Ga naar de inhoud

Santorini

Santorini, ook wel Thira of Thera genoemd, is een groepje vulkanische eilanden in Griekenland. Het is een populaire toeristenbestemming. Elk jaar ontvangt Santorini zo’n 2,5 miljoen bezoekers. Vooral de steden Fira en Oia met hun pittoreske witte huisjes worden veel bezocht. Maar Santorini heeft meer te bieden. Ga wandelen langs de mooie kustlijn, geniet van de zon op de zwarte stranden of duik een museum in en leer meer over de geschiedenis en cultuur.

Fira, Santorini.

Geschiedenis in een notendop

Santorini heeft, net als Kreta, een lange geschiedenis. Het was oorspronkelijk een rond eiland dat in 3000 voor Christus (de Minoïsche periode) werd bewoond door een oude beschaving. Het eiland werd Kallisti of Strongyli genoemd, dat rond betekent.

Rond 1650 voor Christus vond er een gigantische vulkaanuitbarsting plaats waardoor al het leven op het eiland verdween. Eén van de oude steden, Akrotiri, werd bedekt onder 50 meter puimsteen. De vulkaan zelf zakte in zee en veroorzaakte een tsunami van 28 meter hoog. Santorini had nu een halfronde vorm en bestond uit meerdere eilanden.

Jarenlang was er geen leven op het eiland. Tot de 8e eeuw voor Christus. Dorische kolonisten uit Sparta vestigden zich op Santorini en noemde het Thira, naar hun koning: Theras. Het eiland viel daarna in handen van de Egyptenaren, Romeinen, Byzantijnen en de Venetianen die het eiland Santorini noemden. In 1579 werd het eiland overgenomen door de Ottomaanse Turken. Dat duurde tot 1832. Daarna viel Santorini weer onder Griekenland.

In 1959 barstte voor het laatst een vulkaan uit. Veel inwoners verlieten het eiland maar keerde later weer terug. De bevolking is dankzij het toerisme flink gegroeid.

Hoe kom je er?

Er zijn eigenlijk maar twee opties, je kunt vliegen of varen naar Santorini.

Met het vliegtuig

Vanuit Amsterdam kun je met sommige luchtvaartmaatschappijen direct naar Santorini (Thira) vliegen. Je doet er ongeveer 3,5 uur over. Je kunt ook eerst naar Athene vliegen en daar overstappen. Op het vliegveld kun je een taxi of bus nemen naar je eindbestemming.

Met de ferry

Je kunt er ook voor kiezen om de ferry te nemen. Ik was op Kreta en nam vanaf Heraklion de ferry naar Santorini. De trip duurt 2 à 3 uur. Pak je in Athene de ferry? Dan ben je 8 à 9 uur onderweg.

Vliegen versus varen

Varen is comfortabeler dan vliegen. Je hebt veel meer ruimte en kan nog eens lekker je benen strekken. En het is een goed alternatief voor mensen die niet van vliegen houden.

Vliegen aan de andere kant is goedkoper, sneller en schijnbaar milieuvriendelijker.

Welke ferry kiezen?

Er zijn diverse maatschappijen die naar Santorini varen. Ze zijn alleen niet allemaal even goed. Check daarom voordat je gaat boeken de reviews online.

Ik reisde van Heraklion naar Santorini met SeaJets. Deze organisatie heeft niet de beste reviews. Maar hun vertrektijden sloten het beste aan op mijn reisschema. Ik betaalde € 84 voor een enkeltje in de VIP-sectie (in 2021). Best wel prijzig voor een reis van 2 à 3 uur.

De boot zag er crappy uit, het boarden ging chaotisch en VIP was een grap. Ik voer later van Santorini naar Athene met Minoan Lines, ook VIP, en daar betaalde ik maar € 43 voor. Terwijl die reis veel langer duurt. De VIP-sectie van Minoan was enorm groot. Echt luxe. Die van SeaJets was niets bijzonders.

Waar alle ferry’s last van hebben is vertraging. Ze vertrekken altijd te laat en komen nooit op tijd aan.

SeaJets ferry
Met de ferry van Athene naar Santorini.

Van Ahtinios naar Fira

Bij de haven van Santorini (Athinios) kun je een taxi of bus nemen naar je eindbestemming. Lokale bussen zijn groen of wit en er staat een bordje achter het raam met ‘local bus’ erop en de bestemming. In het hoogseizoen staat er altijd een lokale bus te wachten wanneer er een ferry aankomt.

  • Voordeel taxi: direct naar je verblijf. Snel.
  • Nadeel taxi: duur (een ritje kost € 25 in 2021). Omdat er niet zoveel taxi’s op het eiland rondrijden ben je eigenlijk genoodzaakt om er eentje van tevoren te regelen via je hotel/ hostel.
  • Voordeel bus: goedkoop. De rit van Athinios naar Fira kost maar € 2,20 (in 2021).
  • Nadeel bus: vanaf de ferry port rijden bussen alleen naar Fira. Verblijf je ergens anders op het eiland? Dan moet je in Fira overstappen op een andere bus. Dit kost tijd en energie.

De haven van Santorini, Athinios.

Athinios haven Santorini.
Athinios haven Santorini.

Waar verblijf je?

De populairste plekken op Santorini zijn Fira en Oia. Dit zijn ook meteen de duurste en drukste plekken.

Heb je een klein budget of ben je op zoek naar rust? Dan kun je beter een andere plek uitzoeken. Zo koos ik bijvoorbeeld voor het stranddorpje Perissa. Ik verbleef bij Anna Maria Rooms en betaalde € 225 voor vijf nachten (in 2021). Ik had mijn eigen kamer en badkamer. Vanaf de bus stop was het maar 10 minuten lopen. Ideaal!

Anna Maria Rooms Perissa, Santorini.
Anna Maria Rooms Perissa, Santorini.

Perissa is een rustig dorpje en heeft een leuke boulevard met allemaal winkeltjes en restaurants. Eten hoeft niet duur te zijn. De maaltijd hieronder, met een heel blok feta kaas, kostte maar € 10.

Griekse salade eten op Santorini.

Hoe reis je rond?

Met de bus reis je goedkoop en makkelijk van A naar B. Het nadeel is dat je vaak ergens moet overstappen en wachten. En in de zomer is het zo druk dat je soms niet mee kan (hoewel ik dat zelf niet heb meegemaakt).

Heb je weinig tijd? Huur dan een auto, quad of scooter. Ik huurde een scooter bij Moto Manos in Perissa voor twee dagen en betaalde € 50 (in 2021). Let wel goed op want Grieken kunnen niet rijden (niet mijn woorden maar die van de verhuurder).

Heb je veel tijd en een medium budget? Dan zou ik een combinatie aanraden. Pak de bus naar de grote steden en huur een auto, scooter of quad voor de plekken waar de bus niet of niet vaak komt. Zoals Akrotiri en Red Beach.

Scooter huren op Santorini.

Hoeveel tijd heb je nodig op Santorini?

Ik was 4 dagen op Santorini (6 als je de aankomst- en vertrekdag mee telt) en dat was voor mij voldoende. Ik heb in die dagen alles kunnen zien en doen. Mijn tempo ligt wel altijd hoog. Als je wat relaxter de vakantie wilt doorbrengen dan is vijf dagen denk ik ideaal.

Kom je alleen voor de stranden en winkels? Dan heb je aan twee dagen genoeg.

Is Santorini duur?

Over het algemeen is Santorini niet goedkoop. In de steden Fira en Oia betaal je de hoofdprijs.

Natuurlijk ligt het er een beetje aan wat je zelf wilt. Je kunt best met een klein budget rondkomen als je alles met de bus doet en in een goedkopere plaats verblijft. En er zijn genoeg tentjes te vinden waar je betaalbaar kunt eten.

Ik heb in mijn eentje € 450 uitgegeven. Wil je weten waaraan? Check dan mijn kostenblog over Griekenland.

Is Santorini leuk in je eentje?

Santorini is een romantisch eiland waar de meeste mensen heen gaan met hun partner of vrienden/ familie. Voor soloreizigers kan het ook een leuke bestemming zijn, mits je geen partner hebt.

Ik ging zonder mijn vriend naar Santorini en zou het niet nog een keer doen. Ik kan best wel goed alleen zijn en heb al eerder een jaar zonder mijn vriend doorgebracht. Maar Santorini is toch echt wel een plek waar je gewoon gezellig samen wilt zijn.

Wat is er te doen?

Er is genoeg te doen op Santorini. Hieronder lees je wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Fira

Fira is de hoofdstad van het eiland Santorini. De stad is op 400 meter hoog gebouwd langs de rand van een vulkaan krater. Vanuit Fira kun je mooi uitkijken op de zee en de rest van het eiland.

Fira, Santorini.

Hoogseizoen in Fira = drukte.

Drukte in Fira.
Fira huis, roze bloemen.
Kat op Santorini, Fira.
Fira, Santorini.

Als je een kerk wilt bezoeken zorg er dan voor dat je iets hebt om je schouders en benen te bedekken. Ik had een short aan met opgerolde pijpen die blijkbaar te kort was. Gelukkig kon ik de pijpen uitrollen en toen was het goed.

Kerk bezoeken in Fira.
Fira, Santorini.

Winkelen in Fira

Fira is een grote stad en er zijn verschillende dingen te doen. Zoals winkelen bijvoorbeeld. In het oude centrum vind je allemaal kleine straatjes met leuke winkeltjes en restaurants.

Winkelen in Fira.

De oude haven van Fira

De oude haven werd vroeger veel gebruikt. Maar toen het toerisme toenam moest men uitwijken naar een andere, grotere plek (Athinios). De oude haven van Fira wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt voor tours en bezoekers van cruiseschepen. Die worden dan in kleine bootjes van het schip naar de haven gebracht.

Je kunt via de stenen trappen naar beneden wandelen en vervolgens de skilift (jawel) weer omhoog nemen. Je kunt ook een ezeltje huren maar dat vind ik persoonlijk een beetje zielig.

Pad naar oude haven Fira.
Oude haven van Fira.

Museums in Fira

Er zijn een aantal museums die je kunt bezoeken in Fira zoals het Archeologisch Museum, het Ligos Folkloremuseum, het Prehistorisch Museum en een aantal kunstgalerijen. Maar let op, sommige museums zijn gesloten in de zomer.

Het Prehistorische Museum van Thera

Het enige museum dat ik heb kunnen bezoeken is het Prehistorische Museum. Hier vind je objecten die zijn gevonden tijdens opgravingen bij de oude stad Akrotiri en andere plekken zoals Megalochori. Er zijn fossielen gevonden met planten die op het eiland groeiden voordat er mensen waren.

De oudste objecten, potten en figuren van klei, dateren uit de Neolithische en Cycladische periode. Het zijn interessante en belangrijke vondsten omdat we aan de hand hiervan weten hoe mensen in die tijd leefden.

Het Prehistorisch Museum is naar mijn mening een echte aanrader. Meer informatie vind je op de website van Odysseus.

Prehistorisch Museum Thera, Fira.

Deze muurschildering met blauwe apen werd gevonden in Akrotiri. Grappig want apen komen niet voor in het Egeïsche gebied. De schilder moet ze zelf ergens gezien hebben of misschien op een schilderij.

Muurschildering in het Prehistorisch Museum Thera.

Twee struisvogeleieren omgetoverd tot vazen. Er zijn nog geen werkplaatsen gevonden bij Akrotiri waar potten en vazen werden gemaakt. Maar dat komt waarschijnlijk omdat er nog maar een klein deel is opgegraven en men denkt dat de potten gebakken werden in een ander deel dat nog niet is ontdekt. De meeste vazen werden lokaal gemaakt maar er werd ook geïmporteerd uit Kreta.

Gevonden opbjecten op Santorin in het Prehistorisch Museum Fira.

Men schilderde afbeeldingen op vazen lang voordat dit gedaan werd op muren. In eerste instantie werden vaak afbeeldingen van vazen gekopieerd op de muur. De zwaluw was bijvoorbeeld populair. Later liet men zich voor het beschilderen van vazen weer inspireren door muurschilderingen.

De muren werden eerst gestukt. Daarna bracht men, in het nog natte stucwerk, horizontale lijnen aan met een dunne draad. Dit hielp de kunstenaar bepalen wat waar moest komen. Vervolgens werd er een schets gemaakt met een lichte kleur en daarna schilderde men daar overheen. Het stucwerk moest nog vochtig zijn zodat de kleuren er goed in zouden trekken. Details werden later aangebracht.

Muurschildering in het Prehistorisch Museum Fira.
Gevonden object in het Prehistorisch Museum Thera.

Het Folklore Museum was helaas gesloten.

Folklore Museum Fira.

Fira to Oia Walk

Vanuit Fira kun je langs de rand van de krater helemaal naar Oia wandelen, de andere grote stad op Santorini. De wandeling is 10 kilometer lang en loopt door het dorpje Imerovigli.

Deze hike is echt een aanrader. Het uitzicht onderweg is prachtig. De wandeling is niet heel zwaar maar ik zou wel aanraden om genoeg water mee te nemen en jezelf goed in te smeren.

Fira to Oia walk.

Onderweg naar Imerovigli kom je langs Skaros Rock. Je vindt er de ruïnes van een oud fort dat in de 13e eeuw door de Byzantijnen werd gebouwd. Je zou het niet zeggen maar het was ooit een grote nederzetting met 200 woningen en een kerk. Er woonden een paar honderd mensen op de rots. Na de vulkaanuitbarsting rond 1700 bleef er weinig van Skaros Rock over. Je kunt een rondje om de rots heen lopen maar eigenlijk mag dat niet meer omdat er regelmatig rotsen naar beneden vallen.

Skaros Rock, Santorini.

Uitzicht vanaf Skaros Rock.

Uitzicht vanaf Skaros Rock.

Hoe cute zijn deze grot huisjes met privé zwembad.

Grot woningen op Santorini.
Fira to Oia Walk.
Fira to Oia Walk.

Hier kun je goed zien waar de vulkaan in water is gestort.

Fira to Oia Walk.
Fira to Oia Walk.

Oia

Oia is samen met Fira een populaire plek om te verblijven. Er werd vroeger veel handel gedreven met Alexandrië en Rusland. Het ging economisch erg goed en de oude kapiteinshuizen herinneren aan die tijd. Helaas is een deel van het stadje in 1956 verwoest door een vulkaanuitbarsting.

Oia heeft net als Fira van die typische witte huisjes waar mooie paarse bloemen tegenaan groeien. Het is een leuk stadje om doorheen te slenteren. Ik vind Oia persoonlijk leuker dan Fira. Het voelt wat gezelliger.

Oia op Santorini.
Winkel in Oia, Santorini.
Oia, Santorini.
Winkelen in Oia op Santorini.
Oia, Santorini.
Oia, Santorini.
Oia, Santorini.
Oia, Santorini.

Zonsondergang in Oia

Een van de populairste dingen om te doen op Santorini is de zonsondergang bekijken vanuit Oia. Persoonlijk heb ik er niet zoveel mee. Ja, natuurlijk is het best mooi om te zien. Maar is het de moeite en drukte waard? Voor mij niet.

Ik vond het wél leuk om Oia ’s avonds te zien, met alle mooie lichtjes.

Zonsondergang Oia, Santorini.
Zonsondergang Oia, Santorini.

Op de foto hieronder kun je zien hoe druk het wordt rond de tijd dat de zon ondergaat.

Zonsondergang Oia, Santorini.
Zonsondergang Oia, Santorini.
Zonsondergang Oia, Santorini.
Oia by night.

De ruïnes van Ancient Thera

Na de allesverwoestende vulkaanuitbarsting rond 1650 voor Christus bleef Santorini eeuwenlang onbewoond. Totdat Dorische kolonisten uit Sparta rond 800 voor Christus met hun Koning, Theras, aan land kwamen. De kolonisten stichtten verschillende nederzettingen op het eiland en een hoofdstad, Thera. De stad werd strategisch op een heuvel gebouwd vanwaar men goed uitzicht had op het eiland en de kust. Er was een goede verbinding met de steden Eleusis (nu Perissa) en Oia (nu Kamari). En de vulkanische grond was lekker vruchtbaar dus ze konden er gewassen verbouwen.

Er werden huizen gebouwd, tempels, publieke gebouwen, een agora (een plek waar goden aanbeden werden zoals Apollo) een theater en winkels. En er was een goed wegennetwerk met afwatering voor het regenwater.

Gedurende de jaren werd Thera flink uitgebouwd. Er werden onder andere een tijdje Egyptische goden vereerd. Maar rond 300 voor Christus begint de stad uit te sterven en af te brokkelen. De ruïnes van het oude Thera werden tussen 1896 en 1900 gevonden door de Duitse Hiller von Gaertringen. Objecten die zijn gevonden liggen tentoongesteld in het Archeologisch Museum in Fira.

Toegang kost € 6 (in 2021).

Hoe kom je er?

Vanuit Kamari kun je met de auto, quad of scooter omhoog rijden. Vanuit Perissa kun je alleen omhoog wandelen.

Ik wandelde vanuit Perissa naar Ancient Thera.

Uitzicht op Perissa.
Ancient Thera, Perissa.

De Tenemos werd gebouwd in de derde eeuw voor Christus door de priester Artemidoros. Hij bouwde heiligdommen waar goden vereerd werden. Zo zie je hieronder helemaal links de leeuw van Apollo en in het midden de adelaar van Zeus.

Ancient Thera, Perissa.

Nog meer naar links vind je de dolfijn van Poseidon en een beeld van Artemidoros zelf met een krans op het hoofd. Hij schreef in het steen zijn wens om herinnerd te worden en dus eigenlijk onsterfelijk te zijn.

Ancient Thera.

De ruïnes die je ziet dateren uit de Hellenistische en Romeinse periode. Uit de oudere periode is weinig overgebleven. De stad werd gedurende de jaren enorm uitgebreid met onder andere huizen met twee verdiepingen. Ancient Thera moet er imposant uit hebben gezien.

Ancient Thera, Perissa.
Ancient Thera, Perissa.

Het theater waar 1500 mensen terecht konden. In de Romeinse tijd kwam er een gebouw bij dat versierd werd met afbeeldingen van de koninklijke familie. Ook werd er een put gemaakt waar regenwater werd opgevangen.

Ancient Thera, Perissa.
Ancient Thera, Perissa.
Ancient Thera, Perissa.

Perissa & Kamari Beach

Ik verbleef in Perissa en wandelde naar Ancient Thera. Daarna daalde ik af naar Kamari waar ik lekker een paar uurtjes op het strand heb gelegen. Je kunt er een bedje met parasol huren voor € 5 (in 2021). Vergeet niet om waterschoenen of slippers mee te nemen want de stranden bestaan uit zwarte kiezels die enorm heet worden. Ik had geen slippers mee en verbrandde dus bijna mijn voeten.

Vanaf Kamari Beach vaart er om de 20 minuten een bootje naar Perissa Beach. Je betaalt voor een enkeltje € 5 (in 2021).

Kamari Beach.

Kamari Beach.
Kamari Beach.

Perissa Beach. Overdag is het véél drukker. Ik vond Kamaria persoonlijk fijner omdat het minder druk aanvoelde. Er was ook meer ruimte.

Perissa Beach.
Perissa Beach.

Akrotiri ruïnes

Akrotiri was een oude havenstad in de Minoïsche tijd, van 2100 tot 1650 voor Christus. De stad was belangrijk voor de handel. Er werden vooral gewassen en koper verhandelt tussen Kreta en Cyprus.

In 1650 was er een zeer grote vulkaanuitbarsting op Santorini waardoor de stad Akroteri werd bedolven onder 50 meter puimsteen. Dat klinkt vreselijk maar door die laag is de oude stad wel erg goed bewaard gebleven. De ruïnes werden in 1967 ontdekt door de Griekse archeoloog Spyridon Marinatos.

Akrotiri ruïnes.

Akrotiri doet een beetje denken aan Pompeii en wordt daarom ook wel het Griekse Pompeii genoemd. In Akrotiri werden alleen geen lichamen gevonden. Blijkbaar hadden de bewoners genoeg tijd om te vluchten.

Dat de Minoïsche beschaving zeer ontwikkeld was weten we door de gereedschappen die zijn gevonden, de schilderingen op de muren van de huizen en de riolering. Er zijn in totaal 35 gebouwen gevonden maar men heeft er nog maar een paar volledig kunnen bestuderen (in 2021).

De ruïnes zijn volledig overdekt. In 2015 stortte het dak in en toen is de vindplaats zeven jaar lang afgesloten voor renovatie. Sinds 2012 kun je de ruïnes weer bezoeken.

Toegang kost € 12 (in 2021).

Hoe kom je er?

Je kunt een tour boeken maar ook op eigen gelegenheid heen gaan. De goedkoopste optie is de bus maar die gaat maar één keer per uur vanaf Fira. De makkelijkste en snelste optie is dus met eigen vervoer. Dan kun je daarna meteen door naar Red Beach en de vuurtoren van Akrotiri.

Akrotiri ruïnes.

Frames van twee bedden.

Akrotiri ruïnes.

Op de foto hieronder zie je de ‘Pithoi storageroom’ die zo genoemd werd door Spyridion Marinatos omdat de ruimte vol stond met Pithoi (vazen). Er werden ook gewichten gevonden (loom weights) die gebruikt werden bij weven. Dit is waarom Marinatos denkt dat het een opslagruimte geweest moet zijn.

Akrotiri ruïnes.

Hieronder zie je een deel van een huis. Meeste gebouwen hadden twee verdiepingen.

Akrotiri ruïnes.

Red Beach

Red Beach is dankzij zijn rode kleur een populair strand op Santorini. Vanaf de Akrotiri ruïnes is het ongeveer 11 minuten rijden. Voor een mooi uitzicht rij je eerst richting Snack Bar Red Beach. Daar kun je gratis parkeren. Als je vervolgens verder wandelt kom je bij een uitkijkpunt. Je kon voorheen ook via die kant naar Red Beach wandelen maar toen ik er was stond er een bord met een waarschuwing om het niet te doen. Er zijn regelmatig aardverschuivingen waardoor het niet veilig is.

Red Beach Santorini.
Red Beach Santorini.

Black Beach

Een ander mooi kiezelstrand in de buurt van Red Beach is Black Beach. Dit strand is alleen wel lastiger te bereiken. Ik moest met mijn scooter een heel stuk naar beneden over een onverharde weg vol stenen en gaten. En daarna weer omhoog. Best tricky maar gelukkig is het allemaal goed gekomen.

Tussen Red en Black Beach liggen Kampari Beach, Secret Beach en White Beach. De laatste schijnt het mooiste strand van Santorini te zijn (je kunt er alleen komen met een bootje vanuit Akrotiri). Ik heb deze stranden zelf niet bezocht.

Black Beach.

Black Beach Santorini.
Black Beach Santorini.
Black Beach Santorini.

Akrotiri vuurtoren

Vanuit Akrotiri is het 15 minuten rijden naar de Akrotiri vuurtoren. De toren werd in 1892 gebouwd en tot 1988 beheert. Het is een beetje saai want je kunt de toren niet in en er is verder vrij weinig te doen. De meeste toeristen gaan erheen om te genieten van de zonsondergang. Heb je een huurauto? Parkeer deze dan iets verder weg want bij de vuurtoren zelf is weinig plek.

Akrotiri vuurtoren.
Akrotiri vuurtoren.

Megalochori

Fira en Oia zijn leuke steden maar wel erg druk. Er zijn andere dorpjes op Santorini die net zo mooi zijn maar een stuk rustiger. Zoals Megalochori bijvoorbeeld. Dit dorp ligt op 10 kilometer rijden van Fira en is vooral bekend om zijn wijn. Je vindt er één van de bekendste wijnproducenten van Griekenland, Boutari. Je kunt er een rondleiding volgen maar dat heb ik zelf niet gedaan omdat ik geen wijn drink.

Megalochori is goed te bereiken met de bus en eigen vervoer. Ik ging er heen op de scooter zodat ik het kon combineren met Pyrgos en Emporio.

Tip: ga niet midden op de dag naar Megalochori, Pyrgos of Emporio want dan is het super heet en een beetje té uitgestorven.

Megalochori Santorini.
Megalochori Santorini.
Megalochori Santorini.
Megalochori Santorini.
Megalochori Santorini.
Megalochori Santorini.

Pyrgos

Pyrgos is een traditioneel dorp in de buurt van Mechalogori. Je vindt hier, net als in de andere stadjes, veel witten huizen en kleine straatjes. Pyrgos is op een heuvel gebouwd en staat sinds 1995 op de monumentenlijst.

Helemaal boven op de heuvel (Pyrgos is de hoogste nederzetting van Santorini) vind je de ruines van Pyrgos Castle. Het werd rond 1580 gebouwd en door de Venetianen gebruikt als bescherming tegen piraten. Er was maar één ingang en die werd goed bewaakt. Indringers kregen kokend hete olie over zich heen als ze probeerden naar binnen te komen. In het kasteel woonden ongeveer 70 families.

Pyrgos Santorini.
Pyrgos Santorini.

Overal in Griekenland worden ‘blauwe ogen’ verkocht. Men gelooft dat deze je beschermen tegen kwade blikken.

Pyrgos Santorini.

Emporio

Emporio vind ik het leukste dorp van Santorini. Het bestaat uit vele kleine straatjes en bijzondere huizen die uit een Star Wars film lijken te komen. Het was vroeger het handelscentrum van het eiland. Daarom heet het ook Emporio (handel). Je vindt er het mooist bewaarde kasteel van Santorini (Kastro). Je moet daarbij overigens niet denken aan een traditioneel kasteel. Het is meer een fort waarbij de huizen eromheen ook meetellen.

Emporio Santorini.
Emporio Santorini.
Emporio Santorini.
Emporio Santorini.
Emporio Santorini.
Emporio Santorini.
Emporio Santorini.
Emporio Santorini.
Emporio Santorini.

Mij doet dit denken aan Tattooine uit Star Wars.

Emporio Santorini.
Emporio Santorini.

Shoppen op Santorini

Het eiland leeft van toerisme en daarom is het niet vreemd dat er heel veel winkels zijn waar je van alles en nog wat kunt kopen. En het is niet allemaal duur. Zo kocht ik een ketting gemaakt van lava steen voor maar € 8 bij Athens Protasis. Ze verkopen alleen sieraden die in Griekenland (Athene) worden gemaakt.

Gouden sierraden kopen? Pas dan een beetje op. Er staan verhalen online over een bepaalde juwelier die mensen heeft opgelicht. Ik heb zelf ook een ketting gekocht (bij een andere juwelier) en volgens mij heb ik er veel te veel voor betaald.

Onderstaande ketting kost maar liefst 30 duizend euro!

Goud shoppen in Oia, Santorini

Nog meer doen op Santorini

Heb je meer tijd? Dan zou je onderstaande nog kunnen doen.

  • Zeilboot of catamaran tour.
  • Vulkaan tour.
  • Wijngaard tour.
  • Tour waarbij je langs andere eilanden vaart.
  • Zelf met de ferry naar andere eilanden hoppen in de buurt zoals Paros, Naxos, Mykonos etc.


Meer Griekenland

Athene

Kreta

Korinthe en het Korinthe Kanaal