Ga naar de inhoud

Cariben


De Cariben, ook wel bekend als het Caribisch of Caraïbisch gebied, valt onder Noord-Amerika. Het bestaat uit duizenden eilanden die zich uitstrekken van Florida tot Venezuela. Oorspronkelijk werd het gebied bewoond door inheemse volkeren zoals de Taíno, de Arawak en de Cariben (waar het gebied zijn naam aan dankt).

Gekoloniseerd

Rond 1400 werden de eilanden ontdekt door Columbus en rond 1600 vestigden de eerste kolonisten zich op het eiland Sint Maarten. In de jaren daarna werden de eilanden afwisselend gekoloniseerd door de Spanjaarden, Britten, Fransen en Nederlanders. Deze kolonisatie heeft diepgaande sporen nagelaten in de cultuur, architectuur en keuken van de regio.

Nederlandse Antillen en BES

Een aantal van de Caribische eilanden valt onder Nederland. Eerst sprak men van de Nederlandse Antillen, met de landen Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Nog steeds gebruikt men deze term maar het klopt niet meer. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten. Ze worden ook wel de BES landen genoemd. Sinds 10 oktober 2010 vallen deze eilanden onder Nederlandse wetgeving en mogen de inwoners dus ook stemmen voor de tweede kamer.

Aruba, Curaçao en St. maarten horen inmiddels niet meer bij de Nederlandse Antillen en zijn een zelfstandig land geworden. Ze vallen nog wel onder het Koninkrijk Nederland.

ABC

De eilanden hebben ook een geografische indeling. Aruba, Bonaire en Curaçao (de ABC-eilanden) worden ook wel de benedenwindse eilanden genoemd. En de eilanden Saba, St. Maarten en St. Eustatius (SSS-eilanden) worden ook wel de bovenwindse eilanden genoemd.

Populaire vakantiebestemming

Het tropische klimaat, de mooie stranden en het kristalheldere water maken de Cariben een populaire vakantiebestemming. Elk eiland heeft zijn eigen unieke charme en karakter, variërend van de bruisende sfeer van Jamaica tot de rustige omgeving van de Maagdeneilanden.