Ga naar de inhoud

Athene

Athene is de hoofdstad van Griekland en tevens de grootste stad. Er wonen zo’n 4 miljoen mensen. In Athene is de eerste democratie ontstaan. De stad werd niet meer door een koning geregeerd maar door gewone burgers. Athene is een soort openluchtmuseum. Er zijn veel overblijfselen te vinden uit de oud Griekse tijd. Zoals de wereldberoemde Akropolis met het Parthenon en de tempel van Nike Athene.

Geschiedenis in een notendop

Athene wordt voor het eerst bewoond door mensen rond 3500 voor Christus. In de Myceense tijd is het een belangrijke stad die geregeerd wordt door een koning. Een paar eeuwen later ontstaat er een democratie.

Ondertussen voert Athene oorlog met diverse landen en valt het onder andere in handen van de Perzen, Romeinen, Venetianen en Ottomaanse Turken. In 1829 gaat Athene officieel bij Griekenland horen. De stad groeit enorm en in 1896 vinden er de eerste olympische spelen plaats.

In de Tweede Wereldoorlog wordt Athene bezet door de Duitsers. Daarna groeit de stad bijna uit zijn voegen. De leefomstandigheden zijn niet altijd goed. Maar alles wordt mooi opgeknapt voor de Olympische Spelen van 2004 en het Eurovisiesongfestival van 2006.

Hoe kom je er?

Vanuit Amsterdam vlieg je in 3 uur direct naar Athene. Op het vliegveld kun je de metro nemen naar de stad (duurt ongeveer 40 minuten) of een taxi. (dit kost € 40 tot € 55 in 2022).

Kom je, zoals ik, met de ferry aan in Athene? Dan kun je vanaf station Piraeus de metro nemen naar het centrum. De rit duurt ongeveer 38 minuten.

Met de ferry van Santorini naar Athene.

Met de Minoan ferry van Santorini naar Athene
Met de Minoan ferry van Santorini naar Athene

VIP class bij de Minoan ferry.

VIP class op de Minoan ferry van Santorini naar Athene

Waar verblijf je?

Er zijn genoeg hotels/ hostels te vinden in Athene. Een populaire plek om te verblijven is de wijk Plaka. Het is er veilig en het ligt dichtbij alle bezienswaardigheden. Ook de wijken Monastiraki, Syntagma, Koukaki en Kolonaki zijn een goede optie en liggen op loopafstand van de Akropolis.

Ik verbleef zelf in een appartement (Alekos Apartements I) in Redestou, in de buurt van Larissa station. Vanaf daar was het zeven minuten met de metro naar het Acropoli station.

Het appartement was netjes en de eigenaar erg attent. Helaas was het er wel een beetje gehorig. Twee keer ben ik midden in de nacht wakker geworden van stoelen die over het (piepkleine) balkon werden geschoven of pratende mensen in de gang. Ook is de buurt niet heel gezellig. Er ligt veel hondenpoep op de stoep en de huizen zien er vervallen uit. Ook kom je onderweg naar de metro vaak zwervers tegen. Je krijgt er een beetje een onveilig gevoel van. Jammer, want de wijk is eigenlijk helemaal niet onveilig.

blank

Hoe reis je rond?

De meeste bezienswaardigheden liggen bij elkaar in de buurt en kun je dus wandelend bereiken. Voor de luie mensch is de metro een goede optie. Ook ideaal als je niet in het centrum verblijft.

De metro is snel en goedkoop. Je kunt verschillende tickets kopen. Van een dagkaart tot een kaart waarmee je vijf dagen door Athene kunt reizen met elke vorm van openbaar vervoer voor maar € 8,40 (in 2022).

Meer informatie over het openbaar vervoer van Athene en prijzen van tickets vind je op de website van OASA (transport for Athens).

Metrostation Athene

Op Omonia Station zijn scenes gefilmd voor de thriller film ‘Beckett’, met Alica Vikander en John David Washington.

Omonia metro station Athene

Wat is er te doen?

Er is zoveel te doen in Athene, je hebt minstens vijf dagen nodig om de hoogtepunten te zien. Hieronder lees je wat ik allemaal gedaan en gezien heb in Athene.

De Akropolis

Monastiráki

Het Archeologisch Museum

Plaka

Plaka is de oudste wijk in Athene en grens aan de oostkant van de Akropolis en de wijk Monistáriki. Je vindt er allemaal traditionele huizen, leuke winkeltjes en gezellige restaurants. In 1884 brandde een deel van de wijk af wat ruimte gaf voor archeologen om er opgravingen te doen. Zo zijn onder andere de resten van de bibliotheek van Hadrianus gevonden.

Ik ben zelf eigenlijk niet heel lang in Plaka geweest maar er is genoeg te zien en te doen. Zo heb je er bijvoorbeeld het buurtje Anafiotika met allemaal witgewassen huizen. En je kunt er het Volkskunstmuseum en de Sotira Tou Kottaki kerk bezoeken.

Streetart in de wijk Plaka.

Streetart in de wijk Plaka
Love Athene

De Aereopagus Hill

De Aeropaag is een berg van 115 meter hoog die naast de Akropolis ligt. De hoogste rechtbank van Athene was er gevestigd. Als je op de heuvel staat lijkt dat heel onwaarschijnlijk want er staat helemaal geen gebouw. Maar het was schijnbaar een openluchtrechtbank. Met het idee dat de rechters niet onder één dak hoefden te verblijven met de moordenaars en dieven die terecht stonden. De zetels van de rechters (ook wel Areopagieten genoemd) werden in het steen van de heuvel uitgehakt.

Hoewel het niet helemaal zeker is denk men dat de heuvel zijn naam dankt aan de god Ares die bij de heuvel terecht moest staan voor de moord op de zoon van Poseidon. Pagos is Grieks voor grote rots/ steen en samen wordt dat dus Aeropagos. Denkt men.

Beroemde toespraak van Apostel Paulus

De Apostel Paulus (verspreider van het Christendom) heeft er op uitnodiging van filosofen een (inmiddels beroemde) toespraak gehouden waarin hij het volk van Athene oproept om zich te bekeren.

Mooi uitzicht op de oude Agora en Akropolis

Vanaf de Aeropaag heb je een mooi uitzicht op de oude Agora en de Akropolis berg. Helaas hebben de Tokkies van de wereld de plek inmiddels ook gevonden. Overal liggen lege blikjes, plastic flesjes, sigarettenpeuken en chip verpakkingen. Ik denk dat de oude Grieken zich omdraaien in hun graf.

Uitzicht op de Akropolis.

blank

Uitzicht op de Agora.

blank

Achtergelaten troep op de Aeropagus heuvel.

blank

Hiken naar het Philopappos monument

We blijven nog even in de buurt van de Akropolis. Op de Mouseion-heuvel vind je het Philopappos monument. Een herdenking aan de Griekse prins Gaius Philopappos. Het werd gebouwd in opdracht van zijn zus, Balbilla.

Het monument, dat dateert uit 116 voor Christus, was ooit veel groter. Maar zoals met alle tempels en monumenten in Athene werd een groot deel vernietigd door oorlogen.

Het Philopappos monument ligt in een park en er zijn verschillende wandelroutes die je er naartoe leiden. Vanaf het monument heb je mooi uitzicht op de Akropolis.

Uitzicht op de Akropolis vanaf het Philopappos monument.

Uitzicht op de Akropolis vanaf het Philopappos monument Athene

Zoals je kunt zien is er vrij weinig overgebleven van het monument.

Philopappos monument Athene
Philopappos monument Athene

Hiken naar Mount Lycabettus

De Lycabettus heuvel is de hoogste heuvel van Athene. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad en op de Akropolis.

Je kunt omhoog wandelen via diverse wandelpaden of een treintje nemen.

Hiken naar Mount Lycabettus in Athene
Hiken naar Mount Lycabettus in Athene
Hiken naar Mount Lycabettus in Athene
Hiken naar Mount Lycabettus in Athene

Het Panathinaiko Stadium

In het Panathinaiko Stadion werden in 1896 de eerste Olympische Spelen gehouden. Het huidige stadion is gebouwd op de resten van een ouder stadion dat dateert uit 330 voor Christus. Hier werden de Panatheense Spelen gehouden. Een beetje zoals de Olympische Spelen maar dan in het klein.

In 1895 werd het oude stadion herbouwd en uitgebreid. Het stadion werd gemaakt van marmer en heeft daardoor de bijnaam Kalimarmaro (uit mooi marmer). Er passen zo’n 80 duizend toeschouwers in. Helaas is het stadion door zijn langwerpige vorm niet geschikt voor alle sporten. Voetballen is bijvoorbeeld onmogelijk. En daarom werd in 1982 een nieuw Olympisch Stadion gebouwd op een andere plek.

Maar het Panathinaiko Stadium wordt nog wel voor een aantal sporten gebruikt. Zo vonden er in 2004 de Olympische boogschietwedstrijden plaats.

Panathinaiko Stadium Athene
Panathinaiko Stadium Athene
Panathinaiko Stadium Athene
Panathinaiko Stadium Athene
Panathinaiko Stadium Athene

Hoe kom je er?

Vanaf de Akropolis is het ongeveer 21 minuten lopen naar het Panathinaiko Stadium. Geen zin om te lopen? Je kunt ook de tram nemen en uitstappen bij halte Záppeio. Entree kost € 10 (in 2022).

Lees meer over het Panathinaiko Stadium.

De Tempel van Zeus en Poort van Hadrianus

Bij de Tempel van Zeus, ook wel het Olympeion genoemd, werd de god Zeus (god van licht, donder en bliksem) vereerd. Er is eeuwenlang aan deze tempel gewerkt. Het gebouw werd voltooid onder leiding van keizer Hadrianus. Hij plaatste een groot beeld van de god Zeus en zichzelf in de tempel. Helaas is er van deze beelden niks overgebleven. Alleen een deel van de tempel (waarvan een deel gerestaureerd is) kun je bekijken.

Tempel van Zeus Athene
Tempel van Zeus Athene
Tempel van Zeus Athene

In de buurt van de tempel plaatste Hadrianus een 18 meter hoge marmeren poort die het oude Athene scheidde van het nieuwe deel. Op de ene kant (die naar het oude deel gericht is) staat “Dit is Athene, de vroegere stad van Theseus”. Op de andere kant staat “Dit is de stad van Hadrianus en niet van Theseus”. Eventjes laten weten wie de nieuwe baas was.

Poort van Hadrianus Athene

Hoe kom je er?

Vanaf de Akropolis is het 15 minuten lopen naar de Tempel van Zeus en de Poort van Hadrianus. Entree kost € 2 (in 2022) maar als je ook de Akropolis, de oude Agora, de Romeinse Agora, de bibliotheek van Hadrianus, Kerameikos en het Lykeion wilt bezoeken dan kun je beter een combinatie ticket kopen voor € 30.

De Nationale tuin en het Zappeion

De Nationale Tuin van Athene werd ontwerpen door de eerste koningin van Athene, Amalia. Het is een fijne plek om even bij te komen van de drukte van de stad. De tuin ligt achter het parlementsgebouw, in de de buurt van het monument voor de gevallen soldaat en loopt helemaal door naar het Zappeion.

De Nationale Tuin Athene
De Nationale Tuin Athene
De Nationale Tuin Athene
De Nationale Tuin Athene

Het Zappeion werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1896 en gebruikt als schermhal. En een paar jaar later, in 1906, diende het als Olympisch dorp. Tegenwoordig wordt het Zappeion gebruikt voor ceremonies, bijeenkomsten en tentoonstellingen.

Luguber feitje: op de foto hieronder zie je onder de boom een standbeeld staan van Evangelos Zappas. De man die opdracht gaf om het Zappeion te bouwen. Het verhaal gaat dat zijn hoofd begraven ligt onder het standbeeld.

Het Zappeion Athene

Kerameikos

De Kerameikos is een belangrijke wijk in Athene. Vroeger zaten er veel pottenbakkers vandaar ook de naam Kerameikos (keramiek). Ook lag er de grootste begraafplaats van de stad. Twee belangrijke wegen liepen door de begraafplaats heen, de Panathenaïsche weg die via de Dipylonpoort naar de Akropolis liep en de Heilige weg die vanaf de Heilige poort helemaal naar Eleusis liep.

De muur die Athene beschermde tegen aanvallen van buitenaf. Gedurende de eeuwen werd de muur meerdere malen gerestaureerd. De muur ziet er niet heel netjes uit. Dat komt omdat men na het vertrek van de Perzen zo snel mogelijk een nieuwe muur wilden opbouwen. En daarbij werd van alles gebruikt. Diverse steensoorten die soms niet goed op elkaar aansloten en zelfs grafstenen.

Kerameikos Athene
Kerameikos muur in Athene.
Kerameikos Athene

Begraafplaats

De begraafplaats is op een gegeven moment helemaal verdwenen onder het slib van de Eridanos beek die door Athene liep. In 1870 is men begonnen met opgravingen en zijn onder andere delen van de oude stadsmuur en de Dipylonpoort ontdekt. En ook een gedeelte van de begraafplaats met de grafmonumenten.

Langs de Street of Tombs (vertakking van de Heilige weg) vind je allemaal grafstenen zoals die met de stier hieronder van het graf van Dionysus van Kollytus.

Kerameikos Athene

Ruïnes

Het is interessant om het gebied te bezoeken maar ik moet wel zeggen dat ik het enorm moeilijk voor te stellen is hoe het er ooit heeft uitgezien. Bij de Akropolis en Agora staan nog gebouwen in redelijk goede conditie. Bij het Kerameikos vind je alleen maar ruïnes.

Op de foto hieronder zie je de ruïnes van de Dipylonpoort. Er hebben ooit vier gigantische kolommen gestaan waar een dak op zat. En er hoorde een groot plein bij.

Kerameikos Athene
Kerameikos Diplyonpoort.

Je komt overal deze geinige schildpadjes tegen.

Kerameikos schildpad Athene

Tussen de Heilige Poort en de Dypylonpoort stond het Pompeion. Hier werden voorbereidingen getroffen voor het Panathenaia, een feest dat om de vier jaar in Athene werd gehouden. Vanaf het Pompeion trok een optocht naar de Agora en Akropolis. In de jaren dat er geen feest was werd het gebouw gebruikt als Gymnasium. Van alle versieringen heeft alleen een deel van een mozaïeken vloer het overleefd. Deze kun je bekijken in het museum.

Kerameikos Athene
Pompeion Kerameikos Athene

Hier liep de Kerameikos weg. Het was de belangrijkste weg in de stad omdat aan beide kanten een Demosion Sema (publieke tombe) stond waar prominente Atheners begraven lagen.

Kerameikos weg

Deze stier werd bij het graf van Dionysus van Kollytus gehaald.

Kerameikos Museum Athene

De beelden hieronder stonden oorspronkelijk op een hoge zuil.

Kerameikos Museum Athene
Kerameikos Museum Athene

Hoe kom je er?

Vanaf de Akropolis is het ongeveer 20 minuten lopen naar het Kerameikos Museum en de archeologische vindplaats. Entree kost € 8 (in 2022). Heb je een combinatie ticket? dan kun je gewoon naar binnen lopen.

Het Lykeion van Aristoteles

Het Lykeion werd in de 6e eeuw voor Christus gebouwd en was een sportschool. Rond 335 voor Christus stichtte de Griekse filosoof Aristoteles er zijn Peripatetische school (school voor filosofie). Een andere bekende Griekse filosoof, Socrates, hing er ook vaak rond.

Helaas werd de school rond 86 voor Christus zwaar beschadigd door de Romeinse dictator Sulla. Na dat heerschap bloeide de school weer een beetje op tot rond 529 voor Christus alle filosofische scholen werden gesloten door de Romeinse keizer Justinianus.

Van het Lykeion is zo weinig overgebleven dat het eigenlijk alleen de moeite waard is als je heel erg geïnteresseerd bent in de geschiedenis. Ik heb er zelfs geen foto’s van genomen zo weinig is er te zien.

Hoe kom je er?

Vanaf de Akropolis is het 30 minuten lopen. Vanaf de Tempel van Zeus doe je er 17 minuten over. Entree kost € 4 (in 2022). Heb je een combinatie ticket? dan kun je gewoon naar binnen lopen.

Het Syntagmaplein

Het bekendste plein van Athene, het Syntagmaplein, werd in 1834 gebouwd in opdracht van Koning Otto (de eerste koning van Griekenland). Naast het plein werd het koninklijke paleis gebouwd dat tegenwoordig fungeert als parlementsgebouw.

Grenzend aan het Syntagmaplein vind je het monument voor de gevallen soldaat. Hier worden alle Griekse soldaten herdacht die zijn gesneuveld tijdens een oorlog zoals WWII. Elke dag vind er om het uur een wisseling van de wacht plaats. Het is zeker de moeite waard om even te wachten zodat je dit kunt zien. Soldaten staan in traditionele kledij en doen een soort dans.

Vanaf de Akropolis is het 20 minuten wandelen naar Syntagmaplein maar je kunt ook de metro nemen (halte Syntagma). Het metrostation is een soort museum want er worden allemaal opgravingen tentoongesteld.

Wisseling van de wacht bij Syntagmaplein Athene

Nog meer doen in of rondom Athene

Heb je meer tijd te besteden? Check dan onderstaande bezienswaardigheden voor inspiratie.

  • Bezoek Korinthe en het Korinthekanaal.
  • Bezoek het Muntenmuseum, Benaki Museum, De Nationale Galerij, Museum voor de Griekse Volkskunst, Byzantijnse en Christelijke Museum, Nationaal Historisch Museum, het Oorlogsmuseum of Nationaal Museum voor de Hedendaagse Kunst.
  • Ga naar het strand! Tram 5 vanaf Syntagma gaat langs een aantal stranden in de buurt. Als je op zoek bent naar meer rust neem dan vanaf Syntagma de bus naar Saronida (E22) of de bus naar Sounio. De laatste rijdt langs alle stranden.
  • Kaap Sounion. Het verhaal gaat dat koning Aegus zichzelf hier van de klif heeft gegooid nadat hij dacht dat de Minotaur zijn zoon had vermoord.
  • Bezoek de Sardonische eilanden.
  • Boek een tour naar Mycene, Epidaurus en Nafplio.
  • Bezoek de beroemde archeologische plek Delphi.
blank

Meer Griekenland

Kreta

Santorini

Korinthe en het Korinthe Kanaal