Ga naar de inhoud

Museums, kerken en kastelen in Cappadocië

Cappadocië is een streek in Turkije. Het heeft een sprookjesachtig landschap met ‘fairy chimneys’. Deze stenen torens worden zo genoemd omdat de legende gaat dat er vroeger elfjes in woonden. Cappadocië is eigenlijk één groot openlucht museum. Je vindt er kastelen, grotwoningen en kerken met muur- en plafondschilderingen en ondergrondse steden waar ooit 20 duizend mensen woonden. In dit blog lees je meer over de kastelen en museums in Cappadocië.

Göreme Open Air Museum

Göreme is de plek in Cappadocië waar de meeste toeristen verblijven. Je vindt hier het Göreme Open Air Museum. Een onoverdekt museum met een verzameling aan grotkerken die zijn uitgehouwen door orthodoxe monniken. De wand- en plafondschilderingen stammen uit de Byzantijnse tijd (900 – 1200). Back in the day was het een klooster waar gelovigen samen leefden. Zo is er een keuken gevonden en 11 eetzalen. Niet alle kerken kun je bezoeken. Sommige staan op het punt van instorten en zijn daarom gesloten. Helaas is het ook niet toegestaan om foto’s te maken van de fresco’s.

Het Göreme Open Air Museum staat sinds 1984 op de UNESCO werelderfgoedlijst en was één van de eerste UNESCO plekken in Turkije.

Göreme Open Air Museum Cappadocië.

Hoe kom je er?

Vanuit Göreme is het ongeveer 25 minuten lopen naar het openlucht museum. Als je slecht ter been bent kun je natuurlijk ook een taxi nemen.

Hoeveel tijd heb je nodig?

Het Göreme Open Air Museum is niet heel groot. Binnen 1,5 uur heb je alles wel gezien. Je kunt nog even nagenieten bij het museumwinkeltje maar alles wat ze verkopen (inclusief snacks) is redelijk duur.

Gids of niet?

Ik vond de entree van 300 lira, aka € 11 (in 2023) al vrij duur. Ik heb daarom geen audioguide genomen en ook geen gids. Ik heb wel een boek gekocht toen ik de Aynali Kerk bezocht (voor € 8) waar wat meer informatie in stond. Als je alles wilt weten dan zou ik zeker een audioguide nemen. Of, als je budget het toestaat, een gids.

Göreme Open Air Museum Cappadocië.
Göreme Open Air Museum Cappadocië.

De Gesp kerk (Tokali Kilise)

Deze kerk bestaat uit: de Oude Kerk (Eski Kilise) en Nieuwe Kerk (Yeni Kilise). Op het plafond van de oude kerk vind je schilderingen die het leven van Jezus verbeelden. Van geboorte en aanbidding van de drie koningen tot de lijdensweg met het kruis, daling naar de hel en stijging naar de hemel. Ook in de nieuwe kerk vind je fresco’s die het leven van Jezus afbeelden. De donkerblauwe kleur die is gebruikt vind je alleen in de Gesp kerk.

De kerk ligt buiten de entree van het museum maar hoort er wel bij. Je kunt ‘m dus ook alleen bezoeken als je een kaartje hebt. Zeker aan te raden trouwens, de schilderingen in deze kerk zijn echt heel mooi.

Fresco’s in de Gesp kerk. Bron: ‘Cappadocië, weg van de beschaving‘ door Ömer Demir. Ik heb dit boek gekocht toen ik in Cappadocië was.

Fresco's Gespkerk Göreme Open Air Museum.
Fresco's Gespkerk Göreme Open Air Museum.

De donkere kerk (Karanlik Kilise)

De plafondschilderingen in deze kerk (onderwerpen uit het Nieuwe Testament) zijn bijzonder goed bewaard gebleven omdat er van de buitenkant weinig licht naar binnen komt. Zo komt de kerk ook aan zijn naam. Schijnbaar is dit één van de mooiste kerken die in de 12e eeuw is gebouwd. Ik kan het helaas niet bevestigen omdat ik de kerk niet bezocht heb. Je moest hier namelijk extra voor betalen en omdat ik de entree al vrij prijzig vond heb ik dat niet gedaan. Achteraf heb ik hier wel een beetje spijt van.

Göreme Open Air Museum Cappadocië.
Göreme Open Air Museum Cappadocië.

Fresco’s in de Donkere kerk. Bron: ‘Cappadocië, weg van de beschaving’ door Ömer Demir. Ik heb dit boek gekocht toen ik in Cappadocië was.

Fresco's donkere kerk Göreme Open Air Museum.

Appel kerk (Elmali Kilise)

Helaas is een deel van de fresco’s in deze kerk beschadigd en afgebrokkeld. In de koepel wordt de zegening van Jezus afgebeeld, op de muren de tocht naar Jeruzalem, het laatste avondmaal en kruisiging, met het verraad van Judas. Op één van de afbeelding staat Jezus met een ronde vorm in zijn hand die op een appel lijkt. Zo komt de kerk aan zijn naam. Anderen zeggen dat de ronde vorm het bestaan van de wereld moet voorstellen. I guess we’ll never know. Ik heb deze kerk niet bezocht omdat deze in 2023 tijdelijk gesloten was.

Fresco’s in de Appel kerk. Bron: ‘Cappadocië, weg van de beschaving’ door Ömer Demir. Ik heb dit boek gekocht toen ik in Cappadocië was.

Fresco Appelkerk Göreme Open Air Museum.
Göreme Open Air Museum Cappadocië.

Sandaal kerk (Carikli Kilise)

Geen zin om voor de Donkere Kerk te betalen? Dan is deze kerk een goed alternatief. De fresco’s lijken namelijk erg veel op die in de Donkere en Appel Kerk. Beide zijn gemaakt in de 13e eeuw en verbeelden het leven van Jezus.

Fresco’s in de Sandaal kerk. Bron: ‘Cappadocië, weg van de beschaving’ door Ömer Demir. Ik heb dit boek gekocht toen ik in Cappadocië was.

Fresco Sandaalkerk Göreme Open Air Museum.

De Slangen Kerk (Yilanli Kilise)

Deze kerk trekt de aandacht omdat er geen pilaren of koepels zijn. Alleen een plafond met bogen en schilderingen op de muren. Deze vertonen de strijd van Sint Gregorius en Sint Theodorus met de slang. Ook is er een afbeelding van Sint Thomas en Onouphrios te vinden. De laatste was schijnbaar een prostituee die veel door mannen werd lastig gevallen. Ze vroeg aan god of hij haar niet kon redden. Dat deed hij op een bijzondere manier. Hij gaf haar namelijk een baard. Tegenwoordig zijn de standaarden anders maar in die tijd vond iedereen dat lelijk. Op de schildering zie je Onouphrios mét baard.

Bron: ‘Cappadocië, weg van de beschaving’ door Ömer Demir. Ik heb dit boek gekocht toen ik in Cappadocië was.

Fresco slangenkerk Göreme Open Air Museum.

Het uitgehakte stuk steen hieronder fungeerde als tafel. In de muren bevinden zich gaten waar men producten in bewaarde.

Göreme Open Air Museum Cappadocië.
Göreme Open Air Museum Cappadocië.

Gespiegelde Kerk (Aynali Kilise)

Op zo’n 13 minuten lopen van het Göreme Openlucht Museum ligt de Aynali kerk. Ik had er net een lange hike opzitten door de Red en Rose valley en ik kwam toevallig langs deze kerk.

Aynali kerk in Cappadocië.

Men denkt dat de kerk ergens in de 8e of 9e eeuw is gebouwd. De naam komt van de schilderingen die zo gemaakt zijn dat het lijkt alsof ze elkaar spiegelen. In de bovenkamers werden postduiven gehouden en bijen. Nog een laag hoger vind je kamers waar men schuilde voor de regen en waarschijnlijk ook vijanden. Er zijn namelijk ronde, stenen deuren waarmee de ruimtes afgesloten konden worden.

Aynali kerk in Cappadocië.
Aynali kerk in Cappadocië.
Aynali kerk in Cappadocië.
Aynali kerk in Cappadocië.

Het bezoeken van deze ruimtes is een avontuur want je moet door hele krappe gangetjes kruipen. Niet voor mensen met claustrofobie. Er zijn helemaal geen ramen, de kamers zijn pikdonker. Zet dus zeker de zaklamp op je telefoon aan.

Toegang tot deze kerk kost 20 Lira (in 2023).

Aynali kerk in Cappadocië.

Zelve Open Air Museum

Het Zelve Open Air Museum is een klooster uit de Byzantijnse tijd met 15 kerken. Het werd bewoond door Christenen in de tijd van de Arabische aanvallen. Christenen mochten hun geloof niet uitoefenen en besloten zich te verschuilen in de grotwoningen en kerken. In de Ottomaanse periode werd het complex nog een tijdje bewoond door de Turken. Helaas stortte een groot deel van het klooster in. Toen er een rots op een 11-jarige meisje viel (die daardoor overleed) was het tijd om te verhuizen. Rond 1952 vertrokken alle bewoners naar Aktepe, een plaatsje in de buurt van Zelve.

Sinds 1967 is Zelve een museum en staat het op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Zelve Open Air Museum Cappadocië.
Zelve Open Air Museum Cappadocië.

Hoe kom je er?

Het Zelve Open Air Museum is zo’n 12 minuten rijden van Göreme. Je kunt ook lopen maar dan doe je er 1,5 uur over. Ik bezocht het museum op de scooter, die ik voor een dag had gehuurd.

Naar Zelve Open Air Museum in Cappadocië op de scooter.
Zelve Open Air Museum Cappadocië.

Aan het zwarte plafond kun je zien dat zich hier de keuken bevond.

Zelve Open Air Museum Cappadocië.
Zelve Open Air Museum Cappadocië.
Zelve Open Air Museum Cappadocië.

Kerken

Een aantal kerken dateert uit de 6e eeuw (herkenbaar aan de versieringen die zijn uitgehakt in de muren) maar de meeste zijn gebouwd in de 9e en 10e eeuw. De oudste kerk is de Direkli Kilise. En één van de mooiste is de Uzumlu kilise (kerk met de druiven) met daarnaast de Balikli Kilise (kerk met de vissen).

Zelve Open Air Museum Cappadocië.
Zelve Open Air Museum Cappadocië.

Uitgehakte figuren op de muur in deze kerk.

Zelve Open Air Museum Cappadocië.

Later, toen er moslims kwamen wonen, is deze kleine moskee gebouwd.

Zelve Open Air Museum Cappadocië.
Zelve Open Air Museum Cappadocië.

De voorkant van dit klooster is ingestort. Je ziet diverse kamer die met elkaar verbonden waren via tunnels.

Zelve Open Air Museum Cappadocië.

De poep van duiven werd vaak gebruikt om het land te bemesten. Op de foto hieronder zie je een aantal uitgehakte duiventillen.

Zelve Open Air Museum Cappadocië.

Zelve vs Göreme Open Air Museum

Als ik moest kiezen tussen Göreme Open Air Museum of Zelve dan zou ik 100% voor de laatste kiezen. Deze plek is niet alleen veel groter en indrukwekkender maar ook nog eens veel goedkoper. Je betaalt 150 Lira (in 2023) en dat is ook nog inclusief een bezoek aan Pasabag (meer info verderop in dit blog). Echter, als je mooi gekleurde fresco’s wilt zien, dan is Göreme weer de betere plek om te bezoeken. Dit museum is namelijk beter onderhouden.

Zelve Open Air Museum Cappadocië.
Zelve Open Air Museum Cappadocië.

Pasabag

De Pasabag vallei staat bekend om zijn ‘Fairy Chimneys’ ofwel sprookjesachtige stenen torens. Volgens een legende woonden er vroeger elfjes in de uitgehakte grotten, vandaar de naam Fairy Chimneys.

Pasabag Cappadocië.

Het is ongelofelijk maar de hoedjes die deze stenen dragen zijn niet door mensen gemaakt.

Pasabag Cappadocië.

De vallei ligt in Göreme National Park en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het landschap is ontstaan door vulkaanuitbarstingen en erosie door wind en water. In de Byzantijnse tijd woonden er monniken. Vandaar dat het ook wel Monks Valley genoemd wordt.

Pasabag Cappadocië.
Pasabag Cappadocië.
Pasabag Cappadocië.

Je kunt er een kleine wandeling maken en een grote rots op klimmen. Vanaf die rots kun je mooi uitkijken op het gebied. In het dal zie je struiken met druiven liggen waar ze wijn van maken.

Pasabag Cappadocië.
Pasabag Cappadocië.
Pasabag Cappadocië.

Pasabag is sinds 2019 een museum en je moet dus een kaartje kopen om het te bezoeken. Maar de prijs valt mee, je betaalt 150 Lira (in 2023) en krijgt dan meteen toegang tot het Zelve Open Air Museum.

Om bij het gebied te komen moet je eerst een lange hal door waar allemaal souvenir kraampjes zitten (slim). Heel erg is het niet want er zijn leuke dingen te koop.

Pasabag souvenirs Cappadocië.
Pasabag souvenirs Cappadocië.

Uchisar Castle

Uchisar Castle is het hoogste punt van Cappadocië. Vanaf het kasteel, wat eigenlijk meer een ruïne is, kun je mooi uitkijken over heel Cappadocië. Het is een populaire plek om de zon op of onder te zien gaan.

Uchisar Castle, Cappadocië.

Wanneer het kasteel is ontstaan is niet bekend. Men denkt ergens in de 14e eeuw maar het zou ook eerder kunnen zijn. Het zachte vulkaansteen werd uitgehakt en zo ontstonden kamers. Deze werden met elkaar verbonden via tunnels. Het kasteel werd tijdens diverse periodes in de geschiedenis gebruikt om de stad Uchisar te verdedigen. Hoewel het kasteel inmiddels behoorlijk is vervallen was het ooit de woonplaats van zeker 1000 mensen.

Uchisar Castle, Cappadocië.
Uchisar Castle, Cappadocië.
Uchisar, Cappadocië.
Uchisar Castle, Cappadocië.
Uchisar, Cappadocië.

In elk stadje in Cappadocië vind je wel een boom met blauwe ogen erin. Schijnbaar beschermt zo’n oog je tegen slechte bedoelingen/ blikken van mensen.

Uchisar, Cappadocië.

Cavusin Castle

Cavusin was ooit een bruisende stad in Cappadocië maar na een aardverschuiving in 1950 moesten alle inwoners geëvacueerd worden. Ondanks subsidies van de overheid om de huizen te restaureren keerden veel mensen niet terug. Zo raakte Cavusin in verval.

Naast het kasteel (waar weinig over bekend is) vind je er de St. John the Baptist kerk, gebouwd in de 5e eeuw. Dit is de grootste grotkerk van Cappadocië. De voorkant is door erosie helemaal weggesleten.

Cavusin Castle, heteluchtballon, Cappadocië.

Het is even ploeteren maar het is aan te raden om naar de top van het kasteel te wandelen. Vanaf daar kun je namelijk super mooi uitkijken over het sprookjesachtige landschap. Het kasteel is ook een mooie plek om ’s ochtends heteluchtballonnen op te zien stijgen. Helaas kun je het kasteel niet vanbinnen bezoeken. Bepaalde delen staan namelijk op instorten. Ik vraag me af of er ’s avonds nog mensen rondhangen. In sommige ruimtes lagen namelijk dekens en matrassen. In één ruimte stond zelfs een keukentje. Het was wel een enorme troep. Jammer dat de overheid er geen museum van maakt.

Uitzicht op Cavusin dorp vanaf het kasteel.

Cavusin Castle, Cappadocië.

In verband met instortingsgevaar is het aan te raden om niet ‘naar binnen’ te gaan.

Cavusin Castle, Cappadocië.

Hoewel Cappadocië bekend staat om zijn heteluchtballon vluchten kun je er blijkbaar ook paragliden.

Cavusin, Cappadocië.
Cavusin, Cappadocië.

Mensen, mensen wat een prachtig uitzicht is dit toch.

Cavusin, Cappadocië.
Cavusin, Cappadocië.
Cavusin, Cappadocië.
Cavusin, Cappadocië.
Cavusin, Cappadocië.

Nevsehir Museum

In het Nevsehir Museum vind je objecten die gevonden/ opgegraven zijn in Cappadocië. Bijvoorbeeld vazen uit ondergrondse steden en grotkerken. Het museum werd in 1988 geopend en is een must voor mensen die alles willen weten over de geschiedenis.

Ik heb het museum helaas niet zelf bezocht.


Meer Cappadocië

Vliegen in een heteluchtballon

Wandelen in Cappadocië

Ondergrondse steden

Wat kost een reis naar Cappadocië

Beste uitkijkpunten in Cappadocië