Ga naar de inhoud

Flores

Isla de Flores (bloemeneiland) is een klein schiereiland in Guatemala en de hoofdstad van het departement Péten. Op het eiland van Flores vind je allemaal kleurrijke huizen en kleine straatjes. Het is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de beroemde Maya steden Tikal en Yaxha.

Petén Guatemala.

Hoe kom je er?

In 23 uur vlieg je van Amsterdam naar Guatemala (met een overstap). Vanaf daar kun je een vlucht pakken naar Flores. Dit duurt ongeveer 2 uur en 40 minuten en kost tussen de $ 90 en $ 220 (in 2019). Of je pakt de bus. Dan betaal je $ 23 tot $ 65 en ben je 8 uur onderweg.

Panajachel naar Flores

Ik was al in Guatemala en reisde van Lake Atitlan (Panajachel) naar Flores. De trip regelde ik via mijn hostel. Ik werd met een shuttlebusje van Panajachel naar Guatemala-Stad gebracht. Vervolgens stapte ik op de nachtbus naar Flores. Ik reisde met busmaatschappij Fuente del Norte in de luxe klasse: Maya del Oro. De hele rit kostte $ 75.

Het busstation van Guatemala-Stad was niet wat ik ervan verwacht had. Het is een open busstation, klein, niet beveiligd. Het zag er een beetje dodgy uit. Gelukkig waren er ook gezinnen met kinderen aanwezig. Maar bijna geen andere toeristen. Zeker geen vrouwen.

De rit van Guatemala-Stad naar Flores duurt ongeveer 10 uur. Dat klinkt lang maar als je goed kunt slapen in de bus dan gaat de tijd zo voorbij. Helaas stond de airco in de bus op standje vriezer en dat maakte de rit onaangenaam. Je krijgt wel een dekentje maar dat is niet genoeg. Zelfs met twee dekentjes (er zat niemand naast me), een vest én een jas had ik het nog koud.

Waar verblijf je?

Ik boekte een tweepersoons kamer met gedeelde badkamer bij Hostel Don Cenobio. Ik was er in mei 2019 en het hostel was toen net twee maanden open. Gloednieuw dus.

De eerste indruk was goed. Ze hebben een fijn dakterras waar je kunt chillen en een grote keuken waar je eten kunt maken. Ook de badkamers zijn netjes.

Mijn kamer grensde aan het dakterras en ik was bang dat ik daardoor niet zou kunnen slapen. Muziek, mensen die luid praten etc. Gelukkig viel dat wel mee. Toch was het hostel voor mij iets te druk. Er hing een typische backpacker sfeer en dat is gewoon niet mijn ding. Ik zou er zelf dus niet nog een keer verblijven. Maar voor jonge backpackers die graag uitgaan maar niet in een party hostel willen verblijven is dit een perfecte plek.

Hostel Don Cenobio in Flores Guatemala.

Wat is er allemaal te doen in Flores?

In Flores zelf is niet zoveel te doen. Je hebt binnen een half uur het hele eiland gezien. De grote attracties bevinden zich rondom Flores.

Flores Guatemala.
Kerk in Flores Guatemala.
Flores Guatemala.
Flores Guatemala.

Na een gigantische regenbui spotte ik deze kikker.

Grote kikker of pad in Flores Guatemala.

Hiken naar El Mirador

Aan de overkant van Isla de Flores vind je San Miguel. Hier loopt een wandelpad naar een uitkijktoren die mooi uitzicht biedt op Flores. Er varen verschillende bootjes rond die je naar San Miguel kunnen brengen. Ik regelde een boot via mijn hostel en betaalde 100 quetzales (€ 11) voor een trip naar de mirador en Radio Péten eiland. Best wel duur bedacht ik me achteraf. Maar ik was dan ook de enige in de boot.

Flores Guatemala.
Uitzicht op Flores vanaf El Mirador Guatemala.

Radio Péten eiland & Maya Museum

Na mijn korte bezoek aan San Miguel voer ik naar Radio Péten eiland, waar je het Maya Museum vindt. Je moet hier niet al teveel van voorstellen. Het is eigenlijk gewoon een grote schuur met gevonden voorwerpen. Je vindt er onder andere speerpunten gemaakt van Obsidiaan (een vulkanisch gesteente dat erg scherp is) en oude grammofoonplaten. En dat heeft dan weer alles te maken met het radiostation.

Radio Péten en Maya Museum, Flores Guatemala.
Radio Péten en Maya Museum, Flores Guatemala.
Radio Péten en Maya Museum, Flores Guatemala.
Radio Péten en Maya Museum, Flores Guatemala.

Radio Péten werd opgericht in de jaren 50 en is nog steeds actief. Toen ik er was kreeg ik een kleine tour door de studio.

Radio Péten en Maya Museum, Flores Guatemala.

Er zouden ook nog leguanen op het eiland te zien zijn maar helaas heb ik ze niet kunnen spotten.

Een bezoekje aan het Maya Museum kost 20 quetzales (in 2019).

Radio Péten en Maya Museum, Flores Guatemala.

Jorge’s Rope Swing

Schijnbaar een populaire attractie rondom Flores die ik zelf heb overgeslagen. Bij Jorge’s Rope Swing kun je chillen en, zoals de naam al doet vermoeden, als Tarzan of Jane via een touw het water in slingeren.

Santa Elena

Het eiland van Flores wordt via een weg verbonden met het vasteland. Mocht je je vervelen in Flores dan is het de moeite om de weg over te lopen naar Santa Elena. Hier vind je onder andere een groot winkelcentrum én een bioscoop (zelf niet geweest).

Bezoek Tikal en Yaxha

In de buurt van Flores vind je verschillende oude Maya steden waarvan de bekendste Tikal. Ik boekte via mijn hostel een tour naar Tikal én Yaxha.

Benieuwd wat ik ervan vond? Check mijn blog over Tikal en Yaxha.

Tikal Maya ruïnes in Guatemala.

Flores & vegetarisch eten

Ben je vegetarisch? Dan zijn er genoeg opties in Flores. Ik scoorde bijvoorbeeld Falafel bij Maracuya, ontbijt bij Cool Beans Café en een pizza bij San Telmo. Alles voor een redelijke prijs.

Eten in Flores Guatemala.
Eten in Flores Guatemala.
Eten in Flores Guatemala.

Meer Guatemala

Guatemala-Stad

Antigua Guatemala

Pacaya vulkaan

Lake Atitlan

Tikal en Yaxha

Wat kost een reis naar Guatemala?