Verder naar bericht

Kikkers kijken in Horquetas

Horquetas is, zover ik weet, geen hele grote toeristenplek in Costa Rica. Meer een gehucht eigenlijk .Waarom ik er dan toch heen ging? Om kikkers te spotten!

Frogs Heaven

Op Facebook zag ik destijds een post van iemand voorbij komen die een nacht tour had gedaan in Costa Rica en zo kwam ik bij Frogs Heaven terecht. De organisatie wordt gerund door Jose en zijn familie. Ze bieden verschillende tours aan waaronder speciaal op maat gemaakte tours. Ik koos voor de fotografie tour.

Kikkers fotograferen

Het neefje van Jose was onze tourguide. Hij en zijn familie hadden de avond ervoor verschillende kikkers voor ons gevangen. De beestjes werden vervolgens op bloemen gezet of een tafel met blaadjes zodat we ze goed konden zien. En fotograferen natuurlijk.

We hebben in totaal zes verschillende soorten kikkers gezien: Strawberry Poison Dart frog, Black & Green Poison Dart frog, twee Glass frogs, Red-Eyed Tree frog, Masked Tree Frog en een andere Tree Frog waarvan ik helaas de naam ben vergeten.

Het regende ontzettend toen we ’s middags bij Frogs Heaven aankwamen maar dat maakte niet uit. Het gedeelte waar we de foto’s gingen maken was namelijk overdekt.

Strawberry Poison Dart Frog

Dit kikkertje is rood en lijkt een blauw broekje te dragen. De rode kleur schijnt aantrekkelijk te zijn voor vrouwtjes en vijanden af te schrikken. En mocht deze kikker dan toch op het bordje van iemand belanden dan heeft de predator daar snel spijt van. De Strawberry Dart Frog is namelijk giftig! Als mens ga je er overigens niet dood aan. Je zult alleen een irritatie ervaren. Erg mooi kikkertje maar helaas ook erg snel en daardoor moeilijk te fotograferen.

Black & Green Poison Dart Frog

Deze kikker is familie van de Strawberry Dart Frog maar ziet er anders uit. Deze kikker is groen met zwarte vlekken (er zijn ook andere variaties met een gele kleur bijvoorbeeld). Ook deze kikker is giftig (de naam zegt het al) maar als mens ga je er niet dood aan. De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes en maken zoemende of brommende geluiden.

blank

Glass Frog

Deze kikkertjes heten zo omdat ze doorzichtig zijn. Ze zijn enorm klein (de meesten worden niet eens 3 cm lang). Er zijn 150 soorten maar je zou een bioloog moeten zijn om ze te kunnen onderscheiden. Ze lijken namelijk allemaal nogal op elkaar. Tijdens de tour kregen we twee soorten te zien (helaas weet ik de precieze naam niet meer).

blank
blank

Red-Eyed Tree Frog

De Red-Eyed Tree Frog is dankzij zijn opvallende kleuren één van de mooiste kikkers ter wereld (met een vreselijke naam in het Nederlands: Roodoogmakikikker). Deze kikker is ’s nachts actief en overdag ligt hij te slapen tussen de blaadjes. Als hij op een blad zit dan zie je hem bijna niet. De Red-Eyed Tree Frog is niet giftig.

blank
blank
blank

Masked Tree Frog

Deze grote (5 centimeter) bruine kikker is vooral ’s avonds actief en lijkt een maskertje te dragen (vandaar de naam). Deze kikker slaapt graag overdag in een stapel blaadjes en is niet giftig. Het kleurtje is misschien een beetje saai maar natuurlijk wel ideaal als camouflage.

blank

Andere Tree Frog

Deze kikker is ook lid van de Tree Frog familie. Ik ben helaas alleen de naam vergeten. Ik weet wel dat dit beestje ook ’s avonds actief is en niet giftig is.

blank
blank

Wat vond ik ervan?

Ik vond het prachtig om alle kikkers te zien. Vooral de Red-Eyed Tree frog. Deze kikker vind ik persoonlijk de mooiste en is ook hét symbool van Costa Rica. Veel van deze kikkertjes zijn heel klein of nachtdieren waardoor ze moeilijk te spotten zijn. Je zou ze zelf, zonder gids, in een natuurpark waarschijnlijk niet zo snel zien. En als je ze ziet zijn ze zo snel dat je er waarschijnlijk geen goede foto van kunt maken. En dat is de reden waarom ik deze tour boekte.

Ik kreeg ook nog fotografie tips. Ik maakte alle foto’s met mijn iPhone 8 Plus en ik heb weer nieuwe dingen geleerd (ondanks dat ik het toestel al 1,5 jaar heb).

Prijzig

Ik ben blij met de foto’s maar vind wel dat de tour erg duur is. We betaalden zo’n 30 dollar per persoon voor twee uur. Persoonlijk had ik 25 dollar meer dan genoeg gevonden. Maar goed, alles is duur in Costa Rica. Vooral de tours. Waar je ook komt en welke tour je ook doet. Het is allemaal prijzig.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.