Ga naar de inhoud

Panama

Panama is een land in Midden-Amerika dat grenst aan Colombia en Costa Rica. Er wonen ongeveer 4 miljoen mensen. Het land staat vooral bekend om het Panamakanaal dat de Caribische zee met de Grote Oceaan verbindt. Maar er is ook veel mooie natuur te vinden in Panama. En stranden.

In dit blog lees je meer over Panama en wat ik er gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen?

Panama City

San Blas eilanden

Bocas del Toro

Mijn reisroute

  • Panama City – 3 nachten
  • San Blas eilanden – 2 nachten
  • Panama City – 1 nacht
  • Bocas del Toro – 2 nachten

Hoe kom je er?

Met KLM vlieg je in 11 uur direct van Amsterdam naar Panama Stad.

Heb je een visum nodig?

Als je maximaal 180 dagen in Panama blijft dan hoef je geen visum aan te vragen. Op het vliegveld krijg je een toestemmingsbewijs waarmee je 6 maanden lang door Panama mag reizen. 

Verder moet je paspoort bij aankomst nog 6 maanden geldig zijn.

Onward ticket

Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Panama vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?

Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).

Het vervelende is dat er niet altijd word gecheckt of je een onward ticket hebt. Het proces is heel random. Soms moet je het laten zien, soms niet. Toch zou ik je aanraden om een onward ticket te regelen want better safe than sorry.

Onward bewijs regelen

  • Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
  • Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
  • Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
  • Reis van land naar land met de bus. Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.

Waar verblijf je?

Via Booking.com zijn er genoeg hotels, hostels en B&B’s te vinden. Ik verbleef meestal in een hostel, in een eigen kamer. Ik boekte mijn verblijven vaak twee dagen van tevoren. Via Booking betaal je een commissie maar je hebt wel zekerheid.

Om kosten te drukken boekte ik soms één nacht via Booking.com en daarna liet ik mijn verblijf verlegen via het hostel zelf. Je kunt natuurlijk ook direct contact opnemen met het hostel/ hotel om te reserveren.

Hoe reis je rond?

In Panama reis je makkelijk rond met de bus. Het land is niet zo groot en in 10 uur kun je het hele stuk van Panama City naar Bocas del Toro afleggen. Geen tijd voor? Neem dan een binnenlandse vlucht.

Wat voor klimaat heeft Panama?

Een tropisch klimaat. De luchtvochtigheid en de temperatuur is het hele jaar door hoog. Het land is daardoor erg groen. Overal vind je palmbomen en andere tropische planten.

Nadeel: het tropische klimaat trekt muggen aan. Bescherm jezelf met DEET of een ander insecten werend middel als je naar Panama gaat.

Wat is de beste tijd om naar Panama te gaan?

Panama kent een droge en natte periode. Het is aan te raden om het land te bezoeken tijdens de droge periode: december t/m april. Ik was eind april in Panama en toen regende het gelukkig nog niet heel erg.

Is het veilig?

Panama is over het algemeen een veilig land. Maar er vindt, net als in andere landen op de wereld, wel criminaliteit plaats. Let dus goed op je spullen als je ergens heen gaat en laat je paspoort in het hotel/ hostel.

Reis je met de bus? Draag je paspoort, geld en belangrijke spullen in een tasje om je nek. Stop sowieso nooit al je spullen in één tas want als die gejat wordt ben je alles kwijt.

Heb je inentingen nodig?

De GGD raad aan om een vaccinatie te halen voor gele koorts, DTP en hepatitis A. Daarnaast zijn er nog wat extra aanbevelingen. Lees er meer over op de website van de GGD.

Met welke valuta betaal je in Panama?

In Panama betaal je met de Balboa óf de Amerikaanse dollar. Een dollar is ongeveer gelijk aan 1 Balboa.

Is Panama duur?

Panama is goedkoper dan Nederland maar duurder dan Zuid-Amerika. Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Panama?

Welke taal spreken ze in Panama?

De officiële taal is Spaans. Veel Panamezen die in de toeristische sector werken (zoals gidsen) spreken ook Engels. Toch is het wel aan te raden om een beetje Spaans te leren voordat je naar Panama gaat. Vooral als je zelfstandig met de bus wilt reizen.

Wat eten ze in Panama?

Net als in de rest van Latijns Amerika wordt er veel rijst, kip, bonen en gebakken banaan gegeten. Vis is ook populair (vooral bij de kustplaatsen). Als vegetariër heb je de keuze uit rijst met groenten (ze laten dan de kip of vis weg).

In Panama City kun je ook gewoon naar de McDonals of de Wendy’s en een pizza of pasta scoren.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Nee. In Panama mag je als toerist gewoon rondrijden met je Nederlandse rijbewijs.