Verder naar bericht

Kreta

In 2008 ging ik met mijn vriend op vakantie naar het Griekse eiland Kreta. Volgens mij was dit mijn tweede vakantie buiten Nederland. Het leuke is dat ik me nog goed kan herinneren hoe geweldig ik het vond, want het was allemaal zo anders dan thuis. Haha.

Geen zuipvakantie

In 2008 was ik 21. Een leeftijd waarop de meeste mensen naar Chersonissos gaan voor een zuipvakantie. Eigenlijk heb ik dat nooit gedaan. Ik wilde juist de natuur in, dingen ontdekken. Waarom zou ik gaan zuipen op vakantie als ik dat thuis ook kan doen? Ik & vriend verbleven dan ook niet in de kunstmatig aangemaakte kuststad Chersonissos maar in het rustige Agios Nikolaos.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos is een kleine, gezellige mini stad met zo’n 25 duizend inwoners. Één van de mooiste plekken is het Voulismeni meer, waarvan men vroeger dacht dat het bodemloos was. Overal vindt je restaurantjes en winkeltjes. Ga zeker een keer pizza eten in Agios. Maar bestel dan niet meer dan één pizza per persoon want die dingen zijn enorm groot.

Het Voulismeni meer
Agios Nikolaos Voulismeni meer
Uitzicht over de zee
Kreta uitzicht

Wij verbleven in Havania Appartments en zo te zien is het na al die jaren nog steeds een erg populaire plek om te verblijven. Het ligt direct aan zee en de eigenaar heeft een drijvende pier gemaakt. ’s Ochtends heb je fantastisch uitzicht en ’s avonds is het heel erg gezellig.

Agios Nikolaos Havania appartementen
Agios Nikolaos Havania appartement pier

Op de quad het eiland verkennen

Het eerste wat we deden op Kreta was een quad huren. Ons hotel zat namelijk redelijk ver van het stadje af en boodschappen doen met de benenwagen was eigenlijk niet te doen. En wij dachten, he een quad leuk, weer eens wat anders dan een scooter en goedkoper dan een auto. Ons contactpersoon via Sunweb (toen boekten we nog alles via een reisorganisatie) was hier niet zo blij mee. Er gebeurden blijkbaar veel ongelukken mee en als reisorganisatie ben je natuurlijk toch een beetje verantwoordelijk. Maar alles kwam goed want ten eerste zijn wij niet een stel idioten en ten tweede gaat zo’n quad helemaal niet zo hard. Zeker als je een berg op moet. Dan gaat lopen nog sneller.

Máár ons quadje heeft ons overal heen gebracht. Ik weet niet of ze die dingen nu nog verhuren op Kreta maar zo ja dan zou ik het zeker aanraden.

Kreta quad rijden

Op naar Zeus in Lassithi

Op zoek naar zon, zee en strand? Dan is Kreta een goede bestemming. Maar ook voor de actieve mensen onder ons is er genoeg te doen. Zo reden wij door de Lassithi hoogvlaktes naar de grot van Zeus. De legende gaat dat Zeus in deze grot is geboren. Voor een paar euro kun je de grot bezoeken, die nogal diep is (dus wees gewaarschuwd). Vanaf de hoogvlaktes heb je een fantastisch uitzicht. Toen wij er waren was het 40 graden en was het landschap wat droog, maar evengoed de moeite waard.

Lassithi hoogvlakte
Lassithi hoogvlakte
Lassithi hoogvlakte geit
De grot van Zeus verkennen op crocs
Grot van Zeus Kreta
Grot van Zeus Kreta

Boottocht naar Spinalonga

Als we tegenwoordig ziek zijn dan gaan we naar de dokter, krijgen we een kuurtje en kunnen we weer verder. Vroeger werkte dat niet zo. Één van de veelvoorkomende ziektes op Kreta was Lepra. Had je deze ziekte? Dan werd je verbannen naar Spinalonga: het leprozeneiland. Op het eiland staat een Venetiaans fort uit de 16e eeuw. Vanuit dit fort werd het eiland verdedigd. Tot 1903, toen de leprozen op het eiland kwamen wonen.

Je kunt een uitstapje maken naar Spinalonga vanuit Agios Nikolaos. Wij boekten met Sunweb en zij regelde de boottocht en de gids op het eiland.

Spinalonga Kreta
Spinalonga Kreta
Spinalonga Kreta
Spinalonga Kreta

Knossos

Men denkt dat Knossos vroeger de hoofdstad was van Kreta. Tegenwoordig is het een grote toeristische trekpleister. Wat kun je er doen dan? Het is een archeologische vindplaats dus je loopt er langs ruïnes en krijgt een klein beetje een idee van hoe het vroeger geweest moet zijn. Een deel van het Knossos paleis is opnieuw opgebouwd. Dat is fijn want uit ruïnes iets opmaken blijft (voor mij in ieder geval) altijd een beetje moeilijk.

Wij zijn hier op eigen houtje naartoe gereden op de quad wat prima te doen was. Vergeet vooral je zonnebrand en pet niet want het kan hier enorm warm worden.

Knossos Kreta Heraklion
Knossos Kreta Heraklion
Knossos Kreta Heraklion
Knossos Kreta Heraklion

Lato

Lato is net als Knossos een archeologische plek, in de buurt van Kritsa. Het was vroeger een belangrijke stad maar helaas is er vrij weinig van overgebleven. Dat maakt het moeilijk om jezelf in te leven. Toch is het wel een bezoekje waard. Het duurde even voordat we het gevonden hadden en vervolgens was het nog best een klim omhoog. Op Birckenstocks!

Lato Agios Nikolaos
Lato Agios Nikolaos
Lato Agios Nikolaos

Heraklion

Heraklion is de hoofdstad van Kreta. Je rijdt er binnen een uurtje naartoe vanuit Agios Nikolaos. Wij bezochten er het Archeologisch museum en Fort Koules. Het fort is gebouwd in 1540 door de Venetianen. Later, toen de turken regeerden, werd het gebruikt als gevangenis. Het is bijzonder hoe goed het fort bewaard is gebleven na al die jaren.

Heraklion zelf vond ik erg druk en ook een beetje vies. Langs de kant liggen soms dode katten die ze niet opruimen. Voor ons was één dagje in de hoofdstad genoeg.

Fort Koules Heraklion
Fort Koules Heraklion
Fort Koules Heraklion
Archeologisch museum Heraklion
Archeologisch museum Heraklion

Jeep Safari

Tijdens onze vakantie in Kreta boekten we een Jeep Safari. Een hele leuke ervaring want je ziet zo enorm veel van de omgeving en je komt op plekken waar je anders misschien niet geweest zou zijn. Vaak zit er een traditionele lunch bij inbegrepen. En mijn vriend mocht zelf achter het stuur kruipen want hij enorm leuk vond. Een echte aanrader dus. Zorg er alleen wel voor dat je met een kleinschalige organisatie gaat. Dan rij je bijvoorbeeld met 5 jeeps in plaats van 12. Dat is toch wat relaxter.

Jeepsafari Kreta

Vai Beach

Als je uit de jaren 80 (of daarvoor) komt dan herinner je je misschien nog wel een zekere Bounty reclame. Een vrouw loopt op een tropisch strand eet vervolgens een Bounty. Dat strand is Vai Beach. Tegenwoordig enorm toeristisch en lang niet meer zo exotisch. Maar nog steeds een fijne plek om van de zon te genieten. Het is wel een stukje rijden vanaf Agios Nikolaos dus voor deze trip ruilden we de quad in voor een auto.

Kreta auto huren
Vai Beach Kreta
Vai Beach Kreta

Niet gedaan: Samaria kloof

De Samaria kloof is de smalste kloof ter wereld. Je kunt er een wandeling doorheen maken van zo’n 12,8 kilometer. Lijkt me helemaal te gek! Maar wij hebben dit helaas niet gedaan. Waarom niet? Waarschijnlijk omdat de kloof helemaal aan de andere kant van het eiland ligt, in Chania. Met de auto zo’n 4 uur rijden van Agios Nikolaos. Met de quad waarschijnlijk 7. Beetje teveel van het goede. De Samaria kloof zal dus moeten wachten tot de volgende keer, die vast en zeker gaat komen.

Kosten in Kreta

Ik weet niet meer wat we destijds hebben uitgegeven maar heel veel zal het niet geweest zijn. Kreta was jaren geleden een goedkope bestemming en dat is het nog steeds. Dus als je op zoek bent naar zon, zee, strand voor weinig geld dan is Kreta een goede bestemming.

Kreta Agios Nikolaos

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.