Ga naar de inhoud

Wadi Rum en Akaba

De Wadi Rum-woestijn in Jordanië bestaat uit uitgestrekte zandduinen met unieke rotsformaties en kliffen van rood zandsteen. Het landschap doet een beetje denken aan dat van de maan. Vandaar de bijnaam: ‘Vallei van de Maan’. Bewoners van het gebied zijn de bedoeïenen. Deze nomadische mensen wonen al eeuwenlang in de Wadi Rum woestijn. Vanaf 2011 staat de Wadi Rum op de UNESCO-werelderfgoedlijst, een soort stempel van goedkeuring voor zijn natuurlijke als culturele waarde.

Wadi Rum landschap.

Hoe kom je er?

Vanuit de hoofdstad van Jordanië, Amman, is het ongeveer 4 uur rijden naar de Wadi Rum woestijn. Je kunt zelf een auto huren, een tour boeken, of de bus pakken. Ik boekte een groepsreis naar Jordanië met G Adventures en werd overal naartoe gereden in een comfortabel busje.

Onderweg naar de woestijn stopten we bij een verlaten treinstation.

Verlaten trein in Jordanië.
Verlaten trein in Jordanië.
blank

Waar verblijf je in Wadi Rum?

Bij het woord ‘woestijn’ denk je waarschijnlijk aan tenten en weinig luxe. Dat klopt deels. Er zijn inderdaad accommodaties waarbij je in een (bedoeïenen) tent verblijft. Maar dat hoeft niet basic te zijn. Er zijn vrij luxe accommodaties te vinden. Ook zijn er de zogeheten ‘glamping pods’ waarbij je in een soort iglo ‘kampeert’. Het ligt eraan waar je naar op zoek bent en wat je budget is. Check Booking.com voor het aanbod.

Ik verbleef bij Harb Eco Camp, in een kamer die deed denken aan een tent. Het was in ieder geval net zo gehorig. Ik kon elke scheet en hoest van mijn buren horen. De kamer was wel lekker ruim en had goede bedden. De douche was helaas koud. Het eten bij Harb Eco Camp werd traditioneel, onder de grond, bereid. Dat was wel leuk om te zien.

Voor één nachtje is Harb Eco Camp een prima plek om te verblijven. Ben je op zoek naar luxe? Dan zou ik een ander verblijf boeken.

Harb Eco Camp in Wadi Rum.
Wadi Rum, Harb Eco Camp.

Pods in de Wadi Rum woestijn.

Pods in Wadi Rum.

Wat is er te doen?

Hoewel sommige bedoeïenen nog steeds een nomadisch bestaan leiden, hebben velen zich aangepast aan de moderne wereld. Ze zijn betrokken bij het toerisme, waarbij ze reizigers meenemen op onvergetelijke tochten door de woestijn. Dit kan per jeep, kameel of wandelend.

Jeep tocht in Wadi Rum.
Kamelen in Wadi Rum.
Jeep tocht in Wadi Rum.

Stenen bruggen

Voor onze groep was er een jeepsafari geregeld langs de meest bekende plekken in de woestijn. Zoals de Um Fruth brug en de Jebel al Kharaz brug waar een deel van de film ‘Aladdin’ met Will Smith is opgenomen. Degene die de burg wilden beklimmen konden dat doen.

Er zijn meer bruggen in de omgeving maar wij hebben alleen deze twee bezocht. Tot mijn verbazing was het er vrij druk. Schijnbaar bezoeken alle tours deze locaties.

De Um Fruth rotsbrug.

Um Fruth Rotsbrug in Wadi Rum.
Um Fruth Rotsbrug in Wadi Rum.
Uitzicht vanaf de Um Fruth brug in Wadi Rum.
Kameel in Wadi Rum.

Op de Jebel al Kharaz brug.

Jebel al kharaz brug, Wadi Rum.
Ik op de brug in Jebel al Kharaz brug in Wadi Rum.

Filmlocaties

De Wadi Rum-woestijn, met zijn adembenemende landschap en unieke rotsformaties, is het decor geweest voor diverse films. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Lawrence of Arabia (1962)
  • Red Planet (2000)
  • Rogue One: A Star Wars Story (2016)
  • The Martian (2015)
  • Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
  • Prometheus (2012)
  • Aladdin (2019)

Veel van deze films spelen zich af op andere planeten, zoals Mars. Het rode landschap van Wadi Rum leent zich daar perfect voor.

Op deze exacte locatie is een scène uit Star Wars: The Rise of Skywalker opgenomen.

Star Wars pose in Wadi Rum.

Bedoeïenenkamp

De bedoeïenen die in de Wadi Rum-woestijn leven hebben traditionele tenten, bekend als ‘bait al-sha’ar’. Deze beschermen hen tegen de intense zon en de koude nachten. De tenten zijn mobiel en passen zich aan aan de nomadische levensstijl van de bedoeïenen.

Tijdens onze tour door de woestijn bezochten we één van deze tenten en dronken we thee. Ook werden er producten gepromoot die we konden kopen zoals parfum (gemaakt van rozen), thee en kruiden.

Petrogliefen

Deze oude inscripties, uitgehouwen in de rotsen door vroegere bewoners, vertellen een verhaal dat teruggaat tot duizenden jaren geleden. De petrogliefen in Wadi Rum variëren van eenvoudige geometrische patronen tot complexere afbeeldingen van mensen, dieren en jachtscènes. Archeologen geloven dat deze inscripties een essentieel onderdeel waren van de communicatie en expressie van de oude bedoeïenengemeenschappen die ooit in Wadi Rum leefden.

De betekenis achter sommige petrogliefen blijft gehuld in mysterie, en het ontcijferen ervan is als het lezen van een oud dagboek. Sommige inscripties tonen de dagelijkse activiteiten, anderen hebben mogelijk een rituele of spirituele betekenis.

Wat deze petrogliefen extra bijzonder maakt, is het feit dat ze na duizenden jaren nog steeds goed bewaard zijn gebleven. Toen ik er was in 2023 kon je gewoon de rotsen op klimmen en de petrogliefen aanraken (wat ik natuurlijk niet gedaan heb). Ik kan me voorstellen dat ze deze eeuwenoude tekeningen in de toekomst gaan beveiligen.

petroglyfen Wadi Rum
petroglyfen Wadi Rum

Wadi Rum by night

Overdag is de woestijn mooi maar de zonsondergang en de nacht zijn ook zeker de moeite waard. Omdat er weinig licht is kun je enorm veel sterren zien.

Zonsondergang in Wadi Rum.
Wadi Rum by night.
Wadi Rum by night.

Plastic en andere troep

Wadi Rum is één van de meest bijzondere plekken ter wereld. Maar voor mij was het een tegenvaller. Dat kwam vooral door de grote aanwezigheid van zwerfafval zoals plastic flesjes, autobanden en andere zooi. Dit geldt overigens niet alleen voor de Wadi Rum-woestijn. In heel Jordanië kampen ze met een afval probleem. Dit komt omdat er geen ontwikkelde infrastructuur is voor afvalbeheer. Tel daar de grote stroom van vluchtelingen uit naburige landen bij op en je hebt een probleem.

Met toerisme als nummer 1 inkomstenbron snap ik eigenlijk niet dat ze er niks aan doen.

Waterfles Wadi Rum woestijn.

Akaba

Vanaf de Wadi Rum-woestijn is het slechts een uurtje rijden naar Akaba (of Aqaba). Deze kuststad biedt een unieke mix van cultuur en ontspanning. Aqaba is niet alleen een strategische havenstad, maar ook een duikparadijs met een adembenemende onderwaterwereld. Verken de kleurrijke koraalriffen, bewonder de historische bezienswaardigheden, en proef de lokale keuken.

Akaba in Jordanië.

Waar verblijf je in Akaba?

Ik verbleef in het My Luxury Hotel. Een prima plek met grote kamers en een rooftop zwembad en bar. Bij de bar kun je het beste drankjes halen tijdens happy hour (2 voor de prijs van 1) anders is het heel erg duur.

My Hotel in Akaba.
Bij het My Hotel in Akaba.
Zwembad My Hotel.
Uitzicht vanaf het My Hotel in Akaba.

Snorkelen en duiken

Ik was helaas maar één dag in Akaba en die werd gespendeerd op het water. Van de rest van de stad heb ik dus eigenlijk niks gezien.

Als je geïnteresseerd bent in onderwaterleven dan is Akaba wel echt de place te be. Ik heb een duikbrevet maar omdat ik weer eens enorm verkouden was besloot ik om te gaan snorkelen. Dat is ook zeker de moeite waard. Je kunt vanaf het strand het water in lopen en gaan snorkelen. Maar het is natuurlijk leuker om met een boot het water op te gaan.

Onze groep zat op een groot schip dat op twee plekken een stop maakte waar we gingen snorkelen. Ik heb mooi koraal gezien en diverse soorten vissen. En zelfs een scheepswrak. Het water was zo helder dat je het zelfs snorkelend goed kon zien.

Boot in Akaba.

Kruidenmarkt en Kunefe

In de avond kun je Akaba/ Aqaba ontdekken en bijvoorbeeld kruiden kopen op één van de vele markten. Onze gids raadde ons aan om Kunefe te proberen. Een toetje gemaakt van dunne laagjes griesmeeldeeg, gevuld met gesmolten kaas en siroop. Vaak wordt het geserveerd met pistachenoten. Ik dacht dat dit gerecht uit Turkije kwam maar schijnbaar ligt de oorsprong in Syrië. Het wordt in ieder geval in meerdere landen in het Midden-Oosten gegeten.

Helaas is het niet zo mijn ding. De kaas maakt dit gerecht enorm machtig waardoor je er snel genoeg van hebt.

Kruiden in Akaba.
Künefe eten in Akaba.

Meer Jordanië

Petra

Kings Highway van Amman naar Akaba

Amman, Jerash en de Dode Zee