Ga naar de inhoud

Rhetymnon

Rhetymnon of Rhetimnon is een stad en gemeente op het Griekse eiland Kreta. Het eiland heeft een lange historie en is in het verleden in bezit geweest van de Byzantijnen, Romeinen, Venetianen, Arabieren en Ottomaanse Turken. Rhetymnon bleef een kleine stad totdat de Venetianen besloten dat het een handige locatie was als stop tussen Chania en Heraklion. De stad had op een gegeven moment zelfs zijn eigen munt, nu het wapen van Rhetymnon. De oude binnenstad is pittoresk en bestaat uit kleine straatjes vol met winkels en restaurants. De buitenstad is modern en minder de moeite waard.

Rhetymnon

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je naar Heraklion vliegen (3,5 uur, direct) of Chania (6 uur met een overstap). Vanuit beide plaatsen is het ongeveer een uur rijden naar Rhetymnon.

Waar verblijf je?

Ik verbleef met mijn vriend twee nachten in het Menta City Boutique Hotel en betaalde € 177,60 (in 2021). Het hotel ligt in de buitenstad op ongeveer 15 minuten lopen van het oude centrum.

Pluspunten

 • Uitzicht over de hele stad vanaf het dak.
 • Schone kamers.
 • Vrij rustige locatie.
 • Zwembad aanwezig.
 • Kamers zijn goed geïsoleerd dus geen last van herrie.
 • Ontbijt was out of this world! De chef kwam persoonlijk elke ochtend vertellen wat er op de tafels stond. Ik zou alleen al voor het ontbijt weer terug gaan naar dit hotel.

Minpunten

 • Het hotel ligt op een heuvel dus als je terug loopt naar het hotel dan moet je een flink stuk omhoog ‘klimmen’. Als je slecht ter been bent dan is dat niet ideaal.
 • Weinig parkeerplekken in de buurt. Toch is het ons altijd wel gelukt om een plek te vinden.

Uitzicht vanaf het hotel.

Rhetymnon
Zwembad hotel Rhetymnon

Wat is er te doen?

Wij waren twee dagen in Rhetymnon en hieronder lees je wat we er gedaan en gezien hebben.

De oude binnenstad verkennen

Via de Puorta Guora (Venetiaanse periode) loop je het oude stadscentrum in. Als je de straat uitloopt komt je langs het Archeologisch Museum, de Neratze moskee en de Rimondi fontein. Deze fontein is gebouwd door de Venetianen en voorzag de bevolking vroeger van water. Rondom de fontein vind je allemaal restaurants en kleine winkeltjes.

De Puerta Guora.

Rhetymnon

De Rimondi fontein.

Rimondi fontein Rhetymnon

Ga naar links, een klein straatje in, en vervolgens naar rechts. Je komt dan bij het Museum of Contemporary art. Als je daarna naar links gaat loop je richting het fort van Rhetymnon. Of ga naar rechts, dan loop je naar de oude Venetiaanse haven.

De oude haven met vuurtoren.

Haven en vuurtoren Rhetymnon
Steegje Rhetymnon
Boom met bloemen in Rhetymnon
Steegje in Rhetymnon

Het Archeologisch Museum

In het Archeologische Museum van Rhetymnon staan objecten tentoongesteld uit de steentijd, bronstijd, ijzertijd (Geometrische, Archaïsche, Klassieke, Hellenistische en Romeinse periode) en Byzantijnse en post-Byzantijnse tijd.

Denk aan potten, vazen en beeldjes gemaakt van klei. Urnen gemaakt van brons, speerpunten van steen en relikwieën uit het Arkadi-klooster (lees verderop in dit blog meer over het klooster).

Het is niet een heel groot museum maar als je geïnteresseerd bent in de verhalen achter de objecten dan kun je er zo twee uur spenderen.

Meer informatie vind je op de website van het museum. Alles is in het Grieks maar je kunt de tekst naar het Nederlands vertalen met de vertaal optie van je browser.

Archeologisch Museum Rhetymnon

Oude stadspoort naast het museum.

Archeologisch Museum Rhetymnon
Archeologisch Museum Rhetymnon
Archeologisch Museum Rhetymnon

Fortezza Castle

Het fort van Rhetymnon werd in de 16e eeuw gebouwd door de Venetianen nadat de stad in 1571 werd verwoest door de Ottomaanse piraat Uluc Ali. Het ontwerp werd gemaakt door de Italiaanse ingenieur Sforza Pallavicini. Het oorspronkelijke idee was om de hele stad naar het fort te verhuizen. Maar omdat de bewoners van Rhetymnon dat niet zagen zitten verhuisden uiteindelijk alleen het Venetiaanse leger en de administratie.

Fortezza Castle Rhetymnon
Fortezza Castle Rhetymnon

Het fort staat op de Paleokastro heuvel en is 1307 meter lang. Het wordt omgeven door zee aan de ene kant en de stad aan de andere kant. Fortezza Castle heeft tien ronde wachttorens verspreid over de vestigingsmuur. Deze diende als schuilplek voor de soldaten. Er zitten kleine raampjes in de torens van waaruit ze konden schieten op de vijand.

Het verblijf van de raadsheren.

Fortezza Castle Rhetymnon
Fortezza Castle Rhetymnon

Toen in 1646 de Ottomanen de stad Rheytmnon overnamen werd er niet veel veranderd aan het fort. Er werd wel een citadel (versteviging) toegevoegd buiten het fort tegenover de hoofdingang. In die tijd woonden er meer mensen in het fort.

In de Tweede Wereldoorlog werd het fort overgenomen door de Duitsers en deels gebruikt als gevangenis. Na de oorlog vertrokken de mensen die nog in het fort woonden. Fortezza Castle kwam leeg te staan en gebouwen die waren beschadigd door de oorlog werden gesloopt. Wat is overgebleven wordt sindsdien beschermd en (als daar middelen voor zijn) gerestaureerd.

Toegang kost € 4 per persoon (in 2021).

Rechts zie je de Sultan Ibrahim Khan Moskee. Hier stond eerst een kathedraal die is afgebroken.

Fortezza Castle Rhetymnon
Fortezza Castle Rhetymnon

De kerk van St. Catherine.

Fortezza Castle Rhetymnon
Fortezza Castle Rhetymnon

De Melidoni grot

Op zo’n 30 minuten rijden van Rhetymnon vind je de Melidoni grot. Deze werd al in het stenen tijdperk bewoond.

Melidoni grot Rhetymnon

Vanaf de heuvel waar je de grot vindt kun je mooi uitkijken over het landschap.

Rhetymnon omgeving

Minoïsche periode

In de Minoïsche tijd was de grot een heiligdom waarin godsdienstige ceremoniën plaatsvonden. Er zijn potten en vazen gevonden gemaakt van aardewerk en een labrys (een bijl met een dubbel blad). In de Minoïsche tijd was dit een veel voorkomend religieus symbool. Een groot deel van de vondsten liggen in het Archeologisch Museum in Heraklion.

In deze tijd was de meest vereerde god de Grote Aardmoeder. Maar in de Melidoni grot werd waarschijnlijk ook de bronzen reus Talos vereerd die in opdracht van koning Minos het eiland Kreta bewaakte. Uiteindelijk werd hij vermoord door de heks Medea die hem overhaalde om de pin uit zijn enige levensader te trekken waardoor hij dood bloedde.

Later werden in de Melidoni grot ook nog de goden Hermes (Mercurius) en Zeus vereerd.

Melidoni grot
Melidoni grot
Melidoni grot

Verzet tegen de Turken

In de 19e eeuw werd Kreta bezet door de Turken. De bewoners van het dorp Melidoni verzette zich en dat zorgde natuurlijk voor wraakacties. Elke keer als de Turken naar het dorp kwamen verscholen de bewoners zich in de Melidoni grot.

Op een gegeven moment kwamen de Turken er natuurlijk achter. In november 1823 werden de Grieken in de grot omsingeld. De bevelhebber, Hoessein Pasja, eiste dat de Grieken zich overgaven. Toen ze dit niet deden stuurde hij zijn mannen naar binnen. Hij verloor bij deze strijd 24 man. Pasja was zo kwaad dat hij de grot in de fik stak en de ingang dicht liet maken. Zo’n 340 vrouwen en kinderen en 30 mannen stierven in de grot aan zuurstofgebrek.

Nog jaarlijks komen de Kretenzers bij elkaar om de doden van deze afschuwelijke gebeurtenis te herdenken.

Toegang tot de grot kost € 4 per persoon (in 2021).

In onderstaande tombe worden de botten bewaard van de mensen die in 1823 in de grot stierven.

Melidoni grot
Melidoni grot

Het Arkadi klooster

Vanaf de Melidoni grot is het ongeveer 40 minuten rijden naar het Arkadi klooster. Vanuit Rhetymnon doe je er 30 minuten over.

Het Arkadi klooster is één van de belangrijkste kloosters van Griekenland. Het werd in de 13e eeuw opgericht door een monnik genaamd Arkadios. Het klooster wordt nog steeds bewoond door Grieks-Orthodoxe monniken en trekt veel toeristen uit binnen- en buitenland.

Het eerste wat je ziet als je het klooster betreedt is de kerk.

Arkadi klooster
Arkadi klooster
Kat bij het Arkadi klooster

De west gate die in 1870 gebouwd werd ter vervanging van de oude die in 1866 werd vernietigd door de Turken.

Arkadi klooster
Arkadi klooster

Het drama van Arkadi

In 1866 werd het klooster gebruikt als schuilplaats door Kretenzer rebellen. Er lagen allemaal wapens opgeslagen en er werden verzetsbijeenkomsten georganiseerd. De Turken wilde hier natuurlijk een einde aan maken en  Sultan Abdul-Aziz stuurde Pasja Mustafa eropaf om de lieder van de rebellen, Gabriël, te pakken. De Grieken kregen hulp van de militairen Panos Koronaios en Ioannis Dimakopoulos. De laatste liet het klooster versterken en verzamelde 250 vrijwilligers en allemaal ammunitie om de strijd tegen de Turken aan te gaan.

Helaas bleken de Turken te sterk. Gabriël gaf het bevel om alle ammunitie naar het kruitmagazijn te brengen. Ze bliezen zichzelf liever op dan dat ze gevangen zouden worden door de Turken. En zo ging het. Toen de Turken op de binnenplaats waren maakte Kostis Giaboudakis een vuur en ontfplofte het magazijn met alle verzetsstrijders. De Turken plunderden vervolgens het klooster en vermoorden iedereen die ze tegenkwamen, op een paar vrouwen en kinderen na die ze gevangen namen.

Het verhaal kwam destijds groot in het nieuws in binnen- en buitenland.

Drie jaar later kwam de revolutie en in 1898 werd Kreta onafhankelijk. In 1913 ging het weer bij Griekenland horen.

Het kruitmagazijn waar Gabriël en de andere verzetsstrijders zichzelf opbliezen.

Arkadi klooster

De bullet tree, die zo genoemd wordt omdat je nog steeds een kogel in de barst kunt zien zitten. De boom werd door de Turken in de fik gestoken maar staat er nog steeds. Als een soort symbool.

Arkadi klooster boom
Arkadi klooster

Dit is de plek waar de monniken vroeger samen aten. In 1866 werden hier 36 Grieken afgeslacht door de Turken.

Arkadi klooster
Arkadi klooster

De kelders waar veel pilgrims, bezoekers en arme mensen onderdak vonden.

Arkadi klooster

Rechts bevinden zich de ‘cellen’ van de monniken. Een plek waar ze kunnen bidden en mediteren.

Arkadi klooster

Het was zo’n heerlijk rustige plek. Je zou nooit denken dat hier jaren geleden zo’n tragedie heeft afgespeeld.

Arkadi klooster

De Messokoumia ofwel entree hal naar de ‘cellen’ van de monniken. Tijdens de strijd tegen de turken werden de ruimtes gebruikt als ziekenhuis.

Arkadi klooster

Vergeet ook vooral niet om even rond te kijken in de shop van het klooster. Je vindt er onder andere ambachtelijk gemaakte olijfolie in blikken en parfum op basis van rozen en olie. Het ruikt een beetje oubollig (naar je oma) maar toch heeft het wel wat.

blank

Let’s Vegan

Als vegetariër is het soms best lastig om op vakantie een tentje te vinden dat puur en alleen vegetarische of veganistische gerechten serveert. Maar in Rhetymnon vond ik zo’n restaurant, Let’s Vegan! Ik deelde met mijn vriend de vegan mixed grill en die vonden we beide erg lekker. Ook over het toetje was top.

Ik ben positief over het restaurant maar de meningen verschillen. Online staat bij sommige reviews dat de eigenaar in het restaurant gewoon vlees stond te braden. Ik heb geen idee of dit waar is want wij zaten buiten. En sommige mensen vonden het te weinig en te duur. Ik denk dat het er een beetje aan ligt wat je gewend bent.

Eten in Rhetymnon

Nog meer doen in Rhetymnon

Heb je meer tijd? Check dan onderstaande activiteiten.

 • Er zijn verschillende wandelingen die je kunt maken in de buurt van Rhetymnon, bijvoordeeld naar de Mili kloof, Mount Ida, Biotopoi National Park of de Platania kloof.
 • Er zijn verschillende stranden in de buurt waar je lekker kunt genieten van de zon.
 • Een jeep- of quadsafari boeken.
 • Het klooster van Preveli bezoeken.
 • Een olijfolie boerderij bezoeken.

Meer Kreta

Chania

Heraklion

Agios Nikolaos