Ga naar de inhoud

Turkije

Turkije is een land dat in Europa én Azië ligt. Ankara is de hoofdstad maar de grootste stad is Istanboel. Dit is ook het financiële centrum van het land. Turkije heeft maar liefst 19 UNESCO werelderfgoed locaties. Dat, en de vele badplaatsen, trekt veel toeristen. Turkije één van de meest bezochte landen ter wereld. Het land heeft een lange geschiedenis. Zo is het Anatolische schiereiland één van de oudste bewoonde plekken ter wereld. Er hebben gedurende de eeuwen veel volkeren en culturen gewoond wat het land heeft gevormd tot wat het vandaag is.

Hieronder lees je wat ik gedaan en gezien heb in Turkije.

Wat is er te doen?

Cappadocië

Istanboel

Hoe kom je er?

Turkije is makkelijk te bereiken per vliegtuig. Maar je kunt ook met de auto gaan. Dan ben je natuurlijk wel langer onderweg.

Vliegen naar Cappadocië met sunExpress.

Heb je een visum nodig?

Als Nederlands staatsburger heb je geen visum nodig als je naar Turkije. Maar, als je langer dan 90 dagen in Turkije wilt blijven dan moet je contact opnemen met de ambassade.

Waar verblijf je?

Dat ligt er een beetje aan waar je heen gaat in. Over het algemeen zijn in de meeste toeristische plekken genoeg hotels en hostels te vinden die je van tevoren online kunt boeken.

Hoe reis je rond?

Dat ligt er een beetje aan waar je heen gaat en hoeveel tijd je hebt. Ik bezocht bijvoorbeeld Istanboel en Cappadocië in 10 dagen. Aangezien de afstand tussen de twee vrij groot is besloot ik om een binnenlandse vlucht te boeken. Je kunt ook de (nacht)bus nemen maar dan ben je veel langer onderweg. Uiteraard kun je ook een roadtrip maken door Turkije en een auto huren.

Heteluchtballons, Cappadocië, vanaf dakterras Seki Cave Suites in Cavusin.

Wat voor klimaat heeft Turkije?

Het kustklimaat van Turkije (zachte winters en warme zomers) trekt jaarlijks vele toeristen. Die ontsnappen de koude, natte winter uit eigen land en gaan dan lekker genieten van de zon in Turkije.

Het landklimaat bestaat uit hete zomers en koude winters. In sommige regio’s regent het, het hele jaar door. In andere regio’s blijft het droog.

Wat is de beste tijd om naar Turkije te gaan?

In de zomer kan het op veel plekken in Turkije erg heet worden. De beste tijd is daarom het voorjaar of najaar. Ik was zelf in juni in Istanboel en Cappadocië en toen was het best wel warm (26 graden).

Is het veilig?

Over het algemeen is het veilig in Turkije. Alleen langs de grens bij Syrië en Irak moet je echt niet komen. Daar is het gevaarlijk.

De kans op een terroristische aanval is in Turkije ook hoger. Sinds 2015 zijn er elk jaar wel één of twee bomaanvallen geweest. Deze vinden altijd plaats op plekken waar veel mensen komen. Zoals Istiklal Cadesi in Istanboel. Ik probeer altijd zoveel mogelijk dit soort plekken te vermijden maar soms is dat gewoon onmogelijk. Het is in ieder geval wel verstandig om niet naar Turkije te gaan rond de verkiezingsperiode of wanneer er rellen zijn (maar dat spreekt voor zich).

In grote steden moet je verder oppassen voor zakkenrollers (zoals in elke stad). Als je voelt dat je gevolgd wordt, ga dan bij een winkel of café naar binnen. En zoek van tevoren het nummer op van de Tourist Police zodat je die kunt bellen.

Daarnaast kampt Turkije met natuurrampen zoals bosbranden. Omdat het steeds warmer wordt lijkt dit vaker te gebeuren. Hou goed het nieuws in de gaten als je in de zomer naar Turkije gaat.

Heb je inentingen nodig?

De GGD raad aan om je te laten inenten tegen DTP en Hepatitis A wanneer je naar Turkije gaat.

Is Turkije duur?

De prijzen in Turkije liggen lager dan in Nederland (in 2023) dus je zou denken dat een vakantie dan ook goedkoper is. Maar het ligt er een beetje aan waar je heen gaat. Een strandvakantie kan best goedkoop zijn maar een reis naar Cappadocië is vaak prijzig. Het ligt er ook aan hoe je rond gaat reizen. Kies je voor goedkoop openbaar vervoer of ga je vliegen of een auto huren?

Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Istanboel? En wat kost een reis naar Cappadocië?

Met welke valuta betaal je in Turkije?

Turkije hoort niet bij de Europese Unie en heeft dus niet de Euro als valuta. In Turkije betaal je met de Turkse Lira. Op sommige plekken kun je wel met euro’s betalen.

Wat eten ze in Turkije?

In Turkije wordt veel vlees, groenten en deeg gegeten. En dan lekker gekruid. Populaire gerechten zijn bijvoorbeeld:

  • sish-kebab (geroosterd vlees).
  • Dolma (met rijst gevulde wijnbladeren).
  • Pilav (rijst met groenten, vlees en peulvruchten).
  • Pide (Turkse pizza met gehakt en tomatensaus, of iets anders).
  • Turks brood.
  • Simit (Turks brood in de vorm van een rondje).
  • Döner Kebab (geroosterd vlees).
  • Köfte (gekruide gehaktballetjes).
  • Dürum (Turkse burrito gevuld met vlees en groenten).
  • Meze (kleine voorgerechtjes).

Vegetarisch eten in Göreme.

Eten in Göreme, Cappadocië.

Pide eten in Istanboel.

Turkse Pide eten in Karakoy.

Turken houden ook van zoet. Denk bijvoorbeeld aan Baklava, een deeghapje met pistache nootjes en honing. Daarbij drinken ze veel thee en Turkse koffie.

Als je vegetarisch bent en niet zo houdt van rijst met groenten (zoals ik) dan is het best lastig om in Turkije een beetje gevarieerd te eten. Je bent vooral aangewezen op soep, salades, pide of falafel.

Als je een zoetekauw bent (zoals ik) dan zit je helemaal goed in Turkije. Overal kun je wel baklava of andere zoete lekkernijen kopen. Levensgevaarlijk want ik eet zo een hele doos in mijn eentje op.

Zoet ontbijt bij mijn hotel in Cavusin.

Seki Cave Suites Cavusin, ontbijt.

Welke taal spreken ze in Turkije?

De hoofdtaal van Turkije is Turks. Er is een minderheid die ook Grieks, Armeens, Koerdisch, Frans en Arabisch spreekt.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

In Turkije kun je gewoon een auto of motor huren met je Nederlandse rijbewijs. Soms worden er extra eisen gesteld. Dan moet je bijvoorbeeld 21 jaar of ouder zijn of al een paar jaar rijervaring hebben.

In Cappadocië kun je een scooter huren met je rijbewijs.

Naar Zelve Open Air Museum in Cappadocië op de scooter.