De Verenigde Arabische Emiraten bestaat uit zeven emiraten waarvan Abu Dhabi het grootst en het rijkst is. De grootste steden binnen het emiraat zijn Abu Dhabi (tevens de hoofdstad van de VAE) en Al Ain. Oorspronkelijk werd er geld verdient met vissen en veeteelt. Later kwam daar het handelen in kamelen, dadels en parels bij. Abu Dhabi werd rijk toen er in 1958 olie werd gevonden. Net als Dubai blijft Abu Dhabi zich ontwikkelen. Er blijven gebouwen bij komen.
Hoe kom je er?
Vanaf Schiphol vlieg je in 6,5 uur direct naar Abu Dhabi. De meeste toeristen bezoeken Abu Dhabi echter als uitstapje vanuit Dubai.
In Dubai kun je de bus (E100, E101 of E102) pakken naar Abu Dhabi. De rit duurt 1,5 uur en kost 25 AED (ongeveer 6 euro) in 2022.
Bussen vertrekken vanaf Al Ghubaiba busstation en rijden naar Abu Dhabi Central Busstation. Je kunt bij het busstation een los kaartje kopen of inchecken met de NOL kaart (soort OV-chipkaart die je kunt kopen bij elk metro- of busstation).


Abu Dhabi en Corona
Toen ik naar Abu Dhabi ging waren er nog strenge Corona maatregelen. Zo moest je een green status hebben in de All Hosn app. En dat was nogal een gedoe. Je moest eerst online een formulier invullen en dan kreeg je een code toegestuurd op je mobiel waarmee je kon inloggen op de app. Maar die code kreeg ik dus niet binnen. Uiteindelijk heb ik in Dubai een PCR test laten afnemen waardoor mijn gegevens in het systeem werden geüpdatet. Eindelijk ontving ik de code waarmee ik de app kon activeren.
En dat was fijn want overal werd naar de green status gevraagd. Bij de bus van Dubai naar Abu Dhabi, bij het hotel, bij Yas Marina. Echt overal.
Waar verblijf je?
Wij (mijn vriend en ik) verbleven drie nachten bij Premier Inn Abu Dhabi Capital Center in een rustig, zakelijk gebied. Het is een netjes hotel en niet al te duur maar het ligt niet in de buurt van het centrum of Yas Marina. Je moet dus een taxi overal naartoe nemen. Gelukkig zijn taxi’s in de VAE lang niet zo duur als in Nederland.
Hoe reis je rond?
De meeste bezienswaardigheden liggen een flink stuk uit elkaar. Lopen is dus eigenlijk niet te doen. En aangezien Abu Dhabi geen metro heeft (in 2022) blijven de bus en taxi als optie over. Wij namen eigenlijk altijd de taxi. Het is misschien wat duurder dan de bus maar wel lekker makkelijk en snel.
Transport via dromedaris doen ze in de stad van Abu Dhabi niet meer.

Wat draag je in Abu Dhabi?
Vrouwen hoeven geen hoofddoek of burka te dragen in Abu Dhabi. Maar het wordt wel op prijs gesteld als je, je een beetje netjes kleedt. Dat betekent dus geen shorts waar je billen uit hangen, topjes waar je borsten half uitvallen of doorschijnende kleding.
Bij dure restaurants/ hotels geldt vaak een dresscode. Geen korte broeken, spijkerbroeken, shirts zonder mouwen of open schoenen. Ga je naar een moskee? Dan moet je als vrouw wel bedekkende kleding aan. Maar dat spreekt voor zich.
Wat is er te doen?
Ik was drie dagen in Abu Dhabi en hieronder lees je wat ik er gedaan en gezien heb.
Sheikh Al Zayed Moskee
De Sheikh Al Zayed Moskee is de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten. De moskee werd gebouwd in opdracht van Sjeik Zayid bin Sultan al Nuhayyan, tevens oprichter van de VAE. In 2007 werd de moskee geopend en de Sjeik is er na zijn dood begraven.




Sheikh Al Zayed Moskee feiten
- Er kunnen maar liefst 40 duizend mensen bidden.
- De moskee heeft 82 koepels en 1000 pilaren.
- Het ontwerp is een combinatie van Arabische, Moorse en Mongoolse architectuur.
- In de moskee ligt het grootste handgeweven tapijt ter wereld (5600 m2) dat in stukken vervoerd moest worden en later aan elkaar werd gemaakt.
- De grootste kroonluchter ter wereld hangt in de moskee. Deze is 40 meter hoog en 10 meter breed.
- De binnenplaats van de moskee bestaat volledig uit wit marmer.
- Men zegt dat het de duurste moskee ter wereld is maar hoeveel geld de bouw precies heeft gekost weet niemand.

Regels
Bedekkende kleding dragen
Vrouwen moeten een hoofddoek dragen en zichzelf bedekken. Ik droeg een lange, zwarte jurk met daarover een witte blouse waar een motief in zat met gaatjes. Dat mocht dus niet want het toonde mijn armen. Gelukkig had ik nog een sweatshirt mee met een capuchon. En een sjaal voor mijn hoofd. Dat werd goed gekeurd.
Je kunt ter plekke een abaya (lange jurk) lenen maar omdat deze maar beperkt beschikbaar zijn zou ik je aanraden om zelf een sjaal mee te nemen. En bedekkende kleding te dragen. Ook mannen moeten kleding dragen met lange mouwen en pijpen.

Foto’s maken
Je mag niet overal lopen of foto’s maken. In de moskee staat duidelijk aangegeven waar je mag lopen en waar je foto’s mag maken. Een beveiliger vertelde me dat ze dit hebben gedaan omdat mensen te vaak in het looppad stil gingen staan om foto’s te maken. Dat zorgde voor opstoppingen. Daarom mag je nu alleen nog op bepaalde plekken foto’s maken.

Tickets & Moskee tour
Er worden de hele dag door tours gegeven. Als je de tijd hebt dan zou ik dit zeker aanraden. Het is namelijk niet alleen informatief maar je komt ook op plekken waar je zonder gids niet mag komen.
Tours duren 30 tot 45 minuten en zijn gratis (in 2022). Meer informatie vind je op de website van de moskee. Ook tickets koop je online via de website.









Louvre
Ik zie je denken “huh? Het Louvre staat toch in Parijs?”. Jazeker. Maar nu dus ook in Abu Dhabi. In 2017 opende het museum op het Saadiyat eiland. Dit wordt het culturele centrum van Abu Dhabi. Er komen nog meer museums bij zoals een zustervestiging van het Guggenheim.
Architectuur
Het Louvre in Abu Dhabi lijkt qua design niet op het museum in Parijs. Maar het is minstens zo indrukwekkend. Het werd ontworpen door Jean Nouvel en bestaat uit 55 kleine gebouwen met daarboven een grote, metalen koepel die zo’n 12000 ton weegt. Het is een indrukwekkend gebouw.
De bouw van het Louvre in Abu Dhabi heeft ongeveer 1 biljoen dollar gekost. Het gebouw zelf is met $ 108 miljoen nog het goedkoopst. Men heeft $ 525 miljoen neer moeten leggen om de naam Louvre te mogen gebruiken. En vervolgens is er nog $ 700 uitgegeven aan kunst. Want ja er moet natuurlijk ook wat te zien zijn IN het museum.



Collectie
Een deel van de collectie is geleend van het Louvre uit Parijs en een deel is aangekocht door het museum zelf. Op de website van het Louvre Abu Dhabi kun je zien wat er precies tentoongesteld wordt.




Het beeldje op de foto hierboven is nagemaakt zodat blinde mensen kunnen voelen hoe het eruitziet. Best wel tof.




Qasr Al Watan
Er is één gebouw wat je niet mag missen in Abu Dhabi: het presidentiële paleis. Qasr Al Watan werd in 2017 opgeleverd en in 2019 opengesteld voor publiek.
Omdat er gewoon gewerkt wordt (de president, vice president en kroonprins hebben er hun kantoor) kun je slechts een deel bewonderen. Maar dat is helemaal niet erg want het paleis is enorm! Er is dus genoeg te zien.
Vind je het paleis er vanbuiten al indrukwekkend uitzien? Wacht maar tot je binnen komt, dan kijk je helemaal je ogen uit!
De grote hal is met 100 bij 100 meter het meest indrukwekkend. Het plafond bestaat uit diverse koepels waarvan de grootste een doorsnede heeft van 37 meter! Het interieur heeft een Arabische stijl en er is veel marmer en bladgoud gebruikt. Overal hangen gigantische kroonluchters, met recht paleis waardig.



De gigantische hal.



In één van de spiegelkubussen.



De bibliotheek.

Tickets
We kochten onze tickets vooraf online en namen vervolgens een taxi naar het paleis. Daar aangekomen moet je eerst langs security en daarna stap je in een bus die je naar het paleis brengt.
Als je meer wilt weten over het paleis dan raad ik je aan om een tour te boeken of een audio guide te huren (€ 5 in 2022). Beide kun je bij het paleis regelen.
Dresscode
Er is een dresscode bij Qasr Al Watan. Je mag geen blote schouders of benen tonen. Het is aan te raden om een lange broek of rok te dragen en een shirt met mouwen.
Observation Deck at 300
In de buurt van Qasr Al Watan vind je de Etihad Towers. In de hoogste Wolkenkrabber (305 meter) vind je op de 74e verdieping het Observation Deck at 300. Je kunt hier een drankje drinken en genieten van het uitzicht over Abu Dhabi. Het is ook mogelijk om een High Tea te boeken, als je wat langer wilt blijven.
Maak een reservering
Zorg ervoor dat je op tijd een reservering maakt. Ik deed dit niet (omdat het niet mogelijk was) maar we gingen toch heen omdat ik online had gelezen dat je niet per se een reservering nodig hebt. Helaas kwamen we aan rond de tijd dat de zon onderging en toen was het super druk. Dan kom je er zonder reservering niet in. Omdat het onze laatste dag in Abu Dhabi was konden we ook niet terug komen. Dat was balen.
De Etihad torens in Abu Dhabi.

Ferrari World
Ferrari World is met 86 duizend m2 het grootste indoorpretpark van de wereld. Het ligt op Yas Marina eiland waar je ook Warner Brothers World, Yas Waterworld en het formule 1 circuit vindt.


Bij Ferrari World draait het om, de naam zegt het al, Ferrari ‘s. Er staan diverse modellen tentoongesteld en je kunt er in een Ferrari rijden. Ook vind je er de snelste achtbaan ter wereld, de Formula Rossa. Voor de kleintjes zijn er wat minder extreme attracties, zoals een boottochtje langs de verschillende steden van Italië.

Het pretpark is leuk ingericht. Het voelt alsof je in een Italiaans stadje rondloopt.

Hoewel Ferrari World het grootste indoorpretpark is loop je er toch vrij snel doorheen. Binnen drie uur hadden we alles wel gezien. Als je (kleine) kinderen hebt doe je er misschien wat langer over. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf niet alles even boeiend vond. Maar voor een echte Ferrari fan is dit pretpark wel een must. Mijn vriend heeft zich in ieder geval enorm vermaakt en kon geen genoeg krijgen van de achtbanen.




Tickets
Tickets kun je kopen bij de kassa of online. In 2022 betaalden we € 70 per persoon voor een kaartje.
Tip: wil je ook naar Warner Brothers World of Yas Waterworld? Koop dan een combinatieticket, dan ben je goedkoper uit.

Zelf racen op het F1 circuit van Abu Dhabi
Eén keer per jaar vindt de Formule 1 plaats op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Natuurlijk is het geweldig als je daarbij kunt zijn, maar hoe zou het zijn als je zelf op het circuit mocht rijden? Dat moet toch de natte droom zijn van elke Formule 1 fan?
Nou, die droom kun je waarmaken (mits je genoeg geld hebt). Via de website van het Yas Marina Circuit kun je namelijk een experience boeken waarbij je ongeveer 30 minuten lang in een Formule 3 auto op het F1 circuit van Abu Dhabi racet.
Ik heb dit zelf niet gedaan maar mijn vriend wel. En voor hem was het de highlight van onze vakantie naar de VAE.

Inchecken en briefing
Je meldt je bij een kantoortje op het Formule 1 circuit. Vervolgens krijg je een pak en een helm. Daarna volgt de briefing waarin wordt uitgelegd hoe de auto werkt en wat je wel en absoluut niet moet doen. Twee weken voordat wij er waren was er nog iemand gecrasht. Gelukkig niks ernstigs maar de auto was natuurlijk wel beschadigd. Een dure business. Na de briefing is het tijd om in de auto’s te stappen.
Het is heel stereotype maar ik heb alleen maar mannen gezien die gingen rijden. De ‘vrouwtjes’ (waaronder ik zelf) stonden aan de zijkant foto’s en filmpjes te maken.
Net als karten
Mijn vriend heeft jarenlang gekart (ook wedstrijden) en vond rijden in een F3 auto daar een beetje op lijken. Hij vertrok ook redelijk soepel (waar de motor van de anderen een paar keer af sloeg) en haalde de andere rijders een paar keer in. Niet dat, dat het doel is natuurlijk. Je boekt zo’n experience voor jezelf, om te ervaren hoe het is om in zo’n auto te rijden. Het is geen wedstrijd.


Rijden in je eigen auto
Hoewel rijden in een Formule 3 auto waarschijnlijk de ultieme droom is, kun je er ook voor kiezen om met een andere auto het circuit op te gaan. Bijvoorbeeld in een Porsche Taycan Turbo, Aston Martin GT4, Ferrari 458 GT of je eigen auto! (Dit zijn allemaal auto’s waar je in 2022 uit kon kiezen, misschien is het aanbod inmiddels gewijzigd).
Je kunt ook een dagje gaan karten op het circuit of motorrijden. Wil je niet rijden maar wel het circuit zien? Boek dan een tour.
Wat kost het?
Op het Formule 1 circuit rijden in Abu Dhabi in een Formule 3 auto is niet goedkoop. Mijn vriend betaalde € 475 (in 2022). Hij kocht ook nog een filmpje voor € 50 (opgenomen vanuit de auto) maar die heeft hij helaas nooit ontvangen. En er werd niet gereageerd op e-mails. Dat was wel een beetje jammer.