Ga naar de inhoud

Aziatisch Istanboel

De Turkse stad Istanboel ligt op twee continenten: Europa en Azië. Het historische centrum en het moderne stadshart bevinden zich in Europa. Het Aziatische deel heeft negen wijken waarvan Kadikoy en Üsküdar de bekendste zijn. Voorheen was Aziatisch Istanboel niet zo bekend bij toeristen maar dat begint nu rap te veranderen.

Hoe kom je er?

Vanaf verschillende plekken in Europees Istanboel kun je een ferry pakken naar Kadikoy of Üsküdar. Maar het is ook mogelijk om de metro te nemen van halte Sirkeci (in de wijk Eminönü) naar Üsküdar.

Ferry van Europees Istanboel naar Aziatisch Istanboel.
Ferry van Aziatisch Istanboel naar Europees Istanboel.
Ferry van Aziatisch Istanboel naar Europees Istanboel.
Ferry van Aziatisch Istanboel naar Europees Istanboel.

Hoe reis je rond?

Omdat ik wat meer info wilde over het gebied besloot ik om een tour te boeken. Dit viel helaas zwaar tegen. De tour begon pas om 15.00 uur en dat is veel te laat. Je hebt zeker een volledige dag nodig om een goede indruk van Aziatisch Istanboel te krijgen. We bezochten meerdere wijken met de bus en het was enorm druk en warm. Het kostte veel tijd om van A naar B te komen. Daarnaast vertelde de gids alleen het bare minimum. Ik moest echt alles aan hem vragen. En dan nog kwam er niet veel uit.

Mijn tip is dus om geen tour te boeken maar zelf Aziatisch Istanboel te ontdekken. Noteer plekken waar je heen wilt op Google Maps en kijk vervolgens hoe je er kunt komen (bus of lopend).

Kadikoy

Kadikoy is één van de oudste stadsdelen in Aziatisch Istanboel. Het ligt aan de zee van Marmara en staat bekend als het culturele centrum. Je vindt er dan ook veel bars, winkels en restaurants.

Umbrella Street Kadikoy.

Dreampuff was een plek die viral ging op TikTok in 2023 dus dat moest ik natuurlijk ook proberen. Ik dacht dat het ijs was maar het was uiteindelijk meer een soort crème in een deeglaagje. Viel een beetje tegen.

Kadikoy Dreampuff.
Kadikoy Dreampuff snack.

Üsküdar

Üsküdar grenst aan Kadikoy en heeft meerdere buurten die een bezoekje waard zijn.

Maagdentoren (Kiz Kulesi)

Deze toren staat op een eilandje midden in de Bosporus. Legende gaat dat een sultan zijn dochter opsloot in de toren omdat er een voorspelling was gedaan dat zij op haar 18e zou overlijden. De sultan dacht natuurlijk, als ik haar opsluit dan kan haar niets gebeuren. Echter op haar 18e verjaardag stuurde hij haar als cadeau een fruitmand maar daar bleek een giftige slang in te zitten. De sultans dochter werd gebeten en overleed.

In werkelijkheid werd de Maagdentoren in de vijfde eeuw gebouwd om het scheepsverkeer te regelen en tol te heffen. Tegenwoordig zit er een restaurant in.

Maagdentoren Istanboel.

Kuzguncuk

Is één van de leukste buurten om te ontdekken. Met zijn oude, gekleurde huizen uit de Ottomaanse tijd en leuke restaurants en winkeltjes is het een echte toeristen magneet. Je kunt er een heuvel beklimmen (niet voor mensen die slecht ter been zijn) en genieten van het uitzicht over de Bosporus.

Uskudar Kuzguncuk gekleurde huizen.
Uskudar Kuzguncuk winkeltje.
Uskudar snacks.

Moskeeën

In Üsküdar vind je verschillende moskeeën die je kunt bezoeken. Hieronder vind je een lijstje van de bekendste/ populairste.

  • Yeni Valide moskee
  • Atik Valide moskee
  • Rum Mehmed Pasha moskee
  • Camlica moskee (dit is de grootste moskee in Turkije).
  • Aziz Mahmut Hudayi moskee
  • Sakirin moskee
  • Marmara Ilahiyat Cami
  • Mihrimah Sultan Camii
  • Semsi Pasa moskee

We liepen langs de Yeni Valide moskee maar gingen er helaas niet in.

Uskudar Yeni Valide moskee.

Uitzicht vanaf de Camlica heuvel

De Camlica heuvel is een groen gebied dat prachtig uitzicht biedt over de Bosporus. Er zitten verschillende cafés en restaurants waar je wat kunt eten of drinken.

Uskudar Kuzguncuk uitzicht van heuvel.
Uskudar Kuzguncuk uitzicht van heuvel.

Wist je dat Turkije de stad van katten is? Er leven ongeveer 125 duizend katten in de stad.

Uskudar Kuzguncuk kat.

Beylerbeyi

Deze buurt ligt aan zee en je kunt hier het Beylerbeyi-paleis bezoeken. Dit was het zomerverblijf van Sultan Abdülaziz. Het werd tussen 1861 en 1865 gebouwd. In de buurt vind je ook mooie herenhuizen en leuke winkeltjes.

Cengelkoy

Ook deze buurt ligt aan het water. Je vindt hier de Cinaralti-moskee, Cengelkoy-fontein, Cinaralti-theetuin en diverse vis restaurants.


Meer Istanboel

Wat kost een reis naar Istanboel?

Sultanahmet

Fener, Balat en Eyüp

Eminönü en Beyazit

Beyoglu en Ortokay