Verder naar bericht

Rio de Janeiro – Copacabana & Ipanema

Rio de Janeiro is de tweede grootste stad in Brazilië. Tot 1960 was het zelfs de hoofdstad (tegenwoordig is dat Brasilia). Rio staat bekend om zijn uitbundige carnavals feesten, stranden en het Christus beeld. Sinds 2012 staat zelfs een deel van de stad op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Rio de Janeiro is een enorm grote stad en kan opgedeeld worden in meerdere secties. In dit blog lees je meer over Copacabana, Ipanema en Leblon.

Hoe kom je er?

Ik kwam vanuit Ecuador en vloog met GOL Airlines in 5 uur van Quito naar Sao Paulo. Vervolgens moest ik overstappen en vloog ik naar Rio de Janeiro. Met KLM kun je vanuit Nederland direct naar Rio vliegen.

Aangekomen in Rio boekte ik een Uber naar mijn Airbnb. Uber is legaal in Brazilië (2019) en op het vliegveld hebben ze een speciale Uber Lounge waar alle auto’s wachten.

Waar verblijf je?

Ik boekte een verblijf (Sergio’s Place) via Airbnb in één van de veiligste gebieden van Rio, Copacabana.

Het was een superfijne plek om te verblijven. De gastheer, Sergio, en zijn zus waren enorm vriendelijk (kreeg zelfs gratis fruit van ze een een tas!). En er was veel privacy. Ik had mijn eigen verdieping met slaapkamer, kleine zitkamer, keuken én patio.

Het was een appartementen complex met een beveiliger. Dus elke keer als je weg ging of terug kwam moest de beveiliger je naar binnen laten. Dat vond ik wel prettig.

De metro was super dichtbij. Binnen 30 minuten stond ik in downtown rio.

Het enige nadeel was de favela die achter het complex lag. Het is een levendige buurt dus er was bijna dag en nacht muziek (hard). Meestal ging de muziek pas uit rond 1 uur ’s nachts en weer aan om half zes in de ochtend. Maar toch heb ik er, als lichte slaper, niet heel veel last van gehad.

Uitzicht op de favela

De straten in Copacabana en Ipanema zijn pretty cute

Wat is er te doen in Rio de Janeiro

Ik ben een week in Rio de Janeiro geweest en dat was eigenlijk te kort. Er is namelijk zóveel te doen in Rio. Hieronder lees je wat ik in Copacabana en Ipanema heb gedaan.

Zon, zee, strand

Uiteraard mag je als je in Rio bent niet de stranden van Copacabana en Ipanema overslaan. Slenter langs de boulevard of huur een fiets. Je kunt er ook surfen hoewel ik dat, gezien de golven, niet zou aanraden voor beginners.

Als je naar het strand gaat let dan wel goed op je spullen. Copacabana is toeristisch en dat trekt zakkenrollers aan.

blank
blank

Capoeira festival

blank

Zieltjes winnen voor de aankomende verkiezingen. En ook protesten in verband met de Amazone die op dat moment al een paar weken in brand stond.

blank
blank

Fort van Copacabana

Wanneer je van Copacabana beach naar Ipanema beach loopt kun je tussendoor een stop maken bij het Fort van Copacabana.

Het fort werd eind 19e eeuw gebouwd om de stad Rio te beveiligen tegen aanvallen. Op de plek van het fort stond eerst een kerk, gebouwd door een reiziger uit Bolivia. Afbeeldingen van de kerk vind je terug op oude schilderijen.

Het Fort van Copacabana is uitgerust met vier gigantische kanonnen die in Duitsland zijn gemaakt. Twee van de kanonnen kunnen tot wel 23 meter ver schieten.

blank
blank

Gelukkig waren ze niet in gebruik anders hadden deze twee uilen een groot probleem gehad.

blank

En hier, in de bunker, werden de raketten geladen.

blank

Binnen in het fort vind je twee generatoren die worden aangedreven door Dieselmotoren. Deze zorgden voor de stroom die nodig was om bijvoorbeeld te kunnen koken en het gebouw te ventileren.

blank
blank

Het fort is tegenwoordig een militaire basis én museum. Toegang kost 6 Reais (€ 1,30) in 2019.

Streetart

Terwijl je langs het strand loopt of door de straten van Copacabana en Ipanema zwerft kom je hier en daar mooie kunstwerkjes tegen.

blank
blank
blank
blank
blank
blank

Botanische tuin

Als je de tijd hebt dan kan ik de botanische tuin van Rio de Janeiro aanraden. Je vindt hier diverse inheemse planten en bloemen maar ook geïntroduceerde soorten (die de Portugezen meenamen).

De tuin is enorm groot en doordeweeks lekker rustig. Als je mazzel hebt kun je er zelfs aapjes zien.

Toegang kost 7 Reais (in 2019) en meer informatie vind je op de website van de Jardim Botanico.

De royal palm is hét symbool van royalty in Brazilië. De palmen zijn niet inheems. Ze komen uit Azië.

blank
blank
blank
blank

Van links naar rechts: Nangka of Jackfruit (komt oorspronkelijk uit India) – Pandanus Utilis of Vacuá (komt oorspronkelijk uit Madagascar) – Kanonskogelboom of Abrico de Macaco (deze boom is inheems in Zuid-Amerika).

Onderste foto is hoe de kanonskogels er aan de binnenkant uitzien.

blank

De botanische tuin heeft een bijzondere verzameling cactussen waaronder de ‘schoonmoeder stoel’ (hehehe) die je hieronder kunt bewonderen.

blank
blank

In de middeleeuwen werden orchideeën gebruikt in allerlei middeltjes om het libido te verhogen en om seksuele ziektes te verhelpen.

Pau Brasil

De Pau (kon er helaas geen goede foto van maken) is een bedreigde boomsoort in Brazilië. Langs de kust stond het ooit vol met Pau bomen. Maar toen de Portugezen kwamen werd de boom massaal gekapt. Zo erg dat er nu bijna geen meer over zijn. In de Botanische tuin staat er eentje.

De boom was enorm populair door zijn rode pigment. Men gebruikte het om producten en stoffen te kleuren. In die tijd was rood, blauw en paars erg populair (en duur).

Hoe kom je er?

Er ligt helaas geen metro station in de buurt van de botanische tuin. Je kunt een Uber nemen of, als je heel sportief bent, ernaartoe lopen. Ik koos ervoor om een fiets te huren bij Rio Bike in Copacabana (Nederlandse eigenaar). Je betaalt hiervoor 10 Reais per uur.

Christus de Verlosser

Het beeld van Christus de Verlosser behoort tot de 7 nieuwe wereldwonderen en werd in 1931 op de Corcovado berg geplaatst in opdracht van de kerk van Rio de Janeiro.

Het beeld is 38 meter hoog, weegt 1145 ton en werd ontworpen door ingenieur Heitor da Silva Costa. Deze maakte het beeld echter niet. Dat gebeurde in Frankrijk door de Frans-Poolse beeldhouwer Paul Landowski. Het gezicht is vormgegeven door de Roemeense beeldhouwer Gheorge Leonia.

Het beeld van Christus de Verlosser is zo’n beetje hét icoon van Brazilië geworden en één van de populairste toeristen attracties.

blank
blank
blank

Het beeld is leuk maar het uitzicht is eigenlijk veel meer de moeite waard.

blank
blank
blank
blank

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren waarop je het beeld kunt bereiken.

Hiken

Onderaan de Corcovado berg vind je Parque Lage. Vanuit dit park kun je, via een pad dat door het Tijuca National Forest loopt, naar boven hiken. Dit is alleen niet aan te raden omdat de kans groot is dat je beroofd wordt door jongeren uit de nabijgelegen favela. Op Tripadvisor zijn genoeg reviews te vinden van mensen die bedreigd zijn met machete’s en geweren.

Ik zou het er niet op wagen en één van de andere twee methodes kiezen.

Met de trein

De populairste manier om bij het Christus beeld te komen is met de trein (Trem do Corcovado). Je kunt een Uber of taxi nemen naar het station (Cosme Velho). Je kunt er ook met de bus komen maar het bussysteem in Rio is een beetje lastig om uit te zoeken.

Tickets voor de trein kun je online kopen of bij de kassa. In het hoogseizoen is het aan te raden om online tickets te kopen voor de heen- en terugweg. Als je dit niet doet is er een kans dat je erg lang moet wachten.

Met hoogseizoen wordt overigens ook het weekend bedoelt. Als je in het weekend gaat dan is het vaak drukker en betaal je ook iets meer.

Ik was in augustus in Rio (laagseizoen) en kocht mijn ticket gewoon aan de kassa. Moest wel een uurtje wachten voordat ik naar boven kon. Terug stond er geen rij en kon ik meteen naar beneden.

De trein gaat door de jungle en biedt een mooi uitzicht. Op de terugweg kun je een tussenstop maken bij het visitor centrum.

Kosten 2019: in het hoogseizoen betaal je 79 Reais (€ 17,50) en in het laagseizoen 65 Reais (€ 14,40). Dit is inclusief toegang tot het Christus beeld.

Minibus

Een andere populaire manier om bij het Christus beeld te komen is via minibus. Deze vertrekken vanuit Copacabana (Lido Square), Largo do Machado (metro station) of Barro da Tijuca.

Je kunt kaartjes aan de kassa kopen of online. Again, in het hoogseizoen is het aan te raden om kaartjes van tevoren te kopen.

Kosten 2019: in het hoogseizoen betaal je 77 Reais (€ 17) en in het laagseizoen 63 Reais (€ 13,90). Dit is inclusief toegang tot het Christus beeld.

Parque Lage

Parque Lage ligt onderaan de Corcovado berg en kun je gratis bezoeken. Persoonlijk vond ik het niet heel erg indrukwekkend. Vergeleken met de Botanische Tuin is het een beetje saai en te druk. Maar misschien komt dat omdat ik er in het weekend was.

blank

Rodrigo de Freitas meer

Ideaal om te doen op een zondag als alles dicht is en je geen zin hebt om op het strand te liggen. Je kunt ook een fiets huren en om het meer fietsen, en dan een stop maken bij de Botanische tuin bijvoorbeeld.

blank
blank
blank

Hiken in Rio de Janeiro

Ik had er helaas geen tijd meer voor maar je kunt verschillende mooie hikes doen in Rio de Janeiro. Onder andere in Tijuca National Park.

Check het blog van Travelsauro voor hikes in Rio de Janeiro.

Morro da Urca & Pao de Acucar

Een tweede grote attractie in Rio de Janeiro is de Suikerbroodberg. Deze berg is 396 meter hoog en te bereiken via een kabelbaan 1400 meter lang.

Vanuit Praia Vermelha neem je eerst een kabelbaan naar Morro da Urca. En vervolgens neem je een tweede kabelbaan naar de Suikerbroodberg.

blank

Je kunt ook hiken van Praia Vermelha naar Morro da Urca maar daar had ik geen zin in (ik was lui die dag).

Praia Vermelha kun je bereiken via Uber of Taxi. Er ligt geen Metro station in de buurt.

blank
blank
blank

Als je geluk hebt dan zie je deze schattige aapjes

blank
blank
blank

Kosten 2019: een kaartje voor de kabelbaan naar Morro da Urca & de Suikerbroodberg kost 116 Reais (€ 25,65). Als je naar Morro da Urca wandelt en alleen een kaartje koopt voor de kabelbaan naar de Suikerbroodberg ben je 7 euro goedkoper uit.

Als je kaartjes online koopt krijg je 10% korting.

Geschiedenis

Het idee om de Morro en Suikerbroodberg met elkaar te verbinden kwam van de Braziliaanse ingenieur Augusto Ferreira Ramos. In 1910 startte men met het project dat uitgevoerd werd in Duitsland. In 1912 ging de kabelbaan open. De eerste cabines bestonden uit hout en werden 61 jaar lang gebruikt tot ze in 1973 werden vervangen door nieuwere modellen.

Op de berg staat een standbeeld van Augusto en één van de oudere cabines.

blank

Waarom Suikerbroodberg?

Deze naam ontstond in de 16e eeuw toen men op grote schaal suikerriet verbouwde in Rio. Blokken suiker werden in kleivormen per schip vervoerd naar andere landen. De vorm van deze suikerbroden deed denken aan de top van de berg. Vandaar de naam suikerbroodberg.

Beste tijd om heen te gaan

Rond een uur of 3 ’s middags zodat je de zonsondergang kunt zien. Ik kan het echt aanraden. Het uitzicht is prachtig!

blank
blank
blank

Favela tour – Rinconha

In Rio de Janeiro kun je verschillende favela tours boeken. De populairste is die in de wijk Botafogo. Dat is namelijk de favela die in de clip van Michael Jackson’s ‘They don’t really care about us” zat.

Maar daar ben ik niet heen geweest. Ik ging naar de favela Rocinha.

Wat is een favela?

Met een favela wordt een gebied bedoeld waar mensen met lage inkomens bij elkaar wonen. Over het algemeen een wijk waar kleine huisjes hutje aan mutje bij elkaar zijn gepropt. Er zijn soms geen voorzieningen zoals water of elektra.

blank

Vooroordelen

Meeste mensen denken bij een favela aan geweld, drugs en guns. En dat is wel zo maar niet overal. De Rinconha favela die ik bezocht is een van de veiligere favela’s in Brazilië. Ik heb me tijdens de tour dan ook niet onveilig gevoeld.

Maar dat was mijn gevoel. Er zal heus wel drugs gedeald worden en er zullen vast ook wel eens mensen neergeschoten worden. Alleen ik heb het niet gezien.

blank

Sociaal probleem

Onze gids, Carlos, komt zelf uit de Rinconha favela en gaf aan dat het vooral een sociaal probleem is. Mensen in de favela hebben minder kans op een baan (omdat ze laag geschoold zijn) en eindigen dan vaak in de criminele wereld. Omdat daar snel veel geld te verdienen valt.

Maar het komt ook door verveling. Er zijn vrij weinig voorzieningen voor kinderen in de favela. En zo komen die weer sneller in aanraking met criminelen. Een vicieuze cirkel.

Colombia versus Brazilië

Ik bezocht al eens eerder een favela, in Colombia Medellin, en dat was toch wel een beetje anders. De favela in Colombia was heel toeristisch. Vrolijk geschilderde muren, straatverkopers, kleine restaurantjes.

De favela tour in Rio was rauw. De muren zijn er niet geschilderd, we liepen door krappe straatjes naar de armste gebieden (dat zijn de huizen die verder van de weg vandaan liggen). Het stonk er en overal lag honden/ kattenpoep. Ik had in Rio meer het idee dat ik écht in een favela was. Dat ik een impressie kreeg van hoe het leven daar echt is. En dat is geen pretje. Ik begrijp niet hoe mensen daar zo in het donker, in die benauwde huisjes kunnen wonen. Of eigenlijk snap ik het wel, ze hebben geen andere optie.

blank

Muurschildering met afbeeldingen van mensen uit de favela. Een van deze personen is in de drugshandel terecht gekomen omdat zijn pasgeboren dochter geopereerd moest worden. Kosten: 30 duizend Reais. Dat had hij niet en daarom ging hij drugs dealen. En dit is wat Carlos dus bedoelt met sociale problemen.

blank
blank

Wat vond ik ervan?

Ik vond het interessant om te zien hoe mensen leven in een favela in Brazilië. Ondanks de armoede komen de meeste mensen vrolijk over. Ze maken er het beste van. Ik zou deze tour zeker aanraden, maar bedenk je wel dat er risico’s aan zitten. Het blijft een favela.

blank
blank

Deltavliegen in Rio de Janeiro

In Rio de Janeiro kun je Paragliden of Deltavliegen. Omdat ik Paragliden al twee keer gedaan had koos ik dit keer voor Deltavliegen. Een totaal andere ervaring en heel erg aan te raden!

blank

Hoe werkt het?

Ik boekte een vlucht met Ricardo Hamond van Delta Flight. Deze man heeft ruime ervaring (meer dan 20 jaar) en ik voelde me compleet veilig bij hem. Ik boekte de vlucht via Whatsapp.

De ontmoetingsplek was bij het strand van Leblon. Ik nam een Uber vanuit Copacabana. Vanaf daar reden we met de auto naar de Pedra Bonita berg in Tijuca National Park. Het vertrekpunt.

De vlucht duurde in totaal zo’n 6 minuten en dat maakt de ervaring wel wat prijzig. Ik betaalde zo’n 100 euro. Er zitten twee camera’s op de Deltavlieger en ik kreeg de beelden van één camera gratis. Als je ook de beelden van de andere camera wilt betaal je $ 10 extra. Je mag overigens ook je eigen action cam meenemen.

Muziek in het filmpje hieronder is van Möwe – Birds flying high.

Geweldige ervaring

De vlucht was kort maar wel het geld waard. Het uitzicht was echt prachtig en de ervaring geweldig. Echt een aanrader als je in Rio bent en er de tijd en het geld voor hebt.

blank

Meer Rio de Janeiro

Downtown
Centro Historico

Ontdek het historische centrum van Rio de Janeiro.

Petrópolis
Petrópolis

De keizerlijke stad van Brazilië.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.