Naar de inhoud springen

Chania

Chania (spreek uit als Hania) is de tweede grootste stad van het Griekse eiland Kreta. Het ligt op twee tot drie uur rijden van Heraklion, de hoofdstad van Kreta. Chania heeft een leuk stadscentrum met allemaal winkeltjes en restaurants. In de buurt vind je verschillende stranden waar je kunt genieten van de zon. De Samaria Kloof biedt een goede uitdaging voor sportievelingen of mensen die van wandelen houden.

Straatje in Chania

Korte geschiedenis

Kreta heeft een bruisende geschiedenis. Het eiland werd meerdere keren veroverd. Onder andere door de Arabieren, Byzantijnen, Romeinen, Venetianen en de Ottomaanse Turken. Mede daardoor veranderde Chania een aantal keer van naam. De stad heette oorspronkelijk Kydonia, vervolgens Al-Hannim (Arabisch) daarna Canea (Venetië) en uiteindelijk Chania.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht Griekenland (en dus Kreta) tegen de Duitsers. Chania werd hevig gebombardeerd maar een aantal oude gebouwen hebben het overleefd. Zoals de haven die stamt uit de Venetiaanse periode. En het oude centrum waar je Venetiaanse, Turkse en Joodse wijken vindt.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland (Amsterdam) vlieg je in 6 tot 8 uur naar Chania. Je moet dan wel een keer overstappen in Athene. Je kunt ook naar Heraklion vliegen (directe vlucht van 3,5 uur) en vervolgens een auto huren.

Waar verblijf je?

Ik verbleef met mijn vriend in Villa Mare Monte, zo’n 20 minuten rijden vanaf het centrum van Chania. Officieel deelden we de villa, het zwembad en de tuin met de mensen die boven ons woonden. Maar omdat we die geen één keer hebben gezien voelde het als een privé villa.

Als je op zoek bent naar rust en privacy dan kan ik deze plek 100% aanraden. Wij betaalden in het hoogseizoen € 500 voor 4 nachten (in 2021).

Villa Mare Monte Chania
Villa Mare Monte Chania
Uitzicht Villa Mare Monte Chania

Wat is er te doen?

Er is zat te doen in Chania maar wij waren er maar drie dagen. Daarvan hebben we één dag bij de villa doorgebracht (omdat het heel hard regende). En wat we de andere twee dagen hebben gedaan lees je hieronder.

De oude Venetiaanse Haven

De oude haven dateert uit de 14e eeuw en werd gebouwd door de Venetianen voor hun militaire vloot. Er werd een fort gebouwd, Firka, om de haven te beschermen. Je vindt er ook een rood gebouw waar vroeger Venetiaanse mariniers verbleven. Tegenwoordig is hier het Maritiem Museum gevestigd.

Het fort van Chania.

Fort van Chania
Fort van Chania
Vuurtoren Chania

Langs de haven staan allemaal kleurrijke huizen. Beneden werden goederen opgeslagen, boven woonden mensen. Tegenwoordig zitten er allemaal restaurants waar je een hapje kunt eten.

De haven werd op een gegeven moment steeds minder gebruikt omdat de schepen te groot werden. Alleen kleine bootjes leggen nu nog aan. Het is zeker aan te raden om een wandeling te maken langs de haven en goed op het water te letten. Als je mazzel hebt spot je misschien wel een schildpad!

Chania oude haven

Als je vanaf het fort een rondje langs de haven loopt kom je op een gegeven moment bij de Giali Tzamisi. Deze moskee werd in de tijd dat de Turken de baas waren op het eiland gebouwd. Tegenwoordig is het een kunstgalerij.

Giali Tzamisi moskee Chania

Als je nog wat verder loopt kom je bij de oude Venetiaanse scheepswerven waar vroeger schepen werden gebouwd en hersteld. Vervolgens kun je via de havenmuur naar de oude vuurtoren lopen. Deze werd gebouwd door de Venetianen en hersteld door de Egyptenaren. De vuurtoren was helaas dicht toen ik er was in 2021.

Chania oude scheepswerf
Vuurtoren Chania

Ik heb er wel drie schilderijen gescoord voor € 30 van een straatverkoper. Geen idee waarom bijna niemand geïnteresseerd was want er zaten echt mooie dingen tussen.

De Eisodion kathedraal werd gebouwd op de ruïnes van een oudere kerk (voor de maagd Maria). In 1645 is het (toen Kreta bezet werd door de Ottomaanse Turken) nog even een zeepfabriek geweest.

Eisodion kathedraal
Chania kerk

Het Maritiem Museum

Het Maritiem Museum werd in 1973 opgericht door Admiraal Ar. Giannopoulos H.N. Je vindt er scheepsmodellen en allerlei objecten die met de zeevaart te maken hebben. Zoals een oud duikpak, schelpen, opgezette vissen, uniformen, schilderijen enzovoorts. Een klein deel gaat over de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer op de website van het Maritiem Museum.

Uitzicht vanuit het Maritiem Museum op de haven van Chania.

Uitzicht op de haven van Chania
Maritiem Museum Chania

Die stickertjes op de ogen van deze vissen. Wie doet zoiets!? 😂

Opgeblazen vissen in Maritiem Museum Chania

Hele oude duikschoenen. Kan me niet voorstellen dat mensen hier echt mee doken.

Duikschoenen in Maritiem Museum Chania

Na de oorlog was er bijna niets meer. Geen eten, geen stoffen. Men moest creatief zijn en maakte bijvoorbeeld kleding van oude Duitse parachutes. Zoals de trouwjurk hieronder en het witte jurkje voor een kind.

Bruidskleding Maritiem Museum Chania

Chania Centrum

Het oude centrum van Chania ligt aan het water. Je vindt hier allemaal oude wijkjes waar je doorheen kunt slenteren en leuke restaurantjes. De ring eromheen bestaat uit nieuwere gebouwen en is enorm druk. Als je een huurauto hebt dan kun je het beste naar het water rijden (de straat Akti Kanari). In 2021 had je daar twee grote parkeerplaatsen waar je gratis kon parkeren.

Het oude centrum met al zijn schattige straatjes is echt de moeite waard.

Straatje in Chania
Bloemen in een straat in Chania
Straat in Chania
Bloemen in Chania

Hier zijn restanten van oude gebouwen gevonden.

Opgravingen Chania
Huis in straat Chania

Aan de rand van het oude centrum vind je de grote, gemeentelijke markt. Het is het ‘hart’ van de stad en je vindt hier allemaal kleine winkeltjes. De bouw van de markt werd gestart in 1908 en afgerond in 1913. Het jaar waarin Kreta officieel weer bij Griekenland ging horen.

Municipal Market Chania

Eten in Chania

Ben je vegetarisch of vegan? Dan zijn er twee tentjes die ik je kan aanraden voor lunch of avondeten (in 2021). Pulse Vegan en To Stachi. En voor een traditionele, simpele Kretaanse maaltijd ga je naar Tavern the Aptera (ongeveer 20 minuutjes rijden van Chania). Als je geen vlees eet dan wordt het sowieso de salade. Het is niet heel uitgebreid maar dat is traditioneel Kretaans eten ook niet. Het is simpel.

De Samariakloof

De Samariakloof werd in 1962 uitgeroepen tot Nationaal Park omdat er allemaal bijzondere planten groeien en dieren rondlopen. Zoals de Kri-Kri-geit die wordt bedreigd. De Samariakloof is 13 kilometer lang en in de zomer maanden kun je er doorheen wandelen. In de winter stroomt er een rivier doorheen en dan is de kloof gesloten.

De Samariakloof is een populaire toeristenbestemming. Omdat de wandeling best pittig is wordt aangeraden om het niet met kinderen te doen, tenzij deze gewend zijn aan lange wandelingen.

Wandelen Samaria Kloof
Samaria Kloof bomen

Hoe kom je er?

De wandeling start in de buurt van het dorpje Omalos bij Xyloskalo. en eindigt in het kustdorpje Agia Roumeli. Vanaf daar kun je een ferry nemen naar Chora Sfakion of Sougia en vervolgens terug naar Chania.

Met de auto

Als je een huurauto hebt dan kun je zelf naar Xyloskalo rijden en daar de auto parkeren. Er is een kleine parkeerplaats bij de start van de hike. Na de hike pak je de ferry naar Sougia en dan de bus naar Chania, die onderweg stopt in Omalos. Ik weet niet of de bus ook naar het parkeerterrein rijdt bij Xyloskalo. Zo nee dan moet je daar naartoe lopen vanuit Omalos. Het nadeel is dat je zelf moet terugrijden naar Chania. En daar heb je misschien na zo’n lange dag geen zin meer in. Je bent waarschijnlijk moe en de weg is donker en bestaat uit haarspeltbochten.

Met de bus

Daarom besloten wij om alles met de bus te doen. We reden ’s ochtends naar Chania en parkeerde de auto bij de gratis parkeerplaats aan het water. Vanaf daar liepen we naar het busstation (15 minuten). Je kunt hier nog even een broodje kopen en naar de wc. We namen de bus naar Omalos/Xyloskalo en begonnen daar aan de hike. In Agia Roumeli aten we wat bij een restaurant en namen vervolgens de ferry naar Chora Sfakion. Daar aangekomen namen we de bus terug naar Chania.

Check de ferry website

Hou goed de website van de ferry dienst Anendyk in de gaten. Hier lees je namelijk of de Samariakloof open is of niet. Bij regen wordt de kloof vaak gesloten omdat de kans dat er rotsen naar beneden vallen groot is. Als het niet regent dan is het vaak erg warm. En dat brengt ook weer gevaren met zich mee. Als er bos in brand staat dan wordt de kloof ook gesloten. En als het heel hard waait gaat de ferry niet.

Agia Roumeli ferry Samaria Kloof
Ferry Samaria Kloof

Van tevoren kaartjes kopen of niet?

In verband met COVID (in 2021) besloot ik om een paar dagen van tevoren kaartjes te kopen. Normaliter zou ik dat niet doen maar ik wist niet hoe druk het zou worden. En ik had geen zin om in Agia Roumeli te moeten overnachten omdat de ferry vol zat.

Het nadeel was dat we niet wisten of we op de gereserveerde dag ook echt konden lopen. De dag voordat we zouden gaan was de kloof bijvoorbeeld nog gesloten wegens hevige regenval. Ik denk eigenlijk dat we op de dag zelf ook nog wel kaartjes hadden kunnen kopen. Maar goed, wil je alles van tevoren regelen? Check dan de info hieronder.

 • Bus tickets kun je van tevoren kopen via de website van Ktel.
 • Ferry tickets kun je van tevoren kopen via de website van Anendyk.
 • Toegangstickets voor de kloof koop je ter plekke.

De Samariakloof andersom lopen

Je kunt de hike ook andersom lopen. Dan ga je eerst naar Sougia of Chora Sfakion met de bus en vervolgens neem je daar de ferry naar Agia Roumeli. En dan loop je door de kloof naar Omalos en pak je daar de bus naar Chania. Ik zou dit alleen niet aanraden tenzij je op zoek bent naar een extra uitdaging. De hike loopt dan namelijk omhoog en is veel zwaarder.

Daarnaast is de kans groter dat de ferry niet gaat in de ochtend. Op de dag dat wij gingen wandelen checkte ik nog even snel op de website van Anendyk of de kloof wel open was. Dat was het geval maar de ferry’s vanaf Sougia en Chora Sfakion voeren niet in verband met het slechte weer. Ik heb toen nog helemaal gebeld om te vragen of de ferry’s dan wel in de middag gingen en dat was het geval omdat het weer in de middag opklaarde.

Samaria Kloof hike
Wandelen in de Samaria Kloof

Vertrek op tijd

De kloof is open in de zomermaanden van 8:00 tot 16:00 uur. Maar als je pas om 16:00 uur gaat lopen dan mag je alleen de eerste twee kilometer lopen en daarna moet je terug. Ik zou aanraden om op tijd met de hike te beginnen. Het is 13 kilometer en daarna nog 3 kilometer lopen naar het dorpje. Als je een redelijk goede conditie hebt dan doe je er ongeveer 5 uur over.

Samaria Kloof uitzicht

Wat kost het?

Kosten per persoon in 2021.

 • Bus van Chania naar Omalos/ Xyloskalo: € 6,99.
 • Toegang Samaria Kloof: € 5.
 • Ferry van Agia Roumeli naar Chora Sfakion: € 12,50.
 • Bus van Chora Sfakion naar Chania: € 7,60.
 • Extra kosten: snacks, eten in Agia Roumeli.

Meenemen naar de kloof

 • Zonnebrandcrème.
 • Hiking poles, als je daar graag mee loopt.
 • Waterfles (je kunt onderweg op verschillende plekken gratis je fles vullen).
 • Petje of hoed om jezelf te beschermen tegen de zon.
 • Zonnebril.
 • Regenjas of poncho (als er regen voorspeld is).
 • Zakdoekjes of wc-papier.
 • Snacks voor onderweg (je kunt bij de entree ook nog wat kopen).

Tip: wordt er regen voorspeld maar is de kloof wel open? Laat je dan vooral niet afschrikken. Toen wij in Chania met de bus vertrokken begon het keihard te regenen. Gelukkig waren we voorbereid en hadden beide een regenjas en dichte wandelschoenen aan. Maar de meeste toeristen droegen een korte broek en t-shirt zonder mouwen. Een groepje dames was zo geschrokken dat ze met de bus terug gingen naar Chania. Zó jammer want na slechts 500 meter lopen begon het op te klaren. En nog een paar kilometer later liepen we in de brandende zon.

Bij de start van de hike toen het nog flink regende.

Start van de Samaria Kloof hike
Samaria Kloof uitzicht
Samaria Kloof wandelen
Stenen Samaria Kloof

In het dal scheen de zon en was het super heet. Wel lekker eigenlijk dat het een beetje nat en fris was aan de start.

Samaria Kloof hiking
Samaria Kloof ruïnes

De ‘ijzeren poort’ het stuk waar de Samariakloof het smalst is.

De ijzeren poort Samaria Kloof
Samaria Kloof wandeling

Nog meer doen in Chania

Heb je meer tijd? Check dan onderstaande activiteiten.

 • Het Archeologisch Museum.
 • De Botanische tuin.
 • Het Akrotiri klooster.
 • Balos strand of Elafonissi ‘pink beach’ bezoeken.

Meer Kreta en Griekenland

Heraklion

Rhetymnon

Agios Nikolaos

Athene

Santorini

Korinthe en het Korinthe Kanaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.