Ga naar de inhoud

Kings Highway van Amman naar Akaba

De Kings Highway is een historische route in Jordanië die loopt van Um Qais in het noorden tot Akaba in het zuiden. De weg verbindt verschillende belangrijke historische en archeologische sites, waardoor het niet alleen een handige doorgangsroute is, maar ook een reis door de geschiedenis van Jordanië. Zo kom je langs Madaba, Karak, Mount Nebo en de nummer 1 attractie van Jordanië: Petra.

Amman

Amman is de hoofdstad ban Jordanië. Je vindt hier een mix van oude ruïnes en moderne architectuur.

Lees meer over Amman

Citadel Amman.

Madaba

Madaba ligt op zo’n 30 kilometer rijden van Amman. Deze plek staat bekend om zijn rijke geschiedenis, cultureel erfgoed en opmerkelijke mozaïeken.

Mozaiek Madaba.

Sint-Joriskerk

In deze kerk vind je de beroemde Madaba Map. Deze oude mozaïekkaart dateert uit de 6e eeuw en is een waardevol historisch artefact. Het toont een gedetailleerde plattegrond van het Heilige Land, inclusief Jeruzalem. Het is een fascinerend overblijfsel dat inzicht geeft in de geografische en religieuze kennis van die tijd.

Naast de Sint-Joriskerk herbergt Madaba talloze andere kerken, zoals de Kerk van de Apostelen en de Kerk van de Maagd Maria.

Sint-Joriskerk Madaba
Kaart mozaiek Sint-Joriskerk
Mozaiek Sint-Joriskerk
Mozaiek Sint-Joriskerk

Ambachtelijk mozaïekwerk

Madaba staat bekend om zijn mozaïekwerken. De winkeltjes hangen vol met mozaïek schilderijtjes, onderzetters, krukjes enzovoorts. Ook is het mogelijk om lokale ambachtslieden aan het werk te zien.

Mozaiek tafel Madaba.

Mount Nebo

Vanaf Madaba is het ongeveer een uurtje rijden naar Mount Nebo. Deze berg staat bekend als de plek waar, volgens de Bijbelse overlevering, Mozes voor het eerst het Beloofde Land aanschouwde. Schijnbaar is het ook de plek waar hij stierf.

Mount Nebo ligt op ongeveer 710 meter boven zeeniveau en vanaf de top kun je genieten van een panoramisch uitzicht. Je ziet de Dode Zee, Jordaanvallei, Jericho en op heldere dagen zelfs Jeruzalem. Het uitzicht maakt Mount Nebo populair bij zowel religieuze als niet-religieuze reizigers.

Uitzicht Mount Nebo.
Uitzicht Mount Nebo.
Uitzicht Mount Nebo.

Het gedenkteken op Mount Nebo, gewijd aan Mozes, omvat ook een oud kloostercomplex. In het midden van het klooster staat een prachtige Byzantijnse basiliek met mozaïeken die teruggaan tot de 4e eeuw. Deze mozaïeken tonen religieuze scènes en zijn belangrijke overblijfselen uit de vroege christelijke periode in Jordanië.

Mount Nebo.
Mozaïeken Mount Nebo.
Mozaïeken Mount Nebo.
Mozaïeken Mount Nebo.
Abu Badd, Mount Nebo.

Karak

Vanaf Mount Nebo is het bijna 2 uur rijden naar Karak. Het Karak-kasteel, ook bekend als het Kruisvaarderskasteel of Qala’at al-Karak, is het opvallendste kenmerk van deze stad en domineert de omliggende heuvels.

Karak kasteel in Jordanië.
Karak kasteel in Jordanië.
Karak kasteel in Jordanië.
Karak kasteel in Jordanië.

Het Karak-kasteel, dateert uit de 12e eeuw en is gebouwd door de kruisvaarders. Later werd het uitgebreid door verschillende heersers, waaronder de Mammelukken en de Ottomanen. Dit indrukwekkende fort, strategisch gelegen op een heuvelrug, diende als een belangrijk bolwerk tijdens verschillende perioden van de geschiedenis.

Karak kasteel in Jordanië.
Karak kasteel in Jordanië.
Karak kasteel in Jordanië.
Karak kasteel in Jordanië.
Karak kasteel in Jordanië.

Het kasteel van Karak is bekend om zijn massieve muren, bastions en torens. Het geeft een indruk van de middeleeuwse militaire architectuur. Daarnaast kun je vanaf het kasteel mooi uitkijken op de omgeving.

Er is een klein museum aanwezig waar je meer informatie vindt over het Karak-kasteel.

Uitzicht Karak kasteel in Jordanië.
Uitzicht Karak kasteel in Jordanië.

Petra en Little Petra

Petra is één van de meest iconische archeologische vindplaatsen ter wereld, De stad werd door de Nabateeërs (oud Arabisch volk) uit de rotsen gehouwen. Little Petra is het kleine zusje en ook zeker een bezoekje waard.

Lees meer over Petra en Little Petra

Kat bij The Treasury, Petra.

Akaba

Akaba is een badplaats in Jordanië waar je goed kunt duiken, snorkelen en winkelen. Proef kruiden op de souks (markten), bezoek een historisch fort of probeer Künefe.

Lees meer over Akaba

Akaba in Jordanië.

Andere stops onderweg

Er zijn nog meer stops langs de Kings Highway maar die heb ik niet bezocht. Ik ging namelijk georganiseerd op reis en onze groep stopte alleen bij de belangrijkste punten. Reis je zelfstandig en heb je genoeg tijd? Bezoek dan ook:

  • Dhiban.
  • De ruïnes van Umm ar-Rasas.
  • Mujib Valley Panorama Site.
  • Biosfeerreservaat Dana. Hier kun je ook mooi wandelen.
  • Kasteel van Shobak.

Meer Jordanië

Petra

Amman, Jerash en de Dode Zee

Wadi Rum en Akaba