Verder naar bericht

Foz do Iguacu

Zeg je Foz do Iguacu dan zeg je watervallen! In het Parque Nacional do Iguacu vind je de grootste watervallen van Zuid-Amerika. Maar er is meer te doen. Bezoek bijvoorbeeld de Itaipu Dam, waar zo’n 90% van alle energie in Brazilië vandaan komt! Of check het drielandenpunt waar Brazilië samenkomt met Argentinië en Paraguay.

Hoe kom je er?

Ik reisde vanuit Sao Paulo naar Foz do Iguacu met de bus. De rit duurde ongeveer 18 uur. Een reden waarom de meeste mensen liever het vliegtuig nemen. Echter, ik wil meer milieu vriendelijk gaan reizen en dan is het beter om de bus te pakken. Wist je dat je met 1 keer vliegen net zoveel CO2 uitstoot als een jaar elke dag autorijden!? Wel iets om over na te denken.

Verder zijn de bussen in Zuid-Amerika heel comfortabel. Ik heb de 18 uur moeiteloos uitgezeten.

Barra Funda of Tiete busstation?

Let goed op vanaf welk busstation je bus vertrekt. Reis je bijvoorbeeld met Pluma? Dan moet je bij het Tiete busstation zijn. Reis je met Catarinense? Dan vertrek je vanaf het Barra Funda busstation.

Ik betaalde € 68 voor de rit naar Foz do Iguacu. Raar genoeg is dit bijna twee keer zo duur als vliegen. Als je op tijd reserveert dan betaal je € 30 voor een vlucht van Sao Paulo naar Foz do Iguacu (in 2019). Maar als je het milieu wilt sparen dan kun je beter de bus nemen.

Waar verblijf je?

Ik verbleef bij Suite Cardoso en betaalde € 32 voor twee nachten. Het was een soort homestay en ik huurde een kamer met gedeelde badkamer. Het was een fijne plek in een rustige buurt en dichtbij de bushalte naar de Iguacu watervallen, de Itaipu Dam en Argentinië.

Wat is er te doen?

Zeg je Foz do Iguacu dan denk je natuurlijk meteen aan de wereldberoemde watervallen. Maar er is nog meer te doen. Je kunt er bijvoorbeeld ook de Itaipu Dam bezoeken en het drielandenpunt.

Itaipu Dam

Tussen Brazilië en Paraguay, op de Paraná rivier, ligt één van de zeven moderne wereldwonderen: de Itaipu Dam.

Deze stuwdam werd in 1971 gebouwd en is 7,7 kilometer lang en 196 meter hoog. Het is de tweede grootste dam ter wereld. Op nummer 1 staat de Drieklovendam in China.

Waarom werd de Itaipu Dam gebouwd?

Om stroom op te wekken! Zo’n 90% van de energie die in Brazilië verbruikt wordt komt bij de Itaipu Dam vandaan. En 20% wordt aan Paraguay geleverd. Dat is nogal wat!

Hoe werkt dat dan?

De krachtcentrale heeft heeft 20 generatoren waar net zoveel water doorheen stroomt als door de Iguacu watervallen die verderop te vinden zijn. Met een turbine wordt de waterkracht omgezet in energie. Per stuk kunnen de generatoren zo’n 14 Gigawatt leveren. Met 1 Gigawatt kun je 1 miljoen huishoudens voorzien van stroom! De Itaipu Dam kan dus elke dag zo’n 20 miljoen huishoudens van stroom voorzien.

blank
blank
blank

Wist je dat…

  • Het bouwen van de Itaipu Dam 17 biljard dollar heeft gekost? De schuld wordt pas in 2023 afbetaald.
  • De Itaipu Dam aan ontzettend veel mensen werk verschafte? Het dorp Foz do Iguacu groeide uit van 20 duizend bewoners naar 100 duizend bewoners.
  • Als je dezelfde energie wilt opwekken via olie je elke dag 536 duizend vatten met petroleum moet verbranden?
  • Als je elke 55 minuten een flat van 20 verdiepingen zou opleveren dan heb je ongeveer dezelfde snelheid als waarmee de dam gebouwd werd.
  • Met het ijzer en staal dat men voor de dam gebruikte je 380 Eiffel Torens kunt bouwen?
  • Met het beton dat gebruikt is voor de bouw van de dam je 210 voetbal stadions kunt bouwen?
blank

Hoe kom je er?

Vanaf de plek waar ik verbleef (Suite Cardoso) was het 10 minuten lopen naar het busstation. Bus 101 of 102 brengt je naar de Itaipu Dam. Je betaalt € 1 voor een kaartje (in 2019).

Bij de dam aangekomen kun je verschillende kaartjes kopen. Je kunt de standaard tour boeken waarbij je met een dubbeldekker bus langs de dam rijdt. Je rijdt dan ook naar de Paraguay kant (ik hoefde geen paspoort te laten zien). Of je kunt een uitgebreide tour boeken waarbij je de dam van de binnenkant kunt bewonderen. Je ziet dan onder andere de turbines in werking.

Ik had graag voor de laatste optie gekozen maar die was helaas al uitverkocht. Dan maar de standaard tour. Ik betaalde hier € 9,25 voor (in 2019).

blank

Wat vond ik er van?

Ik vond het heel erg interessant! Ik wist helemaal niks over de Itaipu Dam dus voor mij was het een hoop ‘oeeeeeh en aaaaaah’. Als je in de buurt bent dan kan ik een bezoekje zeker aanraden.

Tip: hoewel ik geen paspoort hoefde te laten zien is het misschien wel handig om deze mee te nemen.

Ecomuseum of Itaipu

Op een klein stukje lopen van de dam vind je het Ecomuseum. Hier vind je nog iets meer informatie over het ontstaan van de dam. Als je de uitgebreide tour bij de dam niet hebt kunnen doen dan biedt het Ecomuseum een alternatief. Je krijgt een 3D bril op en kunt zo alsnog de dam vanbinnen bewonderen. Er staat ook een turbine replica.

blank
blank

Iguacu watervallen

De belangrijkste trekpleister van Foz do Iguacu zijn natuurlijk de gigantische watervallen!

De Cataratas do Iguacu bestaan in totaal uit zo’n 300 watervallen en zijn daarmee de grootste in heel Zuid-Amerika. Je kunt ze bekijken vanuit Brazilië of Argentinië.

Het bekendste deel is ‘Garganta do Diablo’ (keel van de duivel). Hier stort het water van 70 meter hoog in de diepte. Dit deel ligt aan de Argentijnse kant maar het beste uitzicht heb je vanaf de Braziliaanse kant.

De watervallen (parken) staan sinds de jaren 80 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

blank

Hoe kom je er?

Vanuit het dorp kun je de lokale bus 120 nemen die je direct voor het park afzet. Een kaartje kost € 1 (in 2019).

blank

Wat is er te doen?

Bij aankomst moet je eerst een kaartje kopen. Toegang tot het park kost € 16 (in 2019).

Daarna kun je op een bus stappen die je gratis naar de uitkijkpunten rijdt. Je kunt op verschillende plekken uitstappen. Ik koos ervoor om uit te stappen bij het punt waar de hike naar de watervallen begint. Onderweg heb je uitzicht op de watervallen aan de Argentijnse kant.

Als je slecht ter been bent kun je ook helemaal doorrijden tot je bij het eindpunt aankomt: de boardwalk.

Onderweg naar de boardwalk kijk je uit op de watervallen aan de Argentijnse kant.

blank
blank

Druk, drukker, drukst

Ik denk dat het altijd druk is bij de watervallen. Hoogseizoen of niet. Vooral bij de boardwalk.

blank
blank
blank

Neusberen

Overal lopen Coati’s rond, ofwel neusberen. Je mag ze niet voeren of aaien. Maar waarschijnlijk is dit in het verleden wel gedaan want de beesten komen gewoon op je af. Hou je spullen dus goed in de gaten want voor je het weet zit er een neusbeer in.

blank

Naast de neusberen kwam ik ook nog deze varaan tegen.

blank

Check de watervallen vanuit een helikopter

Ik had van tevoren besloten dat ik graag een helikopter vlucht wilde maken boven de watervallen. Maar na het lezen van verschillende reviews besloot ik om er vanaf te zien. Ten eerste is het nogal duur, je betaalt zo’n € 100 voor een vlucht die amper 10 minuten duurt.

Daarnaast kun je niet kiezen waar je komt te zitten. Ik las online dat mensen uit Brazilië of Zuid-Amerika voor getrokken worden. De kans is groot dat je als Europese toerist ergens in het midden geplaatst wordt en dan zie je dus niks.

Ook zonder helikopter kun je de watervallen goed zien.

blank
blank
blank

Uitzicht op de ‘keel van de duivel’.

blank
blank
blank

Argentijnse of Braziliaanse kant?

Je kunt de Iguacu watervallen bewonderen vanaf de Braziliaanse en Argentijnse kant. Welke kant het mooist is daar valt over te discussiëren. Ik vond het persoonlijk de moeite waard om beide kanten te bezoeken. De Argentijnse kant is groter (meer wandelpaden) en daar heb je dus ook meer tijd voor nodig. Zeker een hele dag. Voor de Braziliaanse kant moet je een paar uur uittrekken.

blank

Parque das Aves

Mocht je na je bezoek aan de watervallen nog tijd over hebben dan kun je het Parque das Aves bezoeken. Het grootste vogelpark in Zuid-Amerika. Normaliter ben ik niet zo van dierentuinen en het ‘opsluiten’ van dieren maar dit park is anders. Het is namelijk een opvang voor bedreigde vogelsoorten. Deze vogels zouden het in het wild niet overleven omdat er dan op ze gejaagd wordt. En andere vogels waren huisdieren en kunnen dus niet meer vrijgelaten worden.

Er zijn verschillende vogelsoorten te zien in het park. Van Ara’s tot Flamingo’s en Toekans.

Je betaalt € 10 voor een kaartje (in 2019).

blank

Guará (Rode Ibis)

blank

Toekan

blank

Van links naar rechts: geen idee – uil – Witwangfluiteend – Groene Papegaai – Morpho Peleides – Toekan.

Prachtige, roze Flamingo’s.

blank

Geen idee wat dit voor vogel is.

blank

Een kolibri drinkt wat water

blank

De Hyacintara ken je misschien wel uit de film ‘Rio’. Deze vogel wordt met uitsterven bedreigd. Onder andere door smokkelaars maar ook omdat het regenwoud beetje bij beetje verdwijnt. Je kunt helpen om dit tegen te gaan door minder vlees en soja te eten. Dat zijn namelijk de redenen waarom men het woud plat brandt.

blank
blank

Tres Fronteiras

Foz do Iguacu is één van de plekken op aarde waar je kunt uitkijken op twee andere landen. Vanaf het Tres Fronteiras punt kun je Argentinië en Paraguay zien liggen.

blank

Aan de overkant ligt Argentinië.

blank
blank
blank

Het is vooral een ‘been there done that’ ding want veel meer is er niet te doen. Hetzelfde geldt overigens voor het drielandenpunt in Argentinië maar daar is het ten minste wel gratis.

Hoe kom je er?

Toegang tot het drielandenpunt in Brazilië kost € 5 en je kunt het beste een Uber nemen om er te komen. Kost je ongeveer 3 dollar. Er is Wifi aanwezig dus een Uber terug boeken is ook zo gedaan.

Filmpje Foz do Iguacu & Parque das Aves

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.