Ga naar de inhoud

Istanboel

Istanboel is de hoofdstad van Turkije en tevens de grootste stad van het land. Er wonen zo’n 18 miljoen mensen en de bevolking blijft groeien. De Bosporus rivier en de Gouden Hoorn inham (die zo genoemd wordt omdat het op een hoorn lijkt) verdelen Istanboel in drieën. Twee delen liggen in Europa en één deel ligt in Azië. Daarnaast zijn er maar liefst 27 districten.

Geschiedenis in een notendop

Istanboel werd rond 667 voor Christus gesticht door kolonisten uit de Griekse stad Megara. Zij noemden de stad Byzantium, naar hun koning Byzas. Het was een welvarende Griekse stad totdat de Macedoniërs het overnamen. En een paar jaar later de Romeinen.

Constantinopel

Keizer Constantijn de Grote wilde de hoofdstad van het Romeinse rijk (Rome) verplaatsen naar Byzantium. De stad had namelijk een ideale liggen. Omgeven door water kon het goed bereikt worden door schepen. Byzantium werd eerst omgedoopt tot Nieuw Rome maar later werd de naam aangepast naar Constantinopel (stad van Constantijn). De stad groeide uit tot de mooiste en grootste van Europa. Er was een universiteit, thermen (badhuizen), een grote bibliotheek en Hippodroom (stadion waar onder andere wedstrijden met strijdwagens werden gehouden).

Invasie door de Venetianen

In 1204 vond er een kruistocht plaats georganiseerd door Europese vorsten en de Katholieke kerk. Het doel was het door moslims bezette Jeruzalem heroveren. De tocht werd ondersteunt door de Venetianen, die hun eigen agenda hadden. Zij wilden de handelsroute van Constantinopel uitschakelen. Op weg naar Jeruzalem werd een tussenstop gemaakt in Constantinopel en de stad werd volledig geplunderd. Waardevolle objecten werden naar Venetië vervoerd (waar ze nog steeds te vinden zijn) of omgesmolten. De Venetianen wisten de kruisvaarders zo te brainwashen dat ze het oorspronkelijke doel, Jeruzalem bevrijden van de moslims, nooit hebben bereikt.

Ondergang van Constantinopel

De Venetianen hebben eigenlijk gezorgd voor de ondergang van Constantinopel. In 1261 kwam de stad weer in handen van de Grieken maar het lukte hen niet om de handelsroutes en de stad te herstellen. In 1453 ‘viel’ Constantinopel samen met het Byzantijnse rijk. Veel intellectuelen die nog in de stad woonden vertrokken naar Europa.

Islambol

Constantinopel werd vervolgens ingenomen door Sultan Mehmed II die er meteen de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk van maakte. De stad kreeg een nieuwe naam: Islambol (stad van de Islam). De stad werd rap opgebouwd. Zo werd de Hagia Sophia omgebouwd van Byzantijnse kerk naar moskee. De Blauwe moskee werd gebouwd en het Topkapipaleis. De bevolking bestond voornamelijk uit Turkse moslims, Griekse Christenen en een klein groepje Joden, Armeniërs en Roma’s.

Val van het Ottomaanse rijk

Het Ottomaanse rijk viel uiteen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1923 werd Turkije gesticht en werd de hoofdstad verplaatst naar Ankara. In 1930 werd de naam Islambol veranderd naar Istanboel.

Hoe kom je er?

Er zijn twee vliegvelden: Istanbul International Airport (IST) en Sabia Gökcen International Airport (SAW). Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar je naartoe vliegt. De eerste ligt iets dichter bij de stad.

Een vlucht van Amsterdam naar Istanboel duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur.

Op het vliegveld van Istanboel stonden deze grappige figuren.

Vliegveld Istanboel.

Van het vliegveld naar de stad

Vanaf Istanbul International Airport (IST) is het ongeveer 40 minuten rijden naar het populaire district Karakoy. Vanaf Sabia Gökcen International Airport (SAW) doe je er een uur over. Let op: tijden zijn afhankelijk van het verkeer!

Taxi

De makkelijkste en snelste optie is om een taxi te nemen. Volg op het vliegveld de bordjes naar de officiële taxi standplaats. Officiële taxi’s zijn geel. Vraag de chauffeur om de meter aan te zetten zodra je vertrekt. Ik betaalde voor een ritje naar Karakoy zo’n 400 Turkse Lira (in 2023). Dat was toen ongeveer € 15.

Privé Taxi

Dit zijn veelal zwarte taxi’s die je online van tevoren kunt boeken of bij zo’n kantoortje op het vliegveld. Ik heb dit niet gedaan omdat de prijzen veel hoger liggen. Je betaalt voor een ritje naar het centrum van Istanboel zo’n € 50. Echter deze taxi’s zien er wel een stuk netter uit dan de normale taxi’s. En je hoeft niet te wachten.

Havaist bus

Vanaf beide vliegvelden vertrekken bussen van de organisatie Havaist naar populaire plekken in Istanboel. Er zijn verschillende haltes waar je kunt uitstappen. Het schema kun je checken op de website van Havaist. Er is geen Engelse site (in 2023) dus je moet even Google Translate gebruiken. Je kunt online een kaartje kopen of op het vliegveld.

De bus is een goedkope optie. Je betaalt zo’n € 4 (in 2023) voor een ritje naar het Taksim plein. Ik heb zelf de bus niet genomen omdat deze niet in de buurt stopte van mijn hotel. Ik moest dan vanaf Taksim twee keer overstappen op de metro en en nog een stuk lopen. Of een taxi nemen. Daar had ik geen zin in.

Metro

Het metro netwerk van Istanboel is de laatste jaren flink uitgebreid. Vanaf Istanbul International Airport kun je de M11 metrolijn nemen naar Gayreteppe (M2 lijn) en dan doorreizen naar bijvoorbeeld Taksim. In 2023 was Gayreteppe station echter nog niet in werking en moest je eerst naar Kagithane station en dan later weer een paar keer overstappen. Voor mij was dit teveel gedoe.

Waar verblijf je?

Ik verbleef bij het Halich Hotel in de populaire wijk Karakoy. De locatie is ideaal. In tien minuten loop je naar de Galatatoren. In de buurt vind je een busstation, metro en tram waarmee je naar andere delen van Istanboel kunt reizen.

Het Halich Hotel is perfect voor vrouwelijke solo reizigers. Ik heb me nog nooit ergens zo welkom gevoeld. Vooral de dames bij de ontbijtzaal en de receptie waren enorm aardig. Ik kon ze alles vragen. De kamer was perfect maar het mooiste was de ontbijtzaal met uitzicht over de Bosporus.

Uitzicht vanaf het Halich Hotel restaurant Istanboel.
Ontbijt Halich Hotel Istanboel.

Hoeveel dagen heb je nodig?

Istanboel is ontzettend groot en erg druk. Dat zorgt ervoor dat je niet snel van A naar B kunt reizen. Daarnaast staan er vaak lange rijen bij de bezienswaardigheden. Om zoveel mogelijk te kunnen zien heb je dus tijd nodig. Ik was vijf dagen in Istanboel en ik heb de benen uit mijn lijf gelopen maar niet alles kunnen zien. Zeven dagen was waarschijnlijk beter geweest, tien als je extra dingen wilt toevoegen zoals Princes Islands.

Sultan Ahmetmoskee of de Blauwe moskee in Istanboel.

Hoe reis je rond in Istanboel?

Veel bezienswaardigheden in de oude stad liggen bij elkaar en kun je dus prima lopend bereiken. Voor alle andere afstanden raad ik het openbaar vervoer aan. Ik gebruik eigenlijk altijd Google Maps. Je tikt de locatie in en Google toont vervolgens hoe je er komt. Bus, tram en metro nummers worden getoond met de vertrektijden erbij en of je eventueel moet overstappen en waar. Echt ideaal.

Istanbulkart

Nu denk je natuurlijk, ja leuk, maar hoe koop ik dan een kaartje? Dat werkt eigenlijk hetzelfde als in Nederland. Je koopt een OV-kaart, Istanbulkart genoemd, en daar zet je geld op. Vervolgens rij je de hele stad rond. Er staan automaten bij elk metro/ tramstation waar je de kaart kunt kopen en opladen. De kaart kost 50 Lira (in 2023). Daarna moet je hem nog opladen. Ik zette er meestal 50 Lira op. Dan kun je een tijdje vooruit.

Let op: in 2023 accepteerde de machine alleen cash. Zorg er dus voor dat je briefjes van 50, 20, 10 of 5 lira op zak hebt.

Moet ik een simkaart kopen in Istanboel?

Turkije is geen lid van de Europese Unie (in 2023) maar wel van de EU en daardoor kun je, je mobiele abonnement gewoon gebruiken zoals in Nederland. Hoe fijn is dat!?

Wat kost een reis naar Istanboel?

Benieuwd wat ik heb uitgegeven? Je leest het in wat kost een reis naar Istanboel?

Wat is er te doen?

Hieronder lees je wat ik gedaan en gezien heb in de verschillende wijken van Istanboel.

Sultanahmet

Fener, Balat en Eyüp

Eminönü en Beyazit

Beyoglu en Ortokay

Aziatisch Istanboel

Meer doen in Istanboel

De stad is zo ontzettend groot. Ik heb zeker niet alles kunnen doen en zien. Hieronder vind je meer opties.

 • Princes Island, of bezoek één van de andere eilanden in de buurt zoals Marmara.
 • Een boottocht over de Bosporus maken.
 • Modern Istanboel Museum.
 • Pera Museum.
 • Zwarte zee cruise.
 • Gulhane park.
 • Miniaturk (soort Madurodam maar dan Turks).
 • Maagdentoren.
 • Rumeli fort.
 • Istanboel aquarium.
 • Bezoek een hammam.
 • Bezoek een Dervish show (traditionele dans).
 • Diverse andere moskeeën.
 • Cavahir Mall (ik ben hier geweest omdat mijn koffer niet aan kwam en ik dus nieuwe kleding moest kopen. Groot winkelcentrum, zeker aan te raden als je wilt shoppen).
blank