Ga naar de inhoud

Monteverde Cloud Forest

Monteverde is een bijzondere plek in Costa Rica. Je vindt hier een Cloud forest (nevelwoud) met meer dan 3000 verschillende plantsoorten, 100 zoogdiersoorten, 400 vogelsoorten en ga zo maar door. Costa Rica is geen groot land maar bezit wel 5% van de biodiversiteit op aarde. Een kwart van het land is beschermd. Het is een walhalla voor vogelspotters en mensen die houden van natuur.

Monteverde Cloud Forest Costa Rica.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je binnen 14 uur naar San Jose in Costa Rica. Vanaf daar is het met de auto ongeveer 3 uur rijden naar Monteverde.

Wil je geen auto huren? Er gaan ook bussen van San Jose naar Monteverde. De rit duurt 5 uur.

La Fortuna naar Monteverde

Ik was met mijn vriend in La Fortuna en met de auto zou het (volgens de navigatie) 3,5 uur rijden zijn naar Monteverde. Uiteindelijk zijn we veel langer bezig geweest omdat ik Maps.me als navigatie tool gebruikte. Deze app is meer bedoelt om wandelroutes op te zoeken. We kwamen op wegen terecht waar je zonder 4WD écht niet kunt rijden. Daarnaast vertrokken we veel te laat waardoor we de laatste twee uur in het donker hebben gereden.

Af en toe moesten we een riviertje oversteken zoals hieronder.

Met de jeep rondrijden in Costa Rica.

Het was in ieder geval wel een mooie route.

Route La Fortuna naar Monteverde Costa Rica.
Route La Fortuna naar Monteverde Costa Rica.
Route La Fortuna naar Monteverde Costa Rica.
Route La Fortuna naar Monteverde Costa Rica.

Waar verblijf je?

De meeste mensen die naar Monteverde willen verblijven in Santa Elena. Een klein dorpje in de buurt van het nevelwoud. Wij verbleven bij Casa Jungle Monteverde. Bij dit hostel kun je gratis parkeren, er is een gezamenlijke keuken en de sfeer is er relaxed. We boekten een tweepersoonskamer en betaalden € 37,50 per nacht (in 2019). Niet heel goedkoop maar dat was te verwachten. Costa Rica is één van de duurste landen in Latijns Amerika.

Casa Jungle Monteverde in Santa Elena in Costa Rica.
Casa Jungle Monteverde in Santa Elena in Costa Rica.

Wat is er te doen?

Er zijn een aantal dingen te doen in en rondom Santa Elena maar omdat wij maar 1,5 dag de tijd hadden moesten we keuzes maken.

Monteverde Cloud Forest

Reisjunk gaf de tip om Monteverde over te slaan en naar het nevelwoud van Santa Elena te gaan. Blijkbaar net zo mooi en minder druk. Wij hebben het toch andersom gedaan. En ik heb er geen spijt van! Het Monteverde nevelwoud vonden we prachtig! En het was er eigenlijk helemaal niet druk. Misschien omdat we er in het laagseizoen waren (mei 2019).

Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.
Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.
Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.
Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.
Hangbrug in Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.
Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.
Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.
Vlinder in Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.
Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.
Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.
Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.

We hebben een hoop dieren en vogels gezien. Zoals een groepje Spider monkeys (die normaliter erg moeilijk te spotten zijn). Wil je je kansen op het zien van een aap of bijzondere vogel vergroten? Dan kun je een gids inhuren.

Entree kost € 20 (in 2019).

Spider monkeys in Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.

Canopy tour

Bij de Canopy tour loop je over bruggen van wel 235 meter lang tussen de boomtoppen van het Monteverde nevelwoud. Wij hebben dit helaas niet gedaan omdat ik dacht dat je deze bruggen in het park zelf kon vinden. Maar het is dus blijkbaar ergens anders. Toch vind ik het niet heel erg dat we dit niet gedaan hebben omdat we natuurlijk al over de hangbruggen van La Fortuna hebben gelopen. En hoeveel hangbruggen moet je tijdens je vakantie gezien hebben?

Hangbrug in Monteverde Cloud Forest in Costa Rica.

Ziplinen met Extremo

Dit is eigenlijk dé reden waarom ik naar Monteverde wilde. Bij Extremo vind je namelijk de langste zipline in heel Latijns Amerika. Ik boekte een pakket waarbij je in ongeveer 2 uur via verschillende ziplines tussen de boomtoppen van Monteverde vliegt. De langste kabel is de superman van 1 kilometer lang. Verder is er de Tarzan schommel. Een nachtmerrie voor mensen met hoogtevrees (je kunt deze overslaan als je niet wilt).

Lees meer over ons zipline avontuur in Monteverde

Kikkers kijken bij Frog Pond

Bij de Frog Pond in Santa Elena kun je kikkers kijken. Wij hebben dit niet gedaan omdat we al een kikker tour in Horquetas hadden gedaan.

Eten & drinken bij Treehouse

De naam zegt het al dit restaurant is een soort boomhut. Op sommige avonden is er live muziek.

Treehouse restaurant in Santa Elena Costa Rica.

Scoor een authentiek Boruca masker

In Boruca woont een inheemse bevolking die maskers maakt van hout van de Balsa boom. Er zijn drie verschillende thema’s:

  • Ecologische maskers met een aboriginal en flora en fauna van Costa Rica.
  • Traditionele maskers met Boruca krijgers.
  • Ecologische ‘warrior’ maskers met een krijger die de jungle van Costa Rica beschermt.

Nadat men de figuren uit het hout gesneden heeft wordt alles beschildert met acrylverf. Het resultaat is een prachtig, kleurrijk masker.

Masker Costa Rica.
Masker Costa Rica.
Maskers Costa Rica.

Op verschillende plekken in Costa Rica kun je deze maskers kopen maar het grootste aanbod vind je in La Fortuna en Monteverde. Ik heb zelf geen masker gekocht in Costa Rica omdat ze niet allemaal even netjes afgewerkt waren. Ook vond ik het nogal duur ($ 300).
Maar eenmaal thuis bleef ik maar aan die maskers denken. Uiteindelijk heb ik er eentje online gekocht via Etsy voor $ 184. Een authentiek masker uit Boruca, Costa Rica. De kwaliteit is super en ik ben er enorm blij mee.

Masker uit Costa Rica.

Meer Costa Rica

Surfen in Santa Teresa

Ziplinen in Monteverde

La Fortuna & Arenal vulkaan

San Jose

Poas vulkaan

Wat kost een reis naar Costa Rica?