Ga naar de inhoud

Eminönü en Beyazit

Eminönü en Beyazit zijn twee wijken in de Turkse stad Istanboel. In 1453 werd het gebied ontwikkeld door Sultan Mehmet II. Er werden moskeeën gebouwd, scholen, hotels en liefdadigheidsinstellingen. Er werd ook een grote bazaar gebouwd, inmiddels één van de populairste toeristenattracties van Istanboel.

Grote Bazaar

De Grote Bazaar is één van de grootste gebouwen ter wereld. Deze overdekte markt heeft maar liefst 61 straten verspreid over een gebied van 307.000 vierkante meter. Er zijn 22 toegangspoorten en 4500 winkels die van alles en nog wat verkopen. Gouden sierraden, kruiden, tapijten, lampen, Turkse lekkernijen, kleding, schoenen, you name it, they got it.

Grote bazaar Istanboel.

De hallen van de Grote Bazaar zijn versierd met vlaggen van de Turkse voetbalclub Galatasaray.

Grote bazaar, Istanboel.

Vroeger had elk deel van de bazaar zijn eigen specialiteit en die werd dan aangegeven door de straatnaam. Spiegelmakers of Bontmakers bijvoorbeeld. Aan de straatnaam kon je makkelijk zien waar je moest wezen. Tegenwoordig werkt het niet meer zo. Maar omdat bijna alle winkels dezelfde producten verkopen is het niet heel moeilijk om te vinden wat je zoekt. Ondanks het doolhof. Ben je toch bang dat je gaat verdwalen? Boek dan een tour via GetYourGuide bijvoorbeeld.

Grote bazaar lampen.

Bling bling as far as the eye can see.

Grote bazaar goud en zilver.
Grote bazaar borden.
Grote bazaar kunst.
Grote bazaar shawls.
Grote bazaar sierraden.

Voor de liefhebber: Turks fruit.

Grote bazaar Turks fruit.

Is de bazaar het waard?

Persoonlijk vind ik dat je de bazaar niet mag skippen als je naar Istanboel gaat. Maar als je leuke dingen wilt kopen dan hoeft dat niet per se op de bazaar. Het woord ‘bazaar’ geeft de indruk dat je er goedkoper producten kunt scoren maar dat is niet zo. De winkeltjes rondom de bazaar zijn vaak goedkoper. Je vindt er ook geen bijzondere producten die je nergens anders kunt vinden. Eigenlijk ga je er dus vooral heen voor de ervaring.

Voor mensen die snel last hebben van de drukte (sensory issues) is de bazaar een regelrechte hel. Het is enorm druk. Overal lopen mensen. Je kunt er niet aan ontkomen. Ik ben er zelf 15 minuten geweest en toen was het tijd om te gaan. Ik werd helemaal gek van het doolhof. Wat me overigens wel mee viel waren de verkopers. Ik ben eigenlijk geen één keer aangesproken of lastig gevallen. Dat was top.

Grote bazaar lampen.

Sülemaniyemoskee

Op een korte afstand lopen van de Grote Bazaar vind je de Sülemaniyemoskee. Deze werd tussen 1550 en 1557 gebouwd in opdracht van sultan Süleyman I. De moskee is ontworpen door de beste architect van die tijd, Sinan. Hij was één van de eerste architecten die bij zijn ontwerpen rekening hield met aardbevingen. Nog steeds valt men terug op de ontwerpen van Sinan bij het bouwen van nieuwe moskeeën.

Sülemaniyemoskee.
Sülemaniyemoskee.
Sülemaniyemoskee.
Sülemaniyemoskee.
Sülemaniyemoskee.
Sülemaniyemoskee.

De Sülemaniyemoskee werd niet alleen alleen gebruikt voor gebedsdiensten maar ook als liefdadigheidsinstelling. Op het complex bevond zich onder andere een school (hier liggen nu 110 duizend manuscripten), ziekenhuis en hamam. Op de binnenplaats staat verder een tombe waar sultan Süleyman I en zijn vrouw Roxelana in liggen. Ook de Tombe van Sinan is bij de Sülemaniyemoskee te vinden.

Sülemaniyemoskee.
Sülemaniyemoskee.

Rüstem Pasha moskee

Een andere moskee die door Sinan werd ontworpen is de Rüstem Pasha moskee. Hij deed dit in opdracht van Mihrimah, de dochter van sultan Süleyman I, ter nagedachtenis aan haar man: Rüstem Pasha.

De moskee bevindt zich in een drukke gebied met allemaal winkels. Het idee was dat de opbrengsten van de winkels naar het onderhoud van de moskee zouden gaan.

Het is een bescheiden moskee versierd met verschillende Iznik-tegels.

Rüstem Pasha moskee.

Nieuwe Moskee

Op zo’n vijf minuten lopen van de Rüstem Pasha moskee vind je de Nieuwe Moskee (Yeni Cami). Deze werd in 1597 gebouwd in opdracht van Safiye (moeder van sultan Mehmet III). Helaas kwam de bouw stil te liggen toen de architect werd beschuldigd van ketterij en vervolgens werd geëxecuteerd. Safiye werd na de dood van Mehmet in 1603 verbannen.

Pas in 1661 werd de bouw weer voortgezet. Dit keer in opdracht van Turan Hayice (moeder van sultan Mehmet IV). Twee jaar later werd de moskee opgeleverd.

De moskee heeft 66 koepels en onder andere Turan Hayice ligt hier ‘begraven’ in een mausoleum.

Yeni Cami moskee Istanboel.
Yeni Cami moskee Istanboel.
Yeni Cami moskee Istanboel.

Egyptische Bazaar

In 1660 werd de Egyptische Bazaar, ook wel de kruidenbazaar genoemd, gebouwd. Jarenlang werden hier voornamelijk kruiden verkocht. Tegenwoordig is het een toeristische plek waar je Turkse lekkernijen zoals Turks fruit kunt kopen. Maar ook souvenirs, noten, wierrook en koffie.

Nu zie ik je denken maar waarom heet het dan de Egyptische Bazaar? Omdat de bouw van de markt is gefinancierd met belastinggeld dat werd geïnd over Egyptische importproducten.

Egyptische bazaar.

Baklava en andere zoet lekkernijen.

Egyptische bazaar baklava.
Egyptische bazaar snacks.

Populair zijn de straatkarretjes waar je mais, kastanjes of Simit (rond, Turks brood) kunt kopen. Ik heb de kastanjes geprobeerd. Helaas vond ik ze niet erg lekker.

Mais en kastanje karretje Istanboel.

Galatabrug

De Galatabrug verbindt de wijken Eminönü en Galata met elkaar. Het is al de vijfde brug op deze locatie. De vier voorgaande bruggen hebben het allemaal niet overleefd. De laatste vloog in de fik in 1992.

De Galatabrug is 466 meter lang en 80 meter breed. Hij loopt over de Gouden Hoorn (rivierinham die zijn naam dankt aan zijn vorm: het lijkt op een hoorn) en is bekend vanwege de vele vissers die er dagelijks hun hengels uitgooien.

Ferry van Aziatisch Istanboel naar Europees Istanboel.

Meer Istanboel

Wat kost een reis naar Istanboel?

Sultanahmet

Fener, Balat en Eyüp

Beyoglu en Ortokay

Aziatisch Istanboel