Naar de inhoud springen

Jumeirah

Dubai is een emiraat en stad in de Verenigde Arabische Emiraten. De stad bestaat uit een aantal wijken waaronder Jumeirah. Dit een rustig gebied waar je veel stranden vindt en het enige 7-sterren hotel ter wereld: de Burj al Arab.

Burj al Arab

De Burj al Arab is het enige hotel ter wereld met 7 sterren (in 2022). In 1994 begon men aan de bouw en drie jaar later werd het hotel opgeleverd. Het staat op een kunstmatig aangelegd eiland dat via een lange weg wordt verbonden met het vasteland. Burj al Arab werd ontworpen door architectenbureau WS Atkins uit Londen (ook verantwoordelijk voor de Dubai Opera). Ze lieten zich inspireren door het maritieme leven en kwamen zo op het zeilvormige design.

Feiten

 • Burj al Arab is 321 meter hoog.
 • Er is meer dan 1500 m2 24-karaats bladgoud gebruikt voor de versiering. Dat zie je ook direct als je binnenkomt. Heel. veel. goud.
 • Er is 25000 m2 marmer gebruikt voor de versiering.
 • Gasten die in het hotel verblijven kunnen uit 17 verschillende soorten kussens kiezen.
 • Kamerprijzen liggen tussen de $ 820 en $ 15.000 per nacht. Voor de koninklijke penthouses moet je 30 tot 50 duizend dollar per nacht neerleggen.
 • De aankomsthal heeft een aquarium waar meer dan 1 miljoen liter water in zit.
 • Het hotel heeft een eigen heli pad waar belangrijke gasten met de helikopter kunnen arriveren.
blank

Hoe kom je er?

Je kunt de Burj al Arab alleen van binnen bekijken als je er verblijft, gaat eten/ drinken of een tour boekt. Wij (ik en mijn vriend) deden beide. We boekten een tour met Inside Burj al Arab en ik maakte een reservering bij de Skyview Bar.

Inside Burj al Arab

Inside Burj al Arab is de perfecte optie als je graag de Burj al Arab van binnen wilt zien maar geen duizenden euro’s tot je beschikking hebt voor een overnachting.

Tijdens de tour krijg je de centrale hal van het hotel te zien en de twee koninklijke penthouses. Je eindigt in een ruimte waar ze een klein museum gemaakt hebben. Belangrijk om te weten is dat je dus maar een klein deel van het hotel te zien krijgt. Ze willen de gasten (die duizenden dollars per nacht betalen voor een kamer) natuurlijk zo min mogelijk storen.

De centrale hal als je binnen komt.

Inside Burj al Arab Dubai
Inside Burj al Arab Dubai

Heel veel goud.

Inside Burj al Arab Dubai
Inside Burj al Arab Dubai
Inside Burj al Arab Dubai

Het uitzicht vanuit de Royal Suits is echt wel heel mooi.

Inside Burj al Arab Dubai uitzicht

Veel beroemde gasten hebben in deze suits verbleven.

Inside Burj al Arab Dubai
Inside Burj al Arab Dubai

Ik vond de styling echt enorm kitsch. Die felle kleuren, de overdaad aan goud. Echt niet mijn ding.

Inside Burj al Arab Dubai
Inside Burj al Arab Dubai
Inside Burj al Arab Dubai

In 2013 won Red Bull het Formule 1 wereldkampioenschap. Om dat te vieren lieten ze coureur David Coulthard een aantal donuts draaien op de helipad van de Burj al Arab. De auto staat tentoongesteld in het museum van de Burj al Arab.

Inside Burj al Arab Dubai Red Bull Racing

Hoe boek je een tour met Inside Burj al Arab?

Heel simpel. Ga naar de website en koop tickets. Het kantoor van Inside Burj al Arab (en tevens verzamelpunt) is gevestigd tegenover het Jumeirah Beach Hotel. Ik raad je aan om een taxi te nemen. Er zit namelijk geen metro station in de buurt. Samen met de andere toeristen wordt je in een karretje naar de Burj al Arab gereden. Onderweg stop je nog even om een leuke foto te maken.

Wat kost het?

Tickets kosten € 61,70 per persoon (in 2022). Vrij prijzig voor een tour die maximaal twee uur duurt. Toch zou ik het wel aanraden want de koninklijke suites zijn best indrukwekkend.

Skyview Bar

Wil je de Burj van binnen bewonderen maar lijkt de tour je niks? Dan is er nog een andere optie: een reservering maken bij één van de restaurants. Dit is duurder dan de tour maar je krijgt dan wel de echte experience, als gast van het hotel.

Ik maakte een reservering bij de Skyview Bar waar we ’s avonds een drankje deden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bij de Burj te gaan ontbijten, lunchen of dineren. En ze bieden op bepaalde dagen ook een high tea aan. Ik raad je aan om op tijd te reserveren want de high tea in de Skyview Bar is erg populair.

Skyview bar Burj al Arab Dubai

Security check

We namen een taxi naar het hotel en ik liet bij de checkpost mijn reservering zien. Daarna mochten we door. Overal staat security en zonder reservering kun je niet in de buurt van het hotel komen.

Bij het hotel aangekomen werden we vriendelijk verwelkomd. We zagen een zooitje dure auto’s staan en voelden ons instant arm. Daarna gingen we via de centrale hal met het enorme aquarium (dat we al kenden van de tour) naar boven.

Kitsch

De stylist van de Skyview Bar liet zich, net als de architecten, inspireren door het zeeleven. De kleuren blauw, groen en goud domineren. Persoonlijk vond ik het nogal kitsch, echt totaal niet mijn ding.

De bediening was erg vriendelijk. We werden zelfs verplaatst naar een plek aan het raam waar we beter uitzicht hadden. De cocktails waren lekker en we kregen er selectie nootjes bij.

blank

Wat kost een bezoekje aan de Skyview bar?

Je kunt wel raden dat het niet goedkoop was. We hebben beide twee cocktails gedronken en dat heeft ons € 142,38 gekost. Dus zeg maar € 35 per cocktail. Er is trouwens ook een minimum bedrag wat je moet uitgeven. In 2022 was dat 200 AED (ongeveer 50 euro) per persoon.

Dresscode

Net als bij de Burj Khalifa hanteren ze bij de Burj al Arab een dresscode. Deze is smart elegant wat betekent: geen korte broeken, spijkerbroeken, mouwloze shirts of slippers/ sandalen.

Jumeirah Mosque

De Jumeirah moskee werd in 1979 geopend. Het was een cadeau van de late Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum. Er kunnen zo’n 1500 mensen in de moskee die erg populair is in Dubai.

Elke dag (behalve vrijdag) worden er om 10:00 uur en 14:00 uur rondleidingen gegeven. Ik zou dit zeker aanraden als je meer te weten wilt komen over de moskee en het moslim geloof. Toegang kost 35 AED (ongeveer 9 euro) per persoon en je krijgt vooraf thee met een lekkere snack.

Jumeirah Moskee Dubai
Jumeirah Moskee Dubai
Jumeirah Moskee Dubai

Wist je dat?

 • Het moslim geloof bestaat uit vijf zuilen?
 1. Er is maar één god en dat is god. En de profeet Mohammed is de boodschapper van god.
 2. Moslims bidden vijf keer per dag en altijd in de richting van Mekka. Waar ze ook zijn.
 3. Moslims zijn geacht om 2,5% van hun rijkdom weg te geven aan arme mensen (dit noemen ze zakat).
 4. Tijdens de Ramadan wordt er gevast. Dit ter herinnering om dankbaar te zijn voor alles wat je hebt in je leven. En dat er mensen zijn die het veel erger hebben.
 5. Elke moslim die in staat is om het te doen (lichamelijk en financieel) moet ten minste één keer in hun leven naar Mekka afreizen.
 • Er in een moskee altijd verschillende klokken hangen? Deze geven aan wanneer de volgende gebedstijden zijn.
 • Het bedekken van het gezicht van vrouwen eigenlijk niets met het geloof te maken heeft? Ze deden dit back in the day al om hun huid tegen de zon te beschermen.
 • De meeste mannen in de emiraten een witte kandura dragen om koel te blijven? Het wit reflecteert namelijk de zon.
Jumeirah Moskee Dubai
Jumeirah Moskee Dubai

Dresscode

Als je naar de moskee gaat dan wordt verwacht dat je jezelf bedekt. Dat geldt voor vrouwen én mannen. Geen korte broeken of shirts zonder mouwen dus. Vrouwen moeten hun hoofd bedekken. Er zijn shawls en jurken die je kunt lenen.

Jumeirah Moskee Dubai

Etihad Museum

Wil je wat leren over Dubai en de geschiedenis van de Verenigde Arabische Emiraten? Ga dan zeker naar het Etihad Museum.

Eithad Museum Dubai

Geschiedenis in een notendop

Oorspronkelijk woonden er verschillende nomadenstammen in de Verenigde Arabische Emiraten, dat toen nog bekend stond als Oost-Arabië. Het is onder andere in handen geweest van de Perzen. In de 7e eeuw na Christus wist de profeet Mohammed bijna heel Oost-Arabië te bekeren tot de Islam. Aan het einde van de vijftiende eeuw kwamen de Portugezen plunderen en roven. En na de Tweede Wereldoorlog (maar ook al daarvoor) hadden de Britten een grote vinger in de pap.

Toen de Britten besloten zich terug te trekken uit de emiraten werd in 1971 de Verenigde Arabische Emiraten opgericht door sjeik Zayid bin Sultan al Nuhayyan van Abu Dhabi en sjeik Rasjid bin Saïd Al Maktoem van Dubai. Het idee was dat de emiraten moesten stoppen met ruzie maken en dat ze samen sterker waren.

Uiteindelijk werd het contract getekend door zeven emiraten: Dubai, Abu Dhabi, Ajman, Sharjah, Umm al-Quwain en Fujairah. Eigenlijk zouden Oman, Qatar en Bahrein ook toetreden maar deze besloten er op het laatste moment vanaf te zien.

Sjeik Zayid bin Sultan al Nukayyan van Abu Dhabi werd president van de VAE omdat hij met het idee kwam én omdat Abu Dhabi het grootste emiraat is en de meeste olie heeft (80%). Sjeik Rasjid bin Saïd Al Maktoem van Dubai werd vicepresident.

De oprichter en de deelnemende sjeiks van de Verenigde Arabische Emiraten. Nog steeds wordt sjeik Zayid bin Sultan al Nuhayyan (die in 2004 overleed) vereerd in de emiraten. Overal zie je zijn gezicht terug. Op pamfletten, in de vorm van kunst, echt overal.

Eithad Museum Dubai
Eithad Museum Dubai

De afzonderlijke paspoorten en de nieuwe United Arab Emirates paspoorten.

Eithad Museum Dubai

De valk wordt al jaren door de Arabieren gebruikt om prooien te vangen of voor de sport.

Eithad Museum Dubai valk

Rijkdom

Abu Dhabi is het grootste en rijkste emiraat. Maar Dubai is het meest populair bij toeristen. Dat komt omdat dit emiraat zich volledig op toerisme richt. Ze moeten wel want ze hebben niet genoeg olie om van te leven. En dus wordt er steeds meer bij gebouwd. Steeds mooier, luxer en groter. Alles om toeristen aan te trekken.

Gebouw

Het Etihad Museum is ontworpen door architectenbureau Moriyama & Teshima. De vorm doet denken aan het contract dat door de zeven sjeiks werd ondertekend. In het museum staan zeven kolommen symbool voor de pennen waarmee het contract werd getekend.

Niet alleen de architectuur is bijzonder maar ook de plek waar het museum staat. Dit is namelijk de locatie waar de VAE in 1971 werd opgericht.

Eithad Museum Dubai

In een deel van het museum wordt kunst tentoongesteld. Zoals de bijzondere werken hieronder.

Eithad Museum Dubai kunst
Eithad Museum Dubai kunst

Madinat & Souk Madinat

In de buurt van de Burj al Arab vind je Madinat en de Souk Madinat. Dit een groot complex met allemaal winkels, restaurants en luxe hotels. Het is in Arabische stijl gebouwd en wordt (door de waterwegen die er doorheen lopen) ook wel het Venetië van Dubai genoemd.

De Souk is een grote markt waar je allemaal Arabische producten kunt vinden van kleden tot waterpijpen en kleding.

Ik ben zelf niet naar Madinat geweest toen ik in Dubai was.

Mercato Mall

Mercato Mall is niet super groot maar het Italiaanse design maakt het een bezoekje waard. Er zitten in totaal 140 winkels dus als je wilt shoppen in Jumeirah dan is dit zeker de place to be.

Ik ben zelf niet naar Mercato Mall geweest.

Life is a beach

Jumeirah heeft verschillende stranden waar je kunt relaxen. Er is een groot stuk publiek strand maar er zijn ook privé stranden waar je alleen wordt toegelaten als je gast bent van het betreffende hotel.

Privé strand bij de Burj al Arab.

Prive strand Burj al Arab

Meer Dubai en VAE

Downtown Dubai

Bur Dubai en Deira

Dubai Marina

Dubai

Abu Dhabi

Wat kost twee weken Dubai en Abu Dhabi?