Ga naar de inhoud

Sao Paulo

Sao Paulo is een stad in Brazilië en qua oppervlakte de grootste stad in Amerika Het werd in 1554 gesticht en groeide in de 19e eeuw uit tot een wereldstad door de productie van koffie. Mensen uit Italië, Spanje en Portugal immigreerden naar Sao Paulo op zoek naar werk. Tijdens de industriële revolutie, in de 20e eeuw, kwamen er nóg meer immigranten bij uit Japan, China en Libië.

Sao Paulo is het economische centrum van Brazilië. Een echte werkstad waar meerdere culturen samenleven.

Omdat het een industriële stad is wordt Sao Paulo door de meeste toeristen overgeslagen. Toch jammer want er zijn best wel leuke dingen te doen en te zien.

Sao Paulo, Brazilië.

Hoe kom je er?

Vanuit Amsterdam vlieg je direct in 12 uur naar Sao Paulo. Vanaf het vliegveld kun je de bus, trein, taxi of een Uber nemen naar de stad. Ik heb zelf goede ervaringen met Uber in Zuid-Amerika.

Paraty naar Sao Paulo

Ik was in Paraty en boekte een transfer naar Sao Paulo via een reisbureau: Paraty Tours. Het was wel een beetje prijzig (€ 57) maar ik had geen zin om met de lokale bus te gaan. Want dan moet je weer heel goed op je bagage letten.

De transfer was relaxed. Ik werd opgehaald bij mijn Airbnb en afgezet bij één van de betere hotels in Sao Paulo. Ik boekte een Uber naar mijn verblijf en de chauffeur van het busje bleef netjes wachten tot de Uber er was.

Minpunt aan de transfer is dat je deze alleen kunt boeken als er andere passagiers zijn. Ik had mazzel, er waren twee andere mensen die naar Sao Paulo wilden op de dag dat ik er heen ging.

Onderweg stopten we bij dit kitscherige restaurantje.

Sao Paulo, Brazilië.

Waar verblijf je?

Ik verbleef drie nachten bij Paulista Acomodacao. Het was een beetje moeilijk te vinden. De eigenaresse had een kapperszaak en je moest deze dus door om bij de kamers te komen. Dat wist ik niet.

De kamer was groot en er was een klein keukentje met een magnetron. ’s Avonds was het er lekker stil. De eigenaresse sprak geen Spaans of Engels maar dat was niet echt een probleem.

Het enige minpunt was de papegaai in de achtertuin. Deze floot de hele dag hetzelfde deuntje.

Hoe reis je rond in Sao Paulo?

Sao Paulo is een grote stad en als je maar twee dagen de tijd hebt dan kun je sowieso niet alles zien. Grote afstanden zijn het best te overbruggen met de metro. Een kaartje is goedkoop en de metro is veilig en redelijk schoon.

Wil je ergens heen waar geen Metro station in de buurt zit? Dan raad ik Uber aan. Ik heb een paar keer een Uber gebruikt (ook ’s avonds laat) en het is me goed bevallen (dit was in 2019).

Veiligheid

Sao Paulo staat niet bekend als de veiligste stad op aarde. Maar klopt dat? Is het echt zo gevaarlijk in Sao Paulo?

Om heel eerlijk te zijn vond ik het wel meevallen. Ik voelde me niet echt onveilig in Sao Paulo maar ik had wel het idee dat ik goed op mijn spullen moest letten. In Sao Paulo lopen namelijk een hoop daklozen rond en dat voelt niet altijd prettig. Mijn ervaring is dat deze mensen je meestal niks doen maar als ze met heel veel zijn (zoals bij de kathedraal en de opera) dan voelt dat toch een beetje dreigend.

Als je naar de wat minder prettige delen van de stad gaat dan raad ik je aan om geld en pasjes in een tasje om je nek te hangen. Ik stopte mijn mobiel altijd in mijn BH en ik nam een nep portemonnee mee met een beetje geld erin. Bij een overval kon ik dat dan afgeven (is trouwens nooit nodig geweest).

Verder is het een goed idee om in beweging te blijven. Bij de kathedraal werd ik aangesproken door een man maar ik ben gewoon doorgelopen. Niet heel aardig maar je weet niet wat er gebeurt als je stil gaat staan. Voor je het weet staan er twee mensen achter je en wordt je misschien wel beroofd. Doorlopen dus!

Wat is er te doen?

Er is eigenlijk best wel veel te doen in Sao Paulo. Het nadeel is dat alles verspreid ligt en je dus veel tijd kwijt bent aan reizen. Ik was twee dagen in Sao Paulo en hieronder lees je wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Sao Paulo, Brazilië.

Avenida Paulista

Avenida Paulista is een straat in het financiële gedeelte van Sao Paulo. Je vindt hier allemaal (dure) winkels en kantoren. Zin in Starbucks? Dan is dit de place to be.

Ontbijt of lunch bij Le Pain Quotidien

Langs Avenida Paulista vind je het shoppingcentrum Shopping Pátio Paulista. In dat winkelcentrum zit Le Pain Quotidien waar je een lekker ontbijtje kunt scoren. Het is wel wat prijzig (ik betaalde € 10 voor een broodje en drinken) maar de kwaliteit is echt goed.

Museu de Arte de Sao Paulo

Het belangrijkste museum van Sao Paulo is Museu de Arte de Sao Paulo (MASP). Je vindt het aan de Avenida Paulista en dankzij de opvallende architectuur is het niet te missen. Het gebouw werd ontworpen door de Italiaans/ Braziliaanse architecte Lina Bo Bardi en kan het beste omschreven worden als een glazen box op rode poten.

MASP in Sao Paulo, Brazilië.
MASP in Sao Paulo, Brazilië.

Het museum heeft een uitgebreide collectie schilderijen en beeldhouwwerken uit de 14e tot aan nu. Toen ik er was hingen er voornamelijk kunstwerken gemaakt door vrouwen. De expositie had een feministische ondertoon.

MASP in Sao Paulo, Brazilië.
MASP in Sao Paulo, Brazilië.

Feitje: in 2007 werden twee schilderijen met een waarde van 70 miljoen gestolen. Ze werden in 2008 gelukkig teruggevonden door de politie.

Een kaartje kost € 9 (in 2019) maar op dinsdag is toegang tot alle museums in Sao Paulo gratis. Het nadeel is dat het er dan ook erg druk is.

Vegan pizza eten bij Vegan Pop

Als vegetariër/ vegan is het soms een uitdaging om een lekkere maaltijd te scoren in Zuid-Amerika. Veel gerechten worden met vlees bereid of zijn heel vet en zoet. Gelukkig zijn er in Sao Paulo genoeg opties voor vegans en vegetariërs. Zo ging ik naar Vegan Pop waar ze vegan pizza’s serveren.

Je kunt kiezen uit drie formaten. Ik ging voor een grote pizza maar dat bleek te veel. Ik nam het restant mee in een doggy bag en gaf het aan een zwerver.

Vegan Pop bevindt zich in de buurt van Avenida Paulista. Je kunt hier ’s avonds (rond etenstijd) veilig rondlopen.

Sao Paulo, Brazilië.

Cathedral Metropolitana de Sao Paulo

De bouw van de huidige kathedraal van Sao Paulo begon in 1913 en eindigde in 1954. De kerk had toen nog geen torens. De bouw daarvan werd pas in 1967 afgerond. Tussen 2000 en 2002 werd de kerk volledig gerenoveerd.

De kathedraal van Sao Paulo is de op 3 na grootste neogotische kathedraal in de wereld.

Cathedral Metropolitana de Sao Paulo in Brazilië.
Cathedral Metropolitana de Sao Paulo in Brazilië.
Cathedral Metropolitana de Sao Paulo in Brazilië.

Je kunt er makkelijk komen met de metro maar let wel goed op je spullen. Op het plein voor de kerk lopen een hoop daklozen en dodgy mensen rond.

Cathedral Metropolitana de Sao Paulo in Brazilië.

Mosteiro de Sao Bento

Het klooster van Sao Bento is één van de oudste en bekendste van de stad. Je kunt als bezoeker alleen de kerk bezoeken. Het klooster is niet toegankelijk. Op zondag om 10 uur kun je een dienst bijwonen en het koor horen zingen.

Het klooster heeft een eigen bakkerij waar je allemaal lekkernijen kunt kopen gemaakt door de monniken.

Mosteiro de Sao Bento in Sao Paulo, Brazilië.
Mosteiro de Sao Bento in Sao Paulo, Brazilië.

Pinacoteca

Het Pinacoteca museum is het oudste museum in Sao Paulo. Het is gevestigd in een huis uit de 19e eeuw en werd in de jaren 90 gerestaureerd.

Je vindt er veel Braziliaanse kunst uit de 19e eeuw maar ook Europese schilderijen en beeldhouwwerken. Ook wordt er moderne kunst getoond.

Ik vond vooral de oudere schilderijen interessant. De moderne kunstwerken vond ik eigenlijk niks. Te vaag.

Toegang kost € 2,30 (in 2019).

Pinacoteca in Sao Paulo, Brazilië.

Hier kon je je eigen kunst maken.

Pinacoteca in Sao Paulo, Brazilië.
Pinacoteca in Sao Paulo, Brazilië.
Pinacoteca in Sao Paulo, Brazilië.
Pinacoteca in Sao Paulo, Brazilië.

Martinelli Gebouw

In de 19e eeuw maakte Sao Paulo een ontwikkeling door: het ontstaan van de wolkenkrabber. Het Martinelli gebouw is één van de belangrijkste gebouwen uit die tijd.

Het design kwam van de eigenaar, de Italiaanse Giuseppe Martinelli. Hij kwam in 1892 naar Brazilië als immigrant. Martinelli exporteerde koffie, graan en andere producten van Santos en Rio de Janeiro naar Europa.

In 1992 begon men aan de bouw van het Martinelli gebouw. Het moest de grootste wolkenkrabber worden in Zuid-Amerika. In 1929 werd het gebouw opgeleverd met de eerste 12 verdiepingen. In 1934 was het gebouw af. Het had toen 30 verdiepingen en een hoogte van 130 meter.

Martinelli Gebouw in Sao Paulo, Brazilië.

Nog voordat het gebouw helemaal af was, was het al een hit. Veel mensen waren onder de indruk van het design. In 1929 werd er een luxe bioscoop geopend in het gebouw wat nóg meer mensen trok.

Het gebouw diende verder als hotel voor zakenmensen en een ander deel werd gebruikt als kantoorruimte.

Martinelli Gebouw in Sao Paulo, Brazilië.

In de jaren 60 begon het gebouw af te takelen. In 1975 besloot de burgemeester dat het tijd was voor een renovatie. Deze eindigde in 1979. Sindsdien heeft het gebouw meerdere restauraties ondergaan. Zo werden in 2009 nog alle liften vervangen. En de originele roze kleur van het gebouw werd hersteld.

Er zit geen hotel meer in het gebouw. Tegenwoordig vind je er alleen nog kantoren.

Je kunt het Martinelli gebouw gratis bezoeken. Elk half uur worden er tours gegeven. Je gaat dan helemaal naar het terras op de 26e verdieping waar je mooi kunt uitkijken over de stad.

Martinelli Gebouw in Sao Paulo, Brazilië.
Martinelli Gebouw in Sao Paulo, Brazilië.

Theatro Municipal de Sao Paulo

Als je nu naar het centrum van Sao Paulo gaat dan denk je waarschijnlijk, wat een vervallen zooitje. Maar vroeger was dat wel anders. Back in the day werd het centrum bewoond door rijke, Italiaanse immigranten.

Na het afbranden van één van de belangrijkste theaters, Teatro Sao Jose, eiste de elite een nieuw theater. Maar niet zomaar een theater, nee het moest zich kunnen meten aan andere grote theaters in de wereld. In 1903 begon men aan de bouw van het nieuwe theater. Veel materialen werden geïmporteerd uit Europa. De bouw duurde in totaal 8 jaar.

Theatro Municipal de Sao Paulo in Brazilië.

Het theater werd uitsluitend gebouwd voor opera voorstellingen maar er worden ook wel dansvoorstellingen gehouden. Gedurende de jaren is het theater een paar keer gerestaureerd.

Tour

Als je het theater ook vanbinnen wilt bewonderen dan kun je een tour boeken. Deze is gratis maar je moet wel van tevoren een kaartje halen. Toen ik er was waren er geen andere Engelstalige toeristen en dus kreeg ik een privé rondleiding.

De gids, een jonge dame, wist heel veel te vertellen over het gebouw. Het was een interessant bezoek.

Theatro Municipal de Sao Paulo in Brazilië.
Theatro Municipal de Sao Paulo in Brazilië.
Theatro Municipal de Sao Paulo in Brazilië.
Theatro Municipal de Sao Paulo in Brazilië.
Theatro Municipal de Sao Paulo in Brazilië.
Theatro Municipal de Sao Paulo in Brazilië.
Theatro Municipal de Sao Paulo in Brazilië.

Voorstelling bijwonen

Toevallig was er een opera voorstelling (Prism) toen ik er was in 2019. Ik dacht, daar moet ik heen! En ik kan het aanraden. Het was een bijzondere ervaring.

Kaartjes kun je kopen bij de kassa (online is alleen mogelijk als je een Braziliaanse ID hebt). De beste manier om er te komen is via Uber. Snel en veilig. Je kunt gratis gebruik maken van wifi bij het theater.

Theatro Municipal de Sao Paulo in Brazilië.
Theatro Municipal de Sao Paulo in Brazilië.

Sao Paulo viert 80 jaar Batman

Toen ik naar het Sao Paulo Barra Funda busstation ging om alvast een kaartje naar Foz do Iguacu te kopen kwam ik toevallig bij het Pavilhao da Criatividade Darcy Ribeiro terecht. Er was een expositie over Batman omdat deze dat jaar (2019) 80 jaar bestond.

Tachtig jaar Batman in Sao Paulo, Brazilië.

Ik ben niet echt een heel erge comics fan maar ik dacht “als ik er dan toch ben dan kan ik er net zo goed heen gaan”!

Tachtig jaar Batman in Sao Paulo, Brazilië.
Tachtig jaar Batman in Sao Paulo, Brazilië.

Ik betaalde € 7,80 voor een kaartje en daarvoor kreeg ik een uitgebreide tour door het huis van Batman waar allemaal toffe dingen te zien waren. Zoals de eerste Batman comic, een kostuum van Robin, de Batmobiel natuurlijk en nog véél meer.

Tachtig jaar Batman in Sao Paulo, Brazilië.
Tachtig jaar Batman in Sao Paulo, Brazilië.
Tachtig jaar Batman in Sao Paulo, Brazilië.
Tachtig jaar Batman in Sao Paulo, Brazilië.

Ik vind de films geregisseerd door Tim Burton geweldig. Ook Christian Bale vond ik heel goed als Batman. De films met Ben Affleck heb ik niet gezien want dat vind ik maar een douche.

Ben Affleck als Batman, ugh.

Tachtig jaar Batman in Sao Paulo, Brazilië.
Tachtig jaar Batman in Sao Paulo, Brazilië.
Tachtig jaar Batman in Sao Paulo, Brazilië.

Wat kun je nog meer doen in Sao Paulo?

Ik had maar twee dagen de tijd in Sao Paulo en kon dus niet alles zien en doen. Onderstaande opties zijn interessant als je meer tijd hebt.

  • Mercado Municipal.
  • Voetbal museum.
  • Botanische tuin.
  • Diverse parken.
  • Catavento museum.
  • Pico do Jaragua beklimmen.
  • Streetart tour boeken.
Sao Paulo, Brazilië.

Meer Brazilië

Rio de Janeiro

Foz do Iguacu

Petrópolis

Paraty

Ilha Grande

Wat kost een reis naar Brazilië?