Ga naar de inhoud

Foz do Iguacu

Zeg je Foz do Iguacu dan zeg je watervallen! In het Parque Nacional do Iguacu in Brazilië vind je de grootste watervallen van Zuid-Amerika. Maar er is meer te doen. Bezoek bijvoorbeeld de Itaipu Dam, waar 90% van alle energie in Brazilië vandaan komt! Of check het drielandenpunt waar Brazilië samenkomt met Argentinië en Paraguay.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in 22 uur naar Foz do Iguacu (met een overstap in Rio de Janeiro). Vanaf het vliegveld kun je bus 120 nemen naar het dorpje of direct naar de watervallen. Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen.

Sao Paulo naar Foz do Iguacu

Ik was in Sao Paulo en reisde naar Foz do Iguacu met de bus. De rit duurde ongeveer 18 uur. Een reden waarom de meeste mensen liever het vliegtuig nemen. Echter, ik wil meer milieu vriendelijk gaan reizen en dan is het beter om de bus te pakken. Wist je dat je met 1 keer vliegen net zoveel CO2 uitstoot als een jaar elke dag autorijden!? Wel iets om over na te denken.

De bussen in Zuid-Amerika zijn heel comfortabel. Ik heb de 18 uur moeiteloos uitgezeten.

Barra Funda of Tiete busstation?

Let goed op vanaf welk busstation je bus vertrekt. Reis je bijvoorbeeld met Pluma? Dan moet je bij het Tiete busstation zijn. Reis je met Catarinense? Dan vertrek je vanaf het Barra Funda busstation.

Ik betaalde € 68 voor de rit naar Foz do Iguacu. Raar genoeg is dit bijna twee keer zo duur als vliegen. Als je op tijd reserveert dan betaal je € 30 voor een vlucht van Sao Paulo naar Foz do Iguacu (in 2019).

Bus van Sao Paulo naar Foz do Iguacu, Brazilië.

Waar verblijf je?

Ik verbleef bij Suite Cardoso en betaalde € 32 voor twee nachten. Het was een soort homestay en ik huurde een kamer met gedeelde badkamer. Het was een fijne plek in een rustige buurt en dichtbij de bushalte naar de Iguacu watervallen, de Itaipu Dam en Argentinië.

Wat is er te doen?

Zeg je Foz do Iguacu dan denk je natuurlijk meteen aan de wereldberoemde watervallen. Maar er is nog meer te doen. Je kunt er bijvoorbeeld ook de Itaipu Dam bezoeken en het drielandenpunt.

Itaipu Dam

Tussen Brazilië en Paraguay, op de Paraná rivier, ligt één van de zeven moderne wereldwonderen: de Itaipu Dam.

Deze stuwdam werd in 1971 gebouwd en is 7,7 kilometer lang en 196 meter hoog. Het is de tweede grootste dam ter wereld. Op nummer 1 staat de Drieklovendam in China.

Itaipu Dam in Brazilië.

Waarom werd de Itaipu Dam gebouwd?

Om stroom op te wekken! Ongeveer 90% van de energie die in Brazilië wordt verbruikt komt bij de Itaipu Dam vandaan. En 20% wordt aan Paraguay geleverd. Dat is nogal wat!

Hoe werkt dat dan?

De krachtcentrale heeft 20 generatoren waar net zoveel water doorheen stroomt als door de Iguacu watervallen die verderop te vinden zijn. Met een turbine wordt de waterkracht omgezet in energie. Per stuk kunnen de generatoren zo’n 14 Gigawatt leveren. Met 1 Gigawatt kun je 1 miljoen huishoudens voorzien van stroom! De Itaipu Dam kan dus elke dag zo’n 20 miljoen huishoudens van stroom voorzien.

Itaipu Dam in Brazilië.
Itaipu Dam in Brazilië.
Itaipu Dam in Brazilië.

Feiten

  • Het bouwen van de Itaipu Dam heeft 17 biljard dollar gekost. De schuld wordt in 2023 afbetaald.
  • Het bouwen van de dam leverde veel werkgelegenheid op. Het dorp Foz do Iguacu groeide rap van 20 duizend bewoners naar 100 duizend bewonders.
  • Als je dezelfde energie wilt opwekken via olie moet je elke dag 536 duizend vaten met petroleum verbranden.
  • Als je elke 55 minuten een flat van 20 verdiepingen zou opleveren dan heb je ongeveer dezelfde snelheid als waarmee de dam gebouwd werd.
  • Met al het ijzer en staal dat voor de bouw van de dam gebruikt werd kun je 380 Eiffel Torens bouwen.
  • Met al het beton dat voor de bouw van de dam gebruikt werd kun je 210 voetbal stadions bouwen.
Itaipu Dam in Brazilië.

Hoe kom je er?

Vanaf de plek waar ik verbleef (Suite Cardoso) was het 10 minuten lopen naar het busstation. Bus 101 of 102 brengt je naar de Itaipu Dam. Je betaalt € 1 voor een kaartje (in 2019).

Bij de dam aangekomen kun je verschillende tours boeken.

Standaard tour

Je rijdt langs en over de dam in een dubbeldekker bus. Je gaat ook Paraguay in (paspoort tonen hoeft niet).

Uitgebreide tour

Naast de dubbeldekker tour breng je een bezoekje aan de dam. Je gaat naar binnen en ziet de turbines in werking.

Ik had graag voor de laatste optie gekozen maar die was helaas uitverkocht. Dan maar de standaard tour. Ik betaalde € 9,25 (in 2019).

Itaipu Dam in Brazilië.

Ik vond het heel erg interessant! Ik wist helemaal niks over de Itaipu Dam dus voor mij was het een hoop ‘oeeeeeh en aaaaaah’. Als je in de buurt bent dan kan ik een bezoekje zeker aanraden.

Ecomuseum of Itaipu

Op een klein stukje lopen van de dam ligt het Ecomuseum. Hier vind je meer informatie over het ontstaan van de dam. Als je de uitgebreide tour bij de dam niet hebt kunnen doen dan biedt het Ecomuseum een alternatief. Een 3D experience waardoor je een virtueel kijkje kunt nemen in de dam.

Ecomuseum of Itaipu in Brazilië.

Een model turbine.

Ecomuseum of Itaipu in Brazilië.

Iguacu watervallen

De belangrijkste trekpleister van Foz do Iguacu zijn natuurlijk de gigantische watervallen.

De Cataratas do Iguacu bestaan in totaal uit zo’n 300 watervallen en zijn daarmee de grootste in heel Zuid-Amerika. Je kunt ze bewonderen vanuit Brazilië of Argentinië.

Het bekendste deel is ‘Garganta do Diablo’ (keel van de duivel). Hier stort het water van 70 meter hoogte de diepte in. Dit deel ligt aan de Argentijnse kant maar het beste uitzicht heb je vanaf de Braziliaanse kant.

De watervallen (parken) staan sinds de jaren 80 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.

Hoe kom je er?

Vanuit het dorp kun je bus 120 nemen die je direct voor het park afzet. Een kaartje kost € 1 (in 2019).

Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.

Wat is er te doen?

Bij aankomst moet je eerst een kaartje kopen. Toegang tot het park kost € 16 (in 2019).

Daarna kun je een bus pakken die je naar de boardwalk brengt waar je de watervallen van dichtbij kunt bewonderen. Je kunt onderweg ook uitstappen en een stuk naar de watervallen wandelen. Ik zou het aanraden. Onderweg heb je namelijk mooi uitzicht op de verschillende watervallen.

Onderweg naar de boardwalk kijk je uit op de watervallen aan de Argentijnse kant.

Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.
Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.

Druk, drukker, drukst

Ik denk dat het altijd druk is bij de watervallen. Hoogseizoen of niet. Vooral bij de boardwalk.

Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.
Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.
Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.

Neusberen

Overal lopen Coati’s rond, ofwel neusberen. Je mag ze niet voeren of aaien. Maar waarschijnlijk is dit in het verleden wel gedaan want de beesten kennen geen angst en komen gewoon op je af. Hou je spullen goed in de gaten want voor je het weet zit er een neusbeer in.

Neusbeer bij de Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.

Als je geluk hebt zie je ook nog varanen.

Varaan bij de Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.

Check de watervallen vanuit een helikopter

Ik had van tevoren besloten dat ik graag een helikopter vlucht wilde maken boven de watervallen. Maar na het checken van online reviews besloot ik er vanaf te zien. Ten eerste is het nogal duur, je betaalt € 100 voor een vlucht die amper 10 minuten duurt, en je kunt geen zitplaats kiezen. Ik las online dat mensen uit Brazilië of Zuid-Amerika voor getrokken worden. De kans is groot dat je als Europese toerist ergens in het midden geplaatst wordt en dan zie je dus niks.

Ook zonder helikopter kun je de watervallen goed zien.

Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.
Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.
Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.

Uitzicht op de ‘keel van de duivel’.

Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.
Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.
Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.

Argentijnse of Braziliaanse kant?

Je kunt de Iguacu watervallen bewonderen vanaf de Braziliaanse en Argentijnse kant. Welke kant het mooist is? Daar valt over te discussiëren. Ik vond het persoonlijk de moeite waard om beide kanten te bezoeken. De Argentijnse kant is groter (meer wandelpaden) en daar heb je dus ook meer tijd voor nodig. Zeker een hele dag. Voor de Braziliaanse kant moet je een paar uur uittrekken.

Foz do Iguacu watervallen in Brazilië.

De Argentijnse kant bezoeken

In Foz do Iguacu stapte ik op de lokale bus naar Argentinië. Er zijn verschillende organisaties die deze rit uitvoeren. Op de voorkant van de bus staat Argentina. Je betaalt € 2,65 voor een kaartje (in 2019).

De bus dropt je bij de grensovergang van Brazilië. Laat je paspoort stempelen en stap daarna op de volgende bus naar Puerto Iguazu (ongeveer 30 minuten wachten). Je hoeft geen nieuw buskaartje te kopen.

Volgende stop: de douane in Argentinië. Laat je paspoort weer stempelen en je bagage checken. Dezelfde bus (deze wacht op je) rijdt vervolgens naar het busstation van Puerto Iguazu.

Hier kun je meteen overstappen op de bus naar de Iguacu watervallen. Je betaalt € 8 voor een kaartje (in 2019). De rit duurt 45 minuten.

Parque das Aves

Mocht je na je bezoek aan de watervallen nog tijd over hebben dan kun je het Parque das Aves bezoeken. Het grootste vogelpark in Zuid-Amerika. Normaliter ben ik niet zo van dierentuinen en het ‘opsluiten’ van dieren maar dit park is anders. Het is namelijk een opvang voor bedreigde vogelsoorten. Deze vogels zouden het in het wild niet overleven omdat er dan op ze gejaagd wordt.

Er zijn verschillende vogelsoorten te zien in het park. Van Ara’s tot Flamingo’s en Toekans.

Je betaalt € 10 voor een kaartje (in 2019).

Parque das Aves in Brazilië.

Guará (Rode Ibis).

Rode Ibis in Parque das Aves in Brazilië.

Toekan.

Toekan in Parque das Aves in Brazilië.

Van links naar rechts: geen idee – uil – Witwangfluiteend – Groene Papegaai – Morpho Peleides – Toekan.

Prachtige, roze Flamingo’s.

Flamingo in Parque das Aves in Brazilië.

Geen idee wat dit voor vogel is.

Parque das Aves in Brazilië.

Een kolibri drinkt suikerwater.

Kolibri in Parque das Aves in Brazilië.

De Hyacintara ken je misschien wel uit de film ‘Rio’. Deze vogel wordt met uitsterven bedreigd. Onder andere door smokkelaars maar ook omdat het regenwoud beetje bij beetje verdwijnt. Je kunt helpen om dit tegen te gaan door minder vlees en soja te eten. Dat zijn namelijk de redenen waarom men het woud plat brandt.

Hyacintara in Parque das Aves in Brazilië.
Parque das Aves in Brazilië.

Tres Fronteiras

Foz do Iguacu is één van de plekken op aarde waar je kunt uitkijken op twee andere landen. Vanaf het Tres Fronteiras punt kun je Argentinië en Paraguay zien liggen.

Tres Fronteiras in Brazilië.

Aan de overkant ligt Argentinië.

Tres Fronteiras in Brazilië.
Tres Fronteiras in Brazilië.
Tres Fronteiras in Brazilië.

Hoe kom je er?

Toegang tot het drielandenpunt in Brazilië kost € 5 en je kunt het beste een Uber nemen om er te komen. Kost ongeveer 3 dollar. Er is wifi aanwezig dus een Uber terug boeken is ook zo gedaan.

Filmpje Foz do Iguacu & Parque das Aves


Meer Brazilië

Rio de Janeiro

Petrópolis

Sao Paulo

Paraty

Ilha Grande

Kosten drie weken Brazilië