Ga naar de inhoud

Cappadocië

Cappadocië (spreek uit als Kappadokja) is een streek in de Turkse regio’s Zuid- en Oost-Anatolië. Het is een bergachtig gebied dat is ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Door jarenlange erosie zijn bijzondere vormen in het gesteente ontstaan. Naast de bijzonder mooie natuur heeft Cappadocië een rijke geschiedenis. Zo vindt je er grotwoningen met kunst die dateert uit de Byzantijnse tijd en ondergrondse dorpen. Sinds 1985 staan de rotssites van Cappadocië en het nationaal park van Göreme op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Hoe kom je er?

Cappadocië heeft twee vliegvelden: Kayseri en Nevsehir. Vanuit Amsterdam kun je met SunExpress of Pegasus in 4 uur direct naar Kayseri vliegen (in 2023). Je kunt ook kiezen voor Turkish Airlines maar dan moet je overstappen in Istanboel. Vluchten naar Nevsehir duren veel langer en zou ik dus niet aanraden.

Tenzij je al in Istanboel bent, dan maakt het niet zoveel uit of je naar Nevsehir of Kayseri vliegt. Beide vluchten duren ongeveer een uur. En vanaf beide vliegvelden is het ongeveer een uur rijden naar de meest bekende dorpen in Cappadocië.

Je kunt vanaf het vliegveld een taxi nemen voor € 50 maar het is goedkoper om een transfer te regelen. Dan betaal je € 15 (in 2023). Een transfer kun je online regelen of via je hotel.

blank

Waar verblijf je?

Cappadocië is een groot gebied. Er zijn meerdere dorpen waar je kunt verblijven maar de meeste toeristen verblijven in Göreme. Een goed alternatief is Cavusin.

Göreme

Het bekendste en grootste dorp in Cappadocië is Göreme. Vanuit dit dorp kun je makkelijk alle bezienswaardigheden bezoeken. Er zijn diverse hotels te vinden waaronder de bekende ‘grothotels’ waarbij je overnacht in een, de naam zegt het al, grot. Hier hangt wel een prijskaartje aan vast. De meeste accommodaties in Göreme zijn vrij prijzig.

Mooi zijn ze wel, de grotwoningen waar je kunt verblijven in Göreme.

Göreme, Cappadocië.
Göreme, Cappadocië.
Göreme, Cappadocië.

In Göreme worden fotoshoots aangeboden waarbij je, meestal in een mooie jurk, op de foto wordt gezet in een oude Amerikaanse auto.

Göreme, Cappadocië.
Göreme, Cappadocië.

Cavusin

Heb je een klein budget of reis je alleen? Check dan eens de accommodaties in één van de andere dorpjes, bijvoorbeeld Cavusin. Dit dorp ligt op 5 minuten rijden (of 40 minuten lopen) van Göreme. Vanuit dit dorpje kun je nog steeds alles goed bereiken maar de prijzen liggen er lager. Cavusin is de plek waar de heteluchtballonnen (hét spektakel van Cappadocië) vertrekken. Je hoeft niet eens je hotel te verlaten om ze van dichtbij te zien.

Ik reisde solo in Cappadocië en verbleef in Cavusin bij Seki Cave Suites. Dit is een leuk en rustig hotel waar je ’s ochtends de heteluchtballonnen kunt zien opstijgen. Ze komen zo dichtbij dat je ze bijna kunt aanraken! 

Heteluchtballons, Cappadocië, vanaf dakterras Seki Cave Suites in Cavusin.
Heteluchtballons, Cappadocië, vanaf dakterras Seki Cave Suites in Cavusin.
heteluchtballons Cappadocië, Cavusin.
Seki Cave Suites Cavusin heteluchtballon.

Naast de enorm grote kamer is het ontbijt hier super. Er is zoveel, het lijkt wel alsof ze dagelijks voor het hele dorp koken. De mensen van het hotel zijn vriendelijk en behulpzaam.

Het dakterras waar je kunt genieten van je ontbijt.

Seki Cave Suites Cavusin, balkon.

Een klein deel van het enorme ontbijt dat dagelijks werd geserveerd.

Seki Cave Suites Cavusin, ontbijt.

Verblijf in een grotwoning. Typisch voor Cappadocië.

Seki Cave Suites Cavusin, slaapkamer.

Met woonkamer.

Seki Cave Suites Cavusin, woonkamer.

En enorme badkamer.

Seki Cave Suites Cavusin, badkamer.

Hoeveel dagen heb je nodig?

De meeste toeristen blijven, schijnbaar, maar een dag of twee in Cappadocië. Genoeg om het dorpje Göreme te verkennen en een luchtballonvaart te maken.

Eigenlijk is dat jammer want er is zoveel meer te doen en te zien. Zeker als je houdt van wandelen. Daarnaast is het handig om langer in Cappadocië te blijven wanneer je een luchtballonvaart wilt maken. Vluchten worden namelijk geannuleerd wanneer er teveel wind staat. En dat gebeurt vaker dan je denkt. Als je maar twee dagen in Cappadocië bent dan wordt omboeken lastig.

Ik was vier dagen in Cappadocië en dat is genoeg om de meest populaire hikes te doen en museums te bezoeken. Maar, als je meer wilt zien dan de standaard toeristen dingen dan raad ik je aan om acht dagen of misschien zelfs twee weken uit te trekken. En huur dan zeker een auto zodat je meer gebied kunt verkennen.

Heteluchtballons, Cappadocië, vanaf dakterras Seki Cave Suites in Cavusin.
blank

Hoe reis je rond?

De meeste dorpjes kun je te voet bezoeken (via mooie wandelroutes). Geen zin in? Een taxi brengt je voor een paar euro van A naar B. Wil je meer van de omgeving ontdekken? Huur dan een auto voor een dag of twee.

Openbaar vervoer is ook een mogelijkheid. In Göreme is een klein busstation waar je op de bus kunt stappen naar diverse plekken in Turkije. Het is echter niet zoals in Nederland waar bussen regelmatig vertrekken en op tijd. Soms komen ze niet opdagen. Soms duurt het heel lang. Een reden voor mij om geen gebruik te maken van het OV in Cappadocië.

Ik huurde een scooter voor een dag bij Silk Road Rent A Car in Göreme voor € 46. Bij inleveren betaalde ik nog € 7 voor benzine. Hoewel het voor mij een fijne manier van transport was zou ik het alleen aanraden als je ervaring hebt met scooter rijden. Je deelt namelijk de weg met auto’s en soms rijden ze 90 kilometer per uur terwijl jij maar 50 kunt. Je moet goed opletten en hopen dat de automobilisten dat ook doen.

Scooter huren in Cappadocië.

Wat kost een reis naar Cappadocië?

Cappadocië is geen goedkope bestemming. Ben je benieuwd naar wat ik heb uitgegeven? Je leest het in wat kost een reis naar Cappadocië?

Wat is er te doen?

Hieronder lees je wat ik allemaal gedaan en gezien heb in Cappadocië.

Vliegen in een heteluchtballon

Wandelen in Cappadocië

Museums, kerken en kastelen

Ondergrondse steden

Beste uitkijkpunten in Cappadocië