Ga naar de inhoud

Jordanië

Jordanië is een land in het Midden-Oosten dat grenst aan Israël, Syrië, Irak en Saoedi-Arabië. Je vindt er eeuwenoude geschiedenis en betoverende landschappen. Jaarlijks bezoeken zo’n 8 miljoen toeristen het land. De nummer 1 attractie is de legendarische stad Petra. Maar ook de Wadi-Rum woestijn en de rijke cultuur van het land zijn redenen om Jordanië te bezoeken.

Geschiedenis in een notendop

De oudste beschaving in Jordanië waren de Nabateeërs. Zij bouwden de indrukwekkende stad Petra. Back in the day was het een belangrijk handelscentrum. Na de Nabatese periode werd Jordanië onderdeel van het Romeinse rijk, met de stad Jerash als bloeiend centrum. In de 7e eeuw na Christus werd Jordanië, met de komst van de Arabieren, geïslamiseerd. Amman, de hoofdstad van Jordanië, ontstond in deze periode.  

Gedurende de middeleeuwen wisselde de controle over Jordanië tussen verschillende islamitische rijken, waaronder de Abbasiden, de Fatimiden en de Ottomanen (20e eeuw). Na de Eerste Wereldoorlog werd Jordanië onderdeel van Groot-Brittannië.

Pas in 1946 werd het land onafhankelijk. De eerste koning was Abdullah I. Het land heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een oase van stabiliteit en gastvrijheid. Met een rijke geschiedenis die nog steeds zichtbaar is in zijn archeologische schatten en culturele erfgoed.

Wat is er te doen?

Amman, Jerash en de Dode Zee

Wadi Rum en Akaba

Kings Highway van Amman naar Akaba

Petra

Hiken in Jordanië

Ik heb helaas zelf niet gehiked in Jordanië en kan daardoor geen detailinformatie verschaffen. Wel beschrijf ik hieronder een aantal van de populaire opties.

The Jordan Trail

 Zoals The Jordan Trail die in 2018 door National Geographic is uitgeroepen tot één van de ‘must do’ wandelingen ter wereld. In 7 dagen loop je van Shobak naar Petra. Ik weet niet of het is toegestaan om deze hike zelfstandig te doen maar er zijn een aantal organisatie waarmee je kunt boeken. Dat zou ik, voor de veiligheid, ook zeker doen.  

Dana Biosphere Reserve

Het Dana natuurreservaat is een prachtige plek waar flora en fauna uit Europa, Afrika én Azië bij elkaar komen. Er zijn verschillende hikes die je kunt doen zoals:

  • Dana Village Tour – 2 kilometer – ongeveer 1,5 uur.
  • Wadi Dana Trail – 14 kilometer – ongeveer 5 uur.
  • Wadi Ghuweir Trail – 17 kilometer – ongeveer 6 uur.
  • White Dome Trail – 6 kilometer – ongeveer 4 uur.

Handig om te weten

  • Voor zover ik heb gelezen is het alleen mogelijk om te hiken met een gids.
  • Er is geen pinautomaat in Dana (in 2023) dus neem genoeg cash mee voor accommodatie, gidsen, eten en fooi.
  • Niet alle hikes kun je het hele jaar door doen. Check dat dus goed van tevoren.
  • Het is mogelijk om een accommodatie te boeken (in de buurt van) het park.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in 5 uur direct naar Jordanië.

vliegen met Transavia vanAmsterdam naar Amman.

Heb je een visum nodig?

Als je naar Jordanië gaat dan heb je een visum nodig. Je kunt er eentje krijgen op het vliegveld of van tevoren een E-visum aanvragen. Ook moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn wanneer je in het land aankomt.

Waar verblijf je?

Veel accommodaties in Jordanië kun je makkelijk van tevoren boeken via Booking.com bijvoorbeeld. En er zijn opties voor elk budget. Van duurdere hotels tot simpele hostels.

Hoe reis je rond?

Jordanië is een land waar je makkelijk zelf kunt rondreizen door een auto te huren of het openbaar vervoer te nemen. Met een auto ben je natuurlijk heel flexibel. Het openbaar vervoer aan de andere kant is goedkoper.

Omdat ik alleen reisde besloot ik om een groepsreis te boeken met G Adventures. Het voordeel is dat de hele reis voor je wordt gepland. Van verblijf tot vervoer en activiteiten. Het nadeel is dat het weinig flexibel is. Stel je wilt wat langer op een plek blijven, dan kan dat niet. Ik boekte vooral voor de veiligheid. Als vrouw kun je denk ik best alleen reizen in Jordanië maar ik zag dat zelf niet zo zitten.

Rondreizen in Jordanië met de bus van G Adventures.

Wat voor klimaat heeft Jordanië?

Jordanië kent over het algemeen een droog en warm klimaat, typerend voor het Midden-Oosten. Het klimaat wordt beïnvloed door de verschillende geografische kenmerken van het land, zoals woestijnen, bergen en de Dode Zee.

Wat is de beste tijd om naar Jordanië te gaan?

De lente en herfst zijn de beste periodes om naar Jordanië te gaan.

Zomer

Loopt van juni t/m augustus en is over het algemeen heet en droog. Met temperaturen boven de 35 graden. In de woestijngebieden wordt het vaak nog heter. De avonden zijn koelen maar het blijft warm.

Herfst

Loopt van september t/m november en is een goede periode om naar Jordanië te gaan omdat het niet te heet en niet te koud is.

Winter

Loopt van december t/m februari. Het kan vooral koud zijn in hoger gelegen gebieden en ’s nachts in de woestijn. Overdag liggen de temperaturen tussen de 10 en 20 graden. Vrij fris dus.

Lente

Loopt van maart tot mei en is net als de herfst een goede tijd om naar Jordanië te gaan. De temperaturen zijn aangenaam en het is er nog niet zo heet als in de zomer. Ook staat in deze periode alles in bloei en zijn er groene landschappen.

Landschap Jordanië.

Welke taal spreken ze in Jordanië?

De officiële taal is Arabisch en men stel het zeer op prijs als je een paar woorden leert voordat je naar het land gaat. Bijvoorbeeld as-salāmu ʿalaykumu (vrede zij met u) en als antwoord ʿalaykumu as-salāmu (vrede zij ook met u). Op toeristische plekken en in grote steden zoals Amman wordt ook Engels gesproken.

Is het veilig?

Jordanië ligt in een gebied waar het niet altijd veilig is. Mijn reis vond plaats een paar maanden nadat de oorlog tussen Israël en Palestina was uitgebroken. Aangezien ik niet kosteloos kon annuleren besloot ik om toch maar heen te gaan. Er is niks gebeurd en ik heb helemaal niks van de oorlog meegekregen. Maar het blijft natuurlijk wel een risico. Ik heb zelf de website van de Rijksoverheid in de gaten gehouden en forums op Tripadvisor.

Afgezien van de oorlog is Jordanië een vrij veilig land. De enige keer dat ik me niet zo prettig voelde was op een zondag ochtend in Amman bij het Romeinse Theater. Ik was alleen en het was er erg rustig. Er hingen een paar vage figuren rond die me in de gaten hielden. Ik ben er niet lang gebleven en heb snel een Uber genomen naar de Citadel.

De rest van de trip is voorspoedig gelopen. Op de meeste plekken waar veel toeristen zijn hoef je, je geen zorgen te maken.

Jordanië landschap bij zonsondergang.

Heb je inentingen nodig?

Check de website van de GGD om te kijken welke inentingen je nodig hebt voor Jordanië.

Is Jordanië duur?

Vergeleken met Nederland is Jordanië een goedkoop land. Wel is het natuurlijk zo dat het op de ene plek wat duurder is dan op de ander. Bij een tankstation koop je een doos koekjes voor een euro en in de stad is dat vier keer zoveel. De goedkoopste souvenirs koop je bij Petra, wanneer je richting het klooster loopt. Je moet wel afdingen.

Wil je weten wat ik in totaal heb uitgegeven? Lees dan: wat kost een reis naar Jordanië?

Met welke valuta betaal je in Jordanië?

In Jordanië betaal je met de Jordaanse Dinar (JOD). Soms kun je ook betalen met Amerikaanse Dollars. In de meeste hotels/ restaurants en bij tankstations kun je betalen met je pinpas of creditcard. Cash geld heb je vooral nodig voor taxi’s, fooi en souvenirs bij plekken waar je niet kunt pinnen, zoals Petra. Ik probeer altijd zo weinig mogelijk bij een automaat te pinnen omdat je voor elke transactie kosten moet betalen.

Wat eten ze in Jordanië?

De Jordaanse keuken is heel gevarieerd. Zo wordt er veel rijst gegeten met kip of lamsvlees. Dadels, noten, falafel, hummus, salade en shoarma. En het wordt allemaal bereid met veel kruiden.

Heerlijk broodje falafel met hummus van Falafel House.

Broodje Falafel in Amman.

Falafel en hummus wrap. Ook deze was erg lekker.

Falafel wrap in Jordanië eten.

Wij hebben een paar keer magloubah gegeten. Dit is een traditioneel gerecht met rijst, groenen en kip of vlees. Ze bereiden het in een grote pan die daarna op een dienblad word omgekeerd (magloubah betekent ook letterlijk ‘ondersteboven’). Daarnaast hebben we het toetje künefe geprobeerd. Een laag zoet deeg met een hoop kaas. Ik vond het te machtig. Als je dit bestelt kun je beter een heel kleine portie nemen.

In Jordanië wordt best veel vlees gegeten maar voor vegetariërs zijn er ook voldoende opties. Vegans en glutenvrije mensen hebben het wat moeilijker.

Tijdens een stop bij een tankstation haalden we deze thee die echt heel lekker was.

Karak thee drinken in Jordanië.

Alcohol kun je in de meeste hotels kopen en sommige winkels die daarvoor een vergunning hebben.  

Petra bier in Jordanië.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig en kunt gewoon een auto huren met je Nederlandse rijbewijs.

Dresscode

Jordanië is voor 95% Islamitisch en het is aan te raden om je te kleden volgens de regels van het geloof. Dat betekent lange broeken of rokken en shirts met lange mouwen. En natuurlijk een hoofddoek (voor vrouwen) op religieuze plekken. Een shawl is echt een ideaal item om mee te nemen.

Vaak worden er wel uitzonderingen gemaakt voor toeristen. Ik droeg bijvoorbeeld ook shirts met korte mouwen. En bij badplaatsen kun je gewoon een bikini dragen.

Uitzicht onderweg in Jordanië.