Ga naar de inhoud

Dubai

Dubai is een stad en emiraat in de Verenigde Arabische Emiraten. Het grenst aan de emiraten Abu Dhabi en Sharjah. Dubai is al sinds 1830 in handen van de Al Maktoum familie. Het was ooit een kleine vissersplaats maar is sindsdien uitgegroeid tot een van de populairste toeristenbestemmingen. In 1966 werd er aardolie ontdekt in Dubai maar het was niet zoveel als in de rest van de emiraten. Dubai zou er niet lang van kunnen rondkomen. Daarom besloot men zich te richten op het toerisme. De infrastructuur werd uitgebreid en wolkenkrabbers en hotels schoten als paddenstoelen uit de grond. En nog steeds. Dubai blijft in beweging.

Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam kun je rechtstreeks naar Dubai vliegen. De vlucht duurt ongeveer 7 uur. Vanaf het vliegveld kun je een taxi of de metro pakken naar Downtown Dubai of één van de andere wijken.

Vliegen naar Dubai met KLM

Waar verblijf je?

Dubai is een groot emiraat en bestaat uit verschillende delen. Zo heb je Dowtown Dubai, Jumeirah, Deira en Bur Dubai (oud Dubai) en het Dubai Marina gebied. Het duurt best lang om van het ene gebied naar het andere te reizen. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om eerst een paar nachten in het ene gebied te blijven en daarna in het andere gebied.

Ik deed dat niet en boekte mijn volledige verblijf bij Rove Dubai Marina in het Marina gebied. Dit is zeer goed bevallen. Er waren voldoende faciliteiten (wasruimte, restaurant, kluisjes, sportschool, supermarkt) en de kamers waren heel goed geïsoleerd waardoor ik geen één keer last heb gehad van andere gasten. Heel fijn als je een lichte slaper bent. De receptie was erg vriendelijk en het was maar 15 minuten lopen naar JBR Beach, de Marina Walk en het reuzenrad. Het gebied was verder heel prettig, redelijk rustig. En het was makkelijk om een taxi te scoren.

Het is overigens toegestaan om een kamer met je partner te delen als je niet getrouwd bent. Je hoeft bij het inchecken alleen je paspoort te laten zien en ze doen er verder niet moeilijk over.

Hoe reis je rond?

Metro

Een hoop toeristenplekken zijn goed te bereiken met de metro die langs de Sheikh Zayed Road loopt (de belangrijkste weg in Dubai). Het is ook de meest goedkope optie om van A naar B te komen. Je kunt een dagpas kopen voor 20 AED ofwel € 5 (in 2022). Of je koopt een een zilveren NOL kaart (ov-chipkaart) voor 25 AED die je telkens kunt opwaarderen. Ik koos voor de laatste optie. De NOL kaart kun je namelijk ook in de bus en tram gebruiken. Handig als je bijvoorbeeld een uitstapje wilt maken naar Abu Dhabi.

Ben je vrouw en reis je alleen? Ook dan is de metro een goede optie want er zijn namelijk speciale vrouwencoupes. Mannen riskeren een boete van 100 AED, € 25 (in 2022) als ze in deze coupe gaan zitten/ staan. Extra voordeel: de vrouwencoupe is vaak een stuk rustiger.

Metro sign

Taxi

Het nadeel van de metro is dat je niet op de plek van bestemming wordt afgezet. Vaak is het nog een stukje lopen. En sommige bezienswaardigheden zijn gewoon onbereikbaar met de metro.

In dat geval is de taxi een goede uitkomst. Taxi’s in Dubai zijn namelijk veel voordeliger dan in Nederland. Voor een ritje van 40 minuten (Dubai Marina naar Dubai Downtown) betaal je € 20 (in 2022). Stel je reist met z’n tweeën dan is dat dus maar € 10 per persoon.

Overal in Dubai rijden taxi’s, het is heel makkelijk om er eentje aan te houden. Je moet alleen wel goed opletten dat je een stadstaxi neemt. Deze zijn crème kleurig. De kleur van het dak kan verschillen. Rood, groen en roze (dan zit er een vrouwelijke chauffeur in). We hebben toen we naar Festival City gingen per ongeluk een keer een andere taxi genomen (zwarte) en toen betaalden we dus twee keer zoveel. Dat zijn privé taxi’s en die zien er vaak ook beter/ netter uit.

Uber en Careem

Hoewel het vrij makkelijk is om een Taxi op straat te scoren kun je ook gebruik maken van een app. Uber bijvoorbeeld of Careem. Ik heb twee keer een taxi besteld via Careem en dat werkte prima. Careem bezorgt ook eten, hoewel dat niet aan te raden is als je in een hotel verblijft. Vinden ze vaak niet zo tof.

Auto huren

Je kunt natuurlijk ook een auto huren en zelf rijden in Dubai. Ik weet alleen niet waarom je dat zou willen doen. De meeste plekken zijn heel goed te bereiken met de metro of taxi. En het scheelt veel geld. Alleen als je van emiraat naar emiraat gaar reizen dan is het wellicht handig. Maar ook dat kun je weer heel goed doen met openbaar vervoer. Met de bus is het bijvoorbeeld maar twee uur reizen van Dubai naar Abu Dhabi en een kaartje kost € 6. Daar vul je geen tank voor.

Wat draag je in Dubai?

Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat vrouwen een hoofddoek of burka moeten dragen in Dubai. Maar dat is onzin. Ze zien wel graag dat je, je een beetje netjes kleedt. Dus liever geen buiktruitjes, broekjes waar je billen half uit hangen of jurken die weinig aan het oog over laten. Op het strand geldt dit overigens niet, daar draagt iedereen gewoon een bikini.

Bij duurdere hotels/ restaurants wordt vaak een dresscode gehanteerd. Over het algemeen worden korte broeken, shirts zonder mouwen, spijkerbroeken en korte rokken/ jurken niet geaccepteerd.

De enige plek waar vrouwen zich wél moeten bedekken is de moskee. Maar dat spreekt voor zich.

Wat ik droeg in de Jumeirah Moskee in Dubai.

Dresscode Jumeirah Mosque

Wat is er te doen?

Dubai is een groot emiraat en er is ontzettend veel te doen. Hieronder lees je wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Downtown Dubai

Jumeirah

Deira en Bur Dubai

Dubai Marina

Door de woestijn racen in een Dune Buggy

Dubai is de perfecte plek voor het uitproberen van extreme sporten die je niet in Nederland kunt doen. Zoals Dune Buggy rijden in de woestijn.

Wij (mijn vriend en ik) boekten een 2 uur durende rit in een 2-persoons buggy met Big Red Adventures. Het was vrij prijzig (€ 225 per persoon in 2021) maar dat was te verwachten want: Dubai.

Voorbereiding en spelregels

We werden bij ons hotel opgehaald en naar het kantoor van Big Red Adventures gereden. Dit duurde ongeveer een uur. Daar aangekomen moesten we eerst een document ondertekenen waarin het gebruikelijke stond. Namelijk dat je op de hoogte bent van de risico’s en dat het bedrijf niet verantwoordelijk is als je wat overkomt. Ook stond erin dat we een deel van de buggy moesten vergoeden als deze kapot zou gaan door bijvoorbeeld roekeloos rijden. Dat was opvallend maar op zich ook wel weer begrijpelijk.

Daarna kregen we een shirt aan en mochten we een helm uitzoeken. Het werd aangeraden om spullen achter te laten in een kluisje. Vervolgens werden we voorgesteld aan onze gids, Adrian, die uit Zuid-Afrika kwam.

De gids legde de spelregels uit: genoeg afstand houden (ik geloof vijf meter) en vooral niet je handen uit de buggy steken of jezelf vasthouden aan de zijkanten. Als de buggy omrolt en op je hand terecht komt dan ben je ‘m namelijk kwijt (is schijnbaar al een paar keer gebeurd).

Dune Buggy ride Dubai

Fun of niet?

Daarna kon de ‘fun’ beginnen. Ik heb zelf niet gereden omdat ik ooit een keer keihard van een quad ben gevallen in Peru en dat was voor mij de laatste keer in zo’n soort voertuig. Eigenlijk ging ik vooral mee voor mijn vriend. Die wilde héél graag in zo’n Dune Buggy racen. And who am I to say no.

Was het een leuke ervaring? Ja. Zou ik het nog een keer doen? Ik weet het niet. Ik heb al eerder in een Dune Buggy gereden (ook in Peru) maar daar pasten 8 of 10 mensen in en dat was met een chauffeur die dat elke dag deed. Mijn vriend had nog nooit in de woestijn gereden, in een buggy en de kans was dus aanwezig dat we op de zijkant terecht zouden komen. Gelukkig is dat niet gebeurd maar ik was er wel bang voor. Daarnaast werd ik ook vrij misselijk omdat je natuurlijk heuvel op, heuvel af gaat, met grote snelheid. En dat best wel lang achter elkaar.

Dromedaris

Gelukkig waren er tussendoor verplichte pauzes (met snacks en water). Tijdens één van die pauzes werden we vergezeld door een groepje dromedarissen en dat was eigenlijk hét hoogtepunt van de tour voor mij. De gids vond dat natuurlijk grappig maar ik legde hem uit dat je deze beesten in Nederland alleen in de dierentuin kunt zien. Ik vond het geweldig dat ik ze van zo dichtbij kon bewonderen en zelfs aanraken. En wat een prachtige beesten zijn het! Heb je wel eens naar die voeten gekeken? En die mooie ogen? Volgens de gids kun je aan de lip zien hoe oud een dromedaris is. Des te lager de lip, des te ouder het beestje.

De dromedaris was vroeger een betaalmiddel. En nog steeds is het een waardevol dier in Dubai. De meeste dromedarissen lopen los maar zijn wel eigendom van een boer. Dat was ook het geval met de dieren die wij tegenkwamen. Blijkbaar raceten we gewoon over het land van een boer.

Dune Buggy dromedaris Dubai
Dromedaris in Dubai

Celebs

De gids vertelde op een gegeven moment nog wat leuke verhalen over celebrities die op tour waren geweest met hem. Zoals Kevin Hart en The Rock (Dwayne Johnson). Hij zei dat de laatste zo groot is dat hij niet in een eenpersoons kart paste. Ze moesten speciaal voor hem een tweepersoons kart ombouwen. En twee weken voordat wij in Dubai waren was Max Verstappen er. En die had tegen de gids gezegd, wedden dat je me niet kunt kwijtraken. En dat lukte inderdaad ook niet. Blijkbaar maakt het niet uit waar je Max Verstappen in zet en op welke ondergrond, de gast is gewoon altijd snel.

Tips

  • Boek de ochtend tour. Dan is het nog niet zo warm en ik heb het idee dat dit het rustigste tijdstip is. Wij waren maar met z’n vieren (één andere deelnemer) en konden daardoor best wel stevig door rijden.
  • Draag een sportieve outfit met dichte schoenen. Het zand komt echt overal dus draag niet je net nieuwe designer items.
  • Aangeraden wordt om je telefoon achter te laten in het kluisje. Dit heb ik dus ook gedaan maar achteraf baalde ik er wel een beetje van. Ik zou aanraden om een actioncam mee te nemen met een waterdichte case.
  • Let goed op en rij niet té hard. De andere deelnemer uit onze groep knalde op een gegeven moment keihard met zijn hoofd tegen het stuur en moest daar echt even van bijkomen.

Miracle Garden & Butterfly Garden

Als je genoeg tijd hebt of met kinderen in Dubai bent dan zijn de Miracle Garden en Butterfly Garden een aanrader.

Magical Garden Dubai

De Miracle Garden opent in de winter (rond oktober) zijn deuren. Er staan dan meer dan 150 miljoen bloemen in bloei. Denk niet aan een gewone tuin maar aan enorme figuren, versierd met (voornamelijk) viooltjes. Bijvoorbeeld een vliegtuig, beelden van de Smurfen, een theepot, een pauw, een kasteel en ga maar zo door. Het is een vrolijke, kleurrijke wereld. Zeker de moeite waard als je tijd over hebt in Dubai.

Magical Garden Dubai paard
Magical Garden Dubai
Magical Garden Dubai
Magical Garden Dubai zonnebloem
Magical Garden Dubai
Magical Garden Dubai
Magical Garden Dubai smurfen
Magical Garden Dubai smurfen
Magical Garden Dubai boom
Magical Garden Dubai
Magical Garden Dubai

De Butterfly Garden ligt op loopafstand van de Miracle Garden. Je vindt hier zo’n 50 verschillende soorten vlinders. Deze vliegen vrij rond en kun je van heel dichtbij bekijken. Het park bestaat uit 9 koepels die met tunnels aan elkaar worden verbonden. Het is niet super groot maar toch wel de moeite waard. Vooral omdat er zoveel verschillende vlinders te vinden zijn.

Butterfly Garden Dubai
Butterfly Garden Dubai
Butterfly Garden Dubai
Butterfly Garden Dubai
Butterfly Garden Dubai
Butterfly Garden Dubai
Butterfly Garden Dubai
Butterfly Garden Dubai

Hoe kom je er?

Ik raad je aan om een taxi te nemen als je geen huurauto hebt. Er zit namelijk geen metrostation in de buurt van de Miracle & Butterfly Garden.

Wat kost het?

Toegang tot de Miracle Garden en Butterfly Garden kost € 13 per persoon (in 2021). Ze bieden helaas geen combitickets aan dus je moet bij beide parken een kaartje kopen bij de kassa.

Butterfly Garden Dubai

Expo 2020

In 1851 vond de eerste Wereldtentoonstelling plaats. In Londens Hyde Park. Tijdens deze grote expositie lieten verschillende landen zien waar ze mee bezig waren op economisch, sociaal, technisch en cultureel gebied. Het was een enorm succes. Hierna zou de wereldtentoonstelling elke keer plaatsvinden in een ander land.

Onder andere de telefoon, auto en platenspeler werden geïntroduceerd op een wereldtentoonstelling. Sommige creaties werden speciaal voor de Wereldtentoonstelling gebouwd en zijn daarna blijven bestaan zoals de Eiffeltoren in Parijs en het Atomium in Brussel.

In 2020 vond de 35e Wereldtentoonstelling plaats. In Dubai. De tentoonstelling zou van 20 oktober 2020 tot 10 april 2021 duren maar door Corona werd dit een jaar opgeschoven. En zo kwam het dat wij in januari 2022 nog op het nippertje de Expo 2020 (de naam werd niet veranderd) konden bijwonen.

Expo 2020 Dubai

Metro uitbreiding

Speciaal voor de Expo 2020 werd de rode metrolijn uitgebreid waardoor we makkelijk van Dubai Marina (waar we verbleven) naar de Expo konden reizen. Daar aangekomen kochten we een kaartje. We moesten in 2022 nog wel even ons bewijs van vaccinatie (Corona) laten zien.

Groots en druk

Het Expo gebied was enorm. Er deden in totaal 192 landen mee en die hadden allemaal hun eigen gebouw waar ze lieten zien waar ze mee bezig waren. De landen waren verdeeld onder vier onderwerpen: sustainability, mobility, opportunity en jubilee. Nederland viel natuurlijk onder sustainability omdat we daar nou eenmaal veel mee bezig zijn.

Expo 2020 Dubai

Helaas heb ik vrij weinig landen kunnen bezoeken omdat de wachttijden opliepen tot ruim 1,5 uur. En de experience zelf viel vaak ook een beetje tegen. Dat ik dacht “waarom heb ik hier 1,5 uur voor in de rij gestaan? Dit hadden ze me ook online via een website kunnen tonen”. En dan had ik er waarschijnlijk nog meer van opgestoken ook want door al dat wachten, in de zinderende hitte, had ik er al snel geen zin meer in/ aandacht voor. Het was letterlijk alsof we naar de Efteling gingen maar dan met minder leuke attracties.

Expo 2020 Dubai
blank

Ik denk ook dat we misschien een beetje zijn blijven steken wat betreft technologische ontwikkelingen. De afgelopen eeuwen ging het natuurlijk heel snel. Opeens waren daar de gloeilamp, de auto, telefoon, muziekspeler en toen een upgrade van dat alles. Van discman naar Ipod, Nokia met snake naar iPhone, van een dikke beeldbuis naar flatscreens. Opeens hadden we internet. En wat nu? What’s next? De Expo gaf daar geen antwoord op. Of misschien had ik meer moeten zien?

Kosten Expo 2020

Kaartjes voor de Expo kostte € 11 per persoon. Dat is niet heel duur maar het eten was een ander verhaal. Een simpele lunch bij Griekenland kostte € 75 en voor een Belgische wafel of Praagse Chimney moesten we € 8 tot € 10 neerleggen.

Hard Rock Café Dubai

Het Hard Rock Café Dubai bevindt zich in een groot winkelcentrum in Festival City (één van de vele wijken in Dubai). De naam zegt het al, het is een entertainment gebied waar je bijvoorbeeld naar concerten kunt gaan of de bioscoop.

Hard Rock Cafe Dubai
Hard Rock Cafe Dubai

Wij hebben er niet lang rondgekeken en kwamen puur voor het Hard Rock Café. Het is een redelijk groot café met leuke memorabilia aan de muur. We arriveerden rond lunch tijd en het was rustig, we hoefden niet te wachten.

Tip: als je weer weg gaat neem dan niet een van de zwarte taxi’s die buiten staan te wachten maar de normale crème kleurige. De zwarte taxi’s rekenen namelijk twee keer zoveel.

Gitaar van Billy Idol.

Hard Rock Cafe Dubai Billy Idol gitaar

Motor van de bassist van Aerosmith.

Hard Rock Cafe Dubai motor

Kleding en gitaar van Kurt Cobain van Nirvana.

Hard Rock Cafe Dubai Kurt Cobain

Broek van Shakira.

Hard Rock Cafe Dubai Shakira

Museum of the Future

Het Museum of the Future richt zich op de toekomst en wil ons inspireren om meer duurzaam om te gaan met de wereld.

Ik was in januari 2022 in Dubai en het museum was toen nog niet geopend. Ik ben dus niet naar binnen geweest. Maar de buitenkant alleen al is een bezoekje waard. Het gebouw doe mij heel erg denken aan het schip uit de film Prometheus. Het is zilverkleurig met op de zijkanten Arabische woorden, gesproken door Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum.

Museum of the Future Dubai

Palm Jumeirah

Palm Jumeirah is een kunstmatig eiland in de vorm van een palmboom. Het is gemaakt door een Nederlands bedrijf (Van Oord) en werd in 2006 opgeleverd. Op het eiland vind je diverse hotels, zoals het Atlantis The Palm, waterparken en woningen (flats in de zogenaamde gated communities). Je kunt Palm Jumeirah bereiken met de auto, taxi of metro/ tram/ monorail.

Palm Jumeirah is niet het enige palmeiland in Dubai. Inmiddels is er Palm Jebel Ali bijgekomen. Toen wij er waren in 2022 was dit eiland nog niet bebouwd.

Ik ben zelf niet naar Palm Jumeirah geweest maar heb het wel mooi vanuit de lucht kunnen zien toen ik ging Skydiven.

Palm Jumeirah van boven.

Skydive Dubai

Nog meer doen in Dubai

Ik was twee weken in Dubai / Abu Dhabi en heb niet alles kunnen doen en zien. Zie onderstaande activiteiten voor als je meer tijd hebt.

  • Dubai Ski – de grootste indoor skibaan ter wereld!
  • Waterparken – er zijn diverse waterparken te vinden in Dubai. Leuk voor jong en oud.
  • Aquariums – er zit een aquarium in het winkelcentrum van Dubai en eentje bij het hotel Atlantis the Palm.
  • Helikopter tour – wij zijn wezen skydiven maar je kunt er ook voor kiezen om de stad te bekijken vanuit een helikopter.
  • Boottocht – meestal met harde muziek en drank. Niet echt mijn ding.

Meer Verenigde Arabische Emiraten

Abu Dhabi

Wat kost een reis naar Dubai en Abu Dhabi?