Ga naar de inhoud

Heraklion

Heraklion of ook wel Iraklion genoemd is de hoofdstad van Kreta, het grootste eiland van Griekenland. Heraklion is een drukke stad. Je vindt er overal winkels, restaurants en hotels. Hier en daar kun je ook wat cultuur opsnuiven, in het Archeologische Museum bijvoorbeeld. Heraklion is helaas niet de meest gezellige stad en de meeste mensen blijven er daarom maximaal twee dagen.

Heraklion, Kreta, Griekenland
Fontein in Heraklion, Kreta

Midden tussen de moderne winkels vind je af en toe iets eeuwenouds. Zoals dit fontein huisje.

Heraklion, Kreta, Griekenland

Hieronder zie je de Saint Titus kerk. De apostel Titus was de eerste bisschop van de Grieks Orthodoxe kerk in Kreta.

Saint Titus kerk in Heraklion
Saint Titus kerk in Heraklion

Lekker eten doe je bij restaurant Peskesi. Ik bedoel, kijk nou eens naar dit heerlijke toetje!

Eten in Heraklion, Kreta

Hoe kom je er?

In drie uur vlieg je van Schiphol Amsterdam naar Heraklion.

Met Transavia naar Heraklion vliegen

Wat is er te doen?

Naast shoppen zijn er een paar culture bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

Knossos paleis

Op vijf kilometer rijden van Heraklion vind je Knossos. Het was de hoofdstad van Kreta in de Minoïsche tijd. Het is één van de oudste steden van Europa, dan wel niet de oudste. Er zijn ruïnes gevonden van het paleis van de koning die destijds regeerde, Minos. Het eerste paleis werd op een heuvel gebouwd maar vernietigd door een aardbeving. Daarna kwam er een tweede versie die veel groter was. Rond 1380 en 1100 voor Christus werd het paleis verlaten. Dat kwam waarschijnlijk door de vele natuurrampen zoals aardbevingen, bosbranden en de uitbarsting van de vulkaan Santorini.

De ruïnes van het paleis werden in 1878 ontdekt door de Griekse archeoloog Minos Kalokairinos. Maar het was de Britse archeoloog Arthur Evans die de meeste opgravingen heeft gedaan. Meer dan 25 jaar spendeerde hij aan het opgraven van objecten en het restaureren van paleis Knossos. Wat ik jammer vind is dat Evans daarbij vooral uit is gegaan van zijn eigen interpretatie. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen dat wat er nu staat ook historisch klopt.

Een groot deel van de objecten die zijn gevonden liggen tentoon gesteld in het Archeologisch Museum van Heraklion.

De ruïnes van het paleis Knossos op Kreta, Griekenland
De ruïnes van het paleis Knossos op Kreta, Griekenland

Op de foto hieronder zie je een gerestaureerde muurschildering. De schilderingen werden aangebracht op stucwerk. Uiteraard gaat dat na aantal jaren afbrokkelen. De restauratie vond plaats op basis van gevonden fragmenten. De meeste muurschilderingen beelden mensen af, legendarische figuren (zoals de Minotaur) planten en zeeleven. Zoals wij nu een foto maken van mooie dingen die we zien werd dat toen op de muur geschilderd.

De ruïnes van het paleis Knossos op Kreta, Griekenland

Twee mannen met vazen. Je kunt zien dat het mannen zijn aan de huidskleur. Mannen werden meestal donkerder afgebeeld dan vrouwen.

Muurschildering bij paleis Knossos op Kreta, Griekenland

Potten (ofwel pithoi) waarin voedsel werd opgeslagen zoals graan.

blank
De ruïnes van het paleis Knossos op Kreta, Griekenland

Hieronder zie je een afbeelding van de prins van de lelies. Volgens Arthur Evans was het een priester koning die op deze afbeelding een dier (dat niet zichtbaar is) weg voert om te worden geofferd. Dit is een replica, de echte versie hangt in het Archeologische Museum van Heraklion.

Muurschildering bij paleis Knossos op Kreta, Griekenland
De ruïnes van het paleis Knossos op Kreta, Griekenland

Arthur Evans noemde onderstaande ruimte de Throne Room. Dit omdat er een stenen stoel staat (zie rechtsonder). Maar waar de kamer echt voor gebruikt werd is de vraag. Volgens Evans vonden hier rituelen plaats.

De ruïnes van het paleis Knossos op Kreta, Griekenland

Het verhaal van de Minotaur

Volgens de Griekse Mythologie schonk de god Poseidon een stier aan Koning Minos. De vrouw van Minos, Pasiphae, ging vervolgens vreemd met de stier en kreeg een kind dat half stier half mens was. De Minotaur, zoals het schepsel genoemd werd, werd door Koning Minos opgesloten in zijn labyrint.

Koning Minos had een zoon, Androgeus, die werd vermoord in de stad Athene. Als straf besloot Minos dat Athene elk jaar 7 jongens en meisjes moest doneren aan Kreta. Deze liet hij dan los in het labyrint en dienden als voer voor de Minotaur.

De koning van Athene, Aegaeus, had ook een zoon, Theseus. Een moedige en sterke jongen. Hij besloot, in overleg met zijn vader, om naar Athene te gaan en zich te laten opsluiten in het labyrint. Met als doel om de Minotaur te vermoorden. Hij werd daarbij geholpen door de dochter van koning Minos, Ariadne. Ze gaf hem een bol wol die hij moest afrollen zodra hij het labyrint in ging. Zo kon hij de weg terug vinden. Theseus vermoordde uiteindelijk de Minotaur en vond zijn weg inderdaad terug door de draad wol te volgen.

Helaas vergat Theseus bij terugkeer naar Athene om de zwarte zeilen van zijn schip te vervangen voor de witte (zoals hij zijn vader had beloofd als hij het zou overleven). Dus toen koning Aegaeus de zwarte zeilen zag dacht hij dat zijn zoon dood was en pleegde zelfmoord door zichzelf in zee te gooien.

Het verhaal van de Minotaur en Theseus is enorm populair. Er zijn verschillende boeken over geschreven, tv-shows over gemaakt en er is zelfs een Suske en Wiske strip met de Minotaur.

Een fresco van de Minotaur of de Bull Leaping game?

De ruïnes van het paleis Knossos op Kreta, Griekenland

Tips voor je bezoek aan Knossos

  • Ga of heel vroeg of een beetje in de namiddag. Midden op de dag is het er vaak erg warm en er zijn maar weinig plekken waar je in de schaduw kunt staan.
  • Er is een groot parkeerterrein waar je gratis je auto kunt parkeren.
  • Er zijn genoeg restaurantjes waar je water kunt kopen of eten. Je hoeft dus niet liters zelf mee te zeulen.
  • Er staan bordjes op het terrein met beknopte informatie. Wil je meer weten? Dan kun je een gids boeken (€ 50 per persoon in 2021) of een boek kopen over Knossos.
  • Als je meer wilt weten over de fresco’s of andere objecten die hier zijn gevonden ga dan naar het Archeologisch Museum in Heraklion.

Het Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum van Heraklion is één van de belangrijkste musea van Griekenland. Je vindt er een grote collectie die dateert uit de Neolithische periode (7000 jaar voor Christus) tot de Romeinse periode (300 jaar na Christus).

Het Archeologisch Museum in Heraklion, Kreta

Het museum werd in 1883 opgericht door dokter en antiquair Joseph Chatzidakis. Het begon met een kleine collectie die werd tentoongesteld in een voormalig Venetiaans klooster. Het huidige museum werd in 1937 gebouwd en in 2014 gerestaureerd.

Meer informatie over het Archeologisch Museum van Heraklion.

In het museum vind je een hoop potten en vazen uit verschillende tijdperken. Vaak staan er afbeeldingen op van mensen, dieren, planten een zeeleven. Zoals de octopus hieronder.

Potten in het Archeologisch Museum in Heraklion, Kreta

De fresco hieronder is gevonden bij paleis Knossos en stamt uit de tijd van 1600 tot 1400 voor Christus. Zoals je ziet is het een combinatie van het origineel en restauratie. In Knossos hangt een replica.

De afbeelding heeft de naam Bull-leaping gekregen omdat men over een stier heen springt. Waarschijnlijk een populaire sport destijds. Je ziet voor en achter twee witte figuren (vrouwen) staan. Degene voor houdt de horens van de stier vast en de donkere persoon (de man) springt over de stier heen.

Muurschildering in het Archeologisch Museum in Heraklion, Kreta

Onderstaande fresco heet Captain of the blacks. Het is waarschijnlijk een soort militaire groep omdat ze speren vasthouden. Zoals je kunt zien zijn de figuren achter de eerste figuur zwart geverfd. Vandaar de naam Captain of the blacks.

Muurschildering in het Archeologisch Museum in Heraklion, Kreta

Onderstaande Phaistos Disc stamt uit de 17e eeuw voor Christus. De Grieken hadden toen al een soort schrift dat ze uitvoerden op kleitabletten. Op deze ronde schijf staan allemaal tekens in een cirkel. Onderzoekers hebben tot op de dag van vandaag het Griekse schrift uit deze periode niet kunnen ontcijferen. Ze vermoeden dat de tekens op deze munt iets van een lied beschrijven of een soort magische spreuk.

Phaistos Disc in het Archeologisch Museum van Heraklion, Kreta, Griekenland

De meest belangrijke objecten die gevonden zijn bij Knossos zijn de beelden van de slangen godin. De beelden dateren uit 1650 tot 1550 voor Christus. De slangen staan symbool voor goddelijkheid, de grote borsten voor vruchtbaarheid. Op het hoofd van de godin hieronder lijkt een aap te zitten. Dit staat symbool voor haar heerschap over de natuur.

Snake Goddess beeld in het Archeologisch Museum van Heraklion, Kreta, Griekenland
blank

Onderstaande vaas in de vorm van een stierenkop komt uit de Minoïsche periode (1600 – 1450 voor Christus). Men vermoedt dat de vaas werd gebruikt bij offers.

Hoofd van een stier in het Archeologisch Museum van Heraklion, Kreta, Griekenland

In de Neopalatische tijd (1700 – 1450 voor Christus) werden de doden begraven in houten kisten of in pithoi zoals hieronder.

Begrafenis pot in het Archeologisch Museum van Heraklion, Kreta, Griekenland

Op de foto hieronder zie je een helm gemaakt van de slachttanden van een zwijn. Men denkt dat deze helm niet echt gebruikt werd in gevechten maar meer aangaf wat de rank was van een bepaald persoon. Dit soort helmen zijn niet alleen op Kreta gevonden maar ook op het vasteland van Griekenland.

Helm gemaakt van slagtanden in het Archeologisch Museum van Heraklion, Kreta, Griekenland

Na doodskisten van hout werd er een upgrade gemaakt naar badkuipen van klei zoals op de foto hieronder. De overleden persoon werd in foetus houding in de kist geplaatst. De larnakes ofwel heiligdommen werden versierd met afbeeldingen. In dit geval die van een rituele ceremonie.

Het Archeologisch Museum in Heraklion, Kreta
Muurschildering in het Archeologisch Museum in Heraklion, Kreta

Toch knap hoe ze aan de hand van de weinig overgebleven originele fresco een hele replica hebben kunnen maken.

Muurschildering in het Archeologisch Museum in Heraklion, Kreta

Originele fresco van de prins van de lelies waarvan in Knossos een replica hangt.

blank

Onderstaande objecten zijn gevonden in de Pyschro grot ook wel de Dictaean Cave genoemd. Het verhaal gaat dat dit de grot was waar de god Zeus geboren werd. Onderstaande vazen en figuren zijn allemaal kleine offers.

Vondsten uit de Psychro grot in het Archeologisch Museum van Heraklion, Kreta, Griekenland

Onderstaande vaas lijkt een beetje op Holle Bolle Gijs van de Efteling maar het is een mannelijke sirene. De meeste sirenes werden afgebeeld met een vrouwhoofd en het lichaam van een vogel. Maar onderstaande heeft dus een mannen hoofd. Het kloppen van de armen op de borst en de open mond staan symbool voor de rouw. Het lijkt alsof de vaas het uitschreeuwt van verdriet. Het is dan ook een object dat achtergelaten werd bij een graf. In dit geval bij dat van een klein kind. De vaas komt uit de Archaïsche periode (700 voor Christus).

Vaas in het Archeologisch Museum in Heraklion, Kreta

In het Archeologische Museum van Heraklion vind je ook een aantal typisch Griekse beelden. Zoals de twee hieronder die de goden Pluto en Persephone afbeelden. Deze beelden komen uit de tweede eeuw na Christus.

blank

Koulés fort

Koulés fort werd in 1540 gebouwd door de Venetianen om de ingang van de haven te kunnen bewaken. Het heette toen nog Rocca a Mare of Castello a Mare (rots in de zee of kasteel in de zee). Heraklion werd na 21 jaar vechten overgenomen door de Ottomaanse turken. Zij veranderde de naam van het fort naar Koulés (betekent fort). En in die periode werd het fort gebruikt als gevangenis. Er werden Kretenzerse rebellen en vrijheidsstrijders opgesloten en gemarteld.

Er zijn in totaal 20 ruimtes en hier en daar vind je oude kanonnen en kanonskogels. Op het dak kun je rondlopen en heb je mooi uitzicht op de zee en de stad.

Meer informatie over fort Koulés.

Fort Koulés in Heraklion, Kreta, Griekenland

Een kanon met kanonskogels.

Oud kanon in fort Koulés in Heraklion, Kreta, Griekenland
Kanonskogels in fort Koulés in Heraklion, Kreta, Griekenland
Fort Koulés in Heraklion, Kreta, Griekenland

In 1976 werd het wrak van het Franse schip La Thérèse gevonden door Jacques Cousteau. Het werd ook wel ‘Scull Shipwreck’ genoemd omdat er allemaal lugubere dingen werden gevonden. Zoals een bronzen kanon en menselijke botten. Jaren later werd er nog meer opgedoken. Zoals twee kanonnen en gebruiksobjecten zoals messen en borden.

Vondsten in fort Koulés in Heraklion, Kreta, Griekenland

Gevonden pithoi (opslagpotten).

Gevonden potten in fort Koulés in Heraklion, Kreta, Griekenland
Uitzicht vanaf fort Koulés in Heraklion, Kreta, Griekenland
Uitzicht vanaf fort Koulés in Heraklion, Kreta, Griekenland
Fort Koulés in Heraklion, Kreta, Griekenland

Meer Kreta

Chania

Rhetymnon

Agios Nikolaos