Verder naar bericht

Costa Rica’s Poas vulkaan

Costa Rica heeft 115 vulkanen waarvan 7 actieve: Irazu, Arenal, Miravalles, Orosi, Rincón de la Vieja, Turrialba én Poas. De laatste is sinds 1828 tientallen keren uitgebarsten. En guess what? Je kunt deze vulkaan bezoeken! Als ie niet op dat moment aan het barsten is natuurlijk.

Scoor eerst een ticket

Als je de Poas vulkaan wilt bezoeken dan moet je van tevoren kaartjes kopen. Even langsrijden wanneer je wilt is geen optie. Kaartjes kun je reserveren via de SINAC website. Je moet eerst een account aanmaken en daarna selecteren voor welk park je een kaartje wilt kopen (via dit systeem reserveer je namelijk ook plekken als je de Chirripo hike wilt doen). Je moet ook selecteren hoe laat je de vulkaan wilt bezoeken.

Neem wanneer je naar het park gaat je reserveringsnummer mee. That’s it.

Hoe kom je er?

Ik zou een bezoekje aan de Poas vulkaan alleen aanraden als je een huurauto hebt. Of als onderdeel van een excursie. Ik bezocht de vulkaan met openbaar vervoer (omdat tegen die tijd mijn vriend alweer naar huis was en we onze huurauto hadden ingeleverd) en dat was het naar mijn mening niet waard.

Met de auto is het denk ik een uurtje rijden vanuit San Jose. Met de bus doe je er langer over. Mocht je het toch willen proberen dan leg ik hieronder uit hoe je er komt met de bus.

Van San Jose naar Alajuela

Elke dag gaat er om 09:00 uur ’s ochtends een bus van Alajuela naar de Poas Vulkaan. Vanuit San Jose kun je een bus nemen naar Alajuela. Deze vertrekt tegenover Parque Merced. Op Maps.me zie je de halte staan als: Terminal TUASA (bus to Alajuela Airport). Zorg dat je op tijd de bus neemt zodat je in Alajuela niet de bus van 9 uur mist. Er gaat blijkbaar maar één bus per dag.

Van Alajuela naar de Poas Vulkaan

Toen ik in Alajuela aankwam ging ik op zoek naar de bus die naar de Poas vulkaan zou gaan. Ik vond m maar er zat niemand in. Ik vroeg aan een buschauffeur hoe laat de bus zou vertrekken. Hij wist het niet. Ik moest het maar vragen aan de straatverkopers. Een oud mannetje en een jongen die niet helemaal 100 leek te zijn. Beiden zeiden dat de bus van 9 uur niet reed (of al weg was). Het was 09:06 uur en de bus naar Poas stond nog steeds op zijn plek met niemand erin. De twee verkopers zeiden dat ik een taxi moest nemen.

Ik liep naar de rij taxi’s en begon te onderhandelen. Sommige taxi chauffeurs vroegen echt belachelijke bedragen. Veertig dollar, dacht het niet! Uiteindelijk vond ik er eentje die me voor 11 duizend colones (16 euro) wel naar de vulkaan wilde brengen. Ik baalde want een busticket kost maar 2 euro.

De rit duurde 30 minuten en terwijl ik in de taxi zat dacht ik bij mezelf “ik had gewoon moeten wachten bij het busstation”. Maarja toen was het al te laat.

Toen ik bij het park aankwam zei de man die mijn ticket checkte dat de bus elke dag naar het park vertrekt. Ook wanneer er niemand staat te wachten. Ik baalde natuurlijk als een stekker.

Even kijken en weer wegwezen

Bij aanvang krijg je een helm op (mocht de vulkaan opeens gaan sputteren) en daarna loop je naar de krater. Je mag hier maximaal 20 minuten staan en daarna krijg je 20 minuten om weer naar je auto te lopen. Heel streng.

Het Nationale Park is dicht. Dus het rondje dat op Maps.me staat (je kunt er hiken naar een nabij gelegen meer) is niet mogelijk.

Je bent dus echt letterlijk maar 20 minuten bij deze vulkaan. Vandaar dat ik zeg, ga hier alleen heen als je een huurauto hebt of als onderdeel van een excursie. Want je bent met openbaar vervoer zo lang onderweg. Het is het gewoon niet waard.

Mist

En het is het niet waard omdat er niet zoveel te zien is. Je kunt het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend de vulkaan bezoeken. In de middag hangt er namelijk een mistlaag om de krater heen. Ik was er rond half elf en toen zag het er zo uit:

Gelukkig klaarde het af en toe op waardoor ik toch nog wat kon zien. Maar heel erg spectaculair vond ik het niet.

blank
blank
blank

Even snel een selfie maken voordat de mist weer terugkeert

blank

Terug met de bus naar San Jose

Als je terug wilt met de bus van Poas naar Alajuela check dan van tevoren goed de tijden. In meerdere blogs stond dat er één bus terug gaat om 14:30 uur maar toen ik er was (laagseizoen, 2019) vertrok de bus om 12:30 uur. Ik was toevallig eerder in het park maar stel dat ik een ticket had gekocht voor de middag. Dan was ik mooi de sigaar geweest. Want één ding klopt wel, er gaat inderdaad maar één keer per dag een bus terug.

Ongeluk

De busrit terug naar Alajuela duurde een stuk langer dan het taxiritje heen. de bus stopt natuurlijk overal om mensen op te pikken. Vervolgens werden we ook nog van achteren geramd door een truck. Natuurlijk wilde de buschauffeur toen niet meer verder rijden. Er moesten telefoontjes gepleegd worden.

Gelukkig reed er een andere bus langs die ons wel mee wilde nemen. Eerst wilde hij dat we opnieuw betaalden. Maar later mochten we toch “gratis” mee. Gelukkig maar. Het regende inmiddels keihard en niemand had zin om aan de kant van de weg te staan.

In Alajuela sprong ik in de bus naar San Jose en een uurtje later was ik weer terug in de stad.

2 Comments

 1. Ronald Ronald

  Goed je verhaal te lezen, Hanneke, maar wij hebben toch een heel andere ervaring. We zijn er op de bonnefooi naartoe gereden gisteren en hebben plm 5 km voor de toegangsweg naar de vulkaan en kopje koffie genomen en gevraagd naar de mogelijkheden. Toen bleek het buurrestaurant gewoon tickets voor de Poasvulkaan te verkopen a $ 15 p.p. Het was toen 11:00 en de eerstvolgende timeslot was 12:40. Met de foto van de reservering (waarop het RES # stond) zijn we naar de gate gereden. Alles bleek toen in orde. Een raampje verder nog 2000 colones (is plm 3 €) te betalen voor bewaakt parkeren en de wandeling naar de krater kon beginnen. We konden ook eigenlijk meteen mee en kregen ruim een uur voor onze tijd al onze verplichte helm aangereikt. We roken de zwavel, de rotte eierenlucht van verre. De toegang was op 2 en 3 okt 2019 gesloten geweest wegens teveel activiteit, maar vandaag op 31 okt 2019 was de gehele krater, het kratermeer en de gele zwavelafzetting onbewolkt te zien. Misschien hebben we geluk gehad…. Maar ik begrijp je teleurstelling als je de vulkaan niet echt goed ziet en er zoveel OV moeite voor over moet hebben gehad. Ik omschrijf dan ook je tip het met een huurauto te doen…..

  • Hey Ronald,

   Ja met een huurauto was het véél makkelijker geweest. In Zuid- en Midden-Amerika zie je wel vaker dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Zoals in dit geval blijkbaar! Super in ieder geval dat jullie zonder bewolking de vulkaan hebben kunnen bewonderen. Helaas had ik een beetje pech.
   Bedankt ook voor je reactie, dat helpt andere mensen weer die erheen willen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.