Ga naar de inhoud

Centraal-Amerika


Centraal-Amerika is een culturele regio die onder het continent Noord-Amerika valt. Samen met Mexico en het Caraïbisch gebied vormt het Midden-Amerika. Onder Centraal-Amerika vallen zeven landen: Belize, Nicaragua, Costa Rica, Guatemala, Panama, Honduras en El Salvador.

Natuur

Een van de meest opvallende kenmerken van Centraal-Amerika is de ongerepte natuur. Van dichte regenwouden en uitgestrekte mangroven tot weelderige bergketens en betoverende kustlijnen. De regio biedt een indrukwekkende verscheidenheid aan ecosystemen en biodiversiteit. Nationale parken zoals het Monteverde Cloud Forest Reserve in Costa Rica en het Maya Biosphere Reserve in Guatemala trekken natuurliefhebbers aan van over de hele wereld.

Cultuur

Centraal-Amerika heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude beschavingen van de Maya’s, de Azteken en de Inca’s. Overal in de regio vind je oude ruïnes, tempels en ceremoniële complexen. Plaatsen als Tikal in Guatemala, Copán in Honduras en Chichén Itzá in Mexico zijn slechts enkele van de vele archeologische schatten die te vinden zijn in Centraal-Amerika.

Verder is er een mix van tradities, talen en keukens. Elk land heeft zijn eigen unieke cultuur en culinaire tradities, die variëren van de kleurrijke carnavals van Nicaragua tot de smaakvolle gerechten van Belizean keuken.

Uitdagingen

De regio wordt geconfronteerd met uitdagingen zoals armoede, politieke instabiliteit en milieuproblemen. Daarnaast heerst er in veel landen een machismo cultuur waarbij vrouwen vaak het slachtoffer zijn van geweld.