Ga naar de inhoud

Ilha Grande

Voor de kust van Brazilië ligt het eiland Ilha Grande wat letterlijk ‘groot eiland’ betekent. Het staat sinds 2019 op de UNESCO werelderfgoedlijst en is beschermd. Kleinschalig ecotoerisme is toegestaan. Op het eiland vind je 150 wandelpaden die kleine kustdorpjes met elkaar verbinden. Het is de ideale plek voor wandelliefhebbers of als je behoefte hebt aan rust.

Ilha Grande, Brazilië.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Schiphol) vlieg je direct in 12 uur naar Rio de Janeiro.

In Rio de Janeiro kun je een transfer boeken met Easy Transfer naar Ilha Grande. Je wordt opgehaald bij je accommodatie en de boottocht van het vaste land naar het eiland wordt geregeld. Je betaalt voor dit traject € 18 (in 2019).

Ik ging van Rio naar Ilha Grande en vervolgens naar Paraty met Easy Transfer en het is me goed bevallen. Je moet wel een beetje flexibel zijn. De ritten duren soms langer.

Waar verblijf je?

De boot meert aan bij het dorpje Vila Do Abraao. Ik verbleef vier nachten bij de Biergarten Suites. Een gezellige plek waar drie gigantische katten rondliepen (de reden waarom ik voor dit verblijf koos).

Dit schattige schepsel ging ’s avonds net zo lang mauwen en aan de deur krabben tot ik open deed.

Kat in Vila Do Abraao op Ilha Grande in Brazilië.

Gezellig samen knuffelen op bed.

Kat in Vila Do Abraao op Ilha Grande in Brazilië.

De andere twee katten zag ik vooral als ik ontbijt ging maken. Veel interesse voor mij hadden ze niet. Wel voor mijn ontbijtje.

Katten in Vila Do Abraao op Ilha Grande in Brazilië.
Kat in Vila Do Abraao op Ilha Grande in Brazilië.

Overigens was het verblijf verder ook flink in orde. Er was een keuken waar je zelf eten kon koken en er werd elke dag netjes schoon gemaakt. Alleen de muren waren een beetje dun.

Wat is er te doen?

Ilha Grande is groot maar de dorpjes op het eiland zijn klein. Je kunt er luieren op het strand of gaan snorkelen of wandelen.

Ilha Grande eiland in Brazilië.
Ilha Grande eiland in Brazilië.
Ilha Grande eiland in Brazilië.

Dag hikes

Als je de tijd hebt (minstens een week) dan kun je een rondje lopen en het hele eiland verkennen. Je wandelt dan van dorp naar dorp. Ik had maar drie dagen de tijd (twee omdat ik ook nog een dag ziek werd) en koos daarom voor dag hikes.

Ik raad je aan om een kaart met wandelroutes te halen bij de Tourist Information of check het blog van de Stingynomads voor tips.

Lopes Mendez Beach

Lopes Mendeze heeft het mooiste strand van het eiland (also they say). De totale hike (heen en terug) duurt ongeveer 6 uur. Onderweg loop je langs kleine dorpjes en stranden.

Wandelen naar Lopes Mendez Beach op Ilha Grande in Brazilië.
Wandelen naar Lopes Mendez Beach op Ilha Grande in Brazilië.

Als het gerend heeft worden de wandelpaden behoorlijk glad. Pas dus goed op!

Wandelen naar Lopes Mendez Beach op Ilha Grande in Brazilië.
Boomstam met zwammen op Ilha Grande in Brazilië.
Wandelen naar Lopes Mendez Beach op Ilha Grande in Brazilië.

Als je heel erg moe bent dan kun je ervoor kiezen om de boot terug te nemen.

Gestrand schip op Ilha Grande in Brazilië.

Ik had mazzel. Toen ik ’s ochtends vertrok regende het in Vila Do Abraao. Maar in Lopes Mendez scheen de zon! En toen ik vertrok begon het net weer te regenen.

Lopes Mendez Beach op Ilha Grande in Brazilië.
Lopes Mendez Beach op Ilha Grande in Brazilië.
Wandelen op Ilha Grande, Brazilië.

Onderweg kwam ik aapjes tegen.

Apen op Ilha Grande, Brazilië.
Wandelen op Ilha Grande, Brazilië.
Wandelen op Ilha Grande, Brazilië.

Dois Rios

De enige reden om naar Dois Rios te gaan is de verlaten gevangenis. Voor de rest is er in het spookdorp niet veel te doen. Ik heb er maar vier andere toeristen gezien toen ik er was.

Dois Rios op Ilha Grande, Brazilië.
Dois Rios op Ilha Grande, Brazilië.
Dois Rios op Ilha Grande, Brazilië.

Candido Mendes gevangenis

In 1886 werd de Candido Mendes gevangenis gebouwd als ziekenhuis waar men mensen met besmettelijke ziektes kon behandelen. Ver van de rest van de wereld. Ilha Grande was perfect want het ligt precies tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo.

Door het ziekenhuis bleven steeds meer mensen op het eiland. Ze bouwden er een leven op. In 1903 werd er een kleine gevangenis gebouwd voor het lokale tuig. Rond die tijd kreeg het ziekenhuis een ander doel. Het werd een gevangenis (Lazareto) voor politieke en militaire gevangenen. In 1913 sloot het even zijn deuren maar in 1930 werd de gevangenis weer geopend. In 1942 werd het gebouw hernoemd van Lazareto naar Candido Mendes.

Omdat men ook zware criminelen wilde dumpen op het eiland werd er een nieuwe gevangenis gebouwd. Eentje met hogere en dikkere muren. De oude gevangenis werd uiteindelijk opgeblazen. De restanten liggen er nog steeds. De nieuwe gevangenis kreeg de naam van de oude: Candido Mendes.

Dois Rios gevangenis op Ilha Grande, Brazilië.
Dois Rios op Ilha Grande, Brazilië.

De gevangenis heeft een aantal zware criminelen gehuisvest maar ook politieke gevangen. Zoals schrijvers.

In 1994 sloot de gevangenis zijn deuren. Het werd steeds moeilijker voor de bewaarders om de bendes onder controle te houden. Ook was het economisch niet meer te doen om de gevangenis open te houden. Aan het einde hadden de gevangenen het slecht. Er was bijvoorbeeld bijna geen eten. En het was er vies en benauwd.

De gevangenis werd voor een groot deel vernietigd. Wat overbleef is omgetoverd tot museum.

Dois Rios gevangenis op Ilha Grande, Brazilië.

De laatste gevangene

Julio de Almeida was de laatste gevangene. Hij kreeg een straf van 28 jaar maar werd in 1994 vrijgelaten toen de gevangenis zijn deuren sloot.

Julio liep op 9-jarige leeftijd weg van huis en kwam in Rio de Janeiro terecht. Hij belandde op het criminele pad en in de gevangenis. Hier besloot hij zijn leven te beteren. Hij werd populair bij mede gevangen én het gevangenis personeel omdat hij nooit voor problemen zorgde.

Na zijn vrijlaten in 1994 begon Julio visnetten en bootjes van hout te maken om te verkopen. Hij probeerde tevens een goed voorbeeld te zijn voor de jeugd op het eiland.

Seu Julio (zoals hij door velen werd genoemd) was een beroemdheid op het eiland. Hij heeft tot aan zijn dood in Dios Rios gewoond.

Dois Rios en Seu Julio op Ilha Grande, Brazilië.

Het verhaal achter de gevangenis is interessant maar het is allemaal in het Portugees. Je kunt natuurlijk de Google Translate app gebruiken maar een Engelse vertaling was handiger geweest.

Van de gevangenis zelf is niet veel over. Een paar voormalige cellen die zijn ingericht als museum en de keuken staan nog overeind. De rest is verdwenen. De tuin was gesloten toen ik er was waardoor mijn bezoek werd verkort.

Toegang is gratis maar ze vragen wel om een vrijwillige donatie.

Dois Rios op Ilha Grande, Brazilië.

Pico de Papegaio

De Pico de Papegaio hike schijnt heel mooi te zijn maar ook moeilijk. Er wordt aangeraden om deze niet in je eentje te doen en bij voorkeur met een gids. Omdat het heel erg regende toen ik op Ilha Grande was heb ik besloten om deze hike te skippen.

In de zomer, met goed weer, kun je een Sunrise tour boeken bij één van de vele toeristen bureautjes in Vila Do Abraao.

Pico de Papegaio op Ilha Grande in Brazilië.

Meer Brazilië

Rio de Janeiro

Foz do Iguacu

Sao Paulo

Paraty

Petrópolis

Wat kost een reis naar Brazilië?