Ga naar de inhoud

kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en een populaire vakantiebestemming. Je hebt er namelijk alles. Zon, zee, strand, cultuur en natuur. Lekker wandelen of liever bakken op het strand? Eindeloos museums bezoeken of een spannende jeepsafari maken? Op Kreta kan het allemaal. Je kunt er op één plek verblijven of een auto huren en een roadtrip maken. Het is maar 3 uur rijden van de ene kant van het eiland (Chania) naar de andere kant van het eiland (Agios Nikolaos).

In dit blog lees je meer over Kreta en wat ik er allemaal heb gedaan en gezien.

Hoe kom je er?

In ongeveer 3 uur vlieg je van Nederland naar Griekenland. Er is een vliegveld in Chania, Heraklion en Sitia.

blank

Waar verblijf je?

Dat ligt er een beetje aan. Ga je naar Kreta om te genieten van de zon en het uitgaansleven? Dan zijn Chersonissos en Malia de place to be. Kom je voor de cultuur en wil je wandelen? Dan is Chania een goeie plek om naartoe te gaan. Ben je op zoek naar rust? Dan is Agios Nikolaos een goede bestemming.

Hoe reis je rond?

Als je van stad naar stad wilt reizen dan is het aan te raden om een auto te huren. Je kunt ook een quad of scooter huren maar dat is niet ideaal voor heel lange stukken. Er rijden ook bussen op Kreta maar ik heb geen idee of dat een beetje relaxed is en of ze op tijd rijden.

Wij huurden vooraf online een auto via Sunny Cars. Het voordeel is dat je dan niet in de rij hoeft te wachten op het vliegveld. Je laat je boeking zien en mag meteen doorlopen naar het parkeerterrein.

Auto huren op Kreta

In 2008 huurden we een quad in Agios Nikolaos. Een leuke ervaring maar het ding ging ontzettend traag (ik moest afstappen als we een heuvel op gingen) en erg was geen ruimte voor je spullen. Tegenwoordig kun je grotere en snellere quads huren met een bak achterop voor je bagage.

Kreta quad rijden

De geschiedenis in een notendop

Kreta heeft een rijke geschiedenis die begint in de prehistorie. De eerste bewoners van het eiland waren er zo’n 7000 jaar voor Christus.

Minoïsche beschaving

Rond 3300 jaar voor Christus ontstaat de Minoïsche beschaving. Deze valt op te delen in drie periodes: vroeg-Minoïsch (3300 – 200 voor Christus), midden-Minoïsch (2000 – 1700 voor Christus) en laat-Minoïsch (1700 – 1450 voor Christus). We weten hoe de mensen uit deze tijd leefden door het grote aantal objecten die zijn gevonden bij opgravingen. Denk aan potten, vazen, sieraden en muurschilderingen zoals bij het paleis van Knossos.

Er was grote welvaart omdat er veel gehandeld werd. Kreta had vruchtbare grond en er werd graan verbouwd en olijfolie gemaakt. Kreta dreef niet alleen een succesvolle handel met steden binnen Griekenland maar ook met omringende landen zoals Egypte, Turkije, Cyprus en Italië.

De Minoïsche beschaving ging uiteindelijk ten onder door de vele natuurrampen (vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en bosbranden) en handelsconcurrentie.

Myceense Dynastie en Sub-Minoïsche tijd

Na de Minoïsche periode kreeg je de Post-Minoïsche tijd waarin de Myceense Dynastie de macht kreeg. Uit deze periode zijn veel objecten gevonden in goede staat. Hieruit kunnen we opmaken dat het in deze tijd nog steeds erg goed ging met de Kretenzers.

Daarna ontstond de Sub-Minoïsche tijd die ook wel de ijzertijd wordt genoemd. Het was een donkere periode omdat er continue onrust was op het eiland. Er waren in die tijd wel 100 dorpen en er woonden veel mensen op Kreta.

Daedalische, Archaische en Klassieke periode

Daarna volgde de Daedalische periode waarin veel beelden werden gemaakt van hout, klei, brons en terracotta. En de Archaische periode en de Klassieke periode. Kreta hield zich in die tijd een beetje op de achtergrond. Het vasteland was namelijk in oorlog met de Perzen. Er werd internationaal niet meer zoveel gehandeld maar wel met andere Griekse steden zoals Athene.

Hellenistische en Romeinse periode

De Hellenistische periode breekt aan. Alexander de Grote is overleden en Kreta wordt dankzij de ligging weer belangrijk. Alleen op het eiland zelf loopt het niet bepaald op rolletjes. De vele steden zijn continue in oorlog met elkaar. Omdat ze alleen maar met zichzelf bezig zijn krijgen de Romeinen de kans om Kreta over te nemen. Het goede nieuws is dat er eindelijk een einde komt aan alle onderlinge ruzies. Kreta wordt onderdeel van Rome en bloeit op. Er worden wegen aangelegd en viaducten. Het gaat erg goed met de landbouw- en veeteeltsector en de visserij. In de Romeinse tijd wordt het Christendom geïntroduceerd op Kreta.

Byzantijnse en Arabische periode

Daarna volgt de Byzantijnse tijd waarin er niet heel veel verandert. Totdat Kreta rond 824 voor Christus wordt overgenomen door de Arabieren die zich vestigen in het huidige Heraklion. In 961 voor Christus wordt Kreta weer overgenomen en volgt de midden-Byzantijnse periode. De gevechten duurden maar liefst 9 maanden.

Venetiaanse en Ottomaanse periode

Rond 1204 voor Christus valt Kreta in handen van de Venetianen. In deze tijd zijn er grote culturele ontwikkelingen op het gebied van schilderkunst, architectuur, literatuur en beeldhouwkunst.

Maar na 4 eeuwen stabiliteit is het weer over met de rust. In 1645 wordt Kreta overgenomen door de Ottomaanse Turken. Hoewel het ze niet direct lukt om alle steden te veroveren. Zo duurt het 21 jaar voordat ze Heraklion de baas zijn. De inwoners van het eiland worden onderdrukt. Ze moeten hoge belastingen betalen en mogen hun geloof niet meer uitvoeren. Ze worden gedwongen om zich te bekeren tot de islam. De Grieken zijn ontevreden en komen in opstand. Na veel ellende verlaten in 1898 de laatste Turken het eiland. Kreta gaat weer bij Griekenland horen en vecht in de Eerste en Tweede Wereldoorlog heldhaftig mee tegen de Duitsers.

Heden

Hedendag is Kreta een rustig eiland waar men vooral leeft van het toerisme en de landbouw (olijven).

Wat is er te doen?

Chania

Rhetymnon

Heraklion

Agios Nikolaos


Meer Griekenland

Athene

Santorini

Korinthe en het Korinthe Kanaal