik je zeker kan aanraden.

blank

Een les duurt ongeveer 1,5 uur en bestaat uit:

  • 30 minuten geschiedenis (waar komt Capoeira vandaan etc)
  • 30 minuten ‘dansen’
  • 30 minuten muziek spelen. Want de ‘dans’ wordt uitgevoerd op muziek. Een soort mantra waardoor de dansers in extase kunnen raken.

Ik betaalde € 11,40 voor deze les (in 2019).

Paaldansen

Via Airbnb kwam ik bij Polehaus Paraty terecht. Ik had nog nooit paal gedanst en wilde het wel eens proberen. De les duurde ongeveer een uur en ik betaalde € 10. De lerares is erg vriendelijk en serieus.

De lessen zijn erg persoonlijk want er zijn maar twee palen in het huis. Grote groepen zijn dus niet mogelijk.

blank

Forte Defensor Perpétuo

Het fort van Paraty werd in 1703 gebouwd op een berg om de baai te beschermen tegen piraten. Tegenwoordig vind je er een klein museum met een paar kanonnen die de jaren hebben doorstaan.

Je kunt een tour boeken maar het is net zo makkelijk om zelf naar het fort te lopen. Toegang is gratis.

blank
blank
blank

Overal taart!

Overal in Paraty wordt taart verkocht. In de middag tot ’s avonds staan er verkopers met grote karren op straat waar je de lekkerste taarten voor de beste prijs kunt scoren.

Souvernirs

De beste souvenirs kun je scoren bij dit winkeltje. Je vind er houten bootjes en spanen die allemaal met de hand worden gemaakt.

blank
blank

Kajakken

De meeste toeristen boeken een boot tour als ze in Paraty zijn. Er zijn namelijk fantastische stranden te vinden en mooie plekken om te snorkelen. Maar dan moet het natuurlijk wel een beetje mooi weer zijn.

Ik besloot om er zelf op uit te gaan en een kayak te huren. Ik betaalde € 11 voor 3 uur. Je kunt ook een tour boeken maar die boden ze niet aan op de dag dat ik wilde (laagseizoen) en dus ging ik er alleen op uit.

blank
blank
blank
blank

De bedoeling was om naar de mangroven van Jabaquara te kajakken. Maar ik kwam er al gauw achter dat ik minder goed in shape was dan ik dacht. Er stond een stevige wind en het leek wel alsof ik bijna niet vooruit kwam. Omdat het inmiddels al begon te schemeren besloot ik om terug te gaan. De mangroven heb ik dus nooit gehaald.

Tip: als je gaat kajakken boek dan een tour óf ga op tijd weg (dus niet om 3 uur ’s middags zoals ik).

Paraty by night

Paraty is ’s avonds net zo mooi als overdag. Vooral net wanneer de zon onder gaat.

blank
blank
blank
blank
blank

Andere activiteiten

Er zijn nog veel meer dingen te doen rondom Paraty. Je kunt bijvoorbeeld een mountainbike huren en naar de goud weg rijden. Geen zin om te fietsen? Je kunt ook een tour boeken die je langs alle watervallen in de buurt rijdt.

Bedenk wel dat er voor een tour minimaal twee deelnemers nodig zijn. Ik wilde bijvoorbeeld naar de Pao de Acucar de Mamanguá (suikerbroodberg van Mamanguá) hiken. Maar dat ging niet door omdat er geen andere deelnemers waren (laagseizoen). En dit is dan ook weer zo’n activiteit die je niet zo snel alleen doet.

Uiteindelijk heb ik best wel een hoop dingen niet gedaan in Party. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant een mooie reden om nog eens terug te komen.

blank
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.