Ga naar de inhoud

Griekenland

Griekenland is een land in Europa dat bestaat uit een stuk vastenland en een groot aantal eilanden. De grootste eilanden zijn Kreta, Lesbos, Rodos en Euboea. Griekenland grenst aan Albanië, Turkije, Bulgarije en Noord-Macedonië. Het land wordt omringd door de Middellandse Zee, Ionische Zee en de Egeïsche zee. In de oudheid (toen er nog geen vliegtuigen waren) had Griekenland een ideale positie want via de diverse zeeën kon er gehandeld worden met andere landen. En nog steeds is de scheepvaart een belangrijke inkomstenbron. Daarnaast brengt toerisme veel geld in het laadje. Het Mediteraanse klimaat trekt jaarlijks zo’n 27 miljoen toeristen naar Griekenland.

Griekenland heeft een rijke historie. De oude Grieken verbonden hun geloof aan goden en de natuur. Zo was Poseidon bijvoorbeeld de god van de zee en Demeter de god van de landbouw en vruchtbaarheid. En als de oogst of de visvangst mislukte dan kwam dat omdat je iets fout had gedaan en de goden boos waren. De Grieken bouwden gigantische tempels gewijd aan de tientallen goden die werden vereerd. En om die tempels heen ontstonden steden met stoa’s, winkels en huizen. Helaas is er vrij weinig overgebleven van het oude Griekenland door eeuwenlange oorlogen met de Romeinen, Venetianen, Perzen en Ottomaanse Turken. Er zijn wel veel ruïnes overgebleven die je kunt bezoeken. De beroemde Akropolis in Athene bijvoorbeeld. Of de ruïnes van Knossos op Kreta.

In dit blog lees je meer over Griekenland en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen in Griekenland?

Kreta

Santorini

Athene

Korinthe

Hoe kom je er?

Vanaf Schiphol, Amsterdam vlieg je in in 3 a 4 uur direct naar Athene, Kreta of Santorini. Tussen de Griekse eilanden varen ferry’s waarmee je kunt eilandhoppen.

Met Transavia naar Heraklion vliegen

Heb je een visum nodig?

Als Nederlander hoef je geen visum aan te vragen als je naar Griekenland gaat. Natuurlijk heb je wel een paspoort of identiteitsbewijs nodig.

Waar verblijf je?

In Griekenland kun je makkelijk een verblijf van te voren boeken via een website zoals Booking.com bijvoorbeeld. Ik doe dit eigenlijk altijd omdat er reviews bij staan en je dus kunt zien of het een beetje en goed verblijf is. Verder is er een divers aanbod, van goedkope hostels tot dure villa’s. Het ligt eraan waar je naar op zoek bent.

Villa Mare Monte Chania

Hoe reis je rond?

In Athene en op het eiland Santorini kun je prima gebruik maken van het openbaar vervoer. Op Kreta kun je beter een auto of quad huren. Vooral als je van plan bent om te gaan rondreizen.

Wat voor klimaat heeft Griekenland?

Griekenland heeft een voornamelijk mediterraan klimaat. Dat betekent zachte winters en droge, warme zomers. In hoger gelegen delen kan het wel erg koud worden. Je kunt op sommige plekken zelfs wintersporten in Griekenland.

Wat is de beste tijd om naar Griekenland te gaan?

De beste reistijd is in de lente (april t/m juni) en de herfst (september t/m half oktober). In de maanden juli en augustus is het meestal erg warm in Griekenland en kan de temperatuur oplopen tot 40 graden. Lekker als je aan het strand wilt liggen op Santorini maar niet heel erg tof als je bijvoorbeeld ruïnes wilt bezoeken in Athene.

Is het veilig?

Voor Griekenland geldt eigenlijk hetzelfde advies als voor Nederland. Het is er veilig maar in grote steden moet je wel een beetje op je spullen letten. Reis je als vrouw alleen? Op eilanden zoals Santorini heb je nergens last van en kun je gerust ’s nachts nog alleen over straat lopen. In Athene zou ik daar wat voorzichtiger mee zijn.

Als je een auto, scooter of quad gaat huren is het aan te raden om rustig te rijden omdat de Grieken zelf niet heel goed kunnen autorijden. Dit zijn niet mijn woorden overigens, het werd me aangeraden door de verhuurder waar ik mijn scooter huurde op Santorini.

Welke taal spreken ze in Griekenland?

In Griekenland spreekt met Grieks maar over het algemeen kun je ook overal terecht met Engels.

Heb je inentingen nodig?

Als je naar Griekenland gaat dan heb je volgens de GGD geen vaccinaties nodig. Wel waarschuwen ze voor teken en rabiës. Je kunt jezelf tegen teken beschermen door kleding met lange mouwen en pijpen te dragen. Teken komen vooral voor in bosrijke gebieden.

Helaas is de opvang van dieren in Griekenland niet zo goed geregeld als in Nederland. Je komt er dan ook regelmatig zwerfkatten en soms honden tegen. Als je gebeten wordt of gelikt (aan een open wond) dan heb je een probleem. Ik heb zelf voor een reis naar Zuid-Amerika mezelf laten vaccineren tegen rabiës. Als je dan gebeten wordt heb je nog maar één prik nodig in plaats van drie. Het is niet nodig voor Griekenland maar als je veel reist zou je het kunnen overwegen.

Is Griekenland duur?

Griekenland is over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Alleen tijdens de Corona pandemie vielen de prijzen wat hoger uit omdat men verlies had geleden en dat terug moest verdienen.

Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Griekenland?

Met welke valuta betaal je?

Tot 2002 betaalde je in Griekenland met Drachmes maar sindsdien is het de Euro. Je hoeft dus geen geld om te wisselen als je naar Griekenland gaat

Wat eten ze in Griekenland?

In Griekenland kun je ontzettend lekker eten. Typische Griekse gerechten zijn:

  • Tzatziki (Yoghurt met kruiden en komkommer) dat je lekker op een broodje of pita kunt doen.
  • Spanakopita, een filodeeg hapje met spinazie en feta kaas.
  • Griekse salade met rode uit, feta, olijven, tomaat en komkommer.
  • Keftedes, gehakballetjes met tomatensaus.
  • Dolmadakia, gevulde wijnbladeren met rijst, groenten en gehakt.
  • Pita gyros, een pita met kip of varkensreepjes en Tzatziki.
  • Souvlaki, gegrilde lam, rund of varken op een spies.
  • Inktvis.
  • Mousaka, soort lasagne maar dan met aardappels, gehakt en aubergine.
  • Baklava, filodeeg toetje met noten en honing. Mierzoet, heerlijk!

Maar Griekenland is qua eten net als Nederland vrij multicultureel. Je kunt er eigenlijk van alles wel krijgen van pizza tot patat. En in de meeste toeristische plaatsen kunnen vegans/ vegetariërs ook goed aan hun trekken komen.

Loukoumades, een Griekse snack die je in Athene kunt kopen.

Loukoumades Athene

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

In Griekenland kun je gewoon een auto huren met je Nederlandse rijbewijs. Je hebt geen IRL (Internationaal Rijbewijs) nodig.