Ga naar de inhoud

Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten bestaan uit zeven emiraten: Dubai, Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Fujairah en Ras al-Kaihmah. De VAE werd in 1971 opgericht door sjeik Zayid bin Sultan al Nuhayyan van Abu Dhabi en sjeik Rasjid bin Saïd Al Maktoem van Dubai. Het idee van deze unie was dat ze samen sterker zouden zijn en meer konden bereiken. al Nuhayyan werd president van de VAE en al Maktoem vice president. Hoewel beide al een tijdje zijn overleden zijn ze nog steeds heel belangrijk. Overal in de VAE hangen posters en afbeeldingen van de vaders van de VAE.

Abu Dhabi is het rijkste emiraat en exporteert veel olie. Dubai heeft daar veel minder van en besloot zich te richten op het toerisme. Dit is goed gelukt, in 2019 bezochten zo’n 16,7 miljoen toeristen Dubai. Het is daarmee het populairste emiraat.

Wat is er te doen in de VAE?

Dubai

Abu Dhabi

Hoe kom je er?

Vanaf Schiphol gaan er directe vluchten naar Dubai. Je bent ongeveer 7 uur onderweg. Vanaf het vliegveld kun je een taxi nemen naar je verblijf.

Vliegen naar Dubai met KLM

Heb je een visum nodig?

Nee, je hoeft van tevoren geen visum aan te vragen. Je krijgt op het vliegveld een visum (stempel in je paspoort) waarmee je 90 dagen in Verenigde Arabische Emiraten mag blijven.

Waar verblijf je?

Dat ligt er een beetje aan waar je heen gaat. De meeste toeristen gaan naar Dubai of Abu Dhabi en daar zijn genoeg hotels te vinden. Wel is het zo dat de emiraten niet echt een plek is voor budget reizigers. Er zijn wel hostels en backpacker hotels maar de meeste activiteiten zijn best wel prijzig.

JBR Dubai

Hoe reis je rond?

De meeste bezienswaardigheden in Dubai liggen ver uit elkaar. Lopen is dus geen optie. Gelukkig heeft Dubai een uitgebreid metro netwerk. Daarnaast is de taxi een goede keuze. Taxi’s zijn veel goedkoper dan in Nederland en je hoeft nooit lang te wachten. Je hebt speciale taxi apps maar je kunt net zo makkelijk gewoon een taxi aanhouden.

Taxi

Officiële taxi’s hebben een cremé kleur. De kleur van het dak geeft aan bij welke organisatie ze horen.

 • Rood – Dubai Taxi (deze kom je het meest tegen).
 • Roze – Lady taxi met alleen vrouwelijke chauffeurs.
 • Geel – National Taxi
 • Blauw – Cars Taxi
 • Oranje – Metro Taxi.

Taxi’s met een andere kleur (zwart of zilver bijvoorbeeld) zijn onofficiële taxi’s en bepalen hun eigen tarief. Je betaalt dan vaak twee keer zoveel als bij een ‘normale’ taxi. Let hier dus goed op. Officiële taxi’s (de crème kleurige dus) moeten hun meter aanzetten. Als ze dit niet doen dan is de rit gratis.

In Abu Dhabi werkt het anders. Hier zijn de meeste officiële taxi’s namelijk zilver.

Wat voor klimaat heeft de VAE?

De Verenigde Arabische Emiraten heeft een woestijnklimaat. Dat betekent dat het er erg warm en droog is. In de zomer kan het er zo heet worden dat zelfs het zeewater boven de 30 graden uit komt.

Dromedaris in Dubai

Wat is de beste tijd om naar de VAE te gaan?

Omdat het in de zomer heel erg heet kan worden is de winter (van november tot april) de beste tijd om naar de VAE te gaan. Ik was er begin februari en de temperatuur was prima. Je kunt overdag in bikini op het strand liggen en een shirt met korte mouwen dragen. ’s Avonds koelt het wat af en heb je een sjaal of een vest nodig.

Is het veilig?

Er komt wel misdaad voor in de VAE maar omdat er veel toezicht is en er strenge regels gelden is het één van de veiligste plekken om naartoe te reizen. Ik heb me geen seconde onveilig gevoeld toen ik in Dubai en Abu Dhabi was (in 2022). Ik vond iedereen heel vriendelijk en er was een veel lager Tokkie gehalte dan in Nederland.

Waar je wel rekening mee moet houden zijn de omliggende landen. Een week voordat ik naar Dubai ging vuurde Jemen een paar raketten af op Abu Dhabi waarbij een deel van het vliegveld werd verwoest. Ook werden er drones onderschept waarmee men een aanslag wilde plegen.

Het kan dus in de emiraten zelf wel veilig zijn maar in omliggende landen is het vaak niet veilig en dat kan een risico vormen.

Heb je inentingen nodig?

De GGD raadt vaccinaties aan tegen DTP en Hepatitis A.

Zijn de VAE duur?

Dubai en Abu Dhabi richten zich op toeristen met geld. Aangezien alle activiteiten best wel duur zijn zou ik deze emiraten niet aanraden als je een klein budget hebt. Het kan wel, als je bijvoorbeeld een week op het strand gaat liggen. Maar dan kun je net zo goed naar Spanje gaan.

Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Dubai?

Wat draag je als vrouw in de VAE?

Veel mensen schijnen te denken dat je als vrouw een boerka moet dragen als je naar de VAE gaat. Dat is complete onzin. Er wordt alleen gevraagd of je, je degelijk wilt kleden. Dat betekent geen hotpants of super korte rokjes waar je billen half uit hangen of doorzichtje topjes zonder BH eronder. Bikini’s kun je gewoon dragen op het strand, niet in de stad.

Uiteraard wordt er bij een moskee wél gevraagd of je jezelf wilt bedekken. Een kledingstuk wat echt onmisbaar is in de VAE is een sjaal. Deze kun je gebruiken om jezelf te bedekken. Maar is ook handig als het ’s avonds wat kouder wordt.

Al Zayed moskee Abu Dhbai

VAE en Corona

Ik ging in Februari 2022 naar de VAE en dat was echt een ellende qua voorbereiding. Twee weken voordat we vertrokken wilde ik in quarantaine maar mijn vriend moest toch naar kantoor. Dat leverde stress op want wat als hij Corona zou krijgen. Dan viel de hele vakantie in het water.

Gelukkig bleek de PCR test negatief. Maar ook dat leverde weer stress op want zouden de resultaten op tijd binnen komen? Gelukkig ging het allemaal goed.

In Dubai hoefden we bijna nergens ons vaccinatiebewijs te laten zien. Maar in Abu Dhabi waren de regels strenger. We moesten de All Hosn app downloaden waarin je een groene status moest hebben. We vulden online een formulier in waarna je een code kreeg toegestuurd op je mobiel waarmee je kon inloggen op de app. Maar die code ontvingen wij niet.

We hebben het een paar dagen geprobeerd (stress!) maar het lukte niet om in te loggen op de app. Uiteindelijk hebben we een PCR test laten afnemen in Dubai. Hierdoor werden onze gegevens in het systeem geüpdatet en toen konden we opeens wél de code ontvangen. Gelukkig was de test negatief en kregen we een green status in de app. En dat was belangrijk want er werd echt overal naar gevraagd in Abu Dhabi.

Op de terugweg naar Dubai hoefden we gelukkig niet te testen. Maar wel toen we weer terug gingen naar Nederland. Gelukkig bleek ook die test negatief. En kwamen de resultaten op tijd binnen.

Door Corona heb ik minder kunnen genieten van deze reis. Er was gewoon zoveel stress. Continue testen, apps downloaden, dan werkt de helft weer niet en niemand weet waarom niet. Echt een drama.

Met welke valuta betaal je?

In de Verenigde Arabische Emiraten betaal je met Dirham. Bijna overal kun je pinnen of betalen met Creditcard. Maar soms heb je toch cash nodig. Bijvoorbeeld om fooi te geven. En in Dubai kun je vaak pinnen in de taxi maar in Abu Dhabi niet. Daar kun je alleen met contant geld betalen (in 2022).

Let op: wanneer je contant geld pint betaal je transactiekosten (meestal € 5 per keer).

Wat eten ze in in de VAE?

In de VAE kun je natuurlijk goed Arabisch eten zoals Hummus, Labneh, Falafel, Shoarma en Kunefe. Maar er is ook genoeg eten uit andere culturen te vinden. Denk aan Libanees, Italiaans, Grieks, Frans en Amerikaanse ketens zoals Cheesecake Factory en McDonalds. Een beetje hetzelfde als in Nederland dus. Voor vegetariërs zijn er ook genoeg opties.

High tea voorgerecht bij de Burj Khalifa in Dubai.

High tea Burj Khalifa Dubai

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Je kunt gewoon met je Nederlandse rijbewijs een auto huren in de VAE.

VAE feiten

 • Het grootste deel van de bevolking in Dubai bestaat uit expats. Er wonen maar heel weinig mensen die daadwerkelijk in Dubai of de VAE zijn geboren. En het is ook ontzettend moeilijk om een VAE paspoort te krijgen. Stel je trouwt met iemand uit de VAE en je krijgt een kind. Dan krijgt dat kind wel een paspoort maar jij alsnog niet.
 • Mensen met een VAE paspoort altijd voorrang krijgen bij sollicitaties. Dus als een expat op een functie reageert en iemand die in de VAE is geboren ook, dan krijgt die persoon de baan. Ook als de expat meer gekwalificeerd is.
 • Mede daarom krijgen vrij weinig VAE nationals een uitkering. Want als je in de VAE geboren bent krijg je altijd voorrang en is er dus geen reden om geen baan te hebben. Alleen als je écht niet kunt werken (omdat je oud bent of een handicap hebt) kom je in aanmerking voor een uitkering. Als expat heb je nergens recht op. Is je contract beëindigd? Dan heb je drie maanden de tijd om een nieuwe job te vinden. Anders moet je vertrekken.
 • Arabieren dragen vaak een doek op hun hoofd (ghutra of keffiyeh) om het te beschermen tegen de zon en zand. Men legt een touw om het hoofd (agaal) om ervoor te zorgen dat de doek er niet vanaf waait. De agaal werd vroeger ook gebruikt bij het hoeden van kamelen/ dromedarissen.
 • De hoofddoeken hebben vaak verschillende kleuren waaraan je kunt zien uit welk land iemand komt. Bijvoorbeeld: rood/wit is Jordanië en Saoedi-Arabië, zwart/wit is Palestina, wit is de VAE en meerkleurig is Oman.
 • Mannen dragen dus een witte guthra op het hoofd maar ook een witte ‘jurk’ genaamd kandura. Wit is fijn wanneer het warm is want het weerkaatst de zon. Maar het schijnt dat mannen wit zijn gaan dragen omdat hen dat werd gevraagd door de profeet Mohammed.