Verder naar bericht

Sao Paulo

Sao Paulo is qua oppervlakte de grootste stad in heel Amerika. De productie van koffie in de 19e eeuw zorgde ervoor dat veel immigranten naar Sao Paulo toe trokken. Denk aan Italianen, Spanjaarden en Portugezen. Tijdens de Industriële revolutie, begin 20e eeuw, kwamen er nóg meer mensen naar Sao Paulo. Japanners, Chinezen en Libiërs bijvoorbeeld. Sao Paulo is dus een echte werkstad.

Het is één van de redenen waarom toeristen Sao Paulo meestal links laten liggen. Toch wel zonde eigenlijk want er zijn best wel leuke dingen te doen in deze Braziliaanse stad.

Hoe kom je er?

Ik reisde naar Sao Paulo vanuit Paraty. Je zou waarschijnlijk een lokale bus kunnen nemen maar daar had ik niet zo’n zin in. Het leek me sneller, makkelijker en veiliger om een transfer te boeken. Dat deed ik bij één van de reisbureautjes in Paraty, Paraty Tours. Het was wel een beetje prijzig, ik betaalde zo’n € 57.

Het busje kwam me ophalen bij mijn Airbnb en zette me af bij een van de betere hotels in Sao Paulo. Daar regelde ik een Uber naar de plek waar ik uiteindelijk verbleef. De chauffeur van het busje bleef bij me totdat ik in de Uber zat. Heel netjes.

Onderweg stopten we nog bij een restaurant waar je naar de wc kon of wat eten kon halen. Er zaten nog twee andere mensen in het busje. Daar had ik mazzel mee want als ik alleen was geweest dan had ik de transfer niet kunnen boeken.

Het restaurant was heel kitscherig ingericht. Ik heb mijn ogen uitgekeken.

Waar verblijf je?

Ik verbleef drie nachten bij Paulista Acomodacao. Het was een beetje moeilijk te vinden want de vrouw die de kamers verhuurde had ook een kapperszaak. En je moest die zaak door om bij de kamers te komen. En dat wist ik niet.

De kamer was groot en er was een klein keukentje met een magnetron. ’s Avonds was het er lekker stil. De eigenaresse sprak geen Spaans of Engels maar dat was niet echt een probleem.

Enige minpuntje: de papegaai die in de achtertuin zit en continue hetzelfde deuntje fluit.

Hoe reis je rond in Sao Paulo?

Sao Paulo is een grote stad en als je maar twee dagen de tijd hebt dan kun je sowieso niet alles zien. Grote afstanden zijn het best te overbruggen met de metro. Een kaartje is goedkoop en de metro is veilig en redelijk schoon.

Wil je ergens heen waar geen Metro station in de buurt zit? Dan raad ik Uber aan. Ik heb een paar keer een Uber gebruikt (ook ’s avonds laat) en het is me goed bevallen (in 2019).

Veiligheid

Sao Paulo staat niet bekend als de veiligste stad op aarden, een andere reden waarom toeristen de stad soms overslaan. Maar klopt dat? Is het echt zo gevaarlijk in Sao Paulo?

Om heel eerlijk te zijn vond ik het wel meevallen. Ik voelde me niet echt onveilig in Sao Paulo maar ik had wel het idee dat ik goed op mijn spullen moest letten. In Sao Paulo lopen namelijk een hoop daklozen rond en dat voelt niet altijd even prettig. Mijn ervaring is dat deze mensen je meestal niks doen maar als ze met heel veel zijn (zoals bij de kathedraal en de opera) dan heb je toch het gevoel dat je moet opletten.

Als je naar de wat minder prettige delen van de stad gaat dan raad ik je aan om je geld en eventueel pasjes in een tasje om je nek te hangen. En om een nep portemonnee mee te nemen met een beetje geld erin. Mijn mobiele telefoon stop ik meestal in mijn BH.

Verder is het beter om niet te lang stil te gaan staan ergens. Bij de kathedraal werd ik aangesproken door een man maar ik heb gewoon gezegd dat ik geen tijd had en ben snel doorgelopen. Je weet niet wat er gebeurt als je stil gaat staan. Voor je het weet staat er ineens een groep om je heen en wordt je beroofd. Het beste is dus om in beweging te blijven.

Wat is er te doen?

Er is eigenlijk best wel veel te doen in Sao Paulo. Het nadeel is dat veel dingen niet bij elkaar in de buurt liggen en je dus veel tijd kwijt bent aan reizen. Ik was twee dagen in Sao Paulo en hieronder lees je wat ik allemaal heb gedaan en gezien.

blank

Avenida Paulista

Avenida Paulista is een straat in het financiële gedeelte van Sao Paulo. Je vindt hier allemaal (dure) winkels en kantoren. Zin in Starbucks? Dan is dit de place to be.

Ontbijt of lunch bij Le Pain Quotidien

Langs Avenida Paulista vind je het shoppingcentrum Shopping Pátio Paulista. En in dat winkelcentrum zit Le Pain Quotidien waar je een lekker ontbijtje of lunch kunt scoren. Het is wel wat prijzig (ik betaalde € 10 voor een broodje met drinken) maar de kwaliteit is echt goed.

Museu de Arte de Sao Paulo

Het belangrijkste museum van Sao Paulo is Museu de Arte de Sao Paulo (MASP). Je vindt het aan de Avenida Paulista en dankzij de opvallende architectuur is het niet te missen. Het gebouw werd ontworpen door de Italiaans/ Braziliaanse architecte Lina Bo Bardi en kan het beste omschreven worden als een glazen box op rode poten.

blank
blank

Het museum heeft een uitgebreide collectie schilderijen en beeldhouwwerken uit de 14e tot aan nu. Toen ik er was hingen er voornamelijk kunstwerken gemaakt door vrouwen. De expositie had een feministische ondertoon.

blank
blank

Feitje: in 2007 werden twee schilderijen met een waarde van 70 miljoen gestolen. Ze werden in 2008 gelukkig teruggevonden door de politie.

Tip: op dinsdag is toegang tot het museum gratis. Het enige ding is dat het dan wel heel erg druk is. Als je daar geen zin in hebt kun je beter op een andere dag gaan en een kaartje kopen (€ 9 in 2019).

Vegan pizza eten bij Vegan Pop

Als vegetariër/ vegan kan rondreizen door Zuid-Amerika een uitdaging zijn. Veel eten is vet, zoet en er zit bijna altijd vlees in of doorheen. Gelukkig zijn er in Sao Paulo genoeg opties voor Vegans en Vegetariërs. Zo ging ik naar Vegan Pop waar je vegan pizza’s kunt eten.

Je kunt kiezen uit drie formaten. Ik ging voor een grote pizza maar dat bleek uiteindelijk iets te veel. Wat ik niet op kon nam ik mee en gaf ik aan een zwerver die ik onderweg tegenkwam.

Vegan Pop bevindt zich in de buurt van Avenida Paulista en het is veilig om hier ’s avonds (begin van de avond) rond te lopen.

blank

Cathedral Metropolitana de Sao Paulo

De bouw van de huidige kathedraal van Sao Paulo begon in 1913 en eindigde in 1954. De kerk had toen nog geen torens. De bouw daarvan werd pas in 1967 afgerond. Tussen 2000 en 2002 werd de kerk volledig gerenoveerd.

De kathedraal van Sao Paulo is de op 3 na grootste neogotische kathedraal in de wereld.

blank
blank
blank

De kathedraal is makkelijk te bezoeken met de metro maar let wel goed op je spullen. Op het plein voor de kerk lopen namelijk een hoop daklozen en dodgy mensen rond.

blank

Mosteiro de Sao Bento

Het klooster van Sao Bento is één van de oudste en bekendste van de stad. Je kunt als bezoeker alleen de kerk bezoeken. Het klooster zelf is niet toegankelijk.

Op zondag om 10 uur is er een dienst waarbij je het koor kan horen zingen.

Het klooster heeft verder een eigen bakkerij waar je allemaal lekkernijen kunt kopen gemaakt door de monniken.

blank
blank

Pinacoteca

Het Pinacoteca museum is het oudste museum in Sao Paulo. Het is gevestigd in een huis uit de 19e eeuw en werd in de jaren 90 gerestaureerd.

Je vindt er veel Braziliaanse kunst uit de 19e eeuw maar ook Europese schilderijen en beeldhouwwerken. Ook wordt er moderne kunst getoond.

Ik vond zelf vooral de wat oudere schilderijen interessant. De moderne kunstwerken vond ik eigenlijk niks. Te vaag. Ik begrijp het nooit zo goed.

Toegang kost € 2,30 (in 2019).

blank

Hier kon je je eigen kunst maken

blank
blank
blank
blank

Martinelli Gebouw

In de 19e eeuw maakte Sao Paulo een ontwikkeling door: het ontstaan van de wolkenkrabber. Het Martinelli gebouw is één van de belangrijkste gebouwen uit die tijd.

Het design kwam van de eigenaar, de Italiaanse Giuseppe Martinelli. Hij kwam in 1892 naar Brazilië als immigrant. Hij exporteerde koffie, graan en andere producten van Santos en Rio de Janeiro naar Europa.

In 1992 begon men aan de bouw van het Martinelli gebouw. Het moest de grootste wolkenkrabber worden in Zuid-Amerika. In 1929 werd het gebouw opgeleverd met de eerste 12 verdiepingen. In 1934 was het gebouw af. Het had toen 30 verdiepingen en een hoogte van 130 meter.

blank

Nog voordat het gebouw helemaal af was, was het al een hit. Veel mensen waren onder de indruk van het design. In 1929 werd er een luxe bioscoop geopend in het gebouw wat nóg meer mensen trok.

Het gebouw diende verder als hotel voor zakenmensen en een ander deel werd gebruikt als kantoorruimte.

blank

In de jaren 60 begon het gebouw af te takelen. En in 1975 besloot de burgemeester dat het tijd was voor een renovatie. Deze eindigde in 1979. Sindsdien heeft het gebouw meerdere restauraties ondergaan. Zo werden in 2009 nog alle liften vervangen. En de originele roze kleur van het gebouw werd hersteld.

Er zit geen hotel meer in het gebouw. Tegenwoordig vind je er alleen nog kantoren.

Je kunt het Martinelli gebouw gratis bezoeken. Elk half uur worden er tours gegeven. Je gaat dan helemaal naar het terras op de 26e verdieping waar je mooi uit kunt kijken over de hele stad.

blank
blank

Theatro Municipal de Sao Paulo

Het centrum van Sao Paulo is nu (2019) een beetje vervallen maar dat was vroeger wel anders. Back in the day werd het centrum bewoond door rijke Italiaanse immigranten.

Na het afbranden van één van de belangrijkste theaters, Teatro Sao Jose, eiste de elite een nieuw theater. Maar niet zomaar een theater, nee het moest zich kunnen meten aan andere grote theaters in de wereld. In 1903 begon men aan de bouw van het theater en de meeste materialen werden geïmporteerd uit Europa. Het duurde in totaal 8 jaar voordat het theater klaar was.

blank

Het theater werd uitsluitend gebouwd voor opera voorstellingen maar er worden ook wel dansvoorstellingen gehouden. Gedurende de jaren is het theater een paar keer gerestaureerd.

Tour

Als je het theater ook vanbinnen wilt bewonderen dan kun je een tour boeken. De tour is gratis maar je moet er wel een kaartje voor halen. Toen ik er was waren er geen andere Engelstalige toeristen. Ik kreeg dus eigenlijk een privé rondleiding.

De jonge dame die de rondleiding gaf wist heel veel te vertellen over het gebouw. Het was zeker een interessant bezoek.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Voorstelling bijwonen

Toevallig was er een opera voorstelling (Prism) toen ik er was (dit gebeurt vier keer per jaar) dus ik heb een kaartje gekocht en ben er heen gegaan. Een hele bijzondere ervaring. Ik kan het aanraden!

Kaartjes kun je kopen bij de kassa (online is alleen mogelijk als je een Braziliaanse ID hebt). De beste manier om er te komen is via Uber. Snel en veilig. Wifi is beschikbaar bij het theater.

blank
blank

Sao Paulo viert 80 jaar Batman

Toen ik naar het Sao Paulo Barra Funda busstation ging om alvast een kaartje van Sao Pualo naar Foz do Iguacu te kopen kwam ik toevallig bij het Pavilhao da Criatividade Darcy Ribeiro terecht. En hier was dus een expositie over Batman omdat deze dat jaar, 2019, 80 jaar bestond.

blank

Het is niet dat ik een super comics fan ben ofzo maar ik bedoel als je er dan toch bent. Dan kun je er net zo goed heen gaan toch? Plus ik ben wel fan van de batman films (behalve die met Ben Affleck) dus ja.

blank
blank

Ik betaalde € 7,80 voor een kaartje en daarvoor kreeg ik een uitgebreide tour door het huis van Batman waar allemaal toffe dingen te zien waren. Zoals de eerste Batman comic, een kostuum van Robin, de Batmobiel natuurlijk en nog véél meer. Het was een erg leuke expositie.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Wat kun je nog meer doen in Sao Paulo?

Ik had maar twee dagen de tijd in Sao Paulo en kon dus niet alles zien en doen. Onderstaande opties zijn interessant als je meer tijd hebt.

  • Mercado Municipal
  • Voetbal museum
  • Botanische tuin
  • Diverse parken
  • Catavento museum
  • Pico do Jaragua beklimmen
  • Streetart spotten
blank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.