Verder naar bericht

Puerto Viejo & Cahuita National Park

Puerto Viejo de Talamanca is een kustdorpje in Limón. Een provincie in het zuidoosten van Costa Rica. Het is een relaxte plek waar je kunt surfen of luieren op het strand. Ook is het de perfecte plek voor een uitstapje naar Cahuita. In Cahuita National Park vind je een hoop vogels, apen, leguanen en luiaards. En de stranden zijn er mooier en rustiger dan in Puerto Viejo.

Hoe kom je er?

Ik ben officieel twee keer in Puerto Viejo geweest. De eerste keer kwam ik met een transfer vanuit Panama, Bocas del Toro. We stopten bij Hotel Banana Azul voor een korte lunch. Daarna reden we door naar San Jose. De rit van Bocas del Toro naar Puerto Viejo duurt ongeveer 4 uur.

In San Jose had ik reünie met mijn vriend die ik op dat moment al 3,5 maand niet gezien had. En na 2,5 week rondreizen door Costa Rica namen we weer afscheid. Hij ging terug naar Nederland en ik voor de tweede keer naar Puerto Viejo.

Ik nam vanaf mijn hotel een Uber naar het busstation, Terminal Atlantico Norte. Ik kocht hier twee dagen van tevoren al een kaartje (ongeveer 9 euro in 2019). Dit bleek uiteindelijk niet nodig te zijn.

De rit van San Jose naar Puerto Viejo zou ongeveer 4 uur moeten duren. Mijn bus deed er een stuk langer over in verband met twee ongelukken. De rit was niet heel plezierig. Het was enorm warm (geen airco) en de stoelen waren nogal crappy.

Waar verblijf je?

Ik verbleef in totaal drie dagen in Puerto Viejo en boekte een huisje bij Bungalows Kire. Ik betaalde zo’n 20 euro per nacht wat volgens mij best redelijk is (laagseizoen). Het huisje was een beetje gedateerd. Zo was er bijvoorbeeld geen airco wat ik toch wel heb gemist. Maar voor de rest was het prima. De eigenaar, de Duitse Henk, staat altijd voor je klaar mocht je iets willen weten of nodig hebben.

Wat is er te doen in Puerto Viejo?

In het dorp van Puerto Viejo valt niet zoveel te doen. Je kunt er naar het strand lopen en zwemmen in de zee. Langs de hoofstraat zitten verschillende winkeltjes en restaurantjes. En dat was het wel.

blank

Een gestrand schip waar een boom op groeit. Op de achtergrond de finish van een triatlon. Het was die dag al 35 graden in de ochtend.

blank

Nog een gestrand schip aan de kust van Puerto Viejo

blank

Fietsen naar Manzanillo

Het leukste is om erop uit te gaan. Op zo’n 50 meter lopen van Bungalows Kire zit een tentje dat fietsen verhuurt voor 6 dollar per dag. Ideaal. Ik besloot om naar Manzanillo te gaan. Dit stranddorpje ligt op ongeveer 1 uur fietsen (26 kilometer) van Puerto Viejo. Onderweg maakte ik een stop bij het Jaguar Rescue Center en Playa Punta Uva.    

blank
blank
blank
blank

Weer een gestrand schip

blank

Jaguar Rescue Center

Het Jaguar Rescue Center mag je eigenlijk niet overslaan wanneer je in Puerto Viejo bent. Hier worden beesten die zijn aangereden en voormalige huisdieren opgevangen. Het doel is om, na een kort verblijf, de dieren weer los te laten in de jungle.

blank

Hoe begon het?

Na jaren reizen door Costa Rica besloot het stel Sandro en Encar om in Puerto Viejo te gaan wonen. Beiden zijn dierenliefhebbers en geschoold om beesten te kunnen helpen. De mensen in het dorp wisten dit en kwamen steeds vaker dieren brengen. Bijvoorbeeld apen, vogels en luiaards die waren aangereden. Op een gegeven moment zat het huis vol met beesten. Encar en Sandro besloten dat het zo niet langer kon en openden in 2008 het Jaguar Rescue Center.

Waarom het Jaguar Rescue Center?

In 2007 werd een ziek jaguar welpje naar Sandro en Encar gebracht. De moeder was vermoord door mensen omdat ze twee geiten had opgegeten. De welp was helaas te ziek en overleed. In nagedachtenis is het center naar dit dier vernoemd.

Welke beesten zijn er te zien?

Dat hangt er natuurlijk vanaf. Het is geen dierentuin waar dieren permanent verblijven. Toen ik er was hadden ze baby luiaards, baby aapjes en een hoop vogels en reptielen. Sommige beesten kunnen niet meer uitgezet worden in het wild. Omdat ze bijvoorbeeld te lang als huisdier zijn gehouden. Deze dieren wonen permanent in het opvangcentrum.

Het grappige is dat er in het Jaguar Rescue Center eigenlijk geen jaguars te zien zijn. Dat komt omdat deze beesten vooral ’s avonds actief zijn en omdat men ze overdag zo min mogelijk wil storen.

Tweevingerige baby luiaards. Ze horen eigenlijk niet op de grond te liggen. In het opvangcentrum leren de baby luiaards hoe ze moeten klimmen. Wist je trouwens dat luiaards onder andere zo traag zijn door hun voeding? Ze eten voornamelijk bladeren waar niet zoveel voedingstoffen in zitten.

blank
blank
blank

Slapende Red Eyed Tree Frog

blank

Had ik dat maar eerder geweten. De olie van deze plant werkt erg goed tegen muggen.

blank

De Spider Monkeys in dit verblijf kunnen niet worden uitgezet. Ze zijn te lang huisdier geweest. Een van de apen leefde 26 jaar als huisdier op een dieet van rijst en bonen. Normaliter bestaat het dieet van deze apen uit 75% groenten en fruit en 25% bladeren. Het is dan ook niet raar dat deze aap er niet zo goed uitzag.

blank

Tijd voor een snack voor deze luiaard

blank

Waarom naar het Jaguar Rescue Center?

Omdat je ten eerste een goed doel steunt. Vanuit heel Costa Rica worden dieren naar dit opvangcentrum gestuurd. Ze krijgen geen steun van de overheid en alles wordt dus betaald van donaties en entreegelden.

Ten tweede geeft het je de mogelijkheid om bepaalde beesten, die je normaliter alleen van verre afstand zou zien, van dichtbij te bekijken. Ikzelf heb bijvoorbeeld eindelijk een toekan gezien. Dit is de enige keer in 3 weken tijd dat ik deze vogel in Costa Rica heb gezien.

blank
blank

Kayak huren bij Playa Punta Uva

Bij Playa Punta Uva kun je een kayak huren en de rivier op gaan. Zeker aan te raden voor vogelliefhebbers. Ik heb tijdens mijn kayak tocht zóveel vogels gezien. Niet normaal. Ook zag ik een luiaard die op 1,5 meter afstand in een boom lag te slapen. Een heel klein beetje eng vond ik het wel want er zitten ook krokodillen in dit gebied en ik was helemaal in mijn eentje. Gelukkig heb ik alleen nieuwsgierige schildpadden gezien en geen krokodillen.

Mocht je een kayak willen huren dan betaal je 7 euro voor 1,5 uur (in 2019).

blank

Kingfisher ofwel Ijsvogel

blank

Andere soort Kingfisher?

blank

Dit papegaaitje zat heel goed verstopt. Maar ik zag m toch!

blank

Helaas wat onduidelijke foto maar kijk naar de prachtige kleuren van deze specht!

blank

Ik voer onder een boom door en daar zag ik deze luiaard. ik bedacht me hoe een typische toerist waarschijnlijk met zijn spaan op de tak had geramd om het beest wakker te maken. Gelukkig waren er geen typische toeristen in de buurt.

blank

Cahuita park

Op zo’n 20 kilometer van Puerto Viejo vind je Cahuita National Park. Je kunt hier komen met de bus. Een enkeltje kost 1,30 euro (in 2019) en de rit duurt ongeveer 20 minuten.

Er zijn twee ingangen naar het park. Ik begon bij de entree in het dorpje van Cahuita en wandelde in  4 uur naar beneden. Naar de andere ingang. Je vindt hier een bushalte aan de weg waar je weer een bus terug naar Puerto Viejo kunt pakken.

Dit was voor mij het eindpunt

blank

Wat is er allemaal te zien?

Genoeg! Het eerste stuk van de wandeling gaat door de jungle. Je kunt hier verschillende soorten vogels zien en een hoop kleine hagedissen. Verderop vind je de mooiste stranden. Het is mogelijk om een stuk strand voor jezelf te scoren. Toen ik er was (laagseizoen 2019) waren er niet heel veel mensen in het park. Ik heb verder nog een aantal brulapen gezien en kapucijnapen. Helaas geen luiaards of toekans.

Toegang tot Cahuita National Park is gratis maar ze willen wel graag dat je iets doneert. Je mag zelf kiezen hoeveel (minimum vijf dollar).

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Familie van de toekan?

blank
blank
blank
blank

Laatste stop in Costa Rica

Puerto Viejo is mijn laatste stop in Costa Rica. Na drie weken is het tijd om weer verder te gaan. Ik was eigenlijk van plan om vier weken door Costa Rica te reizen maar van wat ik heb gezien lijkt het toch allemaal een beetje op elkaar. Ik bedoel hoeveel luiaards, brulapen, vogels, stranden en jungle moet je gezien hebben? Mijn volgende bestemmingen zijn Guatemala en Belize. Uiteraard kun je op dit blog weer volgen wat ik daar allemaal ga zien en doen.

2 Comments

  1. tino tino

    Dank je wel voor de mooie belevenissenen prachtige foto.s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.