Ga naar de inhoud

Surfen in Santa Teresa

Santa Teresa is een klein strand dorpje in Costa Rica. De meeste mensen komen hier om te (leren) surfen en te relaxen. Het is een rustige plek die nog niet wordt overstroomd door massa toerisme.

Surfen in Santa Teresa Costa Rica.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je binnen 14 uur naar San Jose in Costa Rica. Vanaf daar is het met de auto 6 uur rijden naar Santa Teresa.

Heb je geen huurauto? Er rijdt een bus van San Jose helemaal naar Santa Teresa (geen overstap). Deze doet er ook 6 uur over.

Monteverde naar Santa Teresa

Ik was met mijn vriend in Monteverde en vanaf daar is het ongeveer 4 uur rijden naar Santa Teresa. Ik raad je aan om vroeg te vertrekken. Je moet namelijk een aantal rivieren oversteken en als het donker wordt is dat behoorlijk eng. Je kunt dan namelijk niet zien hoe diep het water is.

Op een gegeven moment stonden we voor een grote rivier. Ik moest uitstappen en door het water lopen om te kijken waar we konden rijden. Niet chill want overal liggen krokodillen op de loer.

Gelukkig is alles goed gekomen.

Waar verblijf je?

Wij verbleven drie nachten bij Kolibri Surf House & Flats. Geweldige plek! Rustig maar toch dicht bij de hoofdstraat. Het is leuk aangekleed en de mensen zijn relaxed (late check out geen probleem). En we kregen er meteen een gratis huisdier bij in de vorm van een kat. Er zouden ook toekans in de bomen zitten maar die hebben we helaas niet gezien. Wel andere vogels en brulapen (deze zitten in de mango bomen bij het strand).

Kolibri Surf House & Flats in Santa Teresa Costa Rica.
Vogel Costa Rica.
Vogel Costa Rica.
Eekhoorn in Santa Teresa Costa Rica.

Surfen met Nalu Surf School

Ik kwam naar Santa Teresa om te leren surfen en boekte een les bij Nalu. Ik moest wel even bijkomen van de prijs. Zo’n € 65 voor een privé les en € 50 voor een groepsles (beide 1,5 uur). Ik boekte een privéles. Mijn vriend was zo lief om de helft te betalen.

Het was niet de eerste keer dat ik op een surfplank stond. In Colombia had ik al twee lessen gehad. Maar dat was heel anders. De golven waren daar veel hoger en agressiever. Je moest met je surfboard door de golven heen en dan peddelen voor dear life. Ik was vaak al bekaf voordat ik echt kon gaan surfen. Het lukte me dan ook niet om op het surfboard te staan.

In Santa Teresa zijn de golven veel kleiner en je krijgt constante begeleiding. Op die manier leer je eigenlijk veel beter surfen. Het is me dit keer wel gelukt om op het surfboard te staan. Niet heel vaak maar toch een paar keer.

Als je wilt leren surfen dan kan ik Costa Rica zeker aanraden.

Natuurlijk is één surfles niet genoeg. Ik probeerde het de volgende ochtend nog een keer zelf maar dat ging een stuk slechter. Ik ben gewoon te traag, blijf heel lang op mijn knieën zitten (je moet eigenlijk meteen opstaan) en kom dan niet meer overeind. Of ik sta te snel op en verlies mijn balans.

Na een uur waren mijn knieën en tenen open en besloot ik om ermee te stoppen. Als je echt wilt leren surfen dan heb je meerdere dagen nodig.

Surfen in Santa Teresa Costa Rica.

Strand

Eigenlijk hebben we niet zoveel gedaan in Santa Teresa. En dat was heerlijk. Gewoon een beetje op het strand hangen, ’s ochtends lekker ontbijten bij Bakery. Jammer dat we er maar twee dagen waren. Ik kan me voorstellen dat mensen hier langer blijven.

Strand in Santa Teresa Costa Rica.
Bier drinken in Santa Teresa Costa Rica.

Meer Costa Rica

Kiikers in Horquetas

Monteverde Cloud Forest

Manual Antonio National Park

Hiken naar Cerro Chirripo

Puerto Viejo

Wat kost een reis naar Costa Rica?