Ga naar de inhoud

Kajakken en alligators in de Everglades

De Everglades is een moeraslandschap in de Amerikaanse staat Florida. Het heeft meerdere ecosystemen en je vindt er bijzondere beesten zoals alligators en bobcats. Vanuit Miami is het ongeveer 1,5 uur rijden naar Everglades City.

Roadtrip maken naar de Everglades in Florida.

Waar verblijf je?

Via Airbnb huurde ik een appartement in de Everglades. We betaalden € 250 voor 3 nachten.

Tip: zorg ervoor dat je een accommodatie boekt met airco want anders is het niet te doen.

Boodschappen doen bij Marco Island

Als je boodschappen wilt doen dan kun je het beste naar de Publix bij Marco Island gaan. Deze supermarkt is enorm groot, je kijkt er je ogen uit.

Wat is er te doen?

Er is genoeg te doen in de Everglades. Je kunt tours boeken maar ook genoeg zelf ontdekken met de auto. Hieronder lees je wat ik gedaan en gezien heb in de Everglades.

Boardwalk Cypress Bend

De Cypress Bend Boardwalk is gratis en kun je zelf doen (zonder gids). Toen wij (mijn vriend en ik) er waren lag er aan het begin een grote alligator. We dachten eerst dat deze nep was totdat we de ogen zagen bewegen. Definitely not fake!

Alligator in de Everglades Florida, USA.

De boardwalk is best een beetje spannend. Overal zitten alligators. Tijdens onze wandeling zien we er eentje onder de houten planken verdwijnen. We lopen snel door en blijven goed rondkijken. Gelukkig komen we daarna niets meer tegen.

Boardwalk in de Everglades Florida, USA.
Boardwalk in de Everglades Florida, USA.

Fietsen door Shark Valley

Shark Valley is een natuur gebied waar je doorheen kunt fietsen, hiken of een ritje kunt maken met een tram. Wij huurden twee fietsen.

Florida aint cheap en ook in de Everglades draait alles om geld. Entree tot het park kost $ 8 per persoon (in 2016) en voor $ 9 mag je je auto parkeren. Het huren van fietsen kost $ 9 per uur, per persoon.

De omgeving is werkelijk prachtig maar de route is wel een beetje recht toe recht aan. Wij hadden ongeveer 2 uur nodig om naar het uitkijkpunt te fietsen en weer terug.

Fietsen door Shark Valley in de Everglades Florida, USA.
Fietsen door Shark Valley in de Everglades Florida, USA.
Grote krekel in de Everglades van Florida, USA.
Fietsen door Shark Valley in de Everglades Florida, USA.
Roofvogel in de Everglades Florida, USA.
Fietsen door Shark Valley in de Everglades Florida, USA.
Vogel in de Everglades Florida, USA.

Alligators spotten

Met de auto kun je een scenicloop route rijden die start bij Monroe Station. Onderweg komen we zeker 8 alligators tegen. Bij een brug stap ik uit en film een alligator die recht op ons af komt zwemmen. Bij de brug blijft hij hangen en kijkt ons brutaal aan.

We leren later (tijdens een tour) dat dit gedrag niet normaal is. Alligators gaan mensen meestal uit de weg. Tenzij ze gevoerd worden. Dan komen ze juist op mensen af en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Alligator in de Everglades van Florida, USA.
Alligator in de Everglades van Florida, USA.

Ook horen we over alligator farms waar de beesten worden gekweekt voor verkoop. In restaurants in de Everglades staat alligator op het menu en bij tankstations staan skeletten en andere lichaamsdelen uitgestald. Klinkt allemaal gruwelijk en dat is het natuurlijk ook. Maar als er geen farms waren dan werden de beesten in het wild uitgeroeid. Ik vind het een beetje het ene kwaad inruilen voor het andere.

Gator heads in een tankstation in de Everglades Florida, USA.

Op de brug komen we erachter dat er nóg een alligator is die ons al de hele tijd heeft lopen bespieden vanuit de bosjes aan de zijkant van de weg. Snel duiken we de auto weer in.

Alligator in de Everglades van Florida, USA.
Everglades moeras Florida, USA.
Everglades moeras in Florida, USA.
Sprinkhanen in de Everglades Florida, USA.

Kajakken in de Everglades

In onze Airbnb vinden we allemaal folders met dingen die we kunnen doen. We schrikken een beetje van de prijzen. Een swamptour kost $ 80, 3 uur kajakken met een gids is $ 100 en dan heb ik het nog niet gehad over de airboattours. De prijzen daarvan liggen tussen de $ 100 en $ 300.

De airboattours zijn heel populair maar niet eco vriendelijk. Ze maken veel lawaai en jagen wildlife weg. Vaak worden hotdogs en marshmallows gebruikt om alligators te lokken. Gevaarlijk en dom. Geen airboattour voor ons dus.

We besluiten om een kajaktour te boeken met Jenny’s Ecotours. We gaan ’s ochtends het water op en dat betekent vroeg opstaan. Om 7 uur liggen we in het water en peddelen we door de mangrove bossen van de Everglades.

Jenny is een enorm leuke en relaxte gids. Met slechts één andere gast erbij voelt het alsof we een VIP tour krijgen. De natuur is enorm mooi en Jenny weet veel te vertellen. Over de mangrove bomen bijvoorbeeld. Ze staan in zoet én zout water en hebben een eigen filtersysteem. Zout wordt opgenomen uit het water en getransporteerd naar de bladeren. Deze sterven vervolgens af en komen in het water terecht. De bladeren zinken naar de bodem en vormen weer voedsel voor de boom.

Kajakken in de Everglades Florida, USA.
Kajakken door de mangrove in de Everglades Florida, USA.
Kajakken door de mangrove in de Everglades Florida, USA.
Aligator in de Everglades Florida, USA.
Kajakken door de mangrove in de Everglades Florida, USA.
Kajakken door de mangrove in de Everglades Florida, USA.
Kajakken door de mangrove in de Everglades Florida, USA.

We hebben verschillende vogels gespot waaronder de catbird die enorm schreeuwt. Van een afstandje hebben we één alligator gezien. Gelukkig kwam deze niet dichtbij. De mangrove tour was enorm mooi. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Een kajak tour is redelijk prijzig ($ 100 voor 3,5 uur) maar echt het geld waard.

Hoor de catbird in actie.

Scenic Route Trip

Na de kajak tour hebben we nog een scenic route gereden met de auto. Ik had heel graag een bobcat willen zien maar helaas. Het is vrij uitzonderlijk als je er eentje ziet. Onze Kajak gids had er in 10 jaar tijd maar twee gespot. En zij woont daar nota bene en komt elke dag buiten.

Geen bobcats maar wel mooie natuur.

Everglades Florida, USA.
Everglades Florida, USA.

Meer Florida

Pretparken in Orlando

Florida Miami

Florida Key West