Ga naar de inhoud

Petra

Petra, gelegen in het zuiden van Jordanië, is een archeologisch meesterwerk dat teruggaat tot de 4e eeuw voor Christus. Het was ooit het bloeiende handelscentrum van de Nabateeërs, een Arabisch nomadenvolk. Petra staat bekend om zijn woningen/ tempels die zijn uitgehakt uit rotsen. De wereldberoemde “Al-Khazneh” of de Schatkamer is het meest iconische bouwwerk. Vanwege de kleur van de gebouwen (rood) wordt Petra ook wel ‘Rose City’ genoemd.

Geschiedenis in een notendop

Petra is gecreëerd door het Arabische volk, de Nabateeërs. De stad groeide uit tot een belangrijk knooppunt op de handelsroutes tussen het Midden-Oosten, Azië en de Middellandse Zee. Zo rond de eerste eeuw voor Christus bereikte Petra haar hoogtepunt van welvaart.

Na de Romeinse annexatie in 106 na Christus, verloor de stad geleidelijk aan haar economische en politieke betekenis. Door aardbevingen en natuurlijke erosie raakte Petra in de vergetelheid, totdat het in 1812 ontdekt werd door een Zwitserse onderzoeker. Petra lag verborgen onder een grote laag zand en wordt daarom ook wel de ‘verloren stad’ genoemd.

Sinds 1985 staat Petra op de werelderfgoedlijst van UNESCO en in 2007 werd het benoemd als één van de 7 nieuwe wereldwonderen.

The Monastry, Petra.

Hoe kom je er?

Vanuit de hoofdstad van Jordanië, Amman, is het 3 uur rijden naar Petra. Je kunt een auto huren, de bus pakken of een tour boeken. Ik boekte een groepstour met G Adventures en werd overal heen gereden in een relaxt busje.

Waar verblijf je?

Wadi Musa is de stad die het dichtst bij de archeologische vindplaats Petra ligt. Je vindt hier verschillende hotels, restaurants en winkeltjes. Ik verbleef bij het Seven Wonders Hotel. Een prima hotel wat misschien hier en daar wel een upgrade kan gebruiken. We hebben er één avond een traditioneel Jordaanse maaltijd gegeten en dat was prima. Ook het ontbijt buffet was goed. Het dakterras bood mooi uitzicht over de stad.

Wadi Musa.

Uitzicht vanaf het balkon van mijn kamer bij Seven Wonders Hotel.

Wadi Musa vanaf balkon, seven wonders hotel.

Van Wadi Musa naar Petra

Vanuit Wadi Musa is het ongeveer 5 minuten rijden naar het bezoekerscentrum van Petra. Omdat ik een groepsreis had geboekt werd vervoer geregeld. Maar je kunt makkelijk zelf een taxi regelen. Het is wel aan te raden om te onderhandelen over de prijs. Zo zou een ritje van je hotel in Wadi Rum naar het bezoekerscentrum van Petra niet meer dan 6 Jordaanse Dinar moeten kosten (in 2023). Meestal vragen ze meer.

Wat kost een ticket voor Petra?

Een ticket voor Petra koop je bij het bezoekerscentrum en kost 50 Jordaanse Dinar (in 2023). Wil je twee dagen heen? Dan betaal je 55 JOD en voor 3 dagen 60 JOD.

Hoe laat kun je Petra het beste bezoeken?

Om de grote massa toeristen te omzeilen zou ik je aanraden om zo vroeg mogelijk te starten. Zodra het bezoekerscentrum opent. Wij waren er om 6 uur ’s ochtends en toen stonden er nog maar 3 andere toeristen bij het bezoekerscentrum. Onze gids had de kaartjes al een dag van tevoren gekocht dus we konden meteen doorlopen. Het was nog pikdonker.

Hoeveel tijd heb je nodig in Petra?

Ik was maar één dag in Petra maar als ik het opnieuw mocht doen dan was ik er drie dagen gebleven. In één dag kun je namelijk niet alles zien wat Petra te bieden heeft (zelfs niet als je om 6 uur ’s ochtends begint). En in de omgeving kun je ook nog wandelen.

Wat is er allemaal te zien in Petra?

Bij het bezoekerscentrum liggen foldertjes waarin staat wat er allemaal te zien is en welke routes je kunt lopen.

Djinn Blocks

De Djinn Blocks zijn drie enorme monumenten. De naam komt van het Arabische woord voor geest. Het zijn tombes die in de eerste eeuw gebouwd zijn door de Nabateeërs. Schijnbaar liggen er hoge ambtenaren uit die tijd begraven. Hieronder zie je de Obelisk tomb.

Djinn Blocks bij Petra.
Djinn Blocks bij Petra.
Djinn Blocks, Petra.

The Dam

Bepaalde gebieden, zoals de entreekloof (de Siq), overstroomden regelmatig. Om dit tegen te gaan bouwden de Nabateeërs een dam. Er werd een tunnel van 88 meter in de rotst gegraven. Het water dat vanuit Wadi Musa naar de Siq stroomde werd zo omgeleid naar andere plekken zoals Wadi Al Mudhlim en Wadi Al Mataha. De Nabateeërs waren meesters in hydrologische techniek. Ze konden overleven in de woestijn omdat ze wisten hoe ze water moesten verzamelen en distribueren.

The Siq

Deze smalle kloof leidt bezoekers naar Petra. De Siq is ontstaan ​​uit een natuurlijke splitsing van de berg en is 1,2 km lang. De ingang werd ooit gesierd door een triomfboog maar deze is in 1896 ingestort. Langs beide kanten liepen waterkanalen.

The Siq in Petra.

Langs de noordkant liep een drukleiding van kleibuizen. Deze brachten drinkwater uit de Mozesbron (ofwel Ain Musa), aan de rand van het huidige Wadi Musa, naar de oude stad.

In de rotswand aan de zuidkant liep een waterkanaal dat bedekt was met stenen platen. Op sommige plaatsen stonden sedimentatietanks om de druk te verminderen en het water te zuiveren van kalk en andere stoffen. Het water werd vervolgens opgevangen in stortbakken en gedronken door de inwoners en hun dieren (voornamelijk kamelen). Door een aardbeving werden helaas veel waterkanalen verwoest. Slechts eentje werd gerepareerd.

Siq in Petra.

In de muren van de Siq zijn op diverse plekken afbeeldingen te zien. Deze zijn uit het steen gehouwen. Wat de functie precies is weet ik niet. Waarschijnlijk was het gewoon ter decoratie.

Beeld, versiering, siq, Petra.

Hieronder zie je een beeld waar alleen de benen van zijn overgebleven. Naast dit beeld staan de voeten van een kameel. Onderzoekers denken dat het een karavaan met meerdere kamelen moest voorstellen. Helaas zijn de meeste creaties verloren gegaan door erosie.

Man met kameel beeld in Siq, Petra.

The Treasury (Al Khazna)

De Treasury is het meest bekende monument van Petra. Het is 25 meter breed en 39 meter hoog en werd uit een rots gehakt. Waarschijnlijk ergens in de eerste eeuw voor Christus.

The Treasury, Petra.

Wat is het?

Lange tijd wist men niet wat het doel was van het monument. Maar op een gegeven moment werden er graven ontdekt onder de Treasury, waardoor men nu denkt dat het een grafmonument was. Waarschijnlijk voor een belangrijke Nabateese koning of koningin.

Alexandrië

De gevel is versierd met bloemen en figuratieve elementen. Omdat er duidelijke verwijzingen zijn naar de architectuur van Alexandrië denkt men dat het misschien wel is gemaakt door steenhouwers en beeldhouwers uit die stad. Men denkt dat het uithakken van de Treasury ongeveer 3 jaar heeft geduurd.

Schat van de Farao

De Arabische naam ‘Al Khazna’ betekent ‘schat van de farao’. Deze naam kreeg het monument van de lokale bedoeïenen. die dachten dat een Egyptische farao een schat had verborgen in de urn die je bovenaan het monument vindt. Ze schoten gaten in de urn in de hoop dat er goudstukken of edelstenen uit zouden vallen, wat natuurlijk niet gebeurde.

Kat bij The Treasury, Petra.

The Street of Facades

Voorbij de Treasury kom je langs een rij Nabateese graven die, net als al het andere, uit de rotsen zijn gehakt. Men denkt dat hier hoge ambtenaren en prinsen werden begraven.

Street of Facades, Petra.

High Place of Sacrifice

Op deze plek, op de top van een berg, werden belangrijke, religieuze ceremonies gehouden. Schijnbaar werden er dieren geofferd aan de Nabateese god Dushara.

Ik had helaas geen tijd om deze plek te bezoeken. Jammer, want het uitzicht schijnt mooi te zijn.

Theatre

Aan de voet van de High Place of Sacrifice vind je het Theater. Het werd waarschijnlijk gebouwd in de eerste eeuw na Christus en er konden zo’n 3000 mensen in. Het is het enige theater ter wereld dat uit rots is gehouwen. Later werd het uitgebreid door de Romeinen. Er konden toen 8500 mensen genieten van een show. Toen Petra werd getroffen door een aardbeving zijn materialen van het theater gebruikt om andere gebouwen te repareren. Beetje jammer maar er is gelukkig genoeg overgebleven.

Het theatre in Petra.

The Royal Tombs

De koninklijke tombes bestaan uit de Urn Tomb, Silk Tomb, Corinthian Tomb en de Palace Tomb.

Corinthian Tomb

De Corinthian Tomb dankt zijn naam aan de karakteristieke Korinthische zuilen die de voorkant sieren. De Korinthische zuil, met zijn kenmerkende acanthusbladeren, was een populaire architecturale stijl in het oude Griekenland die later werd overgenomen door Romeinse en Nabateese bouwers. The treasury is het voorbeeld geweest voor de Korintische tombe, dat kun je zien aan de stijl. Helaas is er, door jarenlange erosie, weinig van de pracht en praal overgebleven.

Ik heb wel 300 foto’s gemaakt in Petra, maar natuurlijk net weer geen van de Corinthian tomb. Bekijk foto op Flickr.

Urn Tomb

De Urn Tomb dankt zijn naam aan de enorme urn die centraal op de top van de gevel prijkt. Deze urn benadrukt de statigheid van het monument. De tombe, die dateert uit de 2e eeuw na Christus, werd oorspronkelijk gebouwd als laatste rustplaats voor een belangrijk individu of mogelijk als herdenkingsplaats voor meerdere leden van een familie. Rond 446 na Christus werd de tombe omgedoopt tot Byzantijnse kerk.

Urn Tomb in Petra.

In de tombes vind je een mooi palet aan kleuren. Deze ontstaan door de aanwezigheid van verschillende mineralen in het steen. Zoals koper (groen), ijzer (oranje-rood), mangaan (paars), zwavel (geel), kobalt (blauw), pyriet (zwart) en zink (grijs-bruin).

Binnenkant Urn Tomb, Petra.

Silk Tomb

Het lijkt, door de verschillende kleuren en vormen, alsof er een lap zijde over deze tombe is gedrapeerd. Vandaar de naam Silk Tomb. Ook de binnenkant van de tombe is kleurrijk, wat het de bijnaam ‘Tomb of the Beautiful Colors’ opleverde.

Silk tomb in Petra.
Binnenkant Silk Tomb in Petra.

Palace Tomb

De Palace Tomb, ook bekend als de Qasr al-Bint Tomb, is een van de grootste en meest opvallende graven in Petra. Men vermoed dat deze tombe diende als koninklijke graftombe of als belangrijke residentie. Vandaar de naam Palace Tomb. Het monument dateert waarschijnlijk uit de 1e eeuw na Christus en staat symbool voor de rijke architectonische tradities van de Nabateeërs.

Palace tomb in Petra.

Nymphaeum

Het Numphaeum ligt aan het einde van de hoofstraat in Petra en was oorspronkelijk een monumentale fontein. Versierd met sculpturen van nymfen en watergoden, waarvan sommige vandaag de dag nog zichtbaar zijn. De fontein diende niet alleen als een functioneel waterdistributiesysteem voor de stad, maar ook als een artistiek pronkstuk. Helaas zijn er alleen nog ruïnes van over.

The Church

De kerk van Petra werd waarschijnlijk ergens in de 5e of 6e eeuw na Christus gebouwd. Het geeft inzicht in de latere geschiedenis van Petra. De kerk is gebouwd op een verhoogd platform en heeft kenmerken van de Byzantijnse architectuur. De kerk is een keer vernietigd door een grote brand of aardbeving. Materialen van andere monumenten zijn toen gebruikt om de kerk te restaureren.

De mozaïekvloeren, in de kerk, tonen voorstellingen van christelijke symbolen, geometrische patronen en Bijbelse scènes. Deze mozaïeken getuigen van de christelijke gemeenschap die destijds in Petra leefde en het belang van het christendom in de regio tijdens de Byzantijnse periode.

The Church in Petra.
The Church in Petra.
The Church in Petra.

Petra Papyri

Begin jaren 90 besloot men een dak te bouwen boven de kerk, om de mozaïekvloeren te beschermen. Tijdens de werkzaamheden vond men een kist met 140 papyrusrollen. Helaas waren ze helemaal verkoold, door een brand die de kerk vernietigde in de 7e eeuw.

Onderzoekers hebben enorm hun best gedaan om de rollen, wat er van over was, te ontcijferen. Ze kwamen erachter dat de rollen onderdeel waren van een 6e-eeuws archief van de familie van Theodoros, zoon van Obodianos, die diaken en vervolgens aartsdiaken was.

In het enige volledig bewaarde document, bekend als Petra Papyrus 6, beweert een huispriester genaamd Epiphanios verschillende items te hebben verloren, waaronder een sleutel, zes vogels (misschien duiven) en een tafel, toen zijn huurder, een predikant genaamd Hierios, vertrok. Hij beschuldigde hem dus van diefstal.

De info van de papyrusrollen hebben onderzoekers meer inzicht gegeven in Petra en de wijdere omgeving. Op de website van Acor vind je meer informatie over de Petra Papyri en kun je zelfs de vertalingen kopen.

The Winged Lion Temple

Men denkt dat deze tempel werd gebouwd ter ere van de Nabateese godin al-Uzza. Het was een grote tempel waarvan de ingang werd geflankeerd door zuilen. Sommige van deze zuilen hadden beelden van leeuwen met vleugels op de top. Vandaar de naam: Winged Lion Temple. Er zijn diverse objecten gevonden zoals potten, olie en gereedschap zoals hamers. Waarschijnlijk zaten er kleine winkels in de tempel die bemand werden door mannen en vrouwen.

Deze ooit zo mooie tempel werd waarschijnlijk in de 1e eeuw gebouwd en later uitgebreid door de Romeinen. Men denkt dat de tempel is ingestort na de aardbeving in 363 na Christus. Zoals je kunt zien hieronder zijn er alleen ruïnes overgebleven.

Winged Lion Temple in Petra.
Winged Lion Temple in Petra.
Ezels bij The Church in Petra.

Colonnaded Street

De Colonnaded Street dateert uit de 1e eeuw voor Christus en werd door de Nabateeërs aangelegd. Toen Petra in 106 na Christus onder het Romeinse Rijk kwam te vallen werd er een indrukwekkende zuilenhal aan toegevoegd. Tegenwoordig staan alleen een paar van de zuilen nog overeind.

Langs de Colonnaded Street bevonden zich winkels, tempels en openbare gebouwen. Het was een drukke straat waar flink gehandeld werd en de centrale doorgangsroute door het hart van Petra.

Poort bij de ingang van de Colonnaded Street.

Colonnaded Street, Petra.

Great Temple

De Grote Tempel, gelegen in het centrum van Petra, was een belangrijk religieus en ceremonieel centrum voor de Nabateeërs. Het complex omvat indrukwekkende zuilenhallen, een grote binnenplaats en een hoofdtempelgebouw. De fijne details van de decoraties, zoals reliëfs en beeldhouwwerken, laten zien hoe vaardig en kunstzinnig de Nabateeërs waren.

De binnenplaats fungeerde als een verzamelplaats voor ceremonies en sociale bijeenkomsten. De hoofdtempel was waarschijnlijk gewijd aan de belangrijkste goden van de Nabateeërs.

Great Temple, Petra.
Great Temple, Petra.
Petra, Great Temple, kamelen.

Qasr al-Bint

Qasr al-Bint, gelegen in het hart van Petra, wordt ook wel de Tempel van Dushara genoemd omdat het werd gebouwd ter ere van de belangrijkste god van de Nabateeërs: Dushara.

Qasr al-Bint werd gebouwd in de 1e eeuw voor Christus en is een voorbeeld van de architectonische pracht van de Nabateeërs. Het complex heeft een grote binnenplaats met zuilen en een centraal heiligdom met een altaar. De exacte functie van Qasr al-Bint is niet bekend maar men denkt dat het diende als religieus centrum voor ceremoniële activiteiten en aanbidding.

Qasr al Bint, Petra.

The Lion Triclinium

Onderweg naar het Ad Deir klooster zie je dit monument. Het heet zo omdat bij de entree twee figuren van leeuwen in het steen zijn uitgehakt. Het was geen tombe maar werd waarschijnlijk gebruikt als plek om rituelen uit te voeren tere ere van voorouders of goden. Er zijn drie afbeeldingen van vrouwelijke hoofden te vinden op het monument. Deze werden tot een onderzoeker benoemd tot “hoofd van Medusa” maar er is eigenlijk helemaal geen bewijs dat het hier daadwerkelijk om Medusa gaat.

In mijn haast naar het klooster heb ik deze plek schijnbaar over het hoofd gezien. Bekijk foto op Flickr.

Ad Deir

Ad Deir werd in de 1e eeuw na Christus gebouwd door de Nabateeèrs. Aan de voorkant vind je een indrukwekkende façade met grote zuilen. Het doet denken aan dat van de Treasury. Men denkt dat Ad Deir werd gebruikt voor religieuze doeleinden. Ergens in de 2e eeuw na Christus werd het een Christelijke kapel en werden er kruizen in de achterste wand gekrast. Zo kwam men op de naam Ad Deir, dat klooster betekent in het Arabisch.

Ad Deir is één van de grootste en best bewaarde monumenten in Petra en zeker de moeite waard.

The Monastry, Petra.
The Monastry, Petra.

Eén dag in Petra: de beste route

Onze gids had een route uitgestippeld die ons naar de beste plekken van Petra zou leiden. Er zijn in totaal 8 routes, welke ik heb gevolgd lees je hieronder.

Bekijk kaart van Petra met routes

Route 1, Main Trail

Iedereen begint bij deze route, vanaf het bezoekerscentrum. De route loopt lang de Djin Blocks, The Dam, As Siq, Treasury, Street of facades, Theater, Nymphaeum, Collonaded Street, Great Temple en Qasr al Bint.

Siq bij de Treasury, Petra.
The Treasury, Petra.

Route 4, Ad-Deir Trail

Aan het einde van de Main Trail kun je de route nemen naar het Ad-Deir Klooster. Dit is een vrij moeilijke weg. Je moet namelijk 800 trappen op om er te komen! Mijn hoofd was zo rood als een tomaat toen ik er aankwam. Maar het was het wel waard. Onderweg kom je langs het Lion Triclinium.

Onderweg naar The Monastry, Petra.

Mensen die slecht ter been zijn kunnen een rit op een ezeltje overwegen.

Ezeltje in Petra.
Onderweg naar The Monastry, Petra.

Onderweg kom je diverse tentjes tegen waar ze souvenirs verkopen. Ik kocht hier een pashmina shawl voor 10 Dinar. Daar moest ik natuurlijk wel voor onderhandelen.

Souvenirs, Petra.
Pasjmina shawls in Petra.

Onderweg genieten van het mooie uitzicht.

Landschap Petra.
Landschap Petra.

En tussendoor even knuffelen met een vriendelijke kat.

Ik met kat bij Petra.
The Monastry, Petra.
The Monastry, Petra.

Route 2, Al-Khubtha Trail naar viewpoint Treasury

Na je bezoek aan het klooster loop je dezelfde route terug naar de Main Trail. Je loopt vervolgens naar The Church. Dit is een weg die boven de Main Trail loopt. Vervolgens kun je, via een brug, verder lopen naar route 2, de Al-Khubtha Trail. Je begint dan vanaf het punt bij de Sextius Forentinus Tomb. Je gaat niet rechts naar de tombes maar links. Dit is een vrij zware route (veel trappen oplopen) die gaat naar een punt waar je mooi kunt uitkijken op de Treasury. Het uitzicht is alleen te bekijken vanuit een tentje waar je verplicht thee moet drinken (in 2023).

Al Khubtha Trail in Petra.

Klim naar de hoge oorden van Jabal Umm al-‘Amr. In de verte zie je het theater.

Al Khubtha Trail in Petra.

Kijk niet raar op als je opeens een groep geiten tegenkomt.

Geit op de Al Khubta trail in Petra.
Theater in Petra.

Onderweg zie je stenen met fascinerende kleuren.

Gekleurd steen in Petra.

Alle moeite wordt beloond bij het viewpoint.

Uitzicht op de Treasury vanaf de Al Khubtha Trail in Petra.

Route 2, Al-Khubtha Trail naar tombes

Daarna loop je weer helemaal terug tot je op het punt komt bij de Sextius Forentinus Tomb. Vanaf daar kun je de rest van route 2, de Al-Khubta Trail lopen. Je komt onder andere langs de Urn Tomb, Silk Tomb, Corinthian Tomb en de Palace Tomb. Je kunt ook nog verder omhoog lopen waar je mooi uitkijkt op het theater.

Palace tomb in Petra.
Royal tombs, Petra.
Binnenkant Royal Tombs Petra.

Een rij onbekende tombes.

Tombes in Petra.
Onbekende tombe in Petra.

Aan het einde van de rij tombes vind je de Unayshu tombe. Deze heet zo omdat er een inscriptie is gevonden “Unayshu, broer van Shuqailat, zoon van…” De tombe is 20 meter hoog en 12 meter breed.

Unayshu tombe in Petra.
Uitzicht op het theater in Petra.

Perfecte plek om even een break te nemen en een glaasje granaatappelsap te drinken.

Granaatappelsap drinken in Petra.

Of koop een leuke souvenir.

Souvenirs bij de Royal Tombs in Petra.

Route 1, Main Trail terug naar bezoekerscentrum

Uiteindelijk kom je weer terug op de Main Trail. Heb je energie en tijd genoeg? Dan kun je nog route 3, de High Place of Sacrifice Trail lopen. Ik besloot echter om er een eind aan de breien omdat ik moe was en nog even bij het museum wilde kijken.

Kamelen souvenirs in Petra.

Andere trails die je kunt lopen in Petra

  • Route 3, de High Place of Sacrifice Trail.
  • Route 5, Umm al-Biyara Trail.
  • Route 6, Jabal Haroun Trail.
  • Route 7, Sabra Trail.
  • Route 8, Al-Madras Trail.
Een kameel in Petra.

Petra Museum

In 2014 werden er plannen gemaakt om het Petra Museum te vernieuwen. Zo’n 5 jaar later, op 18 april 2019, werd het nieuwe museum geopend. Je vindt hier alle informatie over Petra, van het stenen tijdperk tot nu. Van het volk dat de stad heeft opgebouwd (Nabateeërs) tot de Romeinen, gevonden voorwerpen en meer.

Ik raad een bezoekje aan dit museum echt aan omdat je er meer leert over de Nabateeërs en de geschiedenis van het gebied.

Petra Museum.

Op de foto hieronder zie je het hoofd van Dhu-Shara, leider van het Nabateese Phanteon en de Sharah bergen in het zuiden van Jordanië. Deze persoon lijkt een beetje op Zeus en dat was ook de bedoeling.

Beeld in het Petra Museum.

Onderstaande ketting bestaat uit 2580 kralen en hing om de nek van een 8 á 10 jarig kind.

Ketting in het Petra Museum.

Waterleiding in de vorm van een kleibuis.

Kleibuizen van Nabateeërs in Petra Museum.

Nabateese potten.

Nabateese potten in Petra Museum.

Petra by Night

Onze gids bood ons de optie om een extra excursie te maken naar Petra, in de avond. Dan verzamelt iedereen zich bij de Treasury waar allemaal kaarsen worden aangestoken. Vervolgens wordt er muziek gespeeld door de lokale bewoners.

Schijnbaar is het nogal een tourist trap omdat de muziek niet live is, ze stoppen een cd in een cd-speler en doen alsof ze muziek maken. De gids was er niet al te enthousiast over en daarom besloot ik om deze ervaring te skippen. Een aantal leden van onze groep gingen wel en vonden het de moeite waard.

Petra by night.'s Avonds.

Little Petra

Net als Petra is Little Petra (ook wel bekend als Siq al-Barid) een stad uit de Nabateese periode, met monumentale façades, uitgehouwen uit de rotsen. De plek dankt zijn naam aan de gelijkenissen met de grotere Petra, maar heeft ook zijn eigen karakteristieke kenmerken.

Ook hier zie je gaten in de urn omdat men dacht dat er goudstukken in zaten.

Little Petra.

Via een kloof (Siq) loop je naar de archeologische site waar je een verzameling van rotswoningen, tempels en begraafplaatsen vindt. De façades zijn versierd met prachtige reliëfs en architecturale details. Little Petra was een stopplaats langs oude handelsroutes en fungeerde als ontmoetingsplaats voor reizigers en handelaren.

Little Petra is niet zo beroemd als Big Petra maar toch zeker wel een bezoekje waard.

Little Petra.
Little Petra.
Siq bij Little Petra.

Ook hier even connecten met het lokale pluisvolk.

Little Petra kat.
Little Petra.
Little Petra souvenirs.

Spa in Wadi Musa

Na een lange dag lopen in Petra kunnen je spieren wel wat ontspanning gebruiken. Een bezoekje aan één van de spa’s in Wad Musa is dan een goed idee. Maar bekijk van tevoren goed de recensies want de ene Spa is de ander niet.

Zo kwam ik terecht in een toko waar ze mij en mijn reisgenoten een uur lang in de sauna lieten zitten. Twee mensen uit een andere groep gingen knock-out. En de massage? Die duurde korter dan 15 minuten. Ze waren overduidelijk overboekt. Gelukkig kregen we wel ons geld terug en beloofde de gids dat G Adventures niet meer met desbetreffende spa zou samenwerken.


Meer Jordanië

Amman, Jerash en de Dode Zee

Kings Highway van Amman naar Akaba

Wadi Rum en Akaba