Ga naar de inhoud

Guatemala

Guatemala is een land in Midden-Amerika met een divers landschap. Je vindt er vulkanen en bergen, mooie meren, authentieke dorpjes en Maya ruïnes. De oorspronkelijke bewoners waren namelijk de Maya’s.

In de 16e eeuw werd het land veroverd door de Spanjaarden. In 1821 werd het onderdeel van Mexico en in 1840 onafhankelijk. Als je op zoek bent naar een bestemming waar niet al te veel backpackers rondlopen dan is Guatemala de place to be.

In dit blog lees je meer over Guatemala en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen in Guatemala?

Guatemala-stad

Antigua

Pacaya vulkaan

Flores

Tikal en Yaxha

Lake Atitlan

Mijn reisroute

  • Guatemala-Stad – 2 nachten
  • Antigua Guatemala – 3 nachten
  • Lake Atitlan – 4 nachten
  • Flores – 3 nachten

Hoe kom je er?

In 23 uur vlieg je van Nederland naar Guatemala (met een overstap).

Heb je een visum nodig?

Als je maximaal 90 dagen in Guatemala verblijft dan heb je geen visum nodig. Wel moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn wanneer je het land binnenkomt.

Onward ticket

Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Guatemala vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?

Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).

Het vervelende is dat er niet altijd word gecheckt of je een onward ticket hebt. Het proces is heel random. Soms moet je het laten zien, soms niet. Toch zou ik je aanraden om een onward ticket te regelen want better safe than sorry.

Onward bewijs regelen

  • Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
  • Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
  • Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
  • Reis van land naar land met de bus. Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.

Waar verblijf je?

Er zijn genoeg goede hotels, hostels en homestays te vinden in Guatemala. Ik boekte de meesten van tevoren via Booking.com. Uiteraard ben je dan wel wat duurder uit omdat je voor Booking een comissie moet betalen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de eerste nacht via Booking reserveren (zodat je niet ter plekke nog iets moet zoeken). En dan via de accomodatie het verblijf verlengen. Moet je alleen wel mazzel hebben dat het niet is volgeboekt.

Hoe reis je rond?

De goedkoopste manier is met openbaar vervoer (de bus). In heel Guatemala rijden oude, gepimpte Amerikaanse schoolbussen rond. Deze worden voor alles gebruikt, men vervoert er zelfs geiten en kippen in. Vandaar dat toeristen deze bussen ook wel Chickenbuses noemen.

Het mag dan wel goedkoop zijn, heel veilig is het niet. Omdat je op elkaar gepropt zit is het makkelijk voor een ander om wat uit je tas te halen. En als je twee tassen hebt, dan wordt het helemaal moeilijk.

Ik koos daarom voor de duurdere maar ook relaxtere optie: de shuttlebus. Dit zijn toeristenbusjes die tussen populaire toeristenbestemmingen rijden. Vaak kun je zo’n ritje regelen via je hotel/ hostel.

Uber is ook een goede optie als je in Guatemala-Stad bent. Ik reisde van Guatemala-Stad naar Antigua met een Uber.

Oude Amerikaanse schoolbus in Guatemala.

Wat voor klimaat heeft Guatemala?

Een tropisch regenwoud klimaat. Het is er meestal heel vochtig en warm. Het regent er het hele jaar door. De gemiddelde luchtvochtigheid is 81%. Als je naar Guatemala gaat dan is het belangrijk dat je jezelf goed beschermd tegen muggen.

Het klimaat is voor mensen misschien niet ideaal maar planten houden er wel van. Guatemala is dan ook een erg groen land.

Wat is de beste tijd om naar Guatemala te gaan?

Guatemala kent een natte en droge periode. De beste reistijd is in de droge periode: januari t/m april, juli, november en december,

Ik was eind mei in Guatemala en dat was een goede tijd. Soms regende het heel hard maar dat was meestal ’s middags/ ’s avonds en zeker niet elke dag.

Is het veilig?

Guatemala staat bekend als een redelijk onveilig land. Denk aan drugsgeweld, overvallen, verkrachting, ontvoering, inbraken bij toeristenverblijven enzovoorts. Vooral Guatemala-Stad staat bekend als een zeer onveilige bestemming.

Dit is de reden waarom Guatemala niet overspoeld wordt door toeristen. De meesten gaan liever naar een wat veiligere bestemming.

Maar is het er echt zo onveilig?

Ik heb twaalf dagen door Guatemala gereisd en er is niets gebeurd. Ik ben niet overvallen, verkracht, bedreigd of mishandeld. Maar dat zegt niet dat het veilig is. Ik heb heel goed opgelet toen ik in Guatemala was.

Ik was bijvoorbeeld een dag in Guatemala-Stad en dat vond ik van tevoren best wel eng. Omdat ik geen risico wilde nemen heb ik me overal naartoe laten rijden met Uber. Gelukkig bleek dit veilig. In heel Zuid- en Midden-Amerika heb ik me eigenlijk nooit onveilig gevoeld als ik een Uber nam.

In Guatemala-Stad bleef ik goed om me heen kijken. Ik had geen tas bij me. Mijn telefoon en geld had ik in mijn BH gestopt. En als ik even de route moest opzoeken dan deed ik dat in de buurt van een bewaker (overal staan bewakers met shotguns). Voordat het donker werd was ik altijd weer terug in het hostel. En ik had onopvallende kleren aan. Lange broek, shirt met lange mouwen, petje op.

Antigua vond ik meer relaxed. Hier liep ik bijna zonder zorgen rond. Maar bij Lake Atitlan stond ik weer op scherp. Ik had online al gelezen dat er veel berovingen plaatsvinden tussen de dorpen om het meer. Ik ging daar dus niet rondlopen maar nam de boot. En ik heb expres de Indian Nose hike niet gedaan omdat daar continue toeristen beroofd worden.

Verder denk ik ook dat ik vrij weinig last heb gehad omdat ik lang ben (1.78 meter) en op dat moment een gabber kapsel had (vinden ze raar). Ook zorgde ik ervoor dat ik zelfverzekerd over kwam (ook al voelde ik me soms niet zo). Dat straalt iets uit waardoor mensen op afstand blijven.

Dus, is het onveilig in Guatemala? Ja. Moet je daardoor af laten schrikken? Niet per se. Als je de juiste maatregelen neemt dan is het best wel te doen.

Waar komt de criminaliteit vandaan?

Omdat ik niks van Guatemala wist (behalve dat het gevaarlijk is) besloot ik om wat onderzoek te doen. Guatemala blijkt dus de grootste economie te hebben in Centraal-Amerika maar het verschil tussen arm en rijk is enorm groot. Zo’n 15% van de bevolking is extreem arm en 10% van de bevolking is rijk. Wat ertussen ligt is Jan Modaal die met moeite rondkomt.

Voor de arme bevolking is het enorm moeilijk om hun situatie te verbeteren. Mede omdat ze niet geschoold zijn en geen geld hebben om hun kinderen naar school te laten gaan. En als je niet geschoold bent dan is het weer moeilijk om aan een baan te komen. Een vicieuze cirkel.

Daarnaast is er een 36-jarige burgeroorlog geweest in Guatemala waarvan het land nog aan het herstellen is. De relatie tussen de bevolking en de regering is nog steeds niet al te best.

Er zijn dus meerdere redenen voor de armoede en daardoor criminaliteit in Guatemala. Nu de oorlog voorbij is, is er een kans voor het land om te herstellen. Ik hoop dat dat gebeurd. Want minder armoede betekent minder criminaliteit. En dat betekent meer toerisme, meer inkomsten en dus algehele verbetering.

Heb je inentingen nodig?

De GGD raadt aan om je te laten vaccineren tegen DTP en hepatitis A. Check voor meer aanbevelingen de website van de GGD.

Met welke valuta betaal je in Guatemala?

De munteenheid van Guatemala is quetzal (GTQ).

Tip: op een hoop plekken in Zuid- en Midden-Amerika kun je niet met creditcard of bankpas betalen. Je moet dus altijd contant geld op zak hebben. En dat is vervelend want als je pint dan betaal je daar kosten voor (€ 5 of € 4 per keer). Maar je wil ook weer niet met al te veel geld op zak rondlopen. Ik pinde meestal toch een groot bedrag. Het meeste stopte ik dan in een portemonnee in mijn BH. Een klein gedeelte ging ik een andere portemonnee in mijn tas. Als ik beroofd zou worden dan was ik in ieder geval niet alles kwijt.

Is Guatemala duur?

Je zou verwachten, omdat de bevolking heel arm is, dat Guatemala een goedkoop land is. Maar dat is niet zo. Het was voor Latijns Amerikaanse begrippen best een duur land.

Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Guatemala?

Welke taal spreken ze in Guatemala?

De officiële taal ins Spaans maar een groot deel van de bevolking spreekt ook nog Mayatalen. Er zijn in totaal 21 talen waarvan het K’iche, Kaqchikel, Q’eqchi en Mam de belangrijkste zijn.

In Antigua (een populaire toeristenbestemming) spreken een hoop mensen in restaurants, hotels en hostels ook Engels.

Wat eten ze in Guatemala?

Er wordt ,net als in veel andere landen in Zuid- en Midden-Amerika, veel rijst gegeten met bonen, mais en groenten. Aardappelen, tortillas, tamales en vlees en kip zijn ook populair. In toeristenplaatsen kun je vaak ook pizza, pasta, Chinees en Thais bestellen.

Verder drinkt men graag drankjes gemaakt van exotische vruchten.

Wil je goedkoop eten? Vraag dan naar de plato del dia of comida corrida (het menu van de dag).

Cocktails drinken in Guatemala.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Nee. Je kunt in principe gewoon een auto huren en rondrijden met je Nederlandse rijbewijs. Wel is het mogelijk dat bepaalde verhuurmaatschappijen tóch om een internationaal rijbewijs vragen (IRB). De ANWB raadt daarom aan om voor de zekerheid wel een IRB te kopen.